Επανεκκίνηση και νέες δυνάμεις θέλει ο Εθνικός

Μετά από μια περίπου δεκαετία στη Γ’ Εθνική, υποβιβάστηκε φέτος ο ιστορικός Εθνικός Φιλιππιάδας, παρά την προσπάθεια που έκανε στον β’ γύρο για να σώσει την παρτίδα. Θα λέγαμε, ότι η κατηγορία αυτή θα είναι φτωχότερη χωρίς τον Εθνικό. Χωρίς υπερβολές, η ομάδα της Φιλιππιάδας είχε λαμπρά και συνεχόμενη παρουσία σε εποχές που η Γ’ Εθνική ήταν επαγγελματική και ασφαλώς ήταν πολύ πιο δύσκολο πρωτάθλημα σε σχέση με αυτό που γίνεται τώρα που οι ομάδες είναι ερασιτεχνικές, χωρίς ιδιαίτερες υποχρεώσεις. Ο Εθνικός τίμησε επί πολλά χρόνια, όχι μόνο τη Φιλιππιάδα, αλλά και το νομό Πρέβεζας. Υπήρξαν εποχές, που στις επαγγελματικές κατηγορίες, μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα το πιο βαρύ όνομα ήταν ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Στη δεκαετία 2008-2018 έλειψε μόνο 2 χρόνια από τη Γ’ Εθνική, όταν είχε υποβιβαστεί στη Δ’ Εθνική, αλλά επέστρεψε δυνατός με εισιτήριο «αλερετούρ».
Όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η φυσιολογική φθορά. Κάποιοι άνθρωποι που στήριζαν τον Εθνικό αποτραβήχτηκαν για διάφορους λόγους, ενδεχομένως να έγιναν λάθη, με συνέπεια τον φετινό υποβιβασμό. Το τι έφταιξε και δεν είχε η ομάδα την ανάλογη πορεία, θα το βρουν εντός των τειχών. Το βέβαιο είναι ότι αν υπάρξει συσπείρωση δυνάμεων και γίνει επανεκκίνηση με σωστό προσανατολισμό, ο Εθνικός μπορεί να γίνει και πάλι το καμάρι της Φιλιππιάδας. Μιλάμε για μια περιοχή που έχει παράδοση στο ποδόσφαιρο, έβγαλε σημαντικούς παίκτες με σημαντική παρουσία στην Α’ Εθνική (Λάππας, Κώνστας, Ρίζος, Μπαλάφας Δημήτρης, Μπαλάφας Σωτήρης, Νίκος Παλιάτσος) και μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή ταλέντων για τον Εθνικό. Αρκεί να γίνει σωστά η επανεκκίνηση και να υπάρξει συσπείρωση δυνάμεων. Βέβαια στις μικρές κοινωνίες, πολλές φορές μπαίνουν μπροστά και οι προσωπικοί εγωισμοί και ένας υποβιβασμός μπορεί να προκαλέσει τραύματα και διαμάχες. Αυτό θα είναι ότι χειρότερο, αν συμβεί, για την δημοφιλή ομάδα της Ηπείρου. Αν ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και γίνει μια νέα προσπάθεια που θα ενώσει τις δυνάμεις, ο Εθνικός πολύ σύντομα θα επιστρέψει στη Γ’ Εθνική. «Η Φιλιππιάδα δεν είναι τυχαία περιοχή, έχει δυναμική, έχει ταλέντα, ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο, υπάρχει η εμπειρία και ο Εθνικός σύντομα μπορεί να ξαναγυρίσει στη Γ’ Εθνική» τόνισε σε δηλώσεις του ο προπονητής Νίκος Λάππας.
Που θα πάει το καράβι θα φανεί στη συνέχεια. Η ομάδα από τον περασμένο Νοέμβριο άλλαξε διοίκηση, καθώς είχε παραιτηθεί ο επί σειρά ετών πρόεδρος Θανάσης Λιόντος. Μετά το Πάσχα η διοίκηση του Βαγγέλη Γιολδάση θα δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας, είτε να συνεχίσει η ίδια, είτε να κάνει γενική συνέλευση και να θέσει το θέμα για τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.
Ο Εθνικός τη φετινή σεζόν τερμάτισε στην 9η θέση (κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού) με 27 βαθμούς, έχοντας 7 νίκες, 6 ισοπαλίες, 11 ήττες, με συντελεστή τερμάτων 18-28. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πήγε πολύ καλύτερα εκτός έδρας, παρά στη Φιλιππιάδα! Συνήθως σε αυτά τα πρωταθλήματα, η έδρα «χτίζει» τους στόχους και αποτελεί το μεγάλο όπλο των ομάδων. Με τον Εθνικό συνέβη το αντίθετο. Πήρε 9 βαθμούς μέσα στο σπίτι του και 18 βαθμούς μακριά από αυτό. Ουσιαστικά έχασε την κατηγορία μέσα στη Φιλιππιάδα, εκεί που άλλα χρόνια έχαναν με το που πατούσαν το χόρτο σημαντικές ομάδες. Εντός έδρας ο Εθνικός σημείωσε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 7 ήττες, με συντελεστή τερμάτων 8-14. Εκτός έδρας σημείωσε 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 4 ήττες, με συντελεστή τερμάτων 10-14.
Ας δούμε και την ταυτότητα του Εθνικού.
ΕΔΡΑ: Ο Εθνικός αγωνίζεται στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Φιλιππιάδας, που διαθέτει εξέδρα με σκέπαστρο και χόρτο. Η Φιλιππιάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Πρέβεζας, ενώ είναι πολύ κοντά και στην Άρτα. Με την τελευταία απογραφή βρέθηκε να έχει πληθυσμό 4.619 κατοίκους. Είναι έδρα του Δήμου Ζηρού.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Εθνικός ιδρύθηκε το 1935 με πρώτο πρόεδρο τον εκπαιδευτικό Νικόλαο Κούτιμο. Η μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του ήταν η άνοδος στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά με πρόεδρο τον Βασίλειο Τσιώλη και προπονητή τον Νίκο Λάππα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά την παραίτηση του Θανάση Λιόντου τα ηνία στη διοίκηση ανέλαβε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Γιολδάσης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Στον πάγκο ήταν ο Νίκος Λάππας, που είχε οδηγήσει παλιότερα τον Εθνικό για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική, την αγωνιστική σεζόν 2007-08, με πρόεδρο τον Βασίλη Τσώλη. Η παρουσία του στην τεχνική ηγεσία, έχει ταυτιστεί με τις καλές ημέρες του Εθνικού. Ως προπονητής δούλεψε σε επίπεδο Γ’ Εθνικής στην Αναγέννηση Άρτας, στον ΠΑΣ Πρέβεζα. Ως ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλη καριέρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, πάνω από 10 χρόνια και είναι στην πεντάδα των πρώτων παικτών σε συμμετοχές όλων των εποχών.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Κώστας Λέντζος, γέννημα θρέμμα του Εθνικού, στον οποίο αγωνίστηκε πάνω από 14 χρόνια, με κάποια μικρά διαλείμματα που αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Άρτας. Γεννήθηκε στις 3/2/1977 στη Φιλιππιάδα και είναι ο παίκτης ιστορία της ομάδας. Φέτος ήταν η τελευταία χρονιά στην ενεργό δράση και ενδεχομένως να βοηθήσει από άλλο πόστο τον Εθνικό.
ΣΚΟΡΕΡ: Οι αρχισκόρερ της ομάδας είναι οι Χρήστος Σιδηρόπουλος (μεταγράφηκε τον Ιανουάριο από την Αμβρακία Κωστακιών) και Αλέξανδρος Ντανάϊ που σημείωσαν από 4 γκολ. Δύο γκολ σημείωσε ο Απόστολος Σιώρος και από ένα γκολ σημείωσαν οι Επαμεινώνδας Δημουλάς, Βασίλης Παπαρούνης, Στέφανος Κούσης, Θεόδωρος Μανιώτης, Μάρκος Ντούσκας, Χρήστος Τσιφλίδης.
ΡΟΣΤΕΡ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Θεόδωρος Μανιώτης 23 συμμετοχές, Κώστας Χρήστου 22, Στέφανος Μαλάτος 21, Βασίλειος Παπαρούνης 20, Επαμεινώνδας Δημουλάς 19, Αλέξανδρος Ντανάϊ 19, Ντάνιελ Τσιάπι 19, Γιώργος Λάππας 17, Θανάσης Καραγκούνης 16, Μάρκος Ντούσκας 16, Βαγγέλης Μολώνης 12, Στέφανος Κούσης 12, Απόστολος Σιώρος 12, Λάζαρος Ευθυμιάδης 11, Βαγγέλης Γατσέλος 10, Κώστας Λέντζος 10, Χρήστος Σιδηρόπουλος 10, Παρασκευάς Μάγγος 9, Λόρερ Κορέσι 7, Θωμάς Βασίλας 7, Γιώργος Σιώτης 6, Χρήστος Τσιφλίδης 5, Δημήτριος Παπακίτσος 5, Κώστας Τσάκαλος 4, Λάμπρος Σαραντάρης 4, Βαγγέλης Λαϊνάς 2, Γιώργος Αντωνιάδης 1, Θωμάς Χαριτόπουλος 1.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος-Εφημερίδα «ΦΩΣ»