Δημήτρης Θώδης: «Βιτρίνα της Άρτας είναι η Αναγέννηση»

Ο προπονητής της θρυλικής ομάδας μιλά στο «ΦΩΣ» για την άνοδο στη Γ’ Εθνική και την επόμενη ημέρα

Στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναιτωλικό, την πιο βαριά φανέλα και Ιστορία έχει η Αναγέννηση Άρτας. Για πολλά χρόνια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε Β’ και Γ’ Εθνική, ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές με μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Σιακούφης, Νικοπολίδης, Νταλάκας Δ., Γεωργιάδης, Βαίτσης), στη δεκαετία του ’70 διεκδίκησε με αξιώσεις άνοδο στην Α’ Εθνική και έχει κόσμο στο πλευρό της. Μπορεί τα τελευταία 15 χρόνια να πέρασε περιπέτειες, να απαξιώθηκε ως σύλλογος στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Άρτας, να μην πηγαίνει όπως παλιά πολύς κόσμος στο γήπεδο, αλλά δεν παύει να έχει βαριά φανέλα και να είναι η αγαπημένη ομάδα όλων των Αρτινών. Και αν βάλει κάποιον υψηλότερο στόχο, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει πάλι τους Αρτινούς φιλάθλους σε μια περιοχή όπου υπάρχει αγάπη για το ποδόσφαιρο.
Η σεζόν που έφυγε ήταν σημαντική για την Αναγέννηση. Πήρε το νταμπλ στην ΕΠΣ Άρτας και στο ειδικό πρωτάθλημα των πρωταθλητριών ομάδων εξασφάλισε άνοδο στη Γ’ Εθνική. Όπως τονίζει στη σημερινή συνέντευξη στο «ΦΩΣ» ο προπονητής της Αναγέννησης Δημήτρης Θώδης και η Γ’ Εθνική είναι μικρή κατηγορία για να χωρέσει το μεγάλο εκτόπισμα της θρυλικής ομάδας, αλλά επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, και αυτή η επιτυχία είναι σημαντική, καθώς είναι σκαλοπάτι για μελλοντικές φιλοδοξίες. Τονίζει ότι η Άρτα βγάζει παίκτες και μπορεί η τοπική ομάδα να στηριχτεί όπως παλιά στα δικά της παιδιά.
Ο Δημήτρης Θώδης είναι γέννημα – θρέμμα της Άρτας, παιδί της Αναγέννησης. Εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, εκεί άνοιξε τα φτερά φτάνοντας στις μικρές εθνικές ομάδες και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, εκεί έκλεισε την καριέρα του. «Η Αναγέννηση μας ανέδειξε, της οφείλουμε πολλά και δεν μας οφείλει τίποτα, είναι τιμή να φοράς τη φανέλα της» λέει με στόμφο στο «ΦΩΣ», αναφερόμενος και σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως για το τι πρέπει να γίνει για να διακριθεί η ομάδα στη Γ’ Εθνική, ποιος είναι ο προγραμματισμός και πως θα μπορέσει η Άρτα να καμαρώσει πάλι την ομάδα της. Ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Είναι προπονητής στην Αναγέννηση και στις μικτές ομάδες της ΕΠΣ Άρτας και είναι ιδιοκτήτης ακαδημίας ποδοσφαίρου στην Άρτα. Ας αφήσουμε καλύτερα να μας τα πει ο ίδιος.

Πόσο σημαντική είναι για την Άρτα η επιστροφή της Αναγέννησης στη Γ’ Εθνική;

Η θέση της Αναγέννησης δεν είναι στο τοπικό της Άρτας, αλλά πολύ παραπάνω. Το μέγεθος της Αναγέννησης είναι εφάμιλλο του ΠΑΣ Γιάννινα και του Παναιτωλικού στον χώρο της βορειοδυτικής Ελλάδας. Πολύ βαριά η φανέλα της. Και όσοι φορούν αυτήν τη φανέλα θα πρέπει να αισθάνονται μεγάλη τιμή. Η επιστροφή στη Γ’ Εθνική είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να τεθούν μεγαλύτεροι στόχοι. Και η Γ’ Εθνική είναι μικρή κατηγορία για την Αναγέννηση. Της ταιριάζει κάτι καλύτερο. Πρέπει να πάει ακόμα πιο πάνω. Επειδή πέρασε περιπέτειες για αρκετά χρόνια, είναι σημαντικό που έκανε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της μεγάλης Ιστορίας της. Έγινε η αρχή και βλέπουμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Συμφωνούμε με τις επισημάνσεις σας, ότι στην ομάδα αυτή αξίζει κάτι καλύτερο. Όμως, όπως πολύ καλά ξέρεις, αυτά δεν γίνονται από μόνα τους, θα πρέπει να υπάρξουν βοήθειες.

Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολες οικονομικά οι εποχές, το ζούμε αυτό και στην Άρτα. Θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες και οι φορείς της Άρτας, ο δήμος, στο μέτρο του δυνατού, αυτή την ιστορική ομάδα. Μακάρι να υπήρχε ένας μεγάλος επενδυτής και να τραβούσε μπροστά. Δεν υπάρχει στην Άρτα. Οι παράγοντες που είναι στην ομάδα κάνουν ό,τι μπορούν, δίνουν τα πάντα. Όμως δεν πρέπει να είναι μόνοι τους. Να τους στηρίξει η πόλη.

Έρχεται κόσμος στους αγώνες της Αναγέννησης; Είχατε βοήθειες;

Φέτος ο κόσμος προς το τέλος ήρθε κοντά μας. Ο κόσμος της Άρτας είχε συνηθίσει από παλιά την ομάδα στις μεγαλύτερες κατηγορίες και ήταν στην αρχή λίγο δύσπιστος σε αυτή την προσπάθεια που κάναμε. Τελικά καταφέραμε να φέρουμε πάλι τον κόσμο στο γήπεδο και είχαμε στο τέλος την στήριξή του, ειδικά στα μπαράζ. Ο κόσμος εκτίμησε την προσπάθειά μας και μας βοήθησε. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε δυναμικά μετά τις παραιτήσεις κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου εκεί κοντά στα Χριστούγεννα. Η υπάρχουσα διοίκηση ήταν κοντά στους παίκτες, στο προπονητικό τιμ, καλώντας και τον κόσμο να έρθει κοντά στην ομάδα. Επίσης, στήριξε τους ποδοσφαιριστές, καθώς αυτοί είναι ερασιτέχνες, πολλοί είχαν τις δουλειές τους που έπρεπε να τις συνδυάσουν με τις υποχρεώσεις της ομάδας.

Γνωστό το πρόβλημα για τις περισσότερες ερασιτεχνικές ομάδες που δεν έχουν πάντα στη διάθεσή τους όλους τους ποδοσφαιριστές.

Δεν έχουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να είναι στις προπονήσεις και σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δεν ζουν από το ποδόσφαιρο. Πρέπει να δουλέψουν για να ζήσουν. Ο άλλος έρχεται κατάκοπος από τη δουλειά απευθείας για προπόνηση. Είναι λογικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί απόλυτα στον ρόλο του. Γι’ αυτό οι περισσότερες ερασιτεχνικές ομάδες έχουν μεταπτώσεις στην απόδοσή τους, κάτι που είναι φυσιολογικό. Ούτε εμείς ξεφύγαμε από τον κανόνα. Είχαμε κάποιες αγωνιστικές μεταπτώσεις φυσιολογικές, γιατί έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που κάνουν κατάθεση ψυχής και τα δίνουν όλα ώστε να συνδυάσουν το ποδόσφαιρο με τις δουλειές τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολος και ο ρόλος των προπονητών στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Διαχείριση προσωπικοτήτων και χαρακτήρων κάνουμε, παρά όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορείς να απαιτείς από έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, που παίρνει ένα χαρτζιλίκι, να είναι κάθε μέρα στο γήπεδο και να παρατήσει τη δουλειά του. Πως θα ζήσει; Μπαίνουμε σε ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Πήρατε το νταμπλ στην ΕΠΣ Άρτας και στα μπαράζ την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Στηριχτήκατε σε παιδιά από την Άρτα ή κάνατε και μεταγραφές;

Στηριχτήκαμε στα δικά μας παιδιά από την Άρτα. Παρά τις ατυχίες που είχαμε με τους τραυματισμούς πέντε βασικών παικτών, πετύχαμε όλα αυτά. Και αν μείνω και τη νέα σεζόν στην Αναγέννηση, θα δώσω μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ταλέντων της Άρτας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται υπομονή και βάθος χρόνου. Δεν χτίζονται οι ομάδες από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε να πάρεις είκοσι παίκτες από το τοπικό και να πεις πάμε για πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική. Αυτό θέλει δουλειά και χρόνο. Μακάρι να βρισκόταν και στην Άρτα ένας επενδυτής που θα είχε πολλά χρήματα, τα οποία θα διέθετε για μεταγραφές. Αυτός δεν υπάρχει, οπότε θα στηριχτούμε και πάλι στα δικά μας παιδιά. Πάντα η Άρτα βγάζει καλούς ποδοσφαιριστές. Θα προσπαθήσουμε με παιδιά από την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα στη Γ’ Εθνική.

Παλιότερα η Άρτα είχε τη φήμη της «ποδοσφαιρομάνας». Επειδή αλλάζουν οι εποχές, τα παιδιά έχουν και άλλα ενδιαφέροντα, υποχρεώσεις με τα μαθήματα, ισχύει κάτι τέτοιο τώρα;

Υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές και εξελίξιμοι στις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής. Όμως θέλει δουλειά και χρόνο. Επειδή για κάποια χρόνια η Αναγέννηση πέρασε κρίση, είχε μια παρατεταμένη απαξίωση, οι παίκτες της περιοχής δεν την έβλεπαν ως ένα σκαλοπάτι για να αναδειχθούν και να πάνε μετά σε επαγγελματικές ομάδες. Παλαιότερα ήταν η βιτρίνα του ποδοσφαίρου της Άρτας. Ήταν το όνειρο του κάθε πιτσιρικά να παίξει στην Αναγέννηση και μέσω αυτής να αναδειχτεί και να πάει κάπου ψηλότερα. Πολλοί παίκτες έπαιξαν μετά στην Α’ Εθνική. Για κάποια χρόνια αυτό εξέλειψε και χάθηκαν πολλά ταλέντα. Νομίζω ότι θα πρέπει η Αναγέννηση να προσεγγίσει με τον κατάλληλο τρόπο όλα τα σωματεία, αλλά και οι παίκτες να πειστούν ότι η Αναγέννηση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την καριέρα τους. Θα πρέπει όλοι να πειστούν ότι όπως είναι στα Γιάννινα ο ΠΑΣ ή στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός, έτσι είναι στην Άρτα η Αναγέννηση. Προς Θεού, δεν απαξιώνουμε τις άλλες ομάδες της Άρτας, όλες παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή, υπάρχουν οι ομάδες-σύμβολα.

Είδαμε φέτος ότι και οι παλαίμαχοι παίκτες ήταν κοντά στην ομάδα σας. Το αίμα νερό δεν γίνεται….

Ναι, ήταν κοντά, αλλά θέλουμε να είναι πιο πολύ κοντά μας. Και εγώ είμαι στην ομάδα των παλαιμάχων. Και αυτοί με τον τρόπο τους μας βοήθησαν στη φετινή πορεία.

Πως τα πήγατε στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική; Υπήρξε συναγωνισμός μέχρι την τελευταία αγωνιστική;

Έγιναν πολύ καλά παιχνίδια και ήταν ένα ανταγωνιστικό μίνι πρωτάθλημα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι στον δικό μας όμιλο δίκαια ανέβηκαν η Θύελλα Κατσικά Ιωαννίνων, η ΑΕ Μεσολογγίου και η Αναγέννηση Άρτας. Είναι τρεις ιστορικές ομάδες, με κόσμο και καλές προϋποθέσεις να διακριθούν και στην παραπάνω κατηγορία.

Η Αναγέννηση είναι η ομάδα που σε ανέδειξε. Πως ένιωσες που ως προπονητής την οδήγησες σε ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, από το τοπικό της Άρτας στη Γ’ Εθνική;

Η Αναγέννηση είναι η ομάδα που μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω ποδόσφαιρο και να πάω κάπου παραπάνω, φτάνοντας στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης που ήταν τότε στην Α’ Εθνική. Όλοι οφείλουμε την Αναγέννηση, δεν μας οφείλει. Ένιωσα πολύ χαρούμενος για όσα έγιναν φέτος. Νιώθω σαν να έβγαλα μια υποχρέωση που είχα απέναντι σε αυτή την ομάδα για όλα όσα μου έδωσε. Είμαι χαρούμενος που η Αναγέννηση έκανε ένα σημαντικό πρώτο βήμα ανεβαίνοντας στη Γ’ Εθνική και θέλω να πάει όσο το δυνατόν ψηλότερα, ασχέτως αν είμαι εγώ ή κάποιος άλλος προπονητής.

Κάνατε καμία συζήτηση με τη διοίκηση για τη νέα χρονιά;

Περιμένω να γίνει η γενική συνέλευση και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τη διοίκηση. Στο μυαλό μου έχω σχεδιάσει τι πρέπει να γίνει. Θα περιμένω όμως τις εξελίξεις. Αν η ομάδα μου κάνει την τιμή να είμαι προπονητής της και τη νέα σεζόν, τότε θα μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα.

Ο στρατηγικός στόχος θα είναι η παραμονή στην κατηγορία;

Η Αναγέννηση είναι αναγκασμένη να πρωταγωνιστεί. Το όνομά της δεν της επιτρέπει να πει ότι πάω στο νέο πρωτάθλημα με στόχο μόνο την παραμονή. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί σε αυτές τις κατηγορίες συμβαίνουν πολλά απρόοπτα και εκεί που λες ότι πηγαίνεις για πρωτάθλημα, μπορεί να χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Πρέπει να υπάρξει σωστός προγραμματισμός, να γίνει σωστή δουλειά και μέσα από τη δουλειά θα έρθει και ο στόχος. Το να λέμε θεωρητικά ότι πάμε για πρωτάθλημα ή δεν πάμε για πρωτάθλημα δεν έχει κανένα νόημα.

Ο πρωταθλητισμός προϋποθέτει και ένα καλό οικονομικό μπάτζετ. Όλες οι ομάδες που πήραν φέτος τίτλο στους ομίλους της Γ’ Εθνικής ξόδεψαν χρήματα. Δεν ξέρουμε αν η Αναγέννηση έχει αυτές τις δυνατότητες.

Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολος ο πρωταθλητισμός. Χρειάζονται κάποια χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες της ομάδας, με σκοπό να λειτουργήσει σε άλλα επίπεδα, πιο επαγγελματικά. Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια. Φιλοσοφία μας είναι η ομάδα να κινηθεί με δικούς της παίκτες. Υπάρχουν και παίκτες από την Άρτα που παίζουν σε ομάδες έξω από την περιοχή, οι οποίοι μπορούν να γυρίσουν στην Αναγέννηση και να βοηθήσουν. Αν υπάρχει καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά, όλα μπορούν να συμβούν. Ξεκινούμε με τη λογική να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο και αναλόγως θα καθοριστούν και οι στόχοι.

Από πλευράς εγκαταστάσεων πως τα πάτε; Έχει η Αναγέννηση γήπεδα για προπόνηση;

Υπάρχουν τρία γήπεδα που τα συντηρεί ο δήμος Αρταίων και κάνουμε προπονήσεις. Επίσης η ΕΠΣ Άρτας έκανε ένα καταπληκτικό γήπεδο με τάπητα τελευταίας γενιάς και το οποίο είναι πάντα στη διάθεσή μας. Δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιο πρόβλημα.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι ως προπονητής;

Ασχολούμαι ως προπονητής εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Έχω δική μου ακαδημία ποδοσφαίρου και, εκτός από την Αναγέννηση, τα τελευταία δύο χρόνια είμαι και προπονητής των μικτών ομάδων της ΕΠΣ Άρτας. Ενωσιακός προπονητής ήμουν και παλαιότερα. Επίσης, υπήρξα και προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής.

Παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο ή έχουν απορροφηθεί με το διαδίκτυο και τα τάμπλετ;

Ναι, έρχονται τα παιδιά, τα στέλνουν και οι γονείς για ποδόσφαιρο. Λόγω της καραντίνας που περάσαμε με τον κορονοϊό έπεσε κάπως το ενδιαφέρον, δεν είναι όπως πριν, αλλά γενικά στην Άρτα παίζουν τα παιδιά μπάλα.

Εσύ πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;

Είμαι γέννημα – θρέμμα της Άρτας. Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από την Αναγέννηση. Όλοι οι πιτσιρικάδες της δικής μου γενιάς είχαν όνειρο να παίξουν στη μεγάλη ομάδα της πόλης μας. Μπορεί να μην προλάβαμε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70 που διεκδικούσε με τον ΠΑΣ Γιάννινα άνοδο στην Α’ Εθνική, αλλά προλάβαμε την Αναγέννηση σε καλές εποχές της Γ’ Εθνικής όπου έβγαλε και σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Εγώ έπαιζα αρχικά στην ομάδα του χωριού μου, το Γλυκόριζο Άρτας. Με είδε κάποιος κύριος και είπε στους παράγοντες της Αναγέννησης ότι «στο Γλυκόριζο υπάρχει ένας κοντούλης που ξεχωρίζει…». Με κάλεσαν για δοκιμαστικά, κάπου στα 1988, και έτσι με επέλεξαν για την Αναγέννηση. Στην αρχή λόγω ηλικίας αγωνίστηκα στην παιδική ομάδα και μόλις ενηλικιώθηκα έπαιξα στην πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα Δ’ εθνικής.

Με ποιον προπονητή;

Με προπονητή τον αείμνηστο Ανδρέα Παπαεμμανουήλ. Ήταν προπονητής και στην παλιά μεγάλη ομάδα της Αναγέννησης, αλλά πέρασε από την Άρτα και στα νεότερα χρόνια. Όταν ανεβήκαμε στη Γ’ Εθνική, αγωνίστηκα δύο χρόνια με προπονητή τον Πέτρο Πανόπουλο, ώσπου έγινε η πρώτη μεταγραφή μου στον ΑΟ Βελισσαρίου Ιωαννίνων που είχε ανέβει στη Γ’ Εθνική. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Πόσα χρόνια αγωνίστηκες στον Ηρακλή; Δεν πρόλαβες τη μεγάλη ομάδα του Χατζηπαναγή και του Παπαϊωάννου, αλλά πάντα ο «Γηραιός» είχε καλή ομάδα πριν έρθουν τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων.

Αγωνίστηκα τρία χρόνια με προπονητές τους Ντούσαν Μιτόσεβιτς και Βασίλη Αντωνιάδη. Είχα σημαντικούς συμπαίκτες, όπως τον σημερινό προπονητή του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ήταν επίσης οι Σκαρτάδος, Τάσος Μητρόπουλος, Βακαλόπουλος, Ταληκριάδης, Τουντζιάρης, Γεωργαμλής, Πλίτσης, Γιώργος και Δανιήλ Παπαδόπουλος, Σακελλαρίδης, Γιώργος Κωστής, Μιρτσέκης, Ανατολάκης, Ξάνθος και άλλοι. Αν ξέχασα κανέναν, ας με συγχωρήσει.

Φανταζόμαστε ότι εκεί, στον Ηρακλή, θα ήταν το αποκορύφωμα και της καριέρας σου.

Δεν το συζητάμε. Είναι αυτό που λένε και οι φίλαθλοι «από τα αλώνια στα σαλόνια». Τη μία χρονιά έκανα προετοιμασία με τον Βασίλη Παπαχρήστου στο Μέτσοβο, όταν ήμουν στον ΑΟ Βελισσαρίου, και την άλλη χρονιά κάναμε προετοιμασία με τον Ηρακλή στο Νόριτς της Αγγλίας. Βρέθηκα να μαρκάρω τον Κότσα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Ο επίλογος της καριέρας σου γράφτηκε πάλι στην Άρτα, εκεί απ’ όπου ξεκίνησες;

Μετά τον Ηρακλή, την αγωνιστική σεζόν 1997-98 αγωνίστηκα στον ΠΑΣ Γιάννινα που είχε υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική και έκλεισα την καριέρα μου στην Αναγέννηση Άρτας επί εποχής του αείμνηστου προέδρου Μπάμπη Μανιώτη. Γράψε ότι έχω βάλει γκολ σε βάρος της Αναγέννησης ως παίκτης του ΠΑΣ και γκολ σε βάρος του ΠΑΣ ως παίκτης της Αναγέννησης!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος – εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ