Γράφει πάλι ιστορία η Θύελλα Κατσικά

Αφιέρωμα του «Η.Α» στην πρωταθλήτρια ομάδα της ΕΠΣ Ηπείρου, που πήρε το εισιτήριο για τη Γ’ Εθνική κατηγορία

Η ιστορική Θύελλα Κατσικά είναι η πρωταθλήτρια ομάδα στην Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Ηπείρου, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική.

Το ευχάριστο αυτό γεγονός το ανέμεναν υπό κανονικές συνθήκες οι πολυπληθείς φίλοι της ομάδας. Να τελείωνε κανονικά το πρωτάθλημα και να πανηγύριζαν με φιέστα το γεγονός της ανόδου. Όμως οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και των έκτακτων συνθηκών ανάγκασαν την ΕΠΟ να σταματήσει οριστικά τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, πριν από την ολοκλήρωσή τους.

Στην 21η αγωνιστική που έγινε η διακοπή, η Θύελλα είχε 57 βαθμούς, έναντι 52 βαθμών του Αγροτικού Καστρίτσας και 51 του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά. Το τι μπορούσε να συμβεί στις εναπομείνασες εννέα αγωνιστικές, δεν το ξέρει κανείς. Βλέποντας όμως την προηγούμενη πορεία των 21 αγωνιστικών και την εικόνα των ομάδων, εκτιμάται ότι και να συνεχίζονταν το πρωτάθλημα, η Θύελλα δε θα έχανε τον τίτλο. Είναι βασικός κανόνας στο ποδόσφαιρο, ότι η διάρκεια καταξιώνει μια ομάδα. Και η Θύελλα είχε μεγάλη διάρκεια καλής απόδοσης, αποδεικνύοντας κάθε αγωνιστική ότι είναι το αφεντικό της κατηγορίας. Πρόκειται για σπουδαία ομάδα, με βαριά φανέλα και μεγάλη ιστορία. Ανέδειξε σημαντικούς παίκτες που αγωνίστηκαν στον ΠΑΣ και σε άλλες ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής. Είναι από τις πιο σημαντικές δυνάμεις του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου. Κατέκτησε δεκάδες πρωταθλήματα και Κύπελλα, ακόμη και σε εποχές που στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΗΠ αγωνίζονταν ομάδες από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Στη δεκαετία του ’70 ως πρωταθλήτρια Ηπείρου έλαβε μέρος στα «ειδικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα» που οργάνωνε η ΕΠΟ μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων Ενώσεων διεκδικώντας με αξιώσεις άνοδο στην παλιά μεγάλη Β’ Εθνική. Μάλιστα, μια χρονιά έχασε την άνοδο σε αγώνα μπαράζ με τον Εθνικό Αστέρα Καισαριανής. Επίσης αγωνίστηκε πολλά χρόνια στη Δ’ Εθνική, την παλιά εθνική ερασιτεχνική, με διακρίσεις και στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος. Την αγωνιστική σεζόν 1983-84 έφτασε στα ημιτελικά αυτού του θεσμού. Αποκλείστηκε από τη Νίκη Διοικητηρίου στα πέναλτι με σκορ 4-3, σε έναν ανεπανάληπτο αγώνα που έγινε στο γήπεδο Νέας Ευκαρπίας.

Σήμα κατατεθέν της ομάδας η δυναμική παρουσία του κόσμου της. Ο Κατσικάς είναι ζωντανό κεφαλοχώρι, προάστιο των Ιωαννίνων με 5000 και παραπάνω πληθυσμό. Σε όλο το λεκανοπέδιο υπάρχουν ζωντανά χωριά που μπορούν να βλέπουν αγώνες της Θύελλας. Ο Κατσικάς (ή για άλλους η Κατσικά) ήταν η έδρα του δήμου Παμβώτιδας, ενώ τώρα ανήκει στον δήμο Ιωαννιτών. Πάντα ξεχώριζε η Θύελλα για τη δυνατή έδρα της. Ειδικά στο παλιό γήπεδο που ήταν στο κέντρο του χωριού. Εκεί έγιναν μεγάλα παιχνίδια, που θυμούνται οι παλιότεροι φίλαθλοι.

Από τον πάγκο της Θύελλας πέρασαν οι πλέον αξιόλογοι προπονητές του τοπικού ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών και οι Παύλος Τζαμάκος, Λευτέρης Κολτσίδας, Θωμάς Τσουρλίδας, Βασίλης Μάντζιος, Ανδρέας Καραμανωλάκης, Γιώργος Μπέκας, Χρήστος Τζουβάρας, Θανάσης Δρούγιας, Στέφανος Βασιλειάδης, Χρήστος Ζαμπίρας.

Η ταυτότητα της ιστορικής Θύελλας Κατσικά

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Θύελλα Κατσικάς ιδρύθηκε το 1948. Αργότερα εντάχθηκε στη δύναμη και στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ηπείρου. Η Θύελλα Κατσικά ξεκίνησε από το πρωτάθλημα της Γ΄ ερασιτεχνικής και την αγωνιστική περίοδο 1960-61 κατάφερε να κερδίσει την άνοδο. Τα επόμενα δύο χρόνια συμμετείχε στη Β΄ ερασιτεχνική και την περίοδο 1962-63 κέρδισε την άνοδο στην Α΄ ερασιτεχνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.

ΕΔΡΑ: Ο Κατσικάς Ιωαννίνων στην προηγούμενη απογραφή είχε πληθυσμό 3.885 κατοίκους, αλλά ο πραγματικός πληθυσμός είναι πάνω από 5000 κατοίκους. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε ως κοινότητα στις 7 Αυγούστου 1919. Με το σχέδιο «Καποδίστριας» ήταν έδρα του δήμου Παμβώτιδας και με το σχέδιο «Καλλικράτης» υπήχθη διοικητικά στον δήμο Ιωαννιτών.

ΣΗΜΑ: Ένα κύπελλο που περικλείεται με στάχυα. Το κύπελλο συμβολίζει τις επιτυχίες και τα στάχυα τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Πρόεδρος Αλέξανδρος Βαρτζιώτης, αντιπρόεδρος Παύλος Κολτσίδας, γενική γραμματέας Βίκυ Γεώργα, ταμίας Σπύρος Ματσάγγας, γενικός αρχηγός Παναγιώτης Παπανικολάου, έφορος υλικού Σπύρος Μπίνας, αναπληρωτής γραμματέας Γεώργιος Μάντζιος, αναπληρωματικά μέλη Χρήστος Γέροντας, Γεώργιος Ματακούλης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πέτρος Κοντοδήμας που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα και στη συνέχεια στον Α.Ο. Βελισσαρίου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ: Ανδρέας Διαμάντης, Ξενοφών Μάντζιος, Ορφέας Τσακτσίρας, Χρυσοβαλάντης Γιαγτζόγλου, Γιάννης Νάνος, Κώστας Γιωτάκης, Παύλος Βαρτζιώτης, Αθανάσιος Καλογερόπουλος, Δημήτριος Τάτσης, Νικόλαος Γούλας, Βαλεντίνος Μούτσιος, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Νάκος, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Βαγγέλης Παππάς, Γιώργος Μαρούλης, Γιώργος Πότσης, Ελευθέριος Λισγάρας, Βαγγέλης Ριστάνης, Κώστας Γιαννάκης, Βασίλειος Βαρτζιώτης, Γεώργιος Παλιάτσος, Ιωάννης Αντωνίου, Αντώνιος Βλάχος, Θεόδωρος Αντωνίου, Ιωάννης Πεχλιβάνης, Ορέστης Γιώτης, Βασίλειος Μπίνας, Ελευθέριος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος – Άγγελος Στέφος.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: Την σεζόν 1983-84 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος. Απέκλεισε τις ομάδες «Ελλάς» Καλλινίκης Φλώρινας, Πυρσό Γρεβενών, Εθνικό Αξιουπόλεως. Αποκλείστηκε στα πέναλτι με σκορ 4-3 από τη Νίκη Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης, σε ματς που έγινε στο γήπεδο του Μακεδονικού στη Νέα Ευκαρπία. Πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Χρόνης και προπονητής ο Θωμάς Τσουρλίδας. Εκείνη τη χρονιά φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα οι Σπύρος Σάββας, Πάνος Ντόβας, Ιωάννης Παππάς, Βασίλειος Ντάμπος, Γιώργος Βαρτζιώτης, Δημήτριος Μπίμπης, Φίλιπππος Πολυχρονιάδης, Σπύρος Τάσσης, Σωτήριος Σιάννας, Μπάμπης Παπαρούνας, Δημήτριος Αγγελής, Βασίλης Μπελεβέτης, Παύλος Πέτσιος, Στέφανος Πατσιούρας, Χρήστος Ζαρογιάννης, Βασίλειος Λισγάρας, Γιώργος Τσιούρης, Απόστολος Τσιούρης, Πάνος Γκόλιας.

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός στη Θύελλα για τη Γ’ Εθνική

Στον Κατσικά πήραν πολύ σοβαρά το γεγονός της ανόδου στη Γ’ Εθνική και η διοίκηση του Αλέξη Βαρτζιώτη θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ομάδα να μην είναι περαστική απ’ αυτή την κατηγορία, αλλά να μείνει και να γράψει νέες σελίδες ιστορίας, παρά το γεγονός ότι έχουμε δύσκολα χρόνια λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αν η προσπάθεια αγκαλιαστεί από τον κόσμο και από τους φορείς του χωριού, μπορεί να υπάρξουν καλά αποτελέσματα. Η Θύελλα διαθέτει θαυμάσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, με δύο γήπεδα, κλειστό γυμναστήριο και τα τελευταία χρόνια έχει καλή σειρά και στις υποδομές. Η περιοχή βγάζει καλούς παίκτες, έχοντας παράδοση στο ποδόσφαιρο. Δεν εννοούμε μόνο τον οικισμό του Κατσικά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Και στη μεγάλη ομάδα του ’70 και του ’80 δεν ήταν Κατσικιώτες όλοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά και από άλλες περιοχές. Οι «σταχυοφόροι» έχουν έναν καλό κορμό που μπορεί να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο με κάποιες καλές προσθήκες.

Ήδη ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν. Πρώτιστο μέλημα είναι να γίνει γενική συνέλευση του συλλόγου, ώστε να έχουν λόγο στα νέα δεδομένα και τα μέλη, όπως και οι φορείς της περιοχής. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν από την δημοτική αρχή και κάποια έργα στο γήπεδο, ώστε να μην αναγκαστεί η Θύελλα να «ξεσπιτωθεί». Σ’ αυτά τα πρωταθλήματα η έδρα παίζει σημαντικότατο ρόλο και αυτό το δυνατό «όπλο» δεν πρέπει να χάσει η ομάδα. Τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα Γιάννινα, αφού παρέμεινε και ο Α.Ο. Ανατολής. Μακάρι να αναβιώσουν τα παλιά ντέρμπι, αλλά υπό άλλες συνθήκες και πάντα εντός γηπέδου με κοσμιότητα.

Για το τι σημαίνει Θύελλα Κατσικά και ποιο είναι το ειδικό βάρος της, μίλησε στον «Η.Α» ο βετεράνος αθλητικογράφος και ιστοριοδίφης Γιώργος Μπίμπης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι ομάδα με βαριά φανέλα, που ξεχώρισε και πέραν των συνόρων του νομού Ιωαννίνων. Όταν ακόμη η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου είχε στους κόλπους της τα σωματεία όλης της Ηπείρου και το πρωτάθλημα είχε χαρακτήρα πανηπειρωτικό, η Θύελλα πήρε τίτλους και κύπελλα. Ανταγωνιζόμενη με σημαντικές ομάδες, όπως ο ΠΑΣ Πρέβεζα, ο Θεσπρωτός και κάποια χρόνια η Αναγέννηση Άρτας, όταν είχε υποβιβαστεί από τη Β’ Εθνική. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι στη δεκαετία του ’70, που υπήρχαν πολύ δυνατές ομάδες στη βορειοδυτική Ελλάδας, η Θύελλα αγωνίστηκε σε έξι τελικούς κυπέλλου της ΕΠΣΗΠ. Αργότερα αγωνίστηκε αρκετά χρόνια στην Δ’ Εθνική. Ήταν ομάδα που ξεχώριζε για την ποιότητα των παικτών, τη δυνατή έδρα της και σε μεγάλα διαστήματα, μετά τον ΠΑΣ ήταν η πρώτη δύναμη στο γιαννιώτικο ποδόσφαιρο. Τώρα βαδίζει στη νέα εποχή με την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η επιτυχία αυτή, έστω και αν δεν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, πέφτει σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Για να μείνει στην κατηγορία και να μην έχει ένα απλό πέρασμα, χρειάζεται να υπάρξει οικονομική στήριξη από την περιοχή. Της εύχομαι τα καλύτερα».

Κοντοδήμας: Θέλω να μείνω και τη νέα σεζόν

Ο προπονητής Πέτρος Κοντοδήμας κατέφερε να φτιάξει ένα ομοιογενές σύνολο, παντρεύοντας τα νιάτα με την εμπειρία. Από τη μια μεριά υπήρχαν έμπειροι παίκτες που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική και σε επαγγελματικές ομάδες, όπως οι Παύλος Βαρτζιώτης, Κώστας Γιαννάκης, Ξενοφώντας Μάντζιος, Αντώνης Βλάχος, και από την άλλη υπήρχαν νέοι ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της ομάδας αλλά και από άλλες ομάδες μικρότερων κατηγοριών.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στον «Η.Α» ο πετυχημένος κόουτς: «Η Θύελλα ξεκίνησε το πρωτάθλημα με χαμηλούς τόνους, χωρίς να είναι το φαβορί, αλλά είχε μια σταθερά ανερχόμενη πορεία και έδειξε ότι ήταν η καλύτερη ομάδα. Κέρδισε τα ντέρμπι και ήταν αήττητη. Είχε αναπτύξει μια δυναμική από την αρχή, που τη διατήρησε χωρίς αναταράξεις. Επιλέξαμε κάποιους παίκτες που τους ήξερα και τους εμπιστεύτηκα, χωρίς να παραβιάζουμε τα όρια του μπάτζετ που είχε καθοριστεί. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε στην προπόνηση πολλούς παίκτες. Εκεί που χωλαίνουν οι περισσότερες ομάδες, εμείς δεν είχαμε πρόβλημα». Όσο για τα «κλειδιά» της επιτυχίας σημείωσε: «Είχαμε καλά αποδυτήρια, με ισορροπία, δικαιοσύνη και καλή συμπεριφορά απ’ όλους. Δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο από τους παίκτες που έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Ήξεραν ότι δε θα αδικηθεί κανένας. Υπήρχε αλληλοσεβασμός. Είχαμε τη διοίκηση συνεχώς στο πλευρό μας, χωρίς να μας λείπει τίποτα. Ότι ζήτησα εγώ για την ενίσχυση της ομάδας, μου το έκαναν. Η βοήθειά της είναι μεγάλη».

Για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, ο Κοντοδήμας σημείωσε: «Έχει κόσμο η Θύελλα που μπορεί να τη βοηθήσει και στη νέα κατηγορία. Είναι ιστορική ομάδα που μπορεί να πετύχει και στο νέο της εγχείρημα, έχοντας την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας».

Για το αν παραμείνει στον πάγκο της ομάδας και τη νέα σεζόν ανέφερε: «Έγινε μια κουβέντα, αλλά είναι ακόμη νωρίς. Τόσο εγώ όσο και η διοίκηση θέλουμε τη συνέχιση της συνεργασίας. Θα το δούμε στη συνέχεια, καθώς είναι και δύσκολες εποχές με μεγάλη οικονομική κρίση. Η θέληση για ανανέωση της συνεργασίας πάντως υπάρχει και από τις δύο πλευρές».

Π. Βαρτζιώτης: Αποχωρώ ευχαριστημένος από τα γήπεδα

Δίκαια η Θύελλα ανεβαίνει κατηγορία, δήλωσε και ο αρχηγός της ομάδας Παύλος Βαρτζιώτης. Παράλληλα ανήγγειλε και το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του.

Έμπειρος αμυντικός, με δεκάδες συμμετοχές στην Α’ Εθνική με Προοδευτική, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα. Γύρισε για να βοηθήσει την ομάδα του χωριού του, δηλώνοντας για τη φετινή πορεία: «Από την αρχή είχαμε ως στόχο το πρωτάθλημα και η πορεία μας ήταν πολύ καλή. Είναι αλήθεια ότι δε μας είχαν ως φαβορί για τον τίτλο, αλλά εμείς με την καλή παρουσία μας στα περισσότερα παιχνίδια και τη στήριξη που είχαμε από τη διοίκηση, είχαμε τη Θύελλα πάντα στην πρώτη θέση. Μάλιστα στο πρωτάθλημα είμαστε αήττητοι και η μοναδική μας ήττα ήταν από την Ανατολή για το κύπελλο. Από πέρσι μπήκαν οι βάσεις με ένα πολύ καλό ρόστερ και με καλές προσθήκες. Επίσης μπήκαν και στη διοίκηση κάποιοι άνθρωποι που βοήθησαν από την πλευρά τους. Εδώ επιστρέψτε μου να πω κάτι. Καλό είναι τα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται και στο τέλος να βγαίνουν οι πρωταθλητές. Αλλά σε συνθήκες πανδημίας προέχει η υγεία των παικτών και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Στις 21 αγωνιστικές που έγιναν, η ομάδα μας έδειξε στους αγωνιστικούς χώρους την αξία της και πιστεύω ότι και αν ολοκληρώνονταν οι αγώνες, πάλι πρωτιά θα είχαμε. Με την άνοδο δικαιώθηκαν οι κόποι των παικτών, της τεχνικής ηγεσίας, της διοίκησης και των φιλάθλων. Ο κόσμος της Θύελλας και φέτος μας στήριξε πάρα πολύ και τον ευχαριστούμε».

Για την επόμενη ημέρα ο Παύλος Βαρτζιώτης τόνισε: «Ήδη η διοίκηση ξεκίνησε κάποιες κινήσεις, σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο Κατσικά, τον πολιτιστικό σύλλογο και τον δήμο Ιωαννιτών, για να γίνουν κάποια έργα στο γήπεδο, ώστε να παίξουμε στη φυσική έδρα μας. Δεν πρέπει με τίποτα η Θύελλα να χάσει τη δύναμη της έδρας. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ. Πιστεύω ότι η Θύελλα θα κερδίσει και το νέο στοίχημα, έχοντας καλή παρουσία και στο νέο πρωτάθλημα. Απομένει η γενική συνέλευση για να ληφθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις».

Κλείνοντας τη συζήτηση, μας αποκάλυψε και κάτι προσωπικό, ότι φέτος σταματά το ποδόσφαιρο: «Ήθελα να κλείσω την καριέρα μου από εκεί που ξεκίνησα, από τη Θύελλα. Είμαι ευτυχής που η τελευταία χρονιά συνδυάστηκε με την άνοδο στη Γ’ Εθνική».

Στην φωτογραφία  Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από αριστερά οι Κοντοδήμας (προπονητής), Ασωνίτης, Μαρούλης, Κωνσταντινίδης, Αντωνίου, Νάκος, Πότσης, Παύλος Βαρτζιώτης, Γεώργιος Γούλας, Βλάχος, Διαμαντής. Στην πίσω σειρά από αριστερά είναι οι Χαλιάσος, Παππάς, Πεχλιβάνης, Γιωτάκης, Νάνος, Νίκος Γούλας, Ριστάνης, Τάτσης, Βασίλης Βαρτζιώτης.

πηγή: agon.gr