Α. Ζήκος: «Να γεμίσει το γήπεδο, η φιλόξενη Λευκάδα ξέρει να τιμάει…»

Το καλοκαίρι του 2004 ο Άκης Ζήκος γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε τελικό Champions League, με την φανέλα της Μονακό.

photo: intime.gr

Λίγες ημέρες μετά επιστρέφοντας, στην Ελλάδα επιλέγει το «Άρμενο» για να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές, παρέα με την οικογένεια του.

Duel entre le joueur de Monaco Vasileios ZIKOS et le joueur de Bordeaux Pascal FEINDOUNO Photo Vincent MEYNARD/HOT SPORTS © 2003

Με καταγωγή από την Θεσπρωτία και με φίλους στο νησί ο Άκης δένεται με τον τόπο μας, είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην αδελφοποιήση της Μονακό με τον Οδυσσέα Νυδριού, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι παίρνει μέρος στο σεμινάριο προπονητικής πλάι στον Ζαρντίμ, τον Λεμονή και τον Δέλλα. Αυτό το καλοκαίρι ο ίδιος και τα μεγάλα αστέρια της Μονακό από την εποχή του 2004, θα παίξουν απέναντι σε Έλληνες διεθνείς άσους που στο παρελθόν τίμησαν την γαλανόλευκη. Ένα τεράστιο φιλικό παιχνίδι στις 3 Ιουνίου στην Λευκάδα για καλό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα θα πάνε στον φιλανθρωπικό σύλλογο του νησιού «Φάρος».

Όλοι θυμόμαστε εκείνο το καλοκαίρι με την επιτυχημένη διαδρομή τόσο της Μονακό, όσο και της Εθνικής. Πως είναι δεκαπέντε χρόνια μετά να βρίσκεστε πάλι στο χορτάρι με εκείνη την θρυλική ομάδα της Μονακό;

“Κατ’ αρχάς είναι ένα παιχνίδι επετειακού χαρακτήρα, ταυτόχρονα και φιλανθρωπικού. Σίγουρα είναι παράξενο το να βρεθούμε ξανά, με πρώην συμπαίκτες μετά από μια τόσο μεγάλη επιτυχία που είχαμε και να ξυπνήσουμε όλοι μας ευχάριστες μνήμες εκείνης της εποχής! Ήταν το απόγειο της καριέρας μου, αλλά και σίγουρα το απόγειο της καριέρας όλων όσων συμμετείχαμε με την ομάδα της Μονακό. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τιμήσουμε δεκαπέντε χρόνια μετά αυτή την επέτειο. Είναι η πρώτη φορά είναι κάτι σαν reunion τόσο για εμάς όσο και για την Εθνική ομάδα που εκείνο το καλοκαίρι ανέβασε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης”.

Πως σας φαίνεται αυτή η πρωτοβουλία, η διοργάνωση δηλαδή ενός αγώνα με τη συμμετοχή πρώην «θρύλων» τόσο της Μονακό όσο και της Εθνικής μας ομάδας ;

“Ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο της Λευκάδας σε ένα μέρος που αυτή την στιγμή υπάρχει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ που κάθε καλοκαίρι μαζί με την τοπική ομάδα τον Οδυσσέα Νυδριού, στηρίζουν τον τόπο με όμορφα αθλητικά γεγονότα μοναδικά στα χρονικά για το όμορφο νησί σας. Η ιδέα είναι να τιμηθούν όλα αυτά τα αστέρια του παρελθόντος, η Λευκάδα να διαφημιστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ο κόσμος να δει από κοντά παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας”.

Photo Vincent MICHEL / PANORAMIC a9 2005/0502060045

Μετά από την μεγάλη σας επιτυχημένη πορεία στο ποδόσφαιρο, πως νιώθετε που θα φορέσετε και πάλι ποδοσφαιρικά παπούτσια και θα παίξετε με γνώριμους φίλους για καλό σκοπό;

“Σίγουρα υπάρχει αγωνία στο αν θα τα καταφέρω ή όχι να αγωνιστώ (γέλια). Έχουν περάσει δέκα χρόνια και παραπάνω από την ημέρα που σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν μπορώ σε καθημερινή βάση να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και γενικά δεν  μπορώ να πω ότι κρατιέμαι σε ιδιαίτερη φόρμα . Ένα παιχνίδι είναι, θα περάσει που θα πάει;(γέλια) Θα βρεθώ σίγουρα με φίλους είτε στην Εθνική ομάδα είτε στην ΑΕΚ με τους παλιούς μου συμπαίκτες, αντίπαλος αυτή τη φορά βέβαια. Με πρώην συμπαίκτες κατά καιρούς έχω παίξει στο παρελθόν με την ομάδα της Μονακό. Θα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι γιατί ούτε ούτε έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, οπότε είναι κάτι μοναδικό και ελπίζω να το χαρούμε όλοι όσοι αγωνιστούμε. Ειδικά αν σκεφτούμε και τον σκοπό για τον οποίο γίνεται”.

“Ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο της Λευκάδας σε ένα μέρος που αυτή την στιγμή υπάρχει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ που κάθε καλοκαίρι μαζί με την τοπική ομάδα τον Οδυσσέα Νυδριού, στηρίζουν τον τόπο με όμορφα αθλητικά γεγονότα μοναδικά στα χρονικά για το όμορφο νησί σας.

Όπως έχετε δηλώσει και στο παρελθόν, επισκέπτεσθε συχνά τη Λευκάδα και έχετε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το νησί. Πως σας φαίνεται που ένας τέτοιος αγώνας θα διεξαχθεί σε αυτό εδώ το μέρος;

“Σίγουρα είναι πιο οικείο για εμένα. Οποιαδήποτε ενέργεια έχει γίνει μέχρι σήμερα είτε στο κομμάτι της προπονητικής, στο σεμινάριο που είχαμε κάνει πέρυσι με τον κύριο Ζαρντίμ, είτε την πρώτη χρονιά της αδελφοποίησης με την ομάδα του Οδυσσέα Νυδριού, είναι μια συνέχεια γεγονότων και δράσεων που λαμβάνει χώρα στο νησί και που τυγχάνει να είμαι και εγώ μέλος αυτής της ομάδας. Νομίζω ότι είναι κάτι που εγώ το νιώθω δικό μου, μην ξεχνάτε  και η δική μου καταγωγή είναι από εδώ κοντά, είμαι Ηπειρώτης από τον Νομό Θεσπρωτίας οπότε είμαστε κάπου στη γειτονιά”.

Θεωρείτε πως η Λευκάδα είναι έτοιμη για έναν τέτοιο αγώνα;

“Αρχικά θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου, δηλαδή να γεμίσει ο κόσμος το γήπεδο και να δείξει ότι τιμά και τις δύο ομάδες αλλά και τον σκοπό για τον οποίο γίνεται το παιχνίδι και κατά δεύτερον νομίζω ότι μέσα από αυτή την διοργάνωση ενός τέτοιου μεγάλου φιλικού αγώνα θέλουμε να δείξουμε ότι εμείς σκεφτόμαστε την επαρχία. Σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που μπορεί να μην είχαν την τύχη να ζήσουν από κοντά την μαγική χρονιά του 2004. Η Λευκάδα είναι φιλόξενη, ξέρει να τιμάει αστέρια και είναι έτοιμη, το έχει αποδείξει οπότε ευελπιστώ εκείνη την ημέρα να υπάρχει καθολική συμμετοχή από όλους”.

πηγή: lefkadapress.gr