ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - 21/02/2023
ΕΠΣ Π-Λ: Δηλώσεις συμμετοχής Κ12 (προθεσμία ως 2/3/2023)
Συντάκτης: Sportime24

Σας ενημερώνουμε ότι οι δηλώσεις συμμετοχής για το Πρωτάθλημα Κ-12 θα υποβληθούν στην Ένωσή μας, μέχρι και την Πέμπτη 02/3/2023 και ώρα 13:00.
Δήλωση συμμετοχής ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ μετά την ημερομηνία αυτή.
Η Ημερομηνία έναρξης του Πρωταθλήματος και ο τρόπος διεξαγωγής του θα γνωστοποιηθούν με το Πρόγραμμα των αγώνων που θα εκδώσει η ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣΛΕΥΚΑΔΑΣ αφού συγκεντρώσει όλες τις δηλώσεις συμμετοχής και πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Πρωταθλήματος περιόδου 2022-23.
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-2023 ( https://www.epsprevezas-lefkadas.gr/docs/prokiriksis/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7%20%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD%20%CE%9A12%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%9A14%202022-23.pdf )
- Δ Η Λ Ω Σ Η Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Η ΣΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ –12 ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. Π.-Λ.ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-2023
ΑΡΘΡΟ 1ο.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1.Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα αναγνωρισμένα σωματεία της δύναμης της ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ και μόνο αυτά.
Τα Σωματεία Γ’ Εθνικής Κατηγορίας της Ένωσής υποχρεούνται να συμμετάσχουν, με την ανάλογη ομάδα, τουλάχιστον σε ένα Πρωταθλήματα Υποδομών της Ε.Π.Σ.Π.-Λ.
- Τα σωματεία μπορούν να δηλώσουν και να συμμετέχουν και με δεύτερη ομάδα. Ο διαχωρισμός αυτών θα γίνει με καταστάσεις των εν δυνάμει ποδοσφαιριστών του Συλλόγου , οι οποίες θα αποστέλλονται στην Ε.Π.Σ.ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ για θεώρηση.
3.Οι Ποδ/στές που θα αγωνισθούν στα Πρωταθλήματα:
- Ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 01/01/2011-2012 και μετέπειτα (πρωτάθλημα Κ-12).
- Επιτρέπεται η συμμετοχή κορασίδων των αντίστοιχων ηλικιών της προκήρυξης και με τους ίδιου όρους.
- Οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές θα αγωνίζονται με δελτίο αθλητικής ιδιότητος Ε.Π.Ο ή με Βεβαίωση Συμμετοχής ΕΠΣΠ-Λ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης δελτίου αθλητικής ιδιότητας Ε.Π.Ο.
ΟΡΟΙ – ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ Ηλικιακή
κατηγορία (Κ=Κάτω) |
Σχέσεις παικτών | Διάρκεια
αγώνα |
Προτεινόμενες
διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος / μήκος πλάγιας γραμμής) |
Εστίες τοποθετημένες με ασφάλεια στο έδαφος
(απόσταση οριζόντιου δοκαριού με έδαφος / απόσταση μεταξύ κάθετων δοκαριών) |
Μέγεθος
μπάλας |
Κ – 12 | 9 vs 9 | 2 x 30 λεπτά | 40 x 65 m | 2 m x 5 m | Νο 4 |
Ηλικιακή Κατηγορία K-12
Παιχνίδι 9 vs 9
Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2011 καιέπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2022-2023).
Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσοστο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο καιστην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο ακόμη και όταν τα κορίτσιαέχουν ηλικιακή διαφορά ως και ένα (1) έτος (μεγαλύτερο).
Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα.Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει οκτώ παίκτες εντός αγωνιστικούχώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φοράδιαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και τωνδύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι18 παίκτες και να χρησιμοποιεί εννέα στην αρχική της σύνθεση. Οιυπόλοιποι εννέα θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αλλαγέςεπιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας)δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονταιαπό τη μέση του γηπέδου.
Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις καιαπαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμεναπάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια). Δενείναι απαραίτητο να φορά ένα παιδί – ποδοσφαιριστής ποδοσφαιρικάπαπούτσια, απαγορεύεται όμως να αγωνίζεται χωρίς παπούτσια.
Διαιτητής: όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότεροςσκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνασύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του δίκαιου παιχνιδιού.
O διαιτητής πρέπει να έχει εκπαιδευτική προσέγγιση προς τους παίκτεςπριν, κατά και μετά τη διάρκεια του αγώνα.
Πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές σταακόλουθα σημεία :
Εξοπλισμό των παικτών
Αλλαγές παικτών (τρόπο – διαδικασία)
Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.
Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ήγια διακοπή του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου καιυπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.
Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού: Στη συνάντηση με τους προπονητές πριν από την έναρξη του παιχνιδιού γίνεται και η διαδικασίατης κλήρωσης, ποια ομάδα, δηλαδή, θα επιλέξει το γήπεδο. Η άλληεκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθείκαι να καταμετρηθεί κατευθείαν με την έναρξη. Αν αυτό συμβεί, τότε ηέναρξη του παιχνιδιού επαναλαμβάνεται. Η μπάλα είναι σε ροή αγώναμόνο όταν είναι σε κίνηση.
Μπάλα εκτός παιχνιδιού: η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού μόνο ότανολόκληρη βρίσκεται έξω από τις γραμμές οριοθέτησης των διαστάσεωντου γηπέδου ή αν ο διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.
Επίτευξη τέρματος: ένα τέρμα κατακυρώνεται όταν η μπάλα περάσει όλη τηγραμμή τέρματος εντός της εστίας. Μετά την επίτευξη τέρματος ηεπανέναρξη του αγώνα γίνεται από το μέσο του γηπέδου (σέντρα). Όπως έχει τονισθεί και προηγουμένως ένα τέρμα δεν καταμετράται με απευθείαςχτύπημα της μπάλας με την έναρξη του παιχνιδιού.
Ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.
Ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας δίνεται όταν:
Ένας παίκτης χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη για να αντιμετωπίσειέναν αντίπαλο παίκτη.
Κρατά ή σπρώχνει έναν αντίπαλο παίκτη.
Πιάνει την μπάλα σκόπιμα με τα χέρια, εκτός από τον τερματοφύλακαμέσα στην περιοχή πέναλτι.
Κάνει οτιδήποτε θεωρηθεί επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες.
Υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.
Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε 3 ζώνες με δυο γραμμές ανάπτυξηςπαιχνιδιού (ή γραμμές υποχώρησης) για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη τουπαιχνιδιού από τον τερματοφύλακα. Όταν η ομάδα ξεκινά την επίθεσηαπό τον τερματοφύλακα, οι παίκτες του αντιπάλου πρέπει να στέκονταιπίσω από την γραμμή, και να πιέζουν τον αντίπαλο μόνο όταν η μπάλαπεράσει πέρα από αυτή τη γραμμή.
Ταυτόχρονα, η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να περάσει την μπάλα πέρα απότη γραμμή ανάπτυξης σε μέγιστο χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων.
Σε περίπτωση που η επιθέμενη ομάδα υπερβεί το χρόνο των 10δευτερολέπτων για να μεταφέρει την μπάλα πέρα από τη γραμμήανάπτυξης (2η ζώνη), τότε ο διαιτητήςδίνει κόρνερ υπερ της ομάδας πουαμύνεται. Ο διαιτητής ορίζει την πλευρά από την οποία θα εκτελεστεί τοκόρνερ.
Σε συνθήκες κανονικού παιχνιδιού οι παίκτες πιέζονται κανονικά σε κάθεζώνη του γηπέδου.
Ορίζονται περιοχές μπροστά από τις εστίες σύμφωνα με το υπόδειγμαγηπέδου 9 v 9 (Προδιαγραφές Γηπέδων και Εστιών), ώστε να ορίζεται ηπεριοχή τουτερματοφύλακα. Αν δεν είναι εφικτό να οριστούν με γραμμές,τότε προτείνεται με διακριτικά πιατάκια (κατά προτίμηση πιατάκιαεδάφους)
Ο τερματοφύλακας ή ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να ρίξει – περάσει τηνμπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημακατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Ανπαρόλο αυτά κάτι τέτοιο συμβεί (η μπάλα περάσει τη μεσαία γραμμή) τότεη μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαναρχίζει το παιχνίδι μεελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή τουκέντρου.
Αν κάποιος παίκτης μεταβιβάζει την μπάλα στον συμπαίκτη τουτερματοφύλακα απαγορεύεται σε αυτόν να πιάσει την μπάλα με τα χέρια.Αν αυτό συμβεί ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει ελεύθεροχτύπημα υπέρ της ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.
Αν ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει απευθείας προς την εστία της αντιπάλου ομάδας και περάσει τη γραμμή τέρματος τότε επιτυγχάνεταιένα γκολ. Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι άμεσα. Κάθε αντίπαλοςπαίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5 m από το σημείο που θα γίνειτο ελεύθερο χτύπημα.
Το σημείο πέναλτι είναι 8 μ. από το κέντρο της γραμμής τέρματος (ωστόσο,αν δεν υπάρχει για οποιοδήποτε λόγο διαγράμμιση του γηπεδου μεπεριοχές μπροστά από τις δυο εστίες, τότε η παράβαση και ο χώρος πουαυτή γίνεται, αξιολογείται από τονδιαιτητή, καθώς και το σημείο τουπέναλτι μπροστά από αυτές στην απόσταση των 8μ.).
Όταν η μπάλα περάσει την πλάγια γραμμή η επαναφορά της γίνεται μεχρήση και των δύο χεριών από πίσω και πάνω από το κεφάλι. Ο παίκτηςπου ρίχνει την μπάλα θα πρέπει να έχει μέρος του ποδιού του στηνπλάγια γραμμή ή εκτός αυτής. Αν η επαναφορά της μπάλας γίνειλανθασμένα τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει αλλαγήχτυπήματος. Η μπάλα επαναφέρεται από το ίδιο σημείο αλλά από τηναντίπαλη ομάδα.
Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια μετά από πλάγιαεπαναφορά συμπαίκτη τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνειελεύθερο χτύπημα υπέρ της αντίπαλης ομάδας που δεν είχε την μπάλαστην κατοχή της.
Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από τη γραμμή τέρματοςτότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα με την μπάλανα τοποθετείται 3 m από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς ταεμπρός.
Το κόρνερ εκτελείται από το σημείο που η γραμμή τέρματος συναντά τηνπλάγια γραμμή. Ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας μπορεί να σταθεί 5 mμακριά από το σημείο χτυπήματος.
Δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των αγώνων
Δεν υπάρχει βαθμολογική συγκομιδή.
Ηλικιακή Κατηγορία Κ-12
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε ΕΝΑ(1) ή ΔΥΟ (2) ομίλους, σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής διεξαγωγής πρωταθλήματος ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων.
Οι αγώνες είναι ΔΙΠΛΟΙ, ο ένας αγώνας θα γίνεται στο γήπεδο του ενός και ο δεύτερος στο γήπεδο του άλλου, ύστερα από σχετική κλήρωση που θα γίνει από την Επιτροπή Πρωταθλήματος, παρουσία των εκπροσώπων των Σωματείων, στα γραφεία της ΄Ένωσης.
Ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα σε συνδυασμό με την Προκήρυξη του Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, η Επιτροπή Υποδομών, μπορεί με συμπληρωματική διάταξη στην Προκήρυξη, να εξειδικεύσει περαιτέρω τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.
ΑΡΘΡΟ 10ο. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ – ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΘΟΔΟΥ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
α) Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί με υπαιτιότητα της, μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα.
β) Ομάδα σωματείου που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί σε τρεις (3) συνολικά αγώνες Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο Πρωτάθλημα αυτό, αποκλείεται από τις υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος.
γ) Για αδικαιολόγητη μη συμμετοχή ομάδας στους αγώνες των Πρωταθλημάτων θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 150€ .
δ) Σωματείο το οποίο δηλώσει συμμετοχή και δεν συμμετέχει στα Πρωταθλήματα θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 300€ .