Μεγάλη έλλειψη διαιτητών Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα ολοένα και φουντώνει Τι φταίει ; Τι μπορεί να γίνει ;

Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τη φανερή έλλειψη διαιτητών αλλά και έμπειρων διαιτητών, να «βγάλουν» τα παιχνίδια.

Τα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κοζάνης έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια και χρόνο με το χρόνο φουντώνει ολοένα και περισσότερο.

Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τη φανερή έλλειψη διαιτητών αλλά και έμπειρων διαιτητών, να «βγάλουν» τα παιχνίδια.

Και είναι πραγματικά λυπηρό το να γίνονται σχολές διαιτησίας αλλά να μη συγκινούν κανέναν ( παρά μόνο ελάχιστους και μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού) να γραφτούν σ αυτές τις σχολές, με συνέπεια ο αριθμός των διαιτητών ολοένα να μειώνεται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμος της ΕΠΣ Κοζάνης να στηρίζεται σε αρκετούς της …παλιάς φρουράς και σε λίγους νέους διαιτητές ( όχι έμπειρους) προκειμένου να μπορέσει να καλύψει όλα τα παιχνίδια κάθε εβδομάδα.

Και είναι δεδομένο, όπως αντιλαμβάνεστε, ότι σε κάθε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, τα μέλη της «πονοκεφαλιάζουν» προκειμένου να μπορέσουν να επανδρώσουν τους αγώνες έτσι όπως πρέπει.

Το πρόβλημα σχετίζεται και με τους ίδιους τους νέους διαιτητές οι οποίοι – συνολικά- δεν έχουν την ίδια φλόγα για να αγωνιστούν (όπως συνέβαινε στις παλιότερες γενιές) Και πως να έχει τη φλόγα η νέα γενιά ;

Όταν βλέπουν από τη μια πως αντιμετωπίζονται σε αρκετά γήπεδα οι νέοι κυρίως διαιτητές;

Πώς να αποφασίσουν να γραφτούν σε σχολές διαιτησίας όταν ακούν και βλέπουν “τα καντήλια” και το ξεβάφτισμα των τωρινών διαιτητών

Λείπει το κίνητρο , λείπει το μεράκι και η όρεξη από τα νέα παιδιά. Η διαιτησία πάνω απ’ όλα είναι ένα λειτούργημα που προϋποθέτει ότι αυτός που ασχολείται πρέπει να έχει και την –καλώς εννοούμενη- τρέλα.

Όποιος το βλέπει αποκλειστικά και μόνο ως μια πηγή εσόδου (για να πάρει το χαρτζιλίκι, δηλαδή) είναι καταδικασμένος να έχει μια ημερομηνία λήξης. Το οικονομικό είναι ένα καλό κίνητρο, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό για να μπορεί να διατηρηθεί κανείς πολύ καιρό στον συγκεκριμένο χώρο.

Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο χώρο της διαιτησίας. Να μην επαρκεί ο αριθμός των ενεργών διαιτητών αλλά και ο ορισμός τους από άλλες όμορες ΕΠΣ και να δούμε παιχνίδια να διεξάγονται ακόμα και με έναν διαιτητή κι έναν επόπτη.

Ας ελπίσουμε τα πράγματα να αλλάξουν , οι φίλαθλοι , και οι ομάδες να κάνουν υπομονή και να δείχνουν περισσότερο κατανόηση ούτως ώστε με τα κίνητρα που μπορεί να δώσει ο σύνδεσμος διαιτητών και παίζοντας διαιτητές μας σε υψηλότερες κατηγορίες( αυτό συμβαίνει και φέτος ακόμη περισσότερο ) να γίνει πόλος έλξης και να εισχωρήσει στο σύνδεσμο ικανός αριθμός υποψηφίων νέων διαιτητών .

Είναι στο χέρι όλων μας

Θέληση Υπομονή και κατανόηση από όλους

Απο διαιτητές, παράγοντες , προπονητές, ποδοσφαιριστές , φιλάθλους .

πηγή: matiesstasport.blogspot.com