ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - 02/09/2024
Μειώνονται τα σωματεία, αργοσβήνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο
Συντάκτης: Sportime24
Παράλληλα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες των ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής, καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Α’ και Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣΗΠ και στις 28 Σεπτεμβρίου παίρνει σειρά για σέντρα στο πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας.
Οι ερασιτεχνικές ομάδες εξέλεξαν διοικήσεις, έκλεισαν προπονητές, κάνουν μεταγραφές και συνεχίζουν την προετοιμασία σε γήπεδα της περιοχής για να είναι έτοιμες για τη νέα σεζόν 2024-25. Σε αυτόν τον χώρο δεν υπάρχουν…κάμερες τηλεόρασης, πολλά φώτα, δημοσιότητα και κυριλίκι. Εδώ πλεονάζει η όρεξη για δουλειά ανθρώπων της καθημερινότητας και της διπλανής πόρτας, που προσπαθούν με πολύ κόπο και προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανές τις ομάδες. Να βρουν πόρους για να καλύψουν τα έξοδα για φανέλες, μπάλες, προπονητή, για να εξασφαλιστεί γιατρός σε κάθε αγώνα και αν περισσεύει κάτι να κάνουν και κανένα τραπέζι στους ποδοσφαιριστές! Εδώ δεν υπάρχουν μεγαλομέτοχοι, τεχνικοί διευθυντές, αναλυτές, εφοπλιστές, όπως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλοι οι παράγοντες είναι για όλες τις δουλειές, είτε είναι πρόεδρος, είτε απλό μέλος σε μια διοίκηση. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν ζωντάνια στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αυτό με τον χρόνο θα έσβηνε. Και αν σβήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα κλονιστεί συθέμελα και το επαγγελματικό. Με τις μεταγραφές από το εξωτερικό δεν μπορούν να διατηρηθούν οι ομάδες, αν δεν υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή παραγωγής ταλέντων από τις ερασιτεχνικές ομάδες. Και όσοι πιστεύουν ότι τα ταλέντα βγαίνουν από τις ομάδες Νέων Κ19 ή Κ17 των επαγγελματικών ομάδων είναι εκτός πραγματικότητας. Οι αλάνες τα παλαιότερα χρόνια και τα μικρά γήπεδα των ερασιτεχνικών ομάδων σήμερα, βγάζουν τα μεγάλα ταλέντα. Και οι ομάδες Νέων των ΠΑΕ σε ερασιτεχνικούς αγώνες ψάχνουν για ταλέντα με σκοπό να τα αποκτήσουν.
Όμως οι επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ και την ΟΥΕΦΑ δίνονται για τις υποδομές των ΠΑΕ και ούτε ψιχίο δεν περισσεύει για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι και το παράπονο όλων των ανθρώπων που υπηρετούν αυτόν τον χώρο. Για τις ερασιτεχνικές ομάδες δεν υπάρχουν βοήθειες. Όσο θα αντέξουν οι παράγοντες και θα υπάρχει συνεισφορά των τοπικών κοινωνιών, θα υπάρχουν και οι ομάδες. Αν κάποια στιγμή κουραστούν και φύγουν, θα συρρικνωθεί περισσότερο και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλο αφιέρωμα, την τελευταία δεκαετία υπήρξε σημαντική μείωση των ενεργών ομάδων. Στη δεκαετία του ‘2000 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010 στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ στον νομό Ιωαννίνων, έπαιρναν μέρος πάνω από 80 σωματεία. Και αν πάμε σε άλλες δεκαετίες, ξεπερνούσαν τα εκατό! Την περασμένη αγωνιστική σεζόν έλαβαν μέρος μόνον 50 σωματεία και στις τρεις κατηγορίες.
Η μείωση των ομάδων οφείλεται κατά πρώτο λόγο σε έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά και στο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς σε πολλά χωριά δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι για να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Αν σχηματίσουμε τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού Ιωαννίνων, θα δούμε ότι οι περισσότερες ομάδες είναι στον οικιστικό ιστό του δήμου Ιωαννιτών και στα κοντινά χωριά του λεκανοπεδίου γύρω από τη λίμνη. Στους περιφερειακούς δήμους υπάρχουν πολύ λιγότερες ομάδες. Κατά την περασμένη αγωνιστική σεζόν 2023-24 είχαν την έδρα τους στον δήμο Ιωαννιτών 30 ομάδες (Θύελλα Κατσικά, ΑΟ Σταυρακίου, ΑΟ Νεοχωρόπουλου, ΠΑΟ Κουτσελιού, ΑΟ Ανατολής, Αετός Νήσου, Αγροτικός Καστρίτσας, Προοδευτική Περάματος, Τιτάν Λογγάδων, Παντελεήμων Δροσοχωρίου, ΑΣ Νεοκαισάρειας, ΑΠΣ Τίγρεις, ΑΕ Δαφνούλας, ΠΑΟ Ηλιόκαλης, ΑΕ Γιάννενα, ΠΑΣ Κάστρου, Αστήρ Αμφιθέας, ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας, ΑΕ Κρανούλας, Αμπελόκηποι, Κοσμηρά, ΑΟ Βελισσαρίου, ΑΕ Πλατανιάς, ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, ΑΕ Ραφταναίων, ΠΑΣ Αμπελόκηποι, Απείθαρχος, Ηπειρωτικός Μαρμάρων, ΠΑΣ Περιβλέπτου). Στον δήμο Ζίτσας 7 ομάδες (Αλμυρός Βουνοπλαγιάς, Θύελλα Ελεούσας, ΑΕ Ζίτσας, Πασσαρών Ροδοτοπίου, Ζωοδόχος, Φλόγα Πετσαλίου, ΑΕ Κληματιάς), στον δήμο Πωγωνίου 2 ομάδες (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου, Πωγωνάτος Δελβινακίου), στον δήμο Μετσόβου 4 ομάδες (ΠΑΣ Μέτσοβο, Ρόνα Ανηλίου, Αετός Περιστερίου, Πύρρος Βοτονοσίου), στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων 5 ομάδες (ΑΕ Χουλιαράδων, ΑΕ Πραμάντων, Αετός Αετορράχης, Αναγέννηση Ελληνικού, Σταυραετός Συρράκου), στον δήμο Δωδώνης 2 ομάδες (Κένταυρος Μουσιωτίτσας, Ήφαιστος Αβγού), στον δήμο Κόνιτσας 1 ομάδα (Πίνδος Κόνιτσας), ενώ δεν υπάρχει καμία ομάδα στον δήμο Ζαγορίου. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια για να ενεργοποιηθεί πάλι ο Πανζαγορισιακός Τσεπελόβου και να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας. Στην περίοδο του καλοκαιριού και κυρίως τον Αύγουστο που λόγω αδειών έχουν και τα χωριά κόσμο, πολλές ομάδες οργάνωσαν πανηγύρια και χορευτικές εκδηλώσεις, για να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα και να βγάλουν τις υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα. Κάτι πρέπει να κάνουν οι παράγοντες για να βρουν χρήματα και να καλύψουν τα βασικά έξοδα.
Οι παίκτες και οι προπονητές κάνουν προετοιμασία στο μέτρο του δυνατού, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές δουλεύουν και δεν είναι εύκολο να βρίσκουν πάντα ελεύθερο χρόνο για να πάνε στο γήπεδο. Οι περισσότερες ομάδες ξεκίνησαν αρχές Αυγούστου τις προπονήσεις και τώρα, καθώς πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο, στα μέσα του οποίου θα ξεκινήσουν οι επίσημοι αγώνες, δίνουν και φιλικά παιχνίδια. Αρκετές ομάδες, όπως Ανατολή, Κατσικά, Ελεούσα, Πέραμα, Αμπελόκηποι, Κόνιτσα, Χουλιαράδες, Κουτσελιό, Σταυράκι διαθέτουν και οργανωμένες ακαδημίες ποδοσφαίρου, καθώς με τις συνδρομές των γονέων μπορούν να έχουν εγκαταστάσεις και προπονητές για την προπόνηση των παιδιών.
Μόνον τρεις ομάδες άλλαξαν τον προπονητή
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των ομάδων στην Α’ Κατηγορία κράτησε τους ίδιους προπονητές. Η Θύελλα Κατσικά συνεχίζει με τον Νίκο Γκούρα στον πάγκο της, η Θύελλα Ελεούσας με τον Ανέστη Ζώη, η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου με τον Γιώργο Πότση, οι Αμπελόκηποι με τον Μανώλη Σκούφαλη, η ΑΕ Χουλιαράδων με τον Αντώνη Δημητρίου, ο Αγροτικός Καστρίτσας με τον Τάσο Νταλάκα, ο ΑΟ Σταυρακίου με τον Ανδρέα Στάμο, ο ΑΟ Νεοχωρόπουλου με τον Τζουλιέτ Τζομπάι, ο ΑΟ Κοσμηράς με τον Μιχάλη Νίτα, ο ΠΑΟ Κουτσελιού με τον Σπύρο Τασιούλα, η ΑΕ Γιάννενα με τον Σταύρο Παπαβασιλείου, ο ΠΑΣ Μετσόβου με τον Πέτρο Κοντοδήμα, η Πίνδος Κόνιτσας με τον Χρήστο Βαζάτη. Ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν τρία και τέσσερα χρόνια στον ίδιο πάγκο. Μόνο σε τρεις ομάδες έγινε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας. Από τον ΑΟ Ανατολής αποχώρησε ο Αλέκος Τάτσης, καθώς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας Νέων Κ17 του ΠΑΣ και στη θέση του προωθήθηκε από την τεχνική ηγεσία των ακαδημιών ο Στράτος Γκαρόζης. Από τον Αετό Νήσου αποχώρησε ο προπονητής Μιχάλης Μπόλος, γιατί έγινε βοηθός και συνεργάτης του Χουάν Ραμόν Ρότσα στο τεχνικό τιμ του Θεσπρωτού Ηγουμενίτσας. Το κενό του στον πάγκο του Αετού αναπληρώθηκε με την πρόσληψη του Κώστα Μπίλη, παλιού γνώριμου της ομάδας του νησιού. Τέλος, στον Τιτάνα Λογγάδων αποχώρησε ο Γιώργος Βαζάκας και προσλήφθηκε ο Γιάννης Λώλης που είχε δουλέψει και στις υποδομές της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Το γεγονός ότι ελάχιστες ομάδες άλλαξαν προπονητή δείχνει και μια ποδοσφαιρική ωριμότητα των παραγόντων. Δίνεται η δυνατότητα στον κάθε προπονητή να έχει τον χρόνο για να δείξει τη δουλειά του, να δεθεί με την ομάδα και τον κόσμο και να παρουσιάσει καλύτερο έργο.
Λίγοι είναι οι προπονητές στα Γιάννινα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι περισσότερο έχουν άλλες δουλειές για τον βιοπορισμό τους, καθώς δεν έχουν και τα σωματεία οικονομικές δυνατότητες για πολλά πράγματα, χωρίς αυτό να αναιρεί την προσπάθεια που καταβάλουν όλοι για να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει και στα περισσότερα μέρη της χώρας. Σε ομάδες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα των ΕΠΣ ελαχιστότατες θα είναι οι περιπτώσεις απασχόλησης προπονητών με επαγγελματικά δεδομένα.
Υπάρχουν καλές αθλητικές εγκαταστάσεις
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, σε σχέση με παλαιότερες εποχές υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Όλα σχεδόν τα γήπεδα έχουν χόρτο και τα περισσότερα φυσικό χόρτο. Λίγα είναι αυτά με πλαστικό. Το γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» της ΕΠΣΗΠ εξυπηρετεί πολλές ομάδες και συμβαίνει σαββατοκύριακο να γίνονται τέσσερις ακόμα και πέντε αγώνες. Μάλιστα διαθέτει ηλεκτροφωτισμό και για νυχτερινά παιχνίδια. Έχουν βοηθήσει οι δήμοι στο να γίνουν γήπεδα σε όλα σχεδόν τα χωριά που έχουν ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα. Τα γήπεδα Ανατολής, Κατσικά, Λιμνοπούλας, Σταυρακίου, Ελεούσας, Περάματος, Κόνιτσας, Μετσόβου, Λογγάδων, Καστρίτσας, Κουτσελιού, Ασβεστοχωρίου, Κρανούλας, διαθέτουν και εξέδρες για τον κόσμο αλλά και καλά αποδυτήρια. Μην πάμε μακριά, ακόμα και στη δεκαετία του ’90 ελάχιστα ήταν στο νομό τα γήπεδα με χορτοτάπητα. Σχεδόν όλα ήταν στρωμένα με άμμο ή χώμα. Με τη συνένωση των κοινοτήτων σε δήμους, από το πρώτο σχέδιο «Καποδίστριας», υπήρξαν και προγράμματα για αθλητικές εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύτηκαν οι δραστήριοι δήμαρχοι. Δεν νομίζουμε σήμερα να γίνεται αγώνας, ακόμα και στη Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία, σε γήπεδο χωρίς χόρτο. Για να συντηρηθούν τα γήπεδα φροντίζουν και οι ομάδες. Στον τομέα των υποδομών υπάρχει πρόοδος. Τώρα, αν στα αποδυτήρια ορισμένων γηπέδων υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη θέρμανση ή αν έχουν ζεστό νερό για μπάνιο και άλλα τέτοια, είναι θέματα που μπορούν να διευθετηθούν.
Πάρα πολλές είναι οι μεταγραφές που έγιναν μέχρι τώρα και συνεχίζουν να γίνονται. Άλλωστε η μεταγραφική περίοδος για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Στον χώρο αυτόν δεν υπάρχουν μάνατζερ και συμβόλαια. Αν θέλει να φύγει ένας ποδοσφαιριστής από μια ομάδα, φεύγει. Με το ζόρι δεν μπορεί να τον κρατήσει κανένας. Σε παλαιότερα χρόνια υπήρχε η κακή νοοτροπία «θα σε καρφιτσώσω το δελτίο και δεν θα πας πουθενά», αλλά τώρα εξέλειψαν τέτοια φαινόμενα. Γιατί και να μην δώσει την ελευθέρας μια ομάδα σε έναν ποδοσφαιριστή, αν δεν θελήσει αυτός να αγωνιστεί, είναι υπόθεση κενού περιεχομένου.
Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κρατήσει τον βασικό κορμό της και να ενισχυθεί με άλλους παίκτες. Στην πλειονότητα των ομάδων δεν υπάρχουν πριμ μεταγραφών. Σε λίγες ομάδες, κυρίως αυτές που θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορεί να δοθούν λίγα χρήματα σε ορισμένους παίκτες που ξεχωρίζουν και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές παίζουν από χόμπι, γιατί τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Πολλοί απ’ αυτούς μένουν πολλά χρόνια στις ομάδες των χωριών ή των συνοικιών τους με τις οποίες είναι και συναισθηματικά δεμένοι. Σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπλέκονται μάνατζερ στον ερασιτεχνικό χώρο και κυρίως σε ακαδημίες ποδοσφαίρου ή στις ομάδες Νέων των ΠΑΕ, όπου οι γονείς ορισμένων παικτών θεωρούν ότι τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερη εξέλιξη έχοντας και μάνατζερ.
Πως γίνονται οι μεταγραφές στο ερασιτεχνικό
Υπάρχει ένας διαδικαστικός τρόπος, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της ΕΠΟ, που γίνονται οι μεταγραφές στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Υπενθυμίζουμε κάποιες βασικές διατάξεις που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Βασικά απαγορεύεται η υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού ομάδας και ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που να αφορά την καταβολή οιασδήποτε αμοιβής για την παροχή υπηρεσιών. Επιτρέπεται μόνο η υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού ομάδων και ερασιτεχνών παικτών «για την κάλυψη από την ομάδα των εξόδων του ποδοσφαιριστή (λ.χ. οδοιπορικά, έξοδα διαμονής, σίτισης κλπ.), είτε δια της καταβολής αυτών από την ομάδα προς τους τρίτους, είτε με την χορήγηση μικρού χρηματικού ποσού σε τακτική ή μη βάση από την ομάδα προς τον ποδοσφαιριστή» όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του κανονισμού. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά κατατίθενται υποχρεωτικά στο τμήμα μητρώου ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ. Η μη τήρηση των συμφωνηθέντων δίνει στους ποδοσφαιριστές το δικαίωμα προσφυγής. Επίσης υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να έχουν οι ερασιτεχνικές ομάδες και για τους ανήλικους ποδοσφαιριστές, τόσο των ερασιτεχνικών σωματείων, όσο και των ομάδων Νέων των ΠΑΕ.
Παλαιότερα, τα δελτία αθλητικής ιδιότητας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ήταν αορίστου χρόνου και το γεγονός αυτό είχε δέσμιους εφ’ όρου ζωής τους ποδοσφαιριστές με τις ομάδες. Ο κανονισμός άλλαξε και από 1 Ιουλίου 2021 και μετά, όλα τα δελτία που εκδίδονται από την ΕΠΟ έχουν ελάχιστη διάρκεια το ένα έτος και ανώτερη τα πέντε ή τα επτά για ανήλικους. Όταν εκδίδεται δελτίο ενός ποδοσφαιριστή σε ερασιτεχνική ομάδα, αναγράφεται σε αυτό και ημερομηνία λήξεως της ισχύος του. Μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου ο ποδοσφαιριστής είναι ελεύθερος. Δεν μπορεί να αποχωρήσει όμως πριν από την παρέλευση του χρόνου ισχύος του δελτίου αθλητικής ιδιότητας αν δεν έχει τη συναίνεση του σωματείου που ανήκει. Επίσης δύνανται τα σωματεία να δίνουν και παίκτες με υποσχετική βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών σε άλλα σωματεία, όπως γίνεται και με τις ΠΑΕ, αλλά το ανώτερο για έναν χρόνο. Επίσης στο ίδιο σωματείο δεν μπορούν να δοθούν δανεικοί πάνω από 3 παίκτες προερχόμενοι από την ίδια ομάδα. Και κάτι άλλο σημαντικό που αναφέρει ο κανονισμός και δείχνει τα δικαιώματα που απέκτησαν οι ερασιτέχνες παίκτες. Αν κάποιος μετοικήσει σε άλλη πόλη λόγω δουλειάς, εισαγωγής ή μετεγγραφής σε ΑΕΙ, λόγω γάμου ή συμφώνου συμβίωσης κλπ μπορεί να μεταγραφεί με αίτησή του σε άλλη ομάδα του νέου τόπου κατοικίας του. Επίσης αν ποδοσφαιριστής που αποδεδειγμένα δεν χρησιμοποιήθηκε σε επίσημους αγώνες επί μία (1) συνεχή ποδοσφαιρική περίοδο, ή επί δώδεκα (12) πλήρεις μήνες δύναται μετά από αίτησή του, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να καταστεί ελεύθερος με απόφαση της Επιτροπής Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ. Και ακόμα, αν η ομάδα που ανήκει δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στο οικείο πρωτάθλημα ή αποβλήθηκε απ’ αυτό σε δύο συνεχόμενες σεζόν, μένει πάλι ελεύθερος.
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Πολλά ερασιτεχνικά σωματεία εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία και έχουν ενημερωμένες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δικές τους ιστοσελίδες. Εκεί καταχωρούν τις ανακοινώσεις, τα δελτία Τύπου, με δυνατότητα προβολής και των χορηγών τους. Οι έξυπνοι παράγοντες αντιλήφθηκαν ότι η καλή προβολή είναι επένδυση και μπορεί να φέρει διαφημίσεις και χορηγίες. Κάποιοι, οι πιο προχωρημένοι, προσπαθούν να έχουν και προβολή οι αγώνες μέσω Live Streaming γιατί έτσι θα έχουν περισσότερες διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα και χορηγίες στις φανέλες. Τυπικά τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αγώνων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ανήκουν στην ΕΠΟ, η οποία τα έχει εκχωρήσει στις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Τουλάχιστον η τοπική Ένωση, ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα ή πρόβαλε απαιτήσεις για την διαδικτυακή μετάδοση των αγώνων. Αρκετά καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα έχει και η ΕΠΣ Ηπείρου και μέσω αυτής ενημερώνει σωματεία και δημοσιογράφους για θέματα της αρμοδιότητάς της.
Τα Γιάννινα χωρίς ομάδα στη Γ’ Εθνική
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ολόκληρα Γιάννινα εκτός από τον ΠΑΣ που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, δεν υπάρχει καμία άλλη ομάδα σε εθνική κατηγορία, ούτε καν στη Γ’ Εθνική, εξαιρουμένων των γυναικείων ομάδων ποδοσφαίρου. Η Θύελλα Κατσικά υποβιβάστηκε, ενώ η Θύελλα Ελεούσας έχασε την άνοδο στη Γ’ Εθνική λόγω του λάθους να χρησιμοποιήσει τιμωρημένο με κίτρινες κάρτες ποδοσφαιριστή στο τελευταίο παιχνίδι των μπαράζ ανόδου. Έτσι η ΕΠΣΗΠ που είναι από τις δέκα μεγαλύτερες της χώρας δεν θα έχει ομάδα στο νέο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής, ενώ έχουν όλες οι υπόλοιπες της Ηπείρου.
Ολοκληρώνοντας την «ακτινογραφία» του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, πάμε στο πιο σημαντικό σημείο, απαντώντας στο ερώτημα αν πηγαίνει ο κόσμος στα γήπεδα. Η αλήθεια είναι ότι οι ομάδες των μεγάλων χωριών έχουν κάποιους πιστούς φιλάθλους, αλλά γενικά στα ερασιτεχνικά γήπεδα πηγαίνει κόσμος μόνον σε αγώνες που έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον και ο μέσος όρος παρουσίας στις εξέδρες, δεν είναι ικανοποιητικός. Βέβαια, κανένας δεν έχει την απαίτηση στα σύγχρονα ντέρμπι για παράδειγμα Κατσικά – Ανατολή να υπάρχουν 5000 φίλαθλοι όπως στη δεκαετία του ’70, αλλά όχι και στο σημείο να είναι ελάχιστοι οι φίλαθλοι. Το φαινόμενο να μην πηγαίνει πολύς κόσμος στα γήπεδα, όπως παλιά, δεν παρατηρείται μόνον τα Γιάννινα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Γεμάτα γήπεδα που να σφύζουν από κόσμο δεν βλέπουμε ούτε στη Σούπερ Λιγκ. το πρόβλημα είναι γενικότερο.
Και να κλείσουμε το αφιέρωμα με την ευχή για μια καλή αγωνιστική και παραγωγική σεζόν 2024-25 χωρίς τραυματισμούς και βία στα γήπεδα.
Βαγγέλης Γυφτόπουλος