Ο μπασκετικός “χάρτης” της σεζόν 2017-18

Το Sport24.gr έκανε την αποτίμηση της χρονιάς σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και τοπικές ενώσεις, διαμορφώνοντας παράλληλα το μπασκετικό “χάρτη” της σεζόν 2017-18.

H σεζόν 2016-17 βρίσκεται λίγο πριν από το φινάλε. Ελάχιστες εκκρεμότητες απομένουν προκειμένου να πέσει ολόκληρη η αυλαία, καθώς με εξαίρεση τη Stoiximan.gr Basket League όλες οι υπόλοιπες εθνικές κατηγορίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως και τα πρωταθλήματα στις περισσότερες (πλην της ΕΚΑΣΔΥΜ) τοπικές ενώσεις. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του απολογισμού.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε ό,τι έγινε σε όλες τις κατηγορίες (εθνικές ή τοπικές) της Ελλάδας, από τη Stoiximan.gr Basket League και τη Γ’ Εθνική μέχρι την Α’ ΕΚΑΣΧ (Χαλκιδικής) και την Α’ ΕΚΑΣΚ (Κρήτης). Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι πρωταθλητές και οι ομάδες που προβιβάστηκαν σε όλα τα πρωταθλήματα της Ελλάδας, καθώς και το πως διαμορφώνονται όλα τα πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2017-18.

Stoiximan.gr Basket League

Ολοκληρώθηκε η σύνθεση των ομάδων για τη Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2017-18 μετά την επικράτηση του Φάρου Κερατσινίου στα Playoffs της Α2. Την άγουσα για την Α2 πήραν ο Απόλλωνας Πάτρας και η Δόξα Λευκάδας.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Ολυμπιακός

2. Παναθηναϊκός

3. ΑΕΚ

4. Αρης

5. ΠΑΟΚ

6. Ρέθυμνο

7. Κολοσσός

8. Λαύριο

9. Προμηθέας Πάτρας

10. Τρίκαλα

11. Κόροιβος

12. Κύμη

13. Πανιώνιος (πρωταθλητής Α2)

14. Φάρος Κερατσινίου (νικητής των Playoffs της Α2)

Α2

Γνωστές είναι και οι 16 ομάδες που θα απαρτίζουν την Α2 της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ο Φάρος Κερατσινίου επικράτησε του Ηρακλή με 3-1 νίκες στους τελικούς των Playoffs και προβιβάστηκε στη Stoiximan.gr Basket League μαζί με τον πρωταθλητή (από την κανονική περίοδο) Πανιώνιο. Στη Β’ Εθνική υποβιβάστηκαν το Παγκράτι, το Ηράκλειο, ο ΓΣΛ και η Καβάλα.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Απόλλωνας Πάτρας (υποβιβάστηκε από τη Stoiximan.gr Basket League)

2. Δόξα Λευκάδας (υποβιβάστηκε από τη Stoiximan.gr Basket League)

3. Ηρακλής

4. Αίολος Αστακού

5. Δούκας

6. Χολαργός

7. Εθνικός

8. Αμύντας

9. Ψυχικό

10. ΑΕΛ

11. Αρκαδικός

12. Μαχητές Δόξας Πεύκων

13. Περιστέρι (πρωταθλητής νότιου ομίλου της Β’ Εθνικής)

14. Καστοριά (πρωταθλήτρια βόρειου ομίλου της Β’ Εθνικής)

15. Καρδίτσα (2η στο βόρειο όμιλο της Β’ Εθνικής)

16. Μαρούσι (2ο στο νότιο όμιλο της Β’ Εθνικής)

Β’ Εθνική

Οριστικοποιήθηκαν οι 32 ομάδες που θα αγωνιστούν την επόμενη χρονιά στην τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία μετά την ολοκλήρωση όλων των ομίλων σε Β’ και Γ’ Εθνική. Στην Α2 ανέβηκαν Περιστέρι, Μαρούσι, Καστοριά και Καρδίτσα, ενώ το δρόμο για τη Γ’ Εθνική πήραν οι Κρόνος, Εργοτέλης, Απόλλωνας Σμύρνης, ΚΑΠ, ΧΑΝΘ, Φίλιππος Βέροιας, Πολύγυρος και Αίας Ευόσμου.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1ος όμιλος (νότιος) 2ος όμιλος (βόρειος)
1. Παγκράτι (έπεσε από την Α2) 1. ΓΣΛ (έπεσε από την Α2)
2. Ηράκλειο (έπεσε από την Α2) 2. Καβάλα (έπεσε από την Α2)
3. Παπάγος 3. Ερμής Αγιάς
4. Πανερυθραϊκός 4. Αγρίνιο
5. Κορωπί 5. Στρατώνι
6. Ιωνικός Νίκαιας 6. Ερμής Λαγκαδά
7. Πανελευσινιακός 7. Πευκοχώρι
8. Μανδραϊκός 8. Ανατόλια
9. Πρωτέας Βούλας 9. Γέφυρα
10. Τρίτωνας 10. Χαρίλαος Τρικούπης
11. ΕΦΑΟΖ 11. Ασπίδα Ξάνθης
12. ΑΕΝ Κηφισιάς 12. Πιερικός Αρχέλαος
13. Δάφνη Δαφνίου (πρωταθλήτρια 1ου ομίλου της Γ’ Εθνικής) 13. Τιτάνες Παλαμά (πρωταθλητές 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής)
14. Ικαρος Ν. Σμύρνης (2ος στον 1ο όμιλο της Γ’ Εθνικής) 14. Παναθλητικός (πρωταθλητής 4ου ομίλου της Γ’ Εθνικής)
15. Διαγόρας Δρυοπιδέων (πρωταθλητής 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής) 15. Ελίμεια (2η στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής)
16. Ιπποκράτης Κω (2ος στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής) 16. Ικαροι Σερρών (2οι στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής)

Γ’ Εθνική

Ως είθισται, η εθνική κατηγορία που έχει ακόμα… κενά στο ξεκίνημα του καλοκαιριού είναι η Γ’ Εθνική, καθώς δεν γνωρίζουμε δύο ομάδες που θα προβιβαστούν από τις τοπικές Ενώσεις. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί ο πρωταθλητής της ΕΚΑΣΔΥΜ και η ομάδα που θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο για τον 2ο όμιλο μέσω του ειδικού πρωταθλήματος Νήσων.

Από εκεί και πέρα, στη Β’ Εθνική ανέβηκαν οι Δάφνη Δαφνίου, Διαγόρας Δρυοπιδέων, Ικαρος Νέας Σμύρνης, Ιπποκράτης Κω, Τιτάνες Παλαμά, Ελίμεια, Παναθλητικός και Ικαροι Σερρών. Αντιθέτως, στις τοπικές Ενώσεις έπεσαν οι Ικαρος Καλλιθέας, Πορφύρας, Πόλις Καλλιθέας (ΕΣΚΑΝΑ), Πεύκη, Προμηθέας (ΕΣΚΑ), Ερμιόνη (ΕΣΚΑΚ), Καλαμάτα (ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ), Πανναξιακός (ΕΣΚΚ), Μελίκη (ΕΚΑΣΚΕΜ), Αριστοτέλης Φλώρινας (ΕΚΑΣΔΥΜ), Βίκος Ζαγοροχώρια (ΕΣΚΑΒΔΕ), Αιγινιακός (ΕΚΑΣΚΕΜ), Αστέρας Καβάλας, Αγία Βαρβάρα Καβάλας (ΕΚΑΣΑΜΑΘ), Νεάπολη (ΕΚΑΣΘ), Νέα Μουδανιά (ΕΚΑΣΧ).

* Οι αθηναϊκές ομάδες που υποβιβάστηκαν από τη Β’ Εθνική, έμειναν στη Γ’ Εθνική ή ανέβηκαν από την ΕΣΚΑ και την ΕΣΚΑΝΑ θα ανακατανεμηθούν από την ΕΟΚ στον 1ο και στον 2ο όμιλο. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες της ΕΚΑΣΘ στους αντίστοιχους ομίλους του Βορρά (3ο και 4ο). Προς το παρόν τοποθετήθηκαν τυχαία για λόγους ευκολίας.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18 (* οι όμιλοι έχουν στελεχωθεί με τυχαία σειρά, καθώς η κλήρωσή τους θα γίνει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου)

1ος όμιλος (Νότος) 2ος όμιλος (Νότος)
1. Απόλλωνας Σμύρνης (έπεσε από τη Β’ Εθνική) 1. ΚΑΠ (έπεσε από τη Β’ Εθνική)
2. Κρόνος (έπεσε από τη Β’ Εθνική) 2. Εργοτέλης (έπεσε από τη Β’ Εθνική)
3. ΚΑΟ Κορίνθου 3. Πεντέλη
4. Εσπερος ΑΟΠΑ 4. Εσπερος Λαμίας
5. Ενωση Ιλίου 5. Λοκρός Αταλάντης
6. Ακράτα 6. ΟΦΗ
7. Γλαύκος 7. Κάδμος Θήβας
8. Αχαγιά ’82 8. Αρης Νίκαιας
9. Κεραυνός Αιγίου 9. Αρης Πετρούπολης
10. Εσπερος Καλλιθέας (πρωταθλητής Α’ ΕΣΚΑΝΑ) 10. Νίκη Αμαρουσίου
11. Νέα Ιωνία (2η στην Α’ ΕΣΚΑ) 11. Μελίσσια (πρωταθλητές Α’ ΕΣΚΑ)
12. ΕΑΠ (πρωταθλήτρια Α1 ΕΣΚΑ-Η) 12. ΑΟΚ Χανιά (πρωταθλητής Α’ ΕΚΑΣΚ)
13. Οίακας Ναυπλίου (πρωταθλητής ΕΣΚΑΚ) 13. Ερμής Σχηματαρίου (πρωταθλητής Α’ ΕΣΚΑΣΕ)
14. Καλαμάτα ’80 (πρωταθλήτρια Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ) 14. Πρωταθλητής ειδικού πρωταθλήματος νησιών*

* Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα λαμβάνουν μέρος οι πρωταθλητές σε ΤΕ Χίου (ΒΑΟΛ), TE Λέσβου (Παπάδος Γέρας), TE Σάμου (Ικαρος Ικαρίας), ΤΕ Δωδεκανήσου (Καλλιθέα) και ΕΣΚ Κυκλάδων (Φανάρια Νάξου). Οι αγώνες θα γίνουν από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου στο κλειστό του Εσπέρου στην Καλλιθέα.

3ος όμιλος (Βορράς) 4ος όμιλος (Βορράς)
1. Αίας Ευόσμου (έπεσε από τη Β’ Εθνική) 1. Πολύγυρος (έπεσε από τη Β’ Εθνική)
2. Φίλιππος Βέροιας (έπεσε από τη Β’ Εθνική) 2. ΧΑΝΘ (έπεσε από τη Β’ Εθνική)
3. Διόσκουροι Κοζάνης 3. Χαλκηδόνα
4. Φάρσαλα 4. ΑΕ Κομοτηνής
5. Νικόπολη Πρέβεζας 5. Ζέφυρος
6. ΑΓΣ Ιωαννίνων 6. Μακεδονικός
7. Ευκαρπία 7. Ιωνικός Ιωνίας
8. Εύαθλος 8. ΓΑΣ Κομοτηνή
9. Απόλλωνας Καλαμαριάς 9. Ορφέας Νέου Σκοπού
10. Πρωτέας Γρεβενών 10. Μαντουλίδης
11. IBC (πρωταθλητής Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ) 11. Αστέρας Σίνδου (πρωταθλητής Α’ ΕΚΑΣΘ)
12. Νίκη Βόλου (πρωταθλήτρια Α1 ΕΣΚΑΘ) 12. ΜΕΝΤ (2η στην Α’ ΕΚΑΣΘ)
13. ΑΟΚ Βέροιας (πρωταθλητής Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ) 13. Ελευθερούπολη (πρωταθλήτρια Α’ ΕΚΑΣΑΜΑΘ)
14. Πρωταθλητής Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ 14. Κένταυρος Καλλικράτειας (πρωταθλητής Α’ ΕΚΑΣΧ)

Α’ ΕΣΚΑ

(Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής)

Τα Μελίσσια και η Νέα Ιωνία προβιβάστηκαν στη Γ’ Εθνική από την Α’ ΕΣΚΑ, με τα πρώτα να κατακτούν το πρωτάθλημα στην κανονική περίοδο και τη δεύτερη να κερδίζει το δικό της “εισιτήριο” μέσω των Playoffs. Τον αντίθετο δρόμο (προς τη Β’ ΕΣΚΑ) πήραν τέσσερις ομάδες: η ΦΕΑ Ν.Φ.-Ν.Χ., ο Κρόνος Γέρακα, οι Αγιοι Ανάργυροι και ο Αίολος Ταύρος. Την έσχατη στιγμή τη… γλίτωσε ο ΑΟΚ Χαλάνδρι, μιας και η Νίκη Αμαρουσίου κρατήθηκε στη Γ’ Εθνική την τελευταία αγωνιστική.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Πεύκη (έπεσε από Γ’ Εθνική), 2. Προμηθέας Χαλανδρίου (έπεσε από Γ’ Εθνική), 3. Ιωνικός Ν.Φ., 4. Ποσειδώνας ΑΟΝΨ, 5. Ηλυσιακός, 6. Ηλιούπολη, 7. Αιγάλεω, 8. Σπόρτιγκ, 9. Κουκάκι, 10. ΑΟΚ Χαλάνδρι, 11. ΟΦΗ Ηρακλείου (πρωταθλητής 1ου ομίλου Β’ ΕΣΚΑ), 12. Τυφώνας (νικητής Playoffs 1ου ομίλου Β’ ΕΣΚΑ), 13. Αργοναύτης Τριγλίας (πρωταθλητής 2ου ομίλου Β’ ΕΣΚΑ), 14. Αχαρνής (νικητές Playoffs του 2ου ομίλου Β’ ΕΣΚΑ).

Α’ ΕΣΚΑΝΑ

(Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής)

Οριστική είναι η σύνθεση των ομάδων για τη σεζόν 2017-18, μετά τον υποβιβασμό και του Ικάρου Καλλιθέας από τη Γ’ Εθνική. Από τη στιγμή που υποβιβάστηκαν τρεις ομάδες της Ένωσης από τη Γ’ Εθνική, έπεσαν από την Α’ ΕΣΚΑΝΑ και οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν στα Playouts, δηλαδή τα Σούρμενα/Ελληνικό, το Πέραμα/Ερμής, η ΑΕ Καλλιθέας και η Ελευθερία Μοσχάτου. Επιπλέον, έχει υποβιβαστεί και ο Φοίνικας Πειραιά από την κανονική περίοδο. Στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ ανέβηκε μόνο ο πρωταθλητής Εσπερος.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Ικαρος Καλλιθέας (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 2. Πορφύρας (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 3. Πόλις Καλλιθέας (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 4. Πέρα, 5. Τράχωνες/Δίας, 6. Μίλωνας, 7. Ν.Ε. Μεγαρίδας, 8. Δραπετσώνα, 9. Παλαιό Φάληρο, 10. Αλιμος, 11. Πειραϊκός, 12. Ευρυάλη (πρωταθλήτρια Β’ ΕΣΚΑΝΑ), 13. Ερμής Πειραιά (ανέβηκε από τη Β’ ΕΣΚΑΝΑ), 14. Γλυφάδα (ανέβηκε από τη Β’ ΕΣΚΑΝΑ).

Α’ ΕΚΑΣΘ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης)

Ο Αστέρας Σίνδου (21-5) και η ΜΕΝΤ (20-6) τερμάτισαν στις πρώτες δύο θέσεις του πρωταθλήματος της Α’ ΕΚΑΣΘ και ανέβηκαν αυτομάτως στη Γ’ Εθνική. Στη Β’ ΕΚΑΣΘ υποβιβάστηκαν η Αρετσού, ο Αστέρας Πλαγιαρίου και η Σταυρούπολη.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Νεάπολη (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 2. Δ.Α.Σ.Ω., 3. Γαλαξίας, 4. ΒΑΟ, 5. ΑΕ Πυλαίας, 6. Βασιλικά, 7. Μακαμπή, 8. Ποσειδώνας Μηχανιώνας, 9. Ελπίδα Τούμπας, 10. Κεραυνός Ωραιοκάστρου, 11. Κεραυνός Αγίου Παύλου (πρωταθλητής 1ου ομίλου Β’ ΕΚΑΣΘ), 12. Αριστοτέλης Επανομής (πρωταθλητής 2ου ομίλου Β’ ΕΚΑΣΘ), 13. Δόξα Ελπίδας Ευόσμου (νικήτρια Playoffs Β’ ΕΚΑΣΘ), 14. Μέγας Αλέξανδρος (νικητής Playoffs Β’ ΕΚΑΣΘ).

Α1 ΕΣΚΑΘ

(Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας)

Η Νίκη Βόλου ολοκλήρωσε αήττητη (6-0 νίκες) τα Playoffs της Α1 ΕΣΚΑΘ και ανέβηκε έτσι στη Γ’ Εθνική. Στον αντίποδα, από τον 1ο όμιλο της πρώτης κατηγορίας υποβιβάστηκαν στην Α2 ΕΣΚΑΘ οι Νέοι Αθλητές Νίκης (μέσω μπαράζ παραμονής) και ο Αετός Πλατύκαμπου (από την κανονική περίοδο), ενώ από τον 2ο όμιλο έπεσε μόνο ο ΓΣ Ελασσόνας (από την κανονική περίοδο).

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1ος όμιλος: 1. ΓΣ Βόλου, 2. Ολυμπιακός Βόλου, 3. Ανάληψη Βόλου, 4. ΓΣ Αλμυρού, 5. ΓΣ Νίκαιας, 6. ΑΕ Διμηνίου Βόλου, 7. Ιωνας Βόλου, 8. Δαναοί Τρικάλων, 9. Κεραυνός Λάρισας (πρωταθλητής 1ου ομίλου Α2 ΕΣΚΑΘ), 10. Φοίβος Γιάννουλης (2ος στον 1ο όμιλο της Α2 ΕΣΚΑΘ).

2ος όμιλος: 1. Ικαροι Τρικάλων, 2. Σοφάδες, 3. Εθνικός Λάρισας, 4. Ηφαιστος, 5. ΓΣ Αμπελώνα, 6. ΑΟ Καλαμπάκας, 7. Αστέρας Λάρισας, 8. Ολυμπιακός Καρδίτσας, 9. Σπάρτακος Λάρισας (πρωταθλητής 2ου ομίλου Α2 ΕΣΚΑΘ), 10. Φαλώρεια (2η στον 2ο όμιλο της Α2 ΕΣΚΑΘ).

Α1 ΕΣΚΑ-Η

(Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας-Ηλείας)

Η ΕΑΠ υπερασπίστηκε την έδρα της στον 5ο τελικό που διεξήχθη την Τετάρτη 31 Μαΐου, νίκησε την Παναχαϊκή 64-59 και κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η με 3-2 νίκες, μαζί και την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Στην Α2 ΕΣΚΑ-Η υποβιβάστηκαν ο Ηφαιστος/Αχιλλέας και η Σφήκα.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Παναχαϊκή, 2. Αίολος Αγύιας, 3. Προμηθέας 2014, 4. Κεφαλλονιά, 5. Ολυμπιάδα, 6. Αραχωβίτικα Ακταίου, 7. Παραλία, 8. Νέοι Εσπερος ΑΟΠΑ, 9. ΑΕ Πατρών Αγύιας, 10. Απολλωνιάδα, 11. Ολυμπιονίκης, 12. Νέο Ληξουρίου (πρωταθλητής Α2 ΕΣΚΑ-Η), 13. ΑΓΕΖ (ανέβηκε από τα Playoffs της Α2 ΕΣΚΑ-Η), 14. ΑΟ Δύμης (ανέβηκε από τα Playoffs της Α2 ΕΣΚΑ-Η).

Α’ ΕΚΑΣΚ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης)

Ο ΑΟΚ Χανιά επικράτησε με 3-1 νίκες του Κύδωνα στους τελικούς της Α’ ΕΚΑΣΚ, ανεβαίνοντας έτσι στη Γ’ Εθνική. Η ΕΚΑΣΚ δεν έχει δεύτερη κατηγορία, επομένως από τη στιγμή που δεν υποβιβάστηκε κάποια ομάδα της Ένωσης από τη Γ’ Εθνική, οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 θα είναι επτά.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Κύδωνας, 2. Δειλινό, 3. Μεσσαρά, 4. Ηρόδοτος, 5. Ιεράπετρα, 6. Πεδιάδα, 7. Ακαδημία Ρεθύμνου.

Α1 ΕΣΚΑΚ

(Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αργολίδας-Κορινθίας)

Ο Οίακας Ναυπλίου ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΚ με ρεκόρ 21-1 και κατέκτησε εύκολα την άνοδο στη Γ’ Εθνική, αντικαθιστώντας έτσι την Ερμιόνη που υποβιβάστηκε. Στην Α2 ΕΣΚΑΚ έπεσε το Κρανίδι.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Ερμιόνη (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 2. Τήρωνας Αγίων Θεοδώρων, 3. Αργοναύτης, 4. Ναύπλιο 2010, 5. Ολυμπιάδα Ασσου-Λέχαιου, 6. Ποσειδώνας, 7. Πήγασος, 8. Άρατος Κιάτου, 9. Ξυλόκαστρο, 10. Κοκκώνι, 11. Ατρέας Μυκηνών, 12. Λέοντας Λέχαιου (πρωταθλητής Α2 ΕΣΚΑΚ).

Α’ ΕΣΚΑΣΕ

(Ενωση Σωματείων Καλαθόσφαιρας Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας)

Ο Ερμής Σχηματαρίου κέρδισε με 3-2 νίκες τη σειρά των τελικών με τον Αρη Θήβας και πήρε το “εισιτήριο” για τη Γ’ Εθνική. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν υποβιβάστηκε ομάδα της Ένωσης από τη Γ’ Εθνική, ανέβηκαν τρεις ομάδες από τα Playoffs της 2ης κατηγορίας. Στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ υποβιβάστηκαν η Προοδευτική και ο Μώλος.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Αρης Θήβας, 2. Αναγέννηση Μαλεσίνας, 3. Παναγίτσα, 4. ΓΣ Ιτέας, 5. ΑΓΕ Χαλκίδας, 6. Μάκαρος Αμφισσας, 7. Τελεθριακός, 8. Αυλίδα, 9. Απόλλωνας ΑΣ, 10. Απόλλωνας Χαλκίδας (πρωταθλητής Β’ ΕΣΚΑΣΕ), 11. Αρης Αμφίκλειας (ανέβηκε από τα Playoffs της Β’ ΕΣΚΑΣΕ), 12. Αίας Αυλίδας (ανέβηκε από τα Playoffs της Β’ ΕΣΚΑΣΕ).

Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελλοποννήσου)

Το πρωτάθλημα στην Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ολοκληρώθηκε με την Καλαμάτα ’80 να ανεβαίνει στη Γ’ Εθνική (επιβλήθηκε στους τελικούς των Playoffs του Σπαρτιατικού με 3-2 νίκες) και τους Ακάδημο, Ν.Ο. Πύλου να πέφτουν στη 2η κατηγορία.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Καλαμάτα BC (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 2. Σπαρτιατικός, 3. Μεσσήνη, 4. Πελασγός, 5. ΣΔΥ Τρίπολης, 6. ΑΟ Θουρίας, 7. Ατλας, 8. Ευκλής, 9. Απόλλωνας Τρίπολης, 10. ΑΕ Σπάρτης, 11. Πολύβιος (πρωταθλητής 1ου ομίλου Β’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ), 12. Κροκέων (πρωταθλητής 2ου ομίλου Β’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ).

Α’ ΕΚΑΣΑΜΑΘ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Πιο εντυπωσιακή χρονιά δεν θα μπορούσε να κάνει η Ελευθερούπολη. Η ομάδα της Καβάλας νίκησε στον τελικό του Final Four το Δημοκρίτειο Κομοτηνής 68-58 και κατέκτησε αήττητη τον τίτλο και συνάμα την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η ΕΚΑΣΑΜΑΘ έχει μόνο μία κατηγορία, η οποία διεξάγεται σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, συνεπώς με εξαίρεση την Ελευθερούπολη και τις ομάδες της Ενωσης που υποβιβάστηκαν από την τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία (Αστέρας Καβάλας και Αγία Βαρβάρα Καβάλας), όλες οι υπόλοιπες θα παραμείνουν ίδιες τη σεζόν 2017-18. Θα υπάρξει πάντως και μία προσθήκη, αφού στο επόμενο πρωτάθλημα θα πάρει μέρος και ο ΚΑΟΔ, που θα επαναλειτουργήσει το ανδρικό του τμήμα.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1ος όμιλος: 1. Δημοκρίτειο Κομοτηνής, 2. Απόλλωνας Δράμας, 3. Ρούπερ Σιδηροκάστρου, 4. ΑΟ Σερρών, 5. Τιτάνες Δράμας, 6. Πανσερραϊκός, 7. Μακεδόνες Κρηνίδων, 8. Προσοτσάνης Δράμας, 9. ΑΕ Δράμας Δοξάτου, 10. ΑΟ Ηράκλειας, 11. Δόξα Βώλακα Δράμας, 12. Παγγαίο, 13. ΚΑΟΔ.

2ος όμιλος: 1. Αστέρας Καβάλας (υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική), 2. Αγία Βαρβάρα Καβάλας (υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική), 3. Φιλία Ορεστιάδας, 4. Λεύκιππος Ξάνθης, 5. Θύελλα Φερών, 6. Αρίωνας Ξάνθης, 7. Εθνικός Αλεξανδρούπολης, 8. Αίας Κομοτηνής, 9. Ηρακλής Αγίου Ιωάννη Καβάλας, 10. Πάνθηρες Καβάλας, 11. Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης, 12. Σπάρτακος Διδυμότειχου, 13. Εβρος Σουφλίου.

Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας)

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα οι τελικοί της Α’ ΕΚΑΣΔΥΜ, εκεί όπου ο Αρίονας Πτολεμαΐδας και η Σιάτιστα είναι ισόπαλοι με 2-2 νίκες και ο τίτλος (μαζί και η άνοδος) θα κριθεί στον 5ο και τελευταίο τελικό που θα γίνει απόψε (7/6). Στα Playouts η ΑΕ Κοζάνης επικράτησε με 2-0 νίκες του Κεραυνού Αγίου Γεωργίου (δεύτερου στην Β’ ΕΚΑΣΔΥΜ) και παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία. Στη Β’ ΕΚΑΣΔΥΜ υποβιβάστηκαν από την κανονική περίοδο ο Μέγας Αλέξανδρος Κοζάνης και ο Αίας Αμυνταίου.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Αριστοτέλης Φλώρινας (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 2. Ηττημένος Playoffs, 3. Λασσάνης, 4. Φοίνικας Πτολεμαΐδας, 5. Βελβεντό, 6. Αργος Ορεστικό, 7. ΑΕ Κοζάνης (νικήτρια Playouts με Β’ ΕΚΑΣΔΥΜ), 8. Ηρακλής Κοζάνης (πρωταθλητής Β’ ΕΚΑΣΔΥΜ).

Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας)

Ο ΑΟΚ Βέροιας κατέκτησε τον τίτλο στην Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ, καθώς επιβλήθηκε της Αριδαίας με 60-59 στον 3ο τελικό και με 2-1 νίκες ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Στη Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ υποβιβάστηκαν τρεις ομάδες (η Γουμένισσα, ο Βαφύρας και ο Σκυδραϊκός) λόγω της πτώσης δύο ομάδων της Ένωσης από τη Γ’ Εθνική.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Μελίκη (υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική), 2. Αιγινιακός (υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική), 3. Αριδαία, 4. Πανεδεσσαϊκός, 5. ΓΑΣ Εδεσσας, 6. Ζαφειράκης Νάουσας, 7. ΑΓΕ Πιερίας, 8. Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, 9. Βατανιακός/Σάρισα, 10. Αλεξάνδρεια, 11. Ικαροι Γιαννιτσών (πρωταθλητές Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ), 12. ΠΑΟΚ Αλμωπίας (2ος στη Β’ ΕΚΑΣΚΕΜ).

Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ

(Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδος)

Το IBC κατέκτησε εν τέλει τον τίτλο στην Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ, ένα πρωτάθλημα που έγινε άνω κάτω μετά την απόφαση της Ένωσης να τιμωρήσει με υποβιβασμό στην 3η κατηγορία τους Ιππότες Κέρκυρας (την ομάδα που κατέκτησε αρχικά την άνοδο στη Γ’ Εθνική μέσω των Playoffs) λόγω πλαστοπροσωπίας ενός αθλητή τους, κρατώντας παράλληλα στην Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ την Παραμυθιά. Ο Σπάρτακος Ιωαννίνων αντικατέστησε τους Ιππότες στα Playoffs, τα οποία επανάρχισαν με το IBC να κατακτά στο τέλος τον τίτλο (με απολογισμό 5-1 νίκες στα Playoffs απέναντι σε Γ.Ε. Αγρινίου, Σπάρτακο και Βόνιτσα) και συνάμα την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Στη Β’ ΕΣΚΑΒΔΕ υποβιβάστηκε μόνο η Ανω πόλη Αρτας από τον 1ο όμιλο.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1ος όμιλος (Νότιος): 1. Γ.Ε. Αγρινίου, 2. Βόνιτσα, 3. ΠΑΣ Ναυπάκτου, 4. ΑΕ Καναλακίου, 5. Γρηγόρης Λιακατάς, 6. Πύρρος Αρτας, 7. ΑΛΦΑ ’93, 8. Παναιτωλικός, 9. Δόξα Πύρρου, 10. Προοδευτική Αγρινίου (2η στα Playoffs της Β’ ΕΣΚΑΒΔΕ).

2ος όμιλος (Βόρειος): 1. Βίκος Ζαγοροχώρια (έπεσε από τη Γ’ Εθνική), 2. Σπάρτακος Ιωαννίνων, 3. Θρύλος Ιωαννίνων, 4. Κερκυραϊκός, 5. Αίας Αρτας, 6. ΠΑΣ Γιάννινα, 7. Φαίακας, 8. Πρωτέας Ηγουμενίτσας, 9. Δόξα Λευκάδας Β’ (πρωταθλήτρια Β’ ΕΣΚΑΒΔΕ), 10. Παραμυθιά.

Α’ ΕΚΑΣΧ

(Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματίων Χαλκιδικής)

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τον Κένταυρο Καλλικράτειας να κατακτά τον τίτλο, καθώς επικράτησε της Γαλάτιστας με 3-2 νίκες στους τελικούς των Playoffs. Δεν υπάρχει δεύτερη κατηγορία στην ΕΚΑΣΧ, συνεπώς οι υπόλοιπες ομάδες παρέμειναν ως έχουν.

Οι ομάδες της σεζόν 2017-18

1. Νέα Μουδανιά (έπεσαν από τη Γ’ Εθνική), 2. Γαλάτιστα, 3. Ιερισσός ’97, 4. Νέος Μαρμαράς, 5. Διαγόρας, 6. Ξέρξης Νέων Ρόδων, 7. Τριγλία, 8. Αετοί Ορμυλίας, 9. Απόλλωνας Αρναίας, 10. Σίθωνες, 11. Αετοί Μουδανιών, 12. Πευκοχώρι Β’.

πηγή: sport24.gr