Ανακοίνωση της ΕΣΠΕΔΕ

Η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση του φίλαθλου κόσμου αλλά και των ΜΜΕ ενημερώνει για τη διαδικασία που ακολούθησε για να φτάσει στην τελική απόφαση κλήρωσης για την ανάδειξη της 1ης θέσης του πρωταθλήματος Β΄Εθνικής/ Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Γυναικών.

Το πρωτάθλημα σύμφωνα με τη φετινή συμπληρωματική ειδική προκήρυξη ήταν χωρισμένο σε δύο φάσεις:

Α΄ φάση

Πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία στο τέλος της οποίας οι τέσσερις πρώτες ομάδες στη βαθμολογία θα περνούσαν στη Β΄ Φάση(play-off). Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 29/2/2020 και τις τέσσερις πρώτες θέσεις κατέλαβαν:

1. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 39

2. ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 38

3. ΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 29

4. ΑΣ ΒΟΛΙΣ: 19

Β΄ φάση

Σύμφωνα πάντα με την ίδια προκήρυξη οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η, 3η και 4η θέση στο πρωτάθλημα της Α΄ ΦΑΣΗΣ θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, μεταφέροντας τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων της Α΄ΦΑΣΗΣ, με το σύστημα διεξαγωγής των play off στις τρεις νίκες με πλεονέκτημα έδρας σύμφωνα με την παραπάνω κατάταξη με εναλλαγή έδρας και εφόσον η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά είναι μικρότερη των 15 βαθμών(σε αντίθετη περίπτωση δεν διεξάγεται ο συγκεκριμένος αγώνας).

Το σωματείο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ λόγω βαθμολογικής διαφοράς 15 βαθμών από το σωματείο ΑΣ ΒΟΛΙΣ προκρίθηκε απευθείας στον τελικό της διοργάνωσης, ενώ το σωματείο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ μετά από αγώνα που διεξήχθη στις 7/3/2020 συμπλήρωσε τρεις νίκες έναντι του σωματείου ΑΣ ΕΛΠΙΔΑ και προκρίθηκε και αυτό στον τελικό της διοργάνωσης.
Τα δύο παραπάνω σωματεία ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ που προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης θα ξεκινούσαν τους αγώνες των τελικών στις 21/3/2020 βάσει του προγράμματος αγώνων που είχε αποσταλεί σε όλα τα σωματεία μεταφέροντας τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων της Α΄ΦΑΣΗΣ, όπου το σκορ στις νίκες ήταν 1-1 καθώς στην Α΄Φάση είχαν και οι δύο ομάδες από μία νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια και μάλιστα με το ίδιο σκορ(3-0).

Στις 11/3/2020 με την αριθμ. πρωτ. 863/11-3-2020 απόφαση της ΕΟΠΕ αναστέλλονται όλα τα πρωταθλήματα, ενώ και η ΕΣΠΕΔΕ με το με αριθμ. πρωτ. 127/11-3-2020 έγγραφο της αναστέλλει όλα τα πρωταθλήματα.

Με την 61/7-5-2020 απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ διακόπτεται οριστικά το πρωτάθλημα Β΄Εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Γυναικών και καθορίζει την υποχρέωση ανάδειξης πρωταθλητή μέχρι 25-5-2020.

Στις 7/5/2020 που διακόπτεται οριστικά το πρωτάθλημα τα σωματεία ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ είναι 1-1 στις νίκες.

Η ΕΣΠΕΔΕ ζητά και στα δύο σωματεία να δηλώσουν εάν αποδέχονται την 1η θέση πράγμα που έγινε και από τα δύο σωματεία και στη συνέχεια αφού έλαβε υπόψη το άρθρο 8ο του Ν. 4684/2020 (Δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων με άμεση ισχύ), ΦΕΚ Α’ 86/25-04-2020(Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» ‘’A΄ 75’’) τροποποιεί την αρχική προκήρυξη και αποφασίζει τη διαδικασία της κλήρωσης διότι:

‘’Λόγω της φάσης των play-off που βρίσκεται το πρωτάθλημα των Γυναικών κατά τη διάρκεια της προσωρινής του διακοπής ήτοι την 11-3-2020 και λόγω του ότι πρωταθλήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή που θα συμπληρώσει τρεις νίκες μεταφέροντας τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων της Α΄ΦΑΣΗΣ η ΕΣΠΕΔΕ δε δύναται να κρίνει τη δυναμικότητα των ομάδων ως προς το τελικό αποτέλεσμα των νικών αλλά παρέχει όμως τη δυνατότητα ανόδου σε ανώτερη κατηγορία μιας εξ αυτών’’.

Στη συνέχεια προχώρησε στις 20/5/2020 στη διαδικασία της κλήρωσης την οποία με επίσημα έγγραφά τους αποδέχθηκαν και τα δύο σωματεία τα οποία υπέγραψαν και το σχετικό πρακτικό της κλήρωσης σύμφωνα με τους όρους αυτής που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στα σωματεία στις 19/5/2020.

Σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές των εκπροσώπων των σωματείων η σειρά των σωστών επιλογών(Α2 ΕΘΝΙΚΗ) ήταν η παρακάτω κατά σειρά επιλογής:

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Α2 ΕΘΝΙΚΗ Α2 ΕΘΝΙΚΗ

Β ΕΘΝΙΚΗ Β ΕΘΝΙΚΗ

Α2 ΕΘΝΙΚΗ Β ΕΘΝΙΚΗ

Β ΕΘΝΙΚΗ Α2 ΕΘΝΙΚΗ

Β ΕΘΝΙΚΗ Α2 ΕΘΝΙΚΗ

Σύμφωνα με τα παραπάνω το αποτέλεσμα της κλήρωσης ήταν 3-2 υπέρ του σωματείου ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ το οποίο κατέλαβε τελικά την 1η θέση.

Εκ του ΔΣ