Το σημαιάκι και το combo

Γράφει ο Ντενίς Μάρκο

Χαιρετώ, η τρίτη πράξη της φάσης των «16» ολοκληρώνεται σήμερα. Ομολογουμένως έχει γίνει αρκετός ντόρος στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κατά πόσο ενδιαφέρουσα είναι η διοργάνωση που παρακολουθούμε. Προσωπικά, θα διαφωνήσω με όσους χαρακτηρίζουν το φετινό EURO ανιαρό. Στις μεγάλες διοργανώσεις κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος, δεν είναι σόου, μιλάμε για ένα σπουδαίο τουρνουά και εάν ένας προπονητής πρέπει να εκβιάσει με «μακιαβελικό» τρόπο το αποτέλεσμα τότε θα πρέπει να το κάνει. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου και είναι ξεζουμισμένοι από καμιά πενηνταριά παιχνίδια μέσα στη σεζόν. Επίσης, σε κάτι που διαφέρει από τις προηγούμενες εκδόσεις του τουρνουά είναι το γεγονός ότι τα αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδια ήταν ελάχιστα. Η ΟΥΕΦΑ πέτυχε αυτό που ήθελε σε μεγάλο βαθμό, δημιουργήθηκαν ορισμένα ωραία παραμύθια και έπεται συνέχεια. Μόνο και μόνο που καλοκαιριάτικα με έβαλε να κάνω υπολογισμούς και υποθέσεις για το ποιοι τρίτοι συνεχίζουν στη φάση των «16» και ποιοι όχι, κάτι σημαίνει αυτό. Αρκετά μακρηγόρησα όμως, πάμε στο δια ταύτα.

Πρώτο χρονικά παιχνίδι, αυτό της Ιταλίας με την Ισπανία, που κατά πολλούς –δικαιολογημένα- είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι της πρώτης νοκ άουτ φάσης. Δεδομένα, τους μαχητικούς Ιταλούς δεν γίνεται τόσο εύκολα να τους ξεγράψεις, αλλά στη διοργάνωση δεν με έχουν ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Θα μου πείτε «δεν θα τους μάθουμε τώρα», έτσι μας έχουν μεγαλώσει. Το γεγονός ότι κόντρα στο Βέλγιο στην πρεμιέρα δέχτηκαν κάμποσες φάσεις και ας κέρδισαν στο τέλος με προβληματίζει. Τη δεύτερη αγωνιστική κέρδισαν στα σημεία, αλλά οι Σουηδοί ήταν απογοητευτικοί (όσο θυμάμαι, διότι σε κάποιες στιγμές αποκοιμηθήκαμε στο γραφείο). Από το ματς της τρίτης αγωνιστικής κόντρα στους συμπαθείς Ιρλανδούς δεν γίνεται να κρατήσω και πολλά, αφού ο Κόντε ξεκούρασε πλειάδα παικτών και όσοι χρησιμοποιήθηκαν δεν καρδιοχτύπησαν ιδιαίτερα τα ιρλανδικά καρέ. Θεωρητικά η ήττα με 1-0 δεν λέει και πολλά αφού η πρόκριση είχε κριθεί.

Από την άλλη όμως έχουμε τη «φούρια ρόχα» που κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια της την πρωτιά, καθώς επέδειξε τάσεις αυτοχείρίας στην αναμέτρηση με την Κροατία (ήττα με 2-1). Κάπως έτσι βρέθηκε στη μεριά του ταμπλό με κάμποσα… φαβορί, εκεί όπου δρόμος της δόξας είναι δυσβάσταχτος. Στα θετικά πάντως για το σημερινό μεταξύ τους παιχνίδι προσμετράται ότι οι Ιβηρες έχουν πάρει τον αέρα των «ατζούρι». Μετρούν μόλις μια ήττα στα 11 τελευταία και αυτή μάλιστα δεν ήταν καν σε επίσημο παιχνίδι. Το σετ λόγω της δυναμικής των δυο ομάδων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πιο ισορροπημένο, αλλά οι Ισπανοί εδειξαν καλύτερα δείγματα γραφής και η πρόσφατη παράδοση γέρνει την πλάστιγγα προς το μέρος τους. Τα μεγάλα ματς συνήθως τα κρίνουν οι σπουδαίες προσωπικότητες και πάνω σ’ αυτό θα βασιστώ. Ο Ντελ Μπόσκε διαθέτει στη φαρέτρα του πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες, ποιοτικά ανώτερο ρόστερ και περισσότερες λύσεις από τους Ιταλούς, από τους οποίους παρεμπιπτόντως λείπει η λάμψη του παρελθόντος. Προσωπικά, δεν βρίσκω αρκετό το ομαδικό πνεύμα των παικτών του Κόντε. Βασιζόμενος λοιπόν σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ποντάρω στο καλοπληρωμένο 3.15 που τιμάται στον ΟΠΑΠ ο συνδυασμός διπλού και under, μιας και δεν περιμένω γρήγορο τέμπο και πολλούς ανοιχτούς χώρους στην αναμέτρηση. Περισσότερο περιμένω μια αναμέτρηση παρόμοια με το Ουαλία – Βόρειος Ιρλανδία του Σαββάτου, προφανώς χωρίς να συγκρίνεται η δυναμική και το πρεστίζ των ομάδων, αλλά σε ότι αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού και τη λογική των δύο μονομάχων.

To Eυρωπαϊκό το ζεις καλύτερα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ

Σε ο,τι αφορά τώρα στην αναμέτρηση της Αγγλίας κόντρα στους ανταγωνιστικούς Ισλανδούς εκτιμώ ότι ο άσος θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ψηλά. Οι Ισλανδοί αποδείχτηκαν πολύ ανταγωνιστικοί όχι μόνο στα προκριματικά, αλλά και στα γήπεδα της Γαλλίας, κάτι που δεδομένα δεν επιτρέπει να τους… ξεγράψεις. Στο στρατόπεδο των Αγγλων επικρατεί η λάμψη και το ταλέντο, αλλά συνάμα η πίεση και το βάρος του φαβορί. Οι Ισλανδοί πρόκειται να μπουν στο ματς να το γιορτάσουν, καθώς δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ενώ από την άλλη ο Ρόι Χόντσον πρέπει να παραμερίσει την ξεροκεφαλιά και να εφαρμόσει την καλύτερη δυνατή συνταγή που θα τον προκρίνει στην επόμενη φάση. Σημειωτέον η Αγγλία έχει να κερδίσει σε νοκ άουτ ματς από την τελευταία φορά που διοργάνωσε EURO, ήτοι από το 1996.

Η Ισλανδία διακρίνεται για την σφιχτή της αμυντική λειτουργία, αν και ο κίπερ της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, είναι επιρρεπής στα λάθη. Εξάλλου, ο άνθρωπος σκηνοθέτης είναι κανονικά! Προσμένω να δυσκολευτούν τα «τρία λιοντάρια» σε ένα βαθμό, ενώ μην ξεχνάμε ότι οι Ισλανδοί είναι εξαιρετικοί στις αντεπιθέσεις. Το 1.80 που τιμάται το over 10,5 κόρνερ καλύπτει τα γούστα μου, αφού οι σέντρες και οι πλαγιοκοπήσεις δεν θα μας… λείψουν, εν ολίγοις θα θυμίζει παιχνίδι Πρέμιερ Λιγκ ή Τσάμπιονσιπ Αγγλίας.

Συνηγορούν και οι αριθμοί σ’ αυτό καθώς κατά μέσο όρο οι Αγγλοι κερδίζουν 8,66 κόρνερ ανά ματς ως τώρα στη διοργάνωση, ενώ οι Ισλανδοί 2,66. Προσωπικά μάλιστα αναμένω να ξεπεράσουν το μέσο όρο τους, καθώς ανασταλτικά οι Αγγλοι είναι αφελείς ανά διαστήματα.

Πηγή: 30meresmpala.gr