Αφιέρωμα στο Σούλι Παραμυθιάς από την εφημερίδα ΦΩΣ

Ολοκληρώνεται και στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, όπου πρωταθλητής αναδείχθηκε η ιστορική ομάδα «Σούλι» Παραμυθιάς που θα παίξει τη νέα σεζόν, για πρώτη φορά στην ιστορία της στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής.

Απομένει ακόμα μία αγωνιστική, αλλά έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού ο πρωταθλητής αναδείχθηκε και μαθηματικά. Αυτή η χρυσή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου της Παραμυθιάς γράφτηκε με άρωμα γυναίκας, καθώς πρόεδρος είναι η Έρρικα Ντούμα, που κράτησε επάξια τα διοικητικά σκήπτρα. Το τελευταίο παιχνίδι ήταν με την ομάδα της Πλαταριάς στους αγώνες πλέι οφ, όπου το Σούλι με συνοπτικές διαδικασίες κέρδισε 6-0 σφραγίζοντας την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Για να ακολουθήσουν έντονοι πανηγυρισμοί στο γήπεδο αλλά και στην πόλη της Παραμυθιάς, που είναι χτισμένη στους πρόποδες των ιστορικών βουνών του Σουλίου. Η ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανοίγει τα φτερά, για να πετάξει σε άλλους ποδοσφαιρικούς ορίζοντες, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του νομού Θεσπρωτίας και της ευρύτερης περιοχής. Παλιότερα αγωνίστηκε στη Δ’ Εθνική, αλλά στην τρίτη κατηγορία θα παίξει για πρώτη φορά. Τελευταία, για αρκετά χρόνια  ήταν στην Α’ τοπική ερασιτεχνική κατηγορία και όπως λένε οι φίλοι της ομάδας, ήταν πολύς ο καιρός, χωρίς διάκριση για μια τόσο ιστορική ομάδα, όπως είναι το Σούλι. Όλοι στην Παραμυθιά είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την ομάδα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που έχει η Γ’ Εθνική. «Έχουμε την εμπειρία, τον προγραμματισμό και τα πλάνα για να μπορέσει η ομάδα να σταθεί επάξια και στη νέα κατηγορία» δήλωσε με αισιοδοξία ο τεχνικός διευθυντής Θοδωρής Μάνος.
Στους αγώνες πλέι οφ της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Θεσπρωτίας το Σούλι Παραμυθιάς κατέκτησε την 1η θέση με 29 βαθμούς. Τις υπόλοιπες θέσεις σε αυτούς τους αγώνες κατάταξης που κρίθηκε ο τίτλος, κατέλαβαν οι ομάδες: Θύαμις Καστρίου 25 βαθμοί, Άρης Πέρδικας 14 β., Άρης Φιλιατών 13 β., ΠΑΣ Λαδοχωρίου 7 β. και Α. Ο. Πλαταριάς 2 β.
Για την άνοδο του Σουλίου στη Γ’ Εθνικής ο προπονητής  Λευτέρης Βέρμπης δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά και γι’ αυτό είμαστε όλοι χαρούμενοι που η ομάδα ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Ευχαριστώ τους ποδοσφαιριστές αλλά και τη διοίκηση για την προσπάθεια που έκαναν. Να τελειώσει και τυπικά το πρωτάθλημα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τη διοίκηση για την επόμενη ημέρα. Μείνω δεν μείνω στην ομάδα, εγώ ενδιαφέρομαι για το καλό της Παραμυθιάς, γιατί είμαστε οικογένεια, δένεται κανείς εύκολα με την ομάδα και τους ανθρώπους της».
Από την άλλη εβδομάδα που θα τελειώσει και τυπικά το πρωτάθλημα, η πρόεδρος Έρρικα Ντούμα με τους συνεργάτες της, θα δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας και πως θα γίνει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν. Επί του παρόντος, η ιστορική Παραμυθιά πανηγυρίζει για την άνοδο του Σουλίου, με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και στο μέλλον.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ομάδα της Παραμυθιάς ιδρύθηκε το 1934 πήρε το όνομα από το ξακουστό και ηρωικό Σούλι. Αγωνίζεται στο δημοτικό γήπεδο «49 Προκρίτων», στη μνήμη των 49 προκρίτων της περιοχής που εκτέλεσαν Γερμανοί και συμμορίες Αλβανών στις 15 Αυγούστου 1943. Η πόλη της Παραμυθίας βρίσκεται στο νομό Θεσπρωτίας στην Ήπειρο. Το όνομά της προέρχεται από την ονομασία της Παναγίας της Παραμυθιάς (στα αρχαία ελληνικά σημαίνει παρηγορήτρια). Η περιφέρεια της πόλης φτάνει τα 31.680 στρέμματα, ενώ ο πληθυσμός της τους 10.000 κατοίκους. Σήμερα, η πόλη είναι η έδρα του δήμου Παραμυθιάς που περιλαμβάνει 22 δημοτικά διαμερίσματα. Είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Εύροιας, που κατέστρεψαν το 551 μ.χ. οι Γότθοι του Τωτίλα. Πολιούχος της είναι ο Άγιος Δονάτος.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Από πέρσι, μετά την παραίτηση του Θωμά Οικονόμου, πρόεδρος της ομάδας ανέλαβε η Έρρικα Ντούμα, μέχρι τότε αντιπρόεδρος της ομάδας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου, που την οδήγησε και για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Συνεργάτες της στη διοίκηση είναι και οι Γεώργιος Λύγκας, Γεώργιος Μπόλωσης, Σπυρίδων Γούσιας, Παναγιώτης Ευαγγέλου, Κων/νος Αντωνόπουλος, Βασίλειος Ντάνης, Ιωάννης Γιαννάκης, Θεόδωρος Μάνος, Νικόλαος Μπέλλος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Από το 2016 στην τεχνική ηγεσία είναι ο Λευτέρης Βέρμπης που κατάφερε να φτιάξει δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα.
ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: Γαλάνης Τ., Μπέλλος, Ντούμας, Βένος, Βάσιος, Τσάγκας, Μπουκουβάλας, Γεωργάκης, Ντούμας, Κύργιος, Γαλάνης Θ, Παπαγεωργίου, Τάσιος, Χαντζάρας, Ντόκος, Σιώζης, Καντρής, Λύγκας, Ντάνης, Διαμάντης.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ

photo: theball.gr