“Ακονίζουν τα ξίφη τους” οι δυο πρωτοπόροι! – Γύρω στους “34” η ζώνη

Αγωνιστική χωρίς να αγωνιστούν οι πρωτοπόροι ήταν αυτή που μας πέρασε, με τον Τηλυκράτη και την Παναχαϊκή, να παρακολουθούν από τον καναπέ τους υπόλοιπους, κρατώντας δυνάμεις και ετοιμάζοντας τις ομάδες τους για το μεγάλο ντέρμπι της Πάτρας, την Τετάρτη το μεσημέρι.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Η “μητέρα των μαχών”, είναι μεθαύριο στις 3μ.μ. στο γήπεδο “Κώστας Δαβουρλής” της Αγυιάς, όπου η Παναχαϊκή υποδέχεται τον Τηλυκράτη, με τη διαφορά στους εννέα βαθμούς και την ομάδα της Πάτρας να έχει δυο παιχνίδια λιγότερα. Με νίκη η Παναχαϊκή, ξαναμπαίνει γερά στη διεκδίκηση του τίτλου, σχεδόν τον αγκαλιάζει, ενώ με νίκη ο Τηλυκράτης, πηγαίνει στο +12 τη διαφορά και πηγαίνει τον τίτλο στη Λευκάδα. Όλα αυτά, καθώς εδώ που έχουμε φτάσει, μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο οι δυο ομάδες να χάσουν βαθμούς, με την ισοπαλία να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς, να είναι όμως ένα αποτέλεσμα το οποίο ευνοεί περισσότερο τον Τηλυκράτη, ο οποίος όπως είπαμε έχει και αυτό το ψυχολογικό προβάδισμα του +9, το οποίο με ισοπαλία θα γίνει +10, καθώς η ισοβαθμία θα είναι υπέρ της ομάδας του Ιονίου.

Σύγκριση των δυο μονομάχων

Με δεδομένο λοιπόν ότι μεθαύριο έχουμε το μεγάλο παιχνίδι της Πάτρας, θα άξιζε τον κόπο ίσως να ρίξουμε μια ματιά στις δυο ομάδες, όπως έχουν εμφανιστεί στα τελευταία ματς, να βάλουμε και τους φιλάθλους στο πνεύμα αυτής της αναμέτρησης.

Η Παναχαϊκή 

Το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε η Παναχαϊκή, ήταν στη Βάρδα. Αγωνίστηκε με ένα σύστημα 4-3-3, το οποίο πολλές φορές γινόταν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης 4-2-3-1. Η αρχική τοποθέτηση ήταν με τους Γούλα και Μπουρλάκη να αποτελούν τα δυο αμυντικά χαφ και τον Χαντί “δεκάρι”, ωστόσο αυτό γρήγορα μετατρεπόταν σε μια τριάδα, με εσωτερικούς μέσους τους Χαντί και Μπουρλάκη και τον Γούλα πιο πίσω τους. Σε φάση οργανωμένης επίθεσης, ο Χαντί “χαμήλωνε” αρκετά να πάρει τη μπάλα και να δημιουργήσει. Κύριο γνώρισμα της Παναχαϊκής, ήταν ότι “φόρτωνε” τις πλευρές, ιδιαίτερα την αριστερή, με τον Κέρι να συγκλίνει προς τον άξονα και να ανοίγει διαδρόμους για τον Στεργίδη, ο οποίος μόνο στα χαρτιά ήταν μπακ, αφού σχεδόν πάντα βρισκόταν να δίνει επιθετικό πλάτος από δεξιά. Η Παναχαϊκή άσκησε πίεση ψηλά στον αντίπαλο όσο κυνηγούσε στο σκορ, ενώ όταν είχε το προβάδισμα δοκίμασε να αμυνθεί σε χαμηλότερα μέτρα. Προβλήματα αντιμετώπισε πρακτικά μόνο στα πρώτα λεπτά, όταν η ομάδα της Βάρδας έσπασε το πρέσινγκ σε κάποιες περιπτώσεις με τους γρήγορους Κουλούρη και Σταυρόπουλο, δυσκόλεψε τους κεντρικούς αμυντικούς Σμίλτο και Καρπαθάκη, οι οποίοι δεν διακρίνονται για την ταχύτητά τους. Σε ένα σύνθετο ρόλο έπαιζε ο Μπουρλάκης, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση του παιχνιδιού, με πολλές μπάλες να περνούν από τα πόδια του, ή και να χρειάζεται να αναχαιτίσει. Προς το τέλος, ο Σούλης Παπαδόπουλος τον αντικατέστησε με τον έμπειρο σε αυτή τη θέση Τεγούση.

Ο Τηλυκράτης

Το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε ο Τηλυκράτης, ήταν αυτό που έδωσε στη Ναύπακτο με τον τοπικό Αστέρα, μια νίκη η οποία και τον διατήρησε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο Τηλυκράτης μας έχει δείξει έως τώρα ότι είναι μια ομάδα η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που θα συναντήσει σε κάθε παιχνίδι. Αν χρειαστεί να επιτεθεί, θα το κάνει ανεβάζοντας τα πλάγια μπακ, αν χρειαστεί να πάει πιο συντηρητικά, μπορεί να δούμε τους Πανταζή και Ντόση σπάνια να ανεβαίνουν τη μεσαία γραμμή. Για παράδειγμα στο παιχνίδι της Γαστούνης με τον Αίαντα, είδαμε πολλές φορές τον Ντόση να ανεβαίνει, αντίθετα με άλλα παιχνίδια, στα οποία ο Τηλυκράτης είχε το σκορ και δεν χρειάστηκε αυτό να γίνει. Στη Ναύπακτο ήρθε να προστεθεί ξανά από την αρχή και ο Γκέτσι, ο οποίος προερχόταν από τραυματισμό. Το μεγάλο ερωτηματικό για τον Τηλυκράτη είναι ο Γιώργος Νικλητσιώτης, ο οποίος απουσιάζει μεγάλο διάστημα. Και αν ο Ανδρέας Παντζιαράς θα του εμπιστευθεί μια θέση στο αρχικό σχήμα, ή θα προτιμήσει τον ανεβασμένο τελευταία Γιώργο Πετσίτη. Ο Τηλυκράτης, διαθέτει έναν κυνηγό, όπως ο Σιμόνι, ο οποίος αν πάρει τη μπάλα στον χώρο, έχει την ευχέρεια να τρέξει και να κυνηγήσει, να δημιουργήσει τα ρήγματα. Μεσοαμυντικά έχει βρει την κατάλληλη χημεία και μια σύνθεση η οποία δεν αλλάζει. Βρέξει χιονίσει σχεδόν και αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, ο Ανδρέας Παντζιαράς δεν αλλάζει τους έξι μπροστά από τον Μπλατσιώτη. Οπότε το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα, με τους Πανταζή, Ντόση, Παναγιωτόπουλο, Μπιμπισίδη, Ταΐρη και Τόσκα να έχουν το προβάδισμα να ξεκινήσουν και μεθαύριο. Ο Τηλυκράτης είναι μια ομάδα η οποία ως τώρα έχει βρει την ισορροπία της, να μπορεί να είναι αποτελεσματική μπροστά χωρίς να χρειάζεται να παίρνει ρίσκα βγάζοντας πολλούς παίκτες στην επίθεση. Γι’ αυτό και είναι πρωτοπόρος με την καλύτερη άμυνα. Σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά, δεν θα τον χαλαγε και η ισοπαλία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε, αν μέσω των περιορισμένων ρίσκων που δεδομένα θα πάρει, θα μπορέσει να φανεί μπροστά αποτελεσματικός. Διότι αν το κάνει και πάρει προβάδισμα στο σκορ, θα δυσκολέψει πολύ το έργο της Παναχαϊκής, η οποία θα χρειάζεται μετά να ανέβει ένα βουνό.

Χαμηλώνει η ζώνη, αλλά ξεμένει ο ΠΑΟΒ

Εξαντλώντας το θέμα της κορυφής, πάμε στο δεύτερο μεγάλο θέμα από δω και πέρα στο Πρωτάθλημα, που δεν είναι άλλο από τη ζώνη της παραμονής, θέμα που αφορά άμεσα τις δυο ηλειακές ομάδες, Αίαντα και Παμβουπρασιακό. Μια ζώνη, η οποία μετά τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής, δείχνει να χαμηλώνει. Πρακτικά, οι 34 βαθμοί, μπορεί να χαρίσουν σε κάποια ομάδα την παραμονή της. Σε αυτό τον αριθμό, δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά ο Αίας, ο οποίος με 23 βαθμούς (μαζί με τους τρεις που κερδίζει στα χαρτιά), ίσως του φτάσουν και οι τρεις νίκες για την επίτευξη του στόχου. Ειδικά αν αυτές γίνουν σε βάρος του Παναγρινιακού και του Παμβουπρασιακού. Αντίθετα, δυσκόλεψαν πάρα πολύ τα πράγματα για τον Παμβουπρασιακό, ο οποίος ίσως χρειαστεί κάτι περισσότερο από πέντε νίκες, ώστε από τους 17 βαθμούς που έχει τώρα να βρεθεί στους 34. Και επειδή στο παιχνίδι της παραμονής έχει μπει πολύ δυνατά ο Παναγρινιακός και ένα σενάριο τριπλής ισοβαθμίας, ανάμεσα σε Αίαντα, Παναγρινιακό και ΠΑΟΒ δεν μπορεί να αποκλειστεί, η ομάδα της Βάρδας πρέπει να έχει κατά νου, ότι σε αυτή την τριπλή ισοβαθμία, θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς σε αυτά τα δυο ματς, ώστε να φτάσει τους οκτώ. Σημαντικό ρόλο θα παίξει απο δω και πέρα και ο Εθνικός Σκουλικάδου, ο οποίος ωστόσο, για να μπορέσει να περάσει πάνω από τη ζώνη, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια νέα υπέρβαση, σαν κι εκείνη που έκανε χθες με το διπλό μέσα στα Βραχνέικα. Σε σενάρια μπλέκει και ο Διαγόρας μετά τη χθεσινή του ήττα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις ομάδες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από τη ζώνη, ομάδες όπως ο Παναγρινιακός, ο Εθνικός Σκουλικάδου και ο ΠΑΟΒ.

πηγή: ilia.news