«Κάηκε» η Ηγουμενίτσα για την άνοδο του Θεσπρωτού

«Μεθυσμένη πολιτεία» είναι από το απόγευμα της Κυριακής η Ηγουμενίτσα, καθώς ο Θεσπρωτός ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Ως δευτεραθλητής του 3ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, στα μπαράζ έθεσε νοκ άουτ την ιστορική Νίκη Βόλου και πανάξια εξασφάλισε το εισιτήριο ανόδου.

Στο Πανθεσσαλικό η ομάδα του Δημήτρη Μουρούτη κέρδισε 1-0, παίρνοντας το προβάδισμα. Η ηπειρωτική ομάδα προετοιμάστηκε κατάλληλα για το επαναληπτικό παιχνίδι και με 2 γκολ του Χάρη Μπίκα κέρδισε 2-0, κάνοντας τον γύρο του θριάμβου. Η Ηγουμενίτσα και όλος ο νομός Θεσπρωτίας ντύθηκαν στα γιορτινά τους. Η πόλη «κάηκε» το βράδυ της Κυριακής. Το γλέντι της ομάδας και των φιλάθλων ήταν μέχρι το πρωί. Το πάρτι ξεκίνησε από το γήπεδο και συνεχίστηκε στην πόλη. Η Ηγουμενίτσα για πολλές μέρες ζούσε στον ρυθμό του αγώνα με τη Νίκη Βόλου. Τα περισσότερα εισιτήρια είχαν προπωληθεί, σπάνιο φαινόμενο για αυτήν την Κατηγορία. Οι φίλοι της ομάδας τύπωσαν δεκάδες μπλουζάκια με τα χρώματα του συλλόγου (κίτρινο και μαύρο) και με διάφορα σλόγκαν για την άνοδο. Η Κυριακή ήταν μια μεγάλη μέρα για την τοπική ομάδα. Κιτρινόμαυρα μπαλόνια και σημαίες ήταν σε όλα τα μέρη της παραλιακής λεωφόρου, από το λιμάνι μέχρι έξω. Δύο ώρες πριν από την σέντρα οι κερκίδες ήταν γεμάτες στο μεγαλύτερο μέρος τους. Φίλαθλοι κάθε ηλικίας, γυναίκες και παιδιά, τραβούσαν για το γήπεδο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν εκεί.
Μια ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα δεν έπεφτε καρφίτσα. Γέμισε η σκεπαστή εξέδρα, υπήρχαν εκατοντάδες όρθιοι που είδαν το ματς από την άλλη πλευρά. Σε μια γωνιά των εξεδρών, ήταν και εκδρομείς από τον Βόλο. Τόσο κόσμο είχε χρόνια να μαζέψει το γήπεδο. «Θύμισε τις παλιές εποχές, περασμένων δεκαετιών», μας είπε ο παλιός αμυντικός Νίκος Σταύρου. Ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός, δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να μην ενθαρρύνει τους παίκτες, για τον μεγάλο στόχο της ανόδου. Κορνέτες, κλάξον, ανοιχτά χέρια, χειροκροτήματα με παλμό, δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα. Αν αυτός ο κόσμος μείνει δίπλα στην ομάδα, ο Θεσπρωτός θα έχει από τις πιο δυνατές έδρες στη Β’ Εθνική.
Όταν βγήκαν οι «κιτρινόμαυροι» στον αγωνιστικό χώρο χιλιάδες χαρτάκια κάλυψαν την ατμόσφαιρα, δίνοντας το έναυσμα μιας ατελείωτης γιορτής. Φίλαθλοι απ’ όλη τη Θεσπρωτία ήταν στο γήπεδο, όπως και οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Λώλο. Επίσης στις εξέδρες είδαμε τον βουλευτή και πρώην νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα όπως και τον πρώην υπουργό Αντώνη Μπέζα. Έγινε ένα πολύ δυνατό ματς, αφού και η Νίκη είχε καλή παρουσία. Κάποια στιγμή το παιχνίδι πήγε να γίνει ρουλέτα. Μέχρι να μπουν τα γκολ, έπαιξε… μπάλα και ο κόσμος. Πραγματικά έδωσε φτερά στα πόδια των παικτών, για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Νίκης και να σηκώσουν την «κούπα» της ανόδου. Με την επίτευξη του 1ου γκολ το γήπεδο πήρε «φωτιά». Οι παίκτες σκαρφάλωσαν στα κάγκελα για να χαρούν την επιτυχία με τον κόσμο. Ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε στο 85’, που έγινε το 2-0 πάλι από τον Μπίκα. Με το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή Αγγελάκη όλοι έγιναν ένα κουβάρι, πανηγύρισαν σαν μικρά παιδιά. Η Β’ Εθνική ήταν ένα μακρινό όνειρο πολλών ετών, αλλά τώρα το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Παρά την βροχή οι παίκτες χαιρετούσαν τους φιλάθλους και αυτοί ανταπέδιδαν με ένα θερμό χειροκρότημα. «Μπράβο, σας αξίζει η άνοδος, την πήρατε με το σπαθί σας» ήταν τα μηνύματα από την εξέδρα προς τον αγωνιστικό χώρο. Η ώρα περνούσε και ο κόσμος δεν έλεγε να φύγει από το γήπεδο. «Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε…» όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις οι φίλαθλοι.
Με τον δικό του τρόπο έζησε το παιχνίδι από τον πάγκο της ομάδας ο προπονητής Δημήτρης Μουρούτης. Στιγμές έντασης και αγωνίας για τον κόουτς, αφού 90 λεπτά αγώνα έκριναν μία Κατηγορία. Ο Μουρούτης είναι προπονητής που ζει με ξεχωριστό τρόπο το παιχνίδι. Το πάθος του και την πίστη για τη νίκη μεταφέρει και στους παίκτες. Αν στη διάρκεια του αγώνα έμπαινε πιεσόμετρο πάνω του, θα τιναζόταν στον αέρα! Κοουτσάρισε πολύ έξυπνα την ομάδα. Έχοντας για μαξιλαράκι τη νίκη μέσα στον Βόλο, έδωσε χώρο στη Νίκη για να την τραβήξει ψηλά και την «τρύπησε» με τις αντεπιθέσεις. Το γρήγορο κατέβασμα της μπάλας από τη μια περιοχή στην άλλη, ήταν το μεγάλο «όπλο» του Θεσπρωτού. Πήρε νίκες και στα δύο ματς χωρίς να δεχτεί γκολ! Πριν από τα μπαράζ, φαβορί ήταν η Νίκη, λόγω και ονόματος, αλλά τελικά άλλος είχε το όνομα και άλλος τη χάρη. Στον πάγκο του Θεσπρωτού είναι και μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο παλιός διεθνής άσσος του ΠΑΟΚ και του ΠΑΣ Γιάννινα Νίκος Λιάκος. Είναι γενικός αρχηγός του Θεσπρωτού και με την εμπειρία βοηθά την τεχνική ηγεσία, αλλά και τους παίκτες, στο κομμάτι της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Ο Δημήτρης Μουρούτης στις δηλώσεις του είπε κάτι σημαντικό για τον Λιάκο: «Εμείς δεν πιστεύαμε τόσο πολύ για άνοδο, λίγες αγωνιστικές πριν από το τέλος. Αλλά ο Νίκος μου είπε ότι με τους παίκτες που έχουμε μπορούμε να πάμε ψηλότερα και μας ενέπνευσε προς αυτή την κατεύθυνση».
Πέρασε από χίλια κύματα φέτος το σκάφος του Θεσπρωτού. Μέχρι τα Χριστούγεννα δεν είχε καλή ρότα και κινδύνευε με υποβιβασμό. Στην καυτή ζώνη δεν μπήκε, αλλά δεν είχε και μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία απ’ αυτή. Έγιναν μερικές καλές προσθήκες τον Ιανουάριο, η ομάδα βελτιώθηκε και στην τελική ευθεία έδειξε πόσο δυνατό μέταλλο έχει. Έβγαλε ψυχή, εγωισμό, πάθος για διάκριση, πολλές δυνάμεις και σημάδια ότι μπορεί να πετύχει πολλά. Όταν το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής μπήκε στην τελική ευθεία, έγινε η μεγάλη υπέρβαση. Ο Θεσπρωτός τερμάτισε στη δεύτερη θέση εξασφαλίζοντας το δικαίωμα συμμετοχής στα μπαράζ ανόδου. Αν το πρωτάθλημα είχε λίγο ακόμη δρόμο, θα μπορούσε να βγει και πρώτος. Όταν βρέθηκε στον δρόμο του η Νίκη, όλοι στην Ηγουμενίτσα ήταν επιφυλακτικοί, γιατί είχαν απέναντί τους μια ιστορική ομάδα, με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από το δικό τους. Αλλά όπως τόνισε πριν ξεκινήσουν τα μπαράζ ο πρόεδρος Λεωνίδας Μάστορας, δεν παίζουν μπάλα ούτε τα ρόστερ, ούτε τα ονόματα, αλλά κερδίζει αυτός που παλεύει και πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τον στόχο.
Πλέον, μια νέα εποχή ξημερώνει για το ποδόσφαιρο της Θεσπρωτίας. Η «κιτρινόμαυρη» ομάδα ξέφυγε από στα στενά όρια της Γ’ Εθνικής και θα δοκιμάσει τις αντοχές της στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, η Β’ Εθνική θα είναι επαγγελματική Κατηγορία, όλες οι ομάδες να είναι ΠΑΕ, έχοντας ελάχιστο μετοχικό Κεφάλαιο 30.000 ευρώ. Διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής αλλά και της νέας κατηγορίας Σούπερ Λίγκα 2 θα είναι η «Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας SuperLeague 2 – FootballLeague». Συνεπώς και ο Θεσπρωτός θα πρέπει στον μεταβατικό χρόνο που προβλέπεται με την υπό ψήφιση τροπολογία να μετατραπεί σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία. Αυτά βέβαια είναι θέματα που θα απασχολήσουν τους ανθρώπους του τον επόμενο καιρό. Όπως και οι στόχοι που θα καθοριστούν. Επειδή η νέα κατηγορία έχει πολύ μεγαλύτερες υποχρεώσεις από τη Γ’ Εθνική, θα χρειαστεί να βοηθήσουν οι φορείς αλλά και οι επιχειρηματίες της πόλης, όπως και ο κόσμος, για να χτιστεί μια δυνατή ομάδα, που δεν θα είναι περαστική από τη νέα Κατηγορία. Η Ηγουμενίτσα είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, είναι περιοχή με δυναμική και με καλή συνεργασία, μπορεί να κρατήσει την ομάδα στη Β’ Εθνική. Τώρα, ας κρατήσουν ακόμα λίγο οι χοροί, να χαρούν όλοι την μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους και έχει ο Θεός για τη συνέχεια.

Σε νέα μονοπάτια η ομάδα της Θεσπρωτίας

Ο Θεσπρωτός θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική και θα αντιμετωπίσει ιστορικές ομάδες με μακρόχρονη παρουσία και στην Α’ Εθνική. Με πολλές απ’ αυτές θα τεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά στην ιστορία. Πλέον οι Κυριακές θα αποκτήσουν ξεχωριστό νόημα για τους φιλάθλους της περιοχής. Οι αντίπαλοι του Θεσπρωτού στο νέο πρωτάθλημα θα είναι οι ομάδες Τρίκαλα, Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Αιγάλεω, Ασπρόπυργος, Βέροια, Ιάλυσος Ρόδου, Ιωνικός Νικαίας, Α. Ο. Καβάλας, Κρόνος Αργυράδων Κέρκυρας, Ολυμπιακός Βόλου, Ιεράπετρα Κρήτης, Τρίγλια, Καλαμάτα ή Διαγόρας Ρόδου.
Με την άνοδο του Θεσπρωτού διαμορφώνεται για τη νέα σεζόν, ως εξής και ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, από το Αντίρριο μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία. Στη Σούπερ Λίγκα 1 θα είναι μόνο ο Παναιτωλικός, στη Σούπερ Λίγκα 2 ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Κέρκυρα, η Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας, στη Β’ Εθνική ο Κρόνος Αργυράδων Κέρκυρας και ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας.

Η ταυτότητα του Θεσπρωτού

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ιδρύθηκε το 1948 με έδρα την Ηγουμενίτσα. Τα χρώματα είναι κίτρινο και μαύρο και σήμα το πλατανόφυλλο. Αγωνίστηκε μία χρονιά στην επαγγελματική Γ’ Εθνική και πολλές φορές στην παλιά Δ’ Εθνική.
ΕΔΡΑ: Το ΔΑΚ Ηγουμενίτσας, χωρητικότητας 3500 περίπου φιλάθλων. Η Ηγουμενίτσα με την τελευταία απογραφή έχει πληθυσμό 9.145 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας. Διαθέτει τον πρώτο σε κίνηση λιμένα της δυτικής Ελλάδας και τον δεύτερο σε επιβατική κίνηση μετά τον Πειραιά πανελλαδικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από το 2017 πρόεδρος είναι ο Λεωνίδας Μάστορας.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δημήτρης Μουρούτης. Είναι στην τεχνική ηγεσία από το 2016 και έχει ταυτιστεί με την πορεία της ομάδας. Στην τριετία 2009-12 υπήρξε και ποδοσφαιριστής της ομάδας. Παλιότερα αγωνίστηκε σε Δόξα Βύρωνα, Χανιά, Ακράτητο, Θρασύβουλο Φυλής, Α. Ο. Χαϊδαρίου, Άγιο Δημήτριο Μπραχαμίου, Νέα Ιωνία, Ωρωπό.
ΡΟΣΤΕΡ: Δημήτρης Κωνσταντάκος, Κώστας Πάντος, Βαγγέλης Κωνσταντίνου, Θεόδωρος Μπέρτζος, Χρήστος Νόνης, Παναγιώτης Πανταζής, Δημήτρης Σουλιώτης, Δημήτρης Σταυρίδης, Αναστάσιος Γώγος, Αμαντού Κασαρατέ, Γιάννης Κατσέλης, Βασίλης Κωνσταντίνου, Νίκος Λαγός, Αλέξανδρος Μητσέλος, Βαλεντίνος Μούτσιος, Χάρης Μπίκας, Σπύρος Παπαδόπουλος, Στέλιος Πόζογλου, Αντώνης Ρούμπης, Γκριγκόρ Τοπάλι, Μάριος Χατζίου, Άγγελος Γιαννούλης, Γιάννης Γκόλιας, Βασίλης Ευθυμίου, Γιάννης Κατσέλης, Χρήστος Πέντσας, Χαράλαμπος Φούτζουλας.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ