Μαγείρεψαν και έπαιξαν χάντμπλ Κοντονής και Συναδινός

 

Παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γεώργιου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοτζιά η μεγάλη πολυδιάστατη, πολύπλευρη εκδήλωση με πλούσια αθλητική και κοινωνική δράση του Be Active με κύριο θέμα το χάντμπολ.

Συνδιοργανωτές ήταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων, ενώ υποστηρικτής ήταν η εταιρεία NANOU DONUTS.

Το κεντρικό σύνθημα ήταν: «Ελάτε να παίξουμε χάντμπολ και να προσφέρουμε», αφού η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος
για μια ακόμα φορά συνδύασε αθλητισμό και κοινωνική δράση με τα μότο: «Βe Active, Be Human, Be Handball» και «Be Active but not only for yourself. Be Active for the others».

Έτσι συνέβαλε στην στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη με την συλλογή τροφίμων και φαρμάκων με την βοήθεια του Δικτύου Αλληλεγγύης Εργαζομένων ΓΓΑ και του Δικτύου Αλληλεγγύης «Η Σανίδα» για το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Αθηναίων, ενώ πραγματοποιήθηκε και συλλογή ειδών προσωπικής υγιεινής για το hot spot του Δήμου Τρικκαίων.

Παράλληλα ο Κώστας Πολυχρονόπουλος με την «Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος» μαγείρεψε για όλους τους παρευρισκόμενους με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή να συμμετέχει ενεργά, ανακατεύοντας το φαγητό.

Εκτός από τους αγώνες, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά από τις ομάδες της Ένωσης Χειροσφαίρισης Αττικής, πραγματοποιήθηκε και ένας ξεχωριστός αγώνας ανάμεσα σε γονείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, προπονητές, διαιτητές, βετεράνους, όπου συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού και την Οστεοπόρωση με έντυπο υλικό που επιμελήθηκε ο Γιώργος Πατούλης (Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου), ο Κωνσταντίνος Δημητρακάκης (Χειρούργος Μαστού, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Χριστίνα Γαλανοπούλου (Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής- Υπεύθυνη Εθελοντισμού και νέας γενιάς Δήμου Αμαρουσίου).

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» που ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, κάνοντας και δειγματοληψίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Εκεί ήταν και η ομοσπονδία του μπριτζ, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και χορογραφίες από την σχολή χορού Αμαρουσίου Dance Nikol που επιμελήθηκε η Νικόλ Καμζέλα.

«Το πρόγραμμα θα ξεπεράσει τις 200 δράσεις»
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα σε μια τέτοια εκδήλωση που σηματοδοτεί το μαζικό αθλητισμό, τον αθλητισμό για τα νέα παιδιά και που βλέπουμε ότι οι κόποι και οι προσπάθειες πιάνουν τόπο.

Θέλω να πω ότι το πρόγραμμα BE ACTIVE πέρυσι είχε περί τις 150 δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Φέτος έχουμε ξεπεράσει τις 200. Και από αυτό πιστεύω ότι κρινόμαστε καθημερινά δηλαδή αν βελτιώνουμε την κατάσταση, εάν κάθε χρόνο αυτό που κάνουμε είναι καλύτερο, είναι μαζικότερο, είναι αποδοτικότερο.

Και θεωρώ ότι τουλάχιστον αυτό το πρόγραμμα το οποίο είναι ένα πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη, για όλα τα Ευρωπαϊκά σχολεία για την Ευρωπαϊκή νεολαία στην Ελλάδα πιάνει τόπο. Χθες είχαμε μια σπουδαία εκδήλωση με αντικείμενο τη γυμναστική στη Νίκαια. Φέτος εδώ όπως και πέρυσι στο ΟΑΚΑ έχουμε χάντμπολ και θεωρώ ότι αγκαλιάζεται από τα παιδιά, από τα σχολεία, από τους γονείς και δίνουμε μια διέξοδο. Θα συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη να αναπτύξουμε το πρόγραμμα και να εξασφαλίσουμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις για την ελληνική νεολαία και τον ελληνικό αθλητισμό».

«Τα παιδιά να μυηθούν στον αθλητισμό και στην άσκηση»
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός επεσήμανε: «Είναι η δεύτερη χρονιά που το Υπουργείο συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης BE ACTIVE αυτή τη φορά πολύ πιο οργανωμένα.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί όλο το Σεπτέμβριο και θα πάρουν μέρος όπως υπολογίζουμε περισσότερα από 200.000 παιδιά τα οποία θα μυηθούν στα αθλήματα, την άσκηση, την καλή υγεία και σε έναν άλλο τρόπο ζωής.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι τα παιδιά να μυηθούν στον αθλητισμό και στην άσκηση αλλά παράλληλα υπάρχουν και κοινωνικά μηνύματα όπως ότι στον αθλητισμό δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα και την άθληση και νομίζω ότι θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία για όσους πάρουν μέρος είτε ενεργά μέσα στον αγωνιστικό χώρο είτε παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις από την εξέδρα».

«Μέρα γιορτής του ευ αγωνίζεσθαι αλλά και του ευ ζειν»
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης -ο οποίος μοίρασε σε παιδιά και γονείς το βιβλίο του με τίτλο: «Πρώτες βοήθειες για όλους»- τόνισε τα εξής: «Η σημερινή πολύ πετυχημένη εκδήλωση είναι μία μέρα γιορτής του ευ αγωνίζεσθαι αλλά και του ευ ζειν.

Μαζί με τους εκατοντάδες μικρούς αθλητές, τους γονείς τους αλλά και όλο τον κόσμο που συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια στείλαμε όλοι ενωμένοι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας κυρίως στις νεότερες γενιές.

Η ΚΕΔΕ μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας της, με το πρόγραμμα Be Active της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ( ΓΓΑ), ένωσε τις δυνάμεις της με την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ) και τον Δήμο Αθηναίων που είναι ο οικοδεσπότης αυτής της γιορτής, για την πραγματοποίηση αυτής της συμβολικής εκδήλωσης με στόχο τη διάδοση των αγαθών του αθλητικού πνεύματος αλλά και την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης του αγωνίζεσθαι.

Επιθυμία μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να τους δώσουμε το έναυσμα να προσφέρουν στο συνάνθρωπο και την κοινωνία μέσα από κοινωνικές δράσεις. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους πολίτες σε θέματα πρόληψης για ασθένειες που μαστίζουν όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος του μαστού.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κων/νο Δμητρακάκη Γυναικολόγο-Χειρουργό Μαστού στο ΓΝΑ Αλεξάνδρας- Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών για την πολύτιμη συμβολή του σε αυτόν τον τομέα.
Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ήταν υποχρέωση μας να συμβάλλουμε και εμείς με τον τρόπο μας σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους φορείς και κυρίως την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος για την πρωτοβουλία αυτή και να υποσχεθώ ότι ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα είμαι πάντα δίπλα σε ανάλογες πρωτοβουλίες».

«Σημειολογικό και σπουδαίο γεγονός»
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ Κώστας Σταματιάδης –που παρέδωσε στους κκ Κοντονή, Συναδινό και τους εκπροσώπους της κομισιόν από ένα λάβαρο της ΟΧΕ- έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Θεωρώ σημειολογικό και σπουδαίο γεγονός ότι για πρώτη φορά η πλατεία Κοτζιά άνοιξε για μία μαζική αθλητική εκδήλωση και συγκεκριμένα για το χάντμπολ. Είμαι γεμάτος από χιλιάδες συναισθήματα, χορτασμένος από πρόσωπα, από τα εκατοντάδες παιδιά, από τους γονείς, τους προπονητές και τους παράγοντες που πήραν μέρος σε αυτή την μεγάλη εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό που πέρασαν όλο το πρωινό τους μαζί μας συμμετέχοντας ενεργά, όπως στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για την πολύτιμη συμβολή του και τα βιβλία για τις πρώτες βοήθειες που προσέφερε στα παιδιά και τους γονείς τους και φυσικά τον ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα τον Φιλήμονα Βαφειάδη για την βοήθεια του και την παραχώρηση της όμορφης πλατείας.

Ευχαριστώ επίσης τον Διονύση Καρακάση, το δίκτυο αλληλεγγύης εργαζομένων της ΓΓΑ, την «Σανίδα» και ειδικότερα την Ελένη Μαριώλη για τη πολύτιμη συνεργασία τους στην συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών προσωπικής υγιεινής, αλλά και τον Γιάννη Νανούρη για την χορηγία από την εταιρεία ΝANOU DONUTS που προσέφερε τα νερά.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Κώστας Πολυχρονόπουλος που για μια ακόμα φορά έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω της Κοινωνικής Κουζίνας που μαγείρεψε για όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους αναπτυξιακούς προπονητές, τα παιδιά της Ομοσπονδίας και την Χριστίνα Γαλανοπούλου για την πολύτιμη βοήθεια, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν επίσης μεγάλη χαρά που είχαμε στο πλευρό μας τις πρέσβειρες του «Be Active» Καλλιόπη Βέτα, Εύα Χριστοδούλου, Κέλλυ Λουφάκη, αλλά και τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» που μίλησε για τον μυελό των οστών και την Ομοσπονδία του μπριτζ. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην Φλοράνς Μοντίν και τον Μιγκέλ Ρομέρο που εκπροσώπησαν την ευρωπαϊκή επιτροπή και επέλεξαν την Ελλάδα για να δουν από κοντά τις δράσεις του προγράμματος. Αυτό μας τιμά και πιστεύω ότι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εκδηλώσεις».

Πηγή: gazzetta.gr