ΕΠΟ/Ενώσεις: Διαμορφώνεται κλίμα υπέρ της αναστολής-Ποια είναι τα τρία σημεία «τριβής»

Τρεις μέρες απέμειναν μέχρι την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής στην ΕΠΟ, μια Γενική Συνέλευση, η οποία θα κρίνει και αν θα ξεκινήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα σε όλη τη χώρα, ή αν θα πάμε σε αναστολή. Το κλίμα που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί, είναι κλίμα “ρηξης” και απόφασης υπέρ της αναστολής των πρωταθλημάτων.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Οι ΕΠΣ, έχουν αρχίσει με επιστολές τους να γνωστοποιούν τις θέσεις τους, ενώ έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται και κάποιες «συνιστώσες» στο Σώμα της Ομοσπονδίας. Υπάρχουν οι λεγόμενες «σκληροπυρηνικές» ΕΠΣ, οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία και μέσω ανακοινώσεων έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους. Υπάρχουν και οι πιο διαλλακτικές, οι οποίες ζητούν ως βασικό προαπαιτούμενο την παράταση στην εφαρμογή του Μητρώου ή την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής των σωματείων. Οι προτάσεις θα έρθουν στο τραπέζι, θα συζητηθούν και θα διαμορφωθεί μια κοινή συνισταμένη. Εκείνο όμως το οποίο δεν επιδέχεται ερμηνειών, είναι το ερώτημα το οποίο κάποια στιγμή θα τεθεί προς ψηφοφορία και θα λέει, αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα ή όχι. Αποκλειστικές πληροφορίες του ilia.news, κάνουν λόγο για τουλάχιστον δεκαπενθήμερο «πάγωμα» όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της χώρας. Μάλιστα η ισχυροποίηση της ΕΠΟ (έτσι ερμηνεύεται ο διορισμός Μπαλτάκου στη νομική επιτροπή της UEFA), θα είναι το σκαλοπάτι για την πλήρη υιοθέτηση των θέσεων των ΕΠΣ από τις υπερεθνικές ομοσπονδίες.

Τα σημεία «τριβής» με τον Αυγενάκη

Τις τελευταίες μέρες, είναι γεγονός ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε σημαντικά βήματα προς τα πίσω. Μίλησε για τροπολογία η οποία θα άρει την απαγόρευση συμμετοχής σε σωματεία που δεν έχει ελεγχθεί ακόμα η αίτησή τους για εγγραφή στο Μητρώο. Θέση η οποία είναι ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα, η οποία όμως φαίνεται να μην ικανοποιεί τον «σκληρό πυρήνα» των ΕΠΣ, οι οποίες ταυτιζόμενες με τη θέση του Τάκη Μπαλτάκου από τα Δωδεκάννησα, μιλούν για «κόκκινες γραμμές».

Το βασικό σημείο τριβής, είναι οι αγωνιστικές κυρώσεις. Η πλειοψηφία των ΕΠΣ της χώρας, θέλει να περιοριστεί το Μητρώο στη χρηματοδότηση, θέση την οποία έχει εκφράσει και η FIFA.

Επίσης σημείο «τριβής», είναι ο αριθμός των σωματείων στα οποία θα δοθεί παράταση. Ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλάει για 301 σωματεία τα οποία έχουν κάνει αίτηση εγγραφής και περιμένουν να εγκριθεί. Και να τους δώσει δικαίωμα συμμετοχής. Οι ΕΠΣ, ζητούν στο κάδρο να μπουν και περίπου χίλια σωματεία, τα οποία δεν έχουν κάνει αίτηση εγγραφής και τα οποία αποκλείονται. Δηλαδή, σωματεία τα οποία έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα με βάση τον Νόμο να αγωνιστούν.

Τρίτο σημείο, τριβής, είναι αν και εφόσον λυθούν τα παραπάνω, να επιλυθούν ορισμένα τεχνικής φύσεως θέματα, με κυρίαρχο την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής στο Μητρώο της Γ.Γ.Α..

πηγή: ilia.news