Πορτογαλία – Γαλλία LIVE

ΤΟ POLL ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Μ’ έξι ματς ήδη στη διοργάνωση για καθεμιά από τις δύο φιναλίστ, ο τρόπος δράσης-αντίδρασης ήταν γραμμα βουλωμένο. Η Πορτογαλία έμεινε πίσω από την μπάλα για να περιμένει, ενώ η Γαλλία δούλεψε περισσότερο στην αναζήτηση των στιγμών που θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τη ροή του τελικού.

Οι παίκτες του Σάντος ήταν νευρικοί, δεν απέφυγαν τα λάθη σε εύκολες πάσες και έδωσαν στους “μπλε” την ευκαιρία του τρανζίσιον. Βούτυρο στο ψωμί του Πογκμπά, του Ματουιντί, του Παγέ, του Σισοκό και του Γκριεζμάν. Τελικές έγιναν, με κορυφαία του επιθετικού της Ατλέτικο στο 10′ (κεφαλιά που έβγαλε σε κόρνερ ο Πατρίτσιο), συνολικά πάντως περιοχή δεν πάτησαν. Ο Φόντε και ο Πέπε είχαν εξαιρετικές τοποθετήσεις και ο Ζιρού έμεινε εκτός αγώνα, εξαιρουμένης της κεφαλιάς στο 11′.

Πάντως ο τραυματισμός του Ρονάλντο (των μόλις οκτώ επαφών με την μπάλα) στο 16′ και η αναγκαστική έξοδός του από το ματς στο 24′ υποχρέωσαν τον Σάντος ν’ αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, να βάλει τον Κουαρέσμα και ν’ απλώσει την 11άδα του σ’ ένα 4-1-4-1. Η αλλαγή ευνόησε μονάχα τον Σάντσες, που αρχικά χανόταν στα δεξιά, και μαζί τον “βαρύ” Καρβάλιο, που μέχρι τότε είχε στήριγμα στις κατεβασιές των Γάλλων. Η καλή άμυνα των Ιβήρων έφερε προσωπικές ενέργειες από τους παίκτες του Ντεσάμπ, κυρίως του Σισοκό, που κινούμενος σε όλο το πλάτος είχε 6/7 ντρίμπλες στο πρώτο μισό, και το σουτ στο 34′ (απέκρουσε ο Πατρίτσιο), πέραν τούτου ουδέν πάντως, αφού και ο ρυθμός είχε χαθεί και το νέο σύστημα του Σάντος είχε επηρεάσει τις ισορροπίες.

Ο Γάλλος εκλέκτορας επενέβη αφού άφησε την αρχική ενδεκάδα του για σχεδόν ένα τέταρτο στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Κομάν μπήκε αντί του Παγέ με βασική επιδιώξει να φέρει ταχύτητα στις πτέρυγες και περισσότερα “ένας μ’ έναν”. Επειδή πάντως έφυγε ένας δημιουργός από το σχήμα των Γάλλων, ο Γκριεζμάν όφειλε να γυρίζει πίσω, να παίρνει περισσότερες μπάλες στα πόδια και να γίνεται επιτελικός. Στο 66′, βέβαια, λειτούργησε ξανά σαν φορ ξοδεύοντας την ευκαιρία, αλλά ήταν μονάχα η εξαίρεση.

Η χρησιμοποίηση από τον Σάντος του Μουτίνιο δεν άλλαξε τη λογική των Πορτογάλων που περίμεναν καρτερικά. Ο χαφ της Μονακό έπεσε στον Πογκμπά, αλλά τα ρήγματα έρχονταν από τ’ αριστερά και τον φρέσκο Κομάν. Ο οποίος έφτιαξε για τον Ζιρού τη χαμένη ευκαιρία του 75′. Την τελευταία στιγμή του φορ της Άρσεναλ που έδωσε τη σκυτάλη στον Ζινιάκ. Ταυτόχρονα ο Σάντος έβαλε τον Έντερ και το 4-5-1 με την μετατόπιση του Νανί στα άκρα έφερε τη στιγμή του 81′, όταν η δική του σέντρα-σουτ τέσταρε την ετοιμότητα του Γιορίς. Το ίδιο και ο Σισοκό τον Πατρίσιο με το μακρινό σουτ που έπιασε στο 84′.

Η παράταση δεν ήταν στο μυαλό προπονητών-παικτών, ήταν αναπόφευκτη ωστόσο μετά και την απίθανη ενέργεια του Ζινιάκ με αντίπαλο τον Πέπε και το σουτ στο δοκάρι στο 92′. Οι “μπλε” δεν σοκαρίστηκαν από την εξέλιξη, πάτησαν πάνω στο γεγονός ότι οι εξτρέμ των Πορτογάλων δεν κρατούσαν μπάλα για ν’ απειληθούν και πιέζοντας είχαν διαδοχικές ανακτημένες κατοχές.

Ο τρόπος επίθεσής τους πάντως δεν ήταν ο ορθότερος και η ευκαιρία ήρθε στην αντίπαλη περιοχή από το στημένο του Κουαρέσμα και την κεφαλιά του Έντερ στο 104′. Στην επόμενη επίσκεψή τους, στο 108′, οι Ίβηρες είχαν δοκάρι σε σουτ-φάουλ του Γκερέιρο και το γκολ ήρθε αμέσως μετά, αφού ο Έντερ έβαλε πλάτη τον Κοσιελνί και γυρνώντας έπιασε σουτ που κατέληξε στα δίχτυα του Γιορίς. Ποιος πίστευε έκτοτε πως η Πορτογαλία του Σάντος, με την ψυχολογία στα ύψη, θα μπορούσε να χάσει το τρόπαιο. Οι καταρρακωμένοι Γάλλοι δεν έβγαλαν σε 12 λεπτά ούτε μια φάση της προκοπής, πνίγηκαν στο άγχος και με τον Πέπε ηγέτη οι Ίβηρες πανηγύρισαν μέσα στο Παρίσι.

ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σ’ έναν τελικό που ο Ρονάλντο πρόλαβε να κάνει μονάχα οκτώ επαφές, τη διαφορά για την Πορτογαλία έκανε ο Έντερ. Η τρίτη αλλαγή του Φερνάντο Σάντος (που πήρε την απόφαση να ρισκάρει) άλλαξε τα πάντα, αφού μπήκε την κατάλληλη μεταξύ του κουρασμένου κεντρικού αμυντικού διδύμου των Γάλλων (Κοσιελνί, Ουμτιτί) και έγινε σημείο αναφοράς. Κέρδισε μάχες, ψηλά και χαμηλά, απείλησε με το κεφάλι και σκόραρε μ’ ένα απίθανο σουτ. Ήρθε από το… πουθενά και όρισε τη μοίρα ενός ιστορικού αγώνα! Τελικά οι Πορτογάλοι έχουν και… φορ!

 

ΤΟ VIDEO TOY ΑΓΩΝΑ

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Πορτογαλία (4-4-2): Ρ.Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Αντ.Σίλβα (66′ Μουτίνιο), Γ.Καρβάλιο, Ρ.Σάντσες (79′ Έντερ). Ζ.Μάριο, Κρ.Ρονάλντο (25′ Κουαρέσμα), Νανί

Γαλλία (4-2-3-1): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Σισοκό (110′ Μαρσιάλ), Γκριεζμάν, Παγέ (58′ Κομάν), Ζιρού (78′ Ζινιάκ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η απονομή του τροπαίου στην Πορτογαλία
Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Σάντος και το κλάμα του Ρονάλντο
Η “χρυσή Βίβλος” του Euro

ΤΟ LIVE ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Πηγή: contra.gr