Οδηγούμε στη Μονεμβασιά το νέο Opel Mokka X [VIDEO]

O άγνωστος «Χ»…

… αποκτάει νόημα και ουσία για την Opel και πλέον συνοδεύει την ονομασία του δημοφιλούς SUV του γερμανικού εργοστασίου. Πρόκειται για μία νέα στρατηγική της εταιρείας κατά την οποία, στο άμεσο μέλλον, το σύμβολο αυτό θα συνοδεύει όλα τα SUV και crossover μοντέλα της.

Η αρχή γίνεται με το νέο Mokka, που πλέον η πλήρης ονομασία του είναι Mokka X και εμείς βρισκόμαστε στην πανέμορφη Μονεμβασιά για να το οδηγήσουμε επί ελληνικού εδάφους και να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματά μας…

Opel Mokka X

Με τις απαραίτητες αλλαγές!

Μπορεί η εξωτερική εμφάνιση να μην έχει δεχθεί εκτενείς αλλαγές στο σχεδιασμό της, ωστόσο έχει δεχθεί τις απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να μπορέσει να επανέλθει με ένα φρέσκο παρουσιαστικό μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας του μοντέλου στην κατηγορία Β των SUV μοντέλων.

Opel Mokka X

Οι βελτιώσεις αυτές εστιάζονται κυρίως στο εμπρός μέρος, όπου κυριαρχεί η νέα οριζόντια μάσκα σε σχήμα φτερού, τα ολοκαίνουργια φωτιστικά σώματα και η απουσία των πλαστικών ενθέτων σε σχέση με το παρελθόν.

Opel Mokka X

Αντίστοιχα, στο πίσω μέρος έχουν ανασχεδιαστεί και εκεί τα φώτα (που διατίθενται προαιρετικά και με τεχνολογία LED) ενώ στην πλαϊνή όψη διακρίνονται τα ανάγλυφα και χαρακτηριστικά στοιχεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα το νέο Mokka X να εμφανίζεται με ένα νέο και πιο δυναμικό παρουσιαστικό.

Opel Mokka X

Με στοιχεία από το Astra!

Νέα είναι και η εικόνα στο εσωτερικό του Opel Mokka X, με την ποιότητα να έχει ανέβει πλέον επίπεδο, ενώ η σχεδίαση του ταμπλό παραπέμπει στην τελευταία γενιά του Astra.

Opel Mokka X

Σε αυτό συντελεί τόσο η αφαίρεση των περιττών διακοπτών από την κονσόλα, όσο και ο πίνακας οργάνων που περιλαμβάνει μάλιστα και υπολογιστή ταξιδίου στα ελληνικά.

Opel Mokka X

Επίσης, στη γλώσσα μας είναι και το μενού της οθόνης πολυμέσων που δεσπόζει στην κονσόλα και είναι 7 ή 8 ιντσών (ανάλογα με την έκδοση) και μέσα της προβάλλονται όλες οι λειτουργίες του οχήματος καθώς επίσης και το ανανεωμένο σύστημα infotainment, μέσω του οποίου μπορεί να συνδεθεί το εκάστοτε -νέας γενιάς- smartphone αφού υποστηρίζεται τόσο το Apple CarPlay, όσο και το Android Auto.

Opel Mokka X

Παράλληλα, σε θέματα συνδεσιμότητας, το μεγάλο νέο ακούει στο όνομα Opel OnStar. Πρόκειται για μία νέα –για τα ελληνικά δεδομένα- μέθοδο όπου μέσω τριών διακοπτών συνδέεται το αυτοκίνητο με ένα κέντρο ελέγχου της εταιρείας στο Λούτον της Αγγλίας (η γλώσσα ομιλίας τροποποιείτε ανάλογα με την προκαθορισμένη γλώσσα στο σύστημα πολυμέσων) και μέσω αυτού μπορεί ο οδηγός να πραγματοποιήσει διαγνωστικό έλεγχο στο αυτοκίνητο για τυχόν βλάβες, να ζητήσει να κατέβει μία διαδρομή που επιθυμεί στο Navigation ή ακόμα και να εντοπιστεί το αυτοκίνητο. Στεκούμενοι στο τελευταίο, τον εντοπισμό, αυτός μπορεί να γίνει όταν κλαπεί το αυτοκίνητο, όπου μέσω του OnStar εντοπίζεται (αρκεί να έχει δηλωθεί κλοπή στην Αστυνομία), ενώ μάλιστα μπορεί και να απενεργοποιηθεί η μίζα (αρκεί το αυτοκίνητο να είναι σταματημένο) ώστε να μπορέσει να μείνει ακινητοποιημένο.

Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί ο οδηγός μέσω κουμπιού να καλέσει βοήθεια, ενώ αν δυστυχώς δεν βρίσκεται σε θέση να κάνει αυτός τη διαδικασία, με το που ανοίξουν οι αερόσακοι από μια σφοδρή σύγκρουση, ειδοποιείται αυτόματα το κέντρου ελέγχου και αυτό με τη σειρά του ειδοποιεί τις άμεσες βοήθειες (Ασθενοφόρο, Πυροσβεστικό όχημα και Περιπολικό) για το πού είναι το αυτοκίνητο ώστε να μπορούν να το βρουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Opel Mokka X

Με ένα νέο κινητήρα και κάποιους γνωστούς!

Στα μηχανικά μέρη του Mokka X έχουμε ένα νέο κινητήρα βενζίνης και κάποιους ήδη γνωστούς. Αρχίζοντας από τον νέο, αυτός είναι ένας τούρμπο βενζινοκινητήρας 1.400 κ.εκ. που αποδίδει 152 ίππους με 245 Nm ροπής και εφοδιάζει τη μία από τις δύο τετρακίνητες εκδόσεις βενζίνης. Τη δεύτερη βενζινοκίνητη τετρακίνητη έκδοση την κινεί ένας –επίσης- 1.400άρης τούρμπο κινητήρας με απόδοση 140 ίππων και 200 Nm ροπής, ο οποίος συνοδεύει και τις δικίνητες εκδόσεις.

Opel Mokka X

Από πλευράς κινητήρων πετρελαίου τώρα, εκεί υπάρχει ένας κινητήρας 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 110 ίππους και κινεί αποκλειστικά τις δικίνητες εκδόσεις και ο «καλός» 1.600άρης -που γνωρίσαμε και στο νέο Astra- με τους 136 ίππους και τα 320 Nm ροπής, που διατίθενται τόσο σε δικίνητες όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις.

Opel Mokka X

Αθήνα – Μονεμβασιά – Αθήνα…

… και κάτι περισσότερα από 700 χιλιόμετρα είχαμε την ευκαιρία να διανύσουμε με το νέο Opel Mokka X κατά την Πανελλαδική παρουσίαση του μοντέλου στους ανθρώπους του εγχώριου τύπου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης είχαμε στη διάθεσή μας δύο από τις εκδόσεις του μοντέλου, ένα δικίνητο με τον 1.400άρη υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα και τους 140 ίππους και ένα τετρακίνητο με τον κινητήρα των 1.600 κ.εκ. και τους 136 ίππους.

Opel Mokka X

Αρχίζοντας από τη βενζινοκίνητη έκδοση, αυτή μας εξέπληξε από την ελαστικότητα του κινητήρα που καταφέρνει και κινεί με περίσσια άνεση το αμάξωμα των σχεδόν 1.400 κιλών, ενώ χάρη και στην καλή κλιμάκωση του κιβωτίου δίνει και την απαραίτητη «σπιρτάδα» για μεγάλες προσπεράσεις ή για λίγο πιο γρήγορη οδήγηση.

Opel Mokka X

Στο τελευταίο συντελεί και η καλή ρύθμιση της ανάρτησης που δεν επιτρέπει στο αμάξωμα να πάρει μεγάλες κλίσεις και χαρίζει την απαραίτητη σιγουριά ώστε να μπορέσεις να κινηθείς σε λίγο πιο σβέλτους ρυθμούς. Σε αυτούς τους ρυθμούς βέβαια, θα ήθελες και λίγο πιο άμεσο το σύστημα διεύθυνσης, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές μιας και μιλάμε για ένα μοντέλο της SUV κατηγορίας, που προορίζεται κυρίως για οικογενειακές απαιτήσεις, ενώ επιτρέπει στον οδηγό να κινηθεί και σε λίγο πιο δύσκολα οδοστρώματα.

Opel Mokka X

Σε τέτοια οδοστρώματα είχαμε τη δυνατότητα να κινηθούμε –έστω και για λίγο- με την τετρακίνητη έκδοση, που χάρη στον ροπάτο πετρελαιοκινητήρα και την άμεση επέμβαση (γίνεται αποκλειστικά αυτόματα) της τετρακίνησης, μπορείς να κινηθείς σε αρκετά δύσκολα σημεία, αναλογιζόμενος πάντα το χαρακτήρα της κατασκευής.

Opel Mokka X

Από 20.000 τα βενζινοκίνητα και από 21.900 ευρώ τα πετρελαιοκίνητα Mokka X!

Το νέο Mokka X είναι ήδη στις κατά τόπους εκθέσεις της Opel ανά την ελληνική επικράτεια και διατίθεται από τιμές που ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ.

Opel Mokka X 15

Αναλυτικότερα, στη βάση της γκάμας των βενζινοκίνητων Mokka X υπάρχει η έκδοση 1.4Τ 140hp FWD με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και τιμή εκκίνησης τα 20.000 ευρώ και η ίδια έκδοση με επιπλέον την τετρακίνηση που κοστίζει 24.500 ευρώ. Στην κορυφή της γκάμας των βενζινοκινητήρων τώρα, υπάρχει η νέα έκδοση 1.4Τ 152hp AWD που διατίθεται αποκλειστικά σε πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και έχει τιμή 28.100 ευρώ.

Opel Mokka X

Στα πετρελαιοκίνητα Mokka X τώρα, στη βάση υπάρχει η έκδοση 1.6CDTi 110hp FWD με τιμή εκκίνησης τα 21.900 ευρώ και ακριβώς επάνω της οι εκδόσεις με τον «καλό» πετρελαιοκινητήρα των 136 ίππων, που στη δικίνητη έκδοση κοστίζει 24.000 και στην τετρακίνητη 26.000 ευρώ.

Opel Mokka X

Έτσι λοιπόν, το νέο Mokka X τοποθετείται ανάμεσα στα επίπεδα του ανταγωνισμού, ενώ χάρη στις αισθητικές βελτιώσεις και στην αναβάθμιση της ποιότητας που παρουσιάζει, έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να συνεχίσει την πολύ καλή πορεία που διέγραψε ο προκάτοχός του τα τελευταία χρόνια που κυκλοφορεί. Εξάλλου, οι περισσότερες από 600.000 παραγγελίες, φτάνουν από μόνες τους για να επιβεβαιώσουν την επιτυχία του απερχόμενου μοντέλου και να ανοίξουν το δρόμο για το νέο…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ                   1.4Τ               1.4Τ             1.6CDTi             1.6CDTi

Καύσιμο                         Βενζίνη         Βενζίνη         Πετρέλαιο         Πετρέλαιο

Χωρητικότητα(κ.εκ.)       1.364             1.399             1.598                 1.598

Μεγ. Ισχύς(ίπποι/σ.α.λ.) 140/4900     152/5600       110/4000           136/3500

Μεγ. Ροπή(Nm/σ.α.λ.)   200/1850     245/2200       300/2000           320/2000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Κίνηση                       FWD ή AWD       AWD              FWD         FWD ή AWD

Κιβώτιο                                         Μηχανικό ή Αυτόματο 6 σχέσεων

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΒΑΡΗ 

ΜήκοςXπλάτοςXύψος(χλστ.)                     4275x1781x1658

Μεταξόνιο(χλστ.)                                                 2555

Βάρος(κιλά)                     1.394           1.481             1.449                 1.449

Χώρος αποσκευών(λίτρα)                                     356

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

0-100 χλμ./ώρα (δευτ.)       9,9               9,7                 11,9                    9,9

Τελική ταχύτητα(χλμ./ώρα) 196             193                 181                   190

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ(λίτρα/100χλμ.)-ΡΥΠΟΙ(γρ./χλμ.)

Μέση τιμή κατασκευαστή 5,9               6,4                   4,1                   4,9

Εκπομπή CO2                  139              148                 106                   128

ΤΙΜΗ(ευρώ)

Βασικής έκδοσης           20.000           28.100             21.900             24.000

Περισσότερες φωτογραφίες:

Πηγή: automoto.com.gr