Παναγιώτης Διακοφώτης: «Οι “8” θα ανέβουν κατηγορία – Εκλογές στην ΕΠΟ πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά»

Εφ΄ όλης της ύλης μίλησε στην ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή ‘Εl Clasico” στο ραδιόφωνο του “Ερμή” στη Ζάκυνθο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκαννήσου και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Παναγιώτης Διακοφώτης.

Ο έμπειρος παράγοντας άφησε το “στίγμα του”  και μίλησε μες τους παραγωγούς της εκπομπής Δημ. Πέττα και Σωκράτη Λειβαδά για όλα τε φλέγοντα θέματα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Μίλησε για την δική του ΕΠΣ (Δωδεκανήσου) και την αυτοχρηματοδότηση την οποία πετυχαίνει με διάφορους τρόπους. Απευθύνθηκε στις Ενώσεις λέγοντας ότι για τα επόμενα 2-3 να δημιουργήσουν μικρά πρωταθλήματα έτσι ώστε να είναι σε ρυθμούς αγωνιστικούς μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της πανδημίας. Αναφέρθηκε στην επικύρωση των βαθμολογιών τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί από επάνω προς τα κάτω στις κατηγορίες. Για την επικύρωση των τοπικών πρωταθλημάτων δήλωσε ότι η ΕΠΟ έχει δώσει την ευελιξία αυτό να γίνει από τις Ενώσεις . Για τα παράτυπα  δελτία της ΕΠΣ Ζακύνθου αναφέρθηκε και δήλωσε ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση και για αυτό πήγε στην Δεοντολογίας. Για την υπόθεση του ΑΟ Τσιλιβή είπε ότι και οι 4 υποθέσεις είναι σοβαρές και αυτός που θα κρίνει αν υπάρχει εμπλοκή ή δόλος είναι ο δικαστής. Τάχτηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης μιας ενιαίας Β΄ Εθνικής των 32 ομάδων των δύο ομίλων.  Τέλος μίλησε για τις εκλογές της ΕΠΟ και δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να μην διαταραχτεί το αυτοδιοίκητο  του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε με απομαγνητοφώνηση του ioniansports.gr

Για την ΕΠΣ Δωδεκανήσου: ” Όταν αναλάβαμε το τιμόνι της Ένωσης το 2013 όλες οι ιστορικές ομάδες της Ρόδου ήταν στο τοπικό πρωτάθλημα. Μάλιστα τότε ήταν χρυσές οι εποχές για την Ένωση με πολλά χρήματα για να καταλάβετε το εύρος των χρημάτων, τότε είχαν έρθει από την ομοσπονδία γύρω στο 1.00.000 ευρώ με μορφή επιχορηγήσεων. τότε που υπήρχαν τα χρήματα στην ΕΠΟ λόγω της συμμετοχής της Εθνικής στο Μουντιάλ. Η τότε διοίκηση της Ένωσης μας είχε φέρει το ποδόσφαιρο στο ναδίρ. Για αυτό λοιπόν οι ομάδες έκριναν τότε,  ότι πρέπει να μπουν στο περιθώριο οι άνθρωποι που διοικούσαν, γιατί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάποια ουσιώδης προσφορά. Σήμερα λοιπόν,  είμαστε στο άλλο άκρο της υπόθεσης και το λέω αυτό διότι ήρθε ένα παράγοντας και μου είπε ότι θα ιδρύσει ομάδα στο Καστελόριζο! Αυτό αυτόματα είναι μια χαρά αλλά ανεβάζει και την δυσκολία στην Ένωση μας με τις μετακινήσεις να είναι δύσκολες. Πόσο μάλλον για τις ομάδες της Γ΄ κατηγορίας Τοπικού. Αυτή την Στιγμή η Ένωση μας απαριθμεί 72 Σωματεία σε τρεις κατηγορίες (Α΄Β΄Γ)  που αγωνίζονται σε 50 περίπου γήπεδα. Κάναμε ένα υπολογισμό για το πόσα χρήματα χρειαζόμαστε για να διαπεραιώσουμε τα πρωταθλήματα και ξεπερνάμε τα 400.000 ευρώ για μετακινήσεις μόνο! Τα χρήματα αυτά βγαίνουν από την Ένωση μέσω χορηγιών,  αλλά και από δράσεις των Σωματείων. Εμείς σαν Ένωση τα τελευταία 5 χρόνια αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο και μοιράζουμε δωρεάν τους λαχνούς στις ομάδες και τους μένουν τα χρήματα.”

Για τις Ενώσεις: “Το τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Η δική μου η άποψη είναι εμείς οι Ενώσεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια να δημιουργήσουμε πρωταθλήματα μικρά, ώστε οι ομάδες να μπουν σε ένα ρυθμό με το ενδεχόμενο πάντα να επανέλθει και πάλι η πανδημία και να μας πουν πάλι ότι θα πρέπει να σταματήσουμε. Tο ερασιτεχνικό που βλέπαμε άλλες εποχές θα αλλάξει και οι ομάδες θα σταματήσουν αυτό το “αλισβερίσι” με τους παίκτες και θα στραφούν κυρίως σε δικά τους παιδιά νεαρής ηλικίας. Αυτό που είχα προτείνει στις ομάδες της FL να έχουν στην 18άδα τους 5 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές Έλληνες κάτω των 23 και μέσα από αυτό κάποιες ομάδες κέρδισαν νεαρούς ταλαντούχους παίκτες.”

Για την επικύρωση των βαθμολογιών του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής: “Aυτό είναι το καθημερνό άγχος των παραγόντων. Πρώτα θα δούμε το θα γίνει με τις πάνω κατηγορίες και μετά θα κατεβούμε προς τα κάτω για να τροποποιήσουμε την προκήρυξη. Υπάρχουν 2 περιπτώσεις η Σούπερ Λιγκ να τροποποιήσει αλλά από ότι δείχνει θα αγωνιστεί κανονικά και η 2η περίπτωση είναι η SL2 να μην αγωνιστεί και να κάνει τροποποίηση. Τότε θα πάμε και εμείς σαν  ομοσπονδία σαν Γ΄ Εθνική να τροποποιήσουμε την δική μας προκήρυξη.”

Για την επικύρωση των τοπικών πρωταθλημάτων: “Έχουμε δώσει μια ευελιξία στις Ενώσεις να το πράξουν. Ο όρος πρωταθλητής στην παρούσα φάση δεν είναι σωστός, τουλάχιστον για εμένα. Ο σωστός όρος είναι να αναδείξουμε την ομάδα που θα έχει δικαίωμα ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  στην Γ΄ Εθνική. Έτσι το είχαμε διατυπώσει εμείς σαν Επιτροπή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα στις Ενώσεις υπάρχουν ιδιορρυθμίες. Πρότεινα στην νομική υπηρεσία να εφαρμόσιμε το μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Γαλλία και η Σκωτία, υπολογίζουν τα τελευταία παιχνίδια ενός γύρου (15 από την στιγμή που σταμάτησε το ποδόσφαιρο)  πραγματικά αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο πόσους βαθμούς έχουν συγκεντρώσει και αν εκεί υπήρξε ισοβαθμία να μετρά η διαφορά των γκολ συν -πλην αυτό που προβλέπεται στον ΚΑΠ. Σε περίπτωση δύο ομίλων και σε μια ισοβαθμία πήγαν και υπολόγισαν τον μέσο όρο βαθμών που συγκέντρωσε κάθε ομάδα, δηλαδή τους βαθμούς δια τα παιχνίδια που αγωνίστηκε η κάθε ομάδα και αν εκεί υπήρξε ισοβαθμία υπολογίζουν πλέον τα γκολ συν-πλην. Είναι μια πρόταση που έχουμε στείλει και περιμένουν πλέον κατά πόσο θα εφαρμοστεί, γιατί πρέπει να δοθεί λύση από εμάς σαν Ομοσπονδία.”

Για τα παράτυπα δελτία και αν κάποια ομάδα μπορεί να κυνηγήσει των Εθνικό Σκουλικάδου (Α΄ ΕΠΣ Ζακύνθου) :  “Aν δεν κάνω λάθος το δεκαήμερο έχει περάσει για το Διαιτητικό δικαστήριο από την ώρα που έλαβαν γνώση τα σωμάτια και δεν κινήθηκαν,  τώρα το διαιτητικό φυσικά είναι μια ανεξάρτητη αρχή και μπορεί να το δει διαφορετικά αλλά εγώ πιστεύω ότι ισχύει το δεκαήμερο σε αυτές τις περιπτώσεις.”

Για τα παράτυπα δελτία της ΕΠΣ Ζάκυνθου: “Είναι μια δύσκολη υπόθεση πιστεύω. Επί της ουσίας εμείς σαν Επιτροπή (ΕΙΠ) καταγράφαμε τα γεγονότα, δε εκφράσαμε την άποψη μας σαν επιτροπή γιατί από αυτά που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι διαπιστώσαμε ότι είναι μια υπόθεση που πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Εμείς καταγράψαμε, αποτυπώσαμε και στείλαμε τα γεγονότα στην Δεοντολογίας. Προχθές έμαθα ότι έχει σταλεί κάποιο έγγραφο  στην εισαγγελία Ζακύνθου και ζητά κάποιοι να καταθέσουν , όπως επίσης μας ειδοποίησε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Ζακύνθου να της αποστείλουμε κάποια έγγραφα, το οποίο το παραπέμψαμε στο δικαστικό κομμάτι για να υπάρξει η επικοινωνία μαζί τους και να δοθεί ότι χρειάζεται.”

Για την υπόθεση του ΑΟ Τσιλιβή με τα δελτία: “Kαι για αυτές τις τέσσερις υποθέσεις δεν έχουμε εκφράσει άποψη στην Δεοντολογίας και εδώ κάναμε καταγραφή των γεγονότων από αυτούς που κατέθεσαν. Προσωπικά,  με στεναχωρεί όταν βλέπω ανθρώπους τους ποδοσφαίρου δεν μιλάω για τον ΑΟ Τσιλιβή αλλά για τον υπάλληλο της Ένωσης (τέως) να μην υπολογίζει τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα στο γήπεδο αν κτυπούσε ένα ποδοσφαιριστής με πλαστό δελτίο και να είχε τραυματιστεί και αυτή την στιγμή να μιλούσαμε διαφορετικά!  Υπάρχει μια ξεκάθαρη πλαστογραφία του Δημοσίου εγγράφου και ο ίδιος (υπάλληλος) το έχει ομολογήσει. τώρα κατά το πόσο το  Σωματείο ευθύνεται δεν θα ήθελα να εκφράσω την δική μου την άποψη. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και οι αρμόδιοι που είναι τακτικοί δικαστές θα βγάλουν την απόφαση τους. Όσον αφορά ποτέ θα βγει η απόφαση,  δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάρει το καλοκαίρι γιατί είναι παρά πολλοί αυτοί που θα πρέπει να καταθέσουν και θα είναι εφέσιμη με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει το δικαίωμα να καταφύγει στο διαιτητικό.”  Σε ερώτηση αν και οι 4 υποθέσεις είναι εξίσου σημαντικές ο κος Διακοφώτης δήλωσε: ” Oταν υπάρχει πλαστό δελτίο όλες οι υποθέσεις είναι σημαντικές. Φαντάζομαι ότι ο δικαστής θα κοιτάξει να δει αν υπάρχει εμπλοκή της ομάδας και αν υπάρχει δόλος.”  Σε ερώτηση για τι ποινές προβλέπονται ο έμπειρος παράγοντας δήλωσε: ” Νομίζω οι ποινές είναι για πλαστογραφία -6 η υποβιβασμό. Τα υπόλοιπα θα πάνε στο ποινικό δικαστήριο. Το ποιο σημαντικό είναι ότι η ΕΠΣ Ζακύνθου μετά από αυτό μπήκε σε ένα σωστό δρόμο και ότι διαπίστωσε ότι αυτά είναι σοβαρά πράγματα, φυσικά η νέα διοίκηση δεν έχει καμιά εμπλοκή αλλά και οι παράγοντες της προηγούμενης διοίκησης δεν εμπλέκονται σε κάτι. Νομίζω εν αγνοία τους έγινε όλο αυτό. Μας έκανε όμως εντύπωση πόσο άνετος ήταν ο υπάλληλος γνωρίζοντας ότι η υπόθεση θα πάει και στην τακτική δικαιοσύνη.”

Για την ευθύνη των ομάδων για τα παράτυπα δελτία: “Αυτό θα το εξετάσει ο δικαστής, αν εμπλέκονται αν υπάρχει δόλος ή αμέλεια. Ο δικαστής θα εξετάσει όλα τα δελτία (21) ξεχωριστά. Πρέπει όμως και οι παράγοντες των σωματίων να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αφήνουν την σφραγίδα τους στην Ένωση.

Για την συμμετοχή των ομάδων στην κλήρωση του κυπέλλου: “Με βάση την περσινή προκήρυξη είναι υποχρεωτική, αλλά τώρα έχουμε το δικαίωμα να το αλλάξουμε λόγω της κατάστασης που άλλαξε τα πάντα. Η δική που πρόταση είναι να είναι η συμμετοχή προαιρετική για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο κύπελλο Ελλάδος. Οπότε όσα σωματεία μείνουν θα μπουν στην κλήρωση.”

Για την Γ΄ Εθνική: “Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν αλλαγές με την νέα διοίκηση της ΕΠΟ , θα πρέπει να πάμε σε μια μικρότερη κατηγορία, πιο ευέλικτη με λιγότερους ομίλους 4 ή 6 έτσι ώστε να βοηθηθεί επί της ουσίας από την ίδια την ΕΠΟ. Αν όχι με τηλεοπτικό πάροχο να βρούμε το τρόπο να βοηθηθούν οι ομάδες των νησιών. Αυτό το πλάνο να ε χει βάθος 3-4 ετών.”

Σε περίπτωση μη συμμετοχής των στην Γ΄ Εθνική από την ίδια Ένωση: “Η πρόταση που έχουμε κάνει και η τροποποίηση  που θα γίνει θα αναφέρει ότι μέχρι και η δεύτερη ομάδα που υπάρχει στην βαθμολογία της Α΄ τοπικής θα μπορεί να ανέβει στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.”

Για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου: “To έχω πει επανειλημμένως, είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης και μιας ενιαίας Β΄ εθνικής των 32 ομάδων των δύο ομίλων Βορείου-Νοτίου των 16 ομάδων έκαστος. Γιατί μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το μοντέλο του ποδοσφαίρου και φυσικά της κατηγορίας αυτής. Μέσα από αυτό θα δώσουμε το δικαίωμα σε Έλληνες ποδοσφαιριστές να γίνουν επαγγελματίες να αναδειχτούν και να στελεχώσουν τις Εθνικές μας ομάδες. Να αλλάξει τελείως αυτό που βλέπουμε τώρα που αγωνίζονται αλλοδαποί μη κοινοτικοί, πρέπει να μειωθεί όλο αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε όλη τη Ελλάδα.”

Για το Γυναικείο ποδόσφαιρο της Β΄ Eθνικής: “O συνάδελφος μου ο Γιώργος Σατζησαρόγλου της ΕΠΣ Δράμας μου είχε πει μια σκέψη την οποία θα την φέρει πιθανόν στο επόμενο συμβούλιο είναι να μην υποβιβαστεί καμιά ομάδα από την κατηγορία.”

Για τους 8 πρωταθλητές της Γ΄ Εθνικής: “Κατ΄ αρχήν να πούμε ότι ουδέποτε συζητήθηκε το σενάριο να ανέβουν μόνο οι τέσσερις, Απόφασή μας που έχει περάσει και σε πρακτικό και την έχουμε μεταφέρει και στον πρόεδρο της SL2 και FL κο Λεουτάσκο αναφέρει ότι να ανέβουν και οι “8” στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Ποτέ δεν τέθηκε κάποιο άλλο σενάριο. Θα ήταν άδικο για αυτές τις ομάδες που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο να μην ανέβουν κατηγορία. Οπότε θα ανέβουν και οι 8 πρωταθλητές έτσι θέλω να πιστεύω.

 Για τις εκλογές στην ΕΠΟ: “Στο ποδόσφαιρο η νέα διοίκηση θα πρέπει να εκλέγεται πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά. Αρα θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν πριν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι όπως είχε συμφωνηθεί. Ο κος Αυγενάκης θέτει τα δικά του θέλω, από εκεί και πέρα όμως το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο, ότι μέλη της ΕΠΟ είναι μόνο οι Ενώσεις. Φαντάζομαι τόσο η FIFA όσο και η UEFA  έχουν θέσει σαν  κόκκινες γραμμές ότι  αφορά το καταστατικό και το εκλογικό σώμα το λύνει από μόνο του το ποδόσφαιρο δηλαδή η ΕΠΟ. Το 2017 η FIFA ήταν αυτή που ζήτησε από τις Ενώσεις να στηρίξουν και να ψηφίσουν τους τρεις εκλέκτορες από κάθε Ένωση να γίνει ένας. Για να είμαστε και δίκαιοι μέχρι στιγμής στην Ομοσπονδία δεν ήρθε κάποια επιχορήγηση από την πολιτεία, από τον Ελληνικό Δημόσιο, πως θα έχει λόγο επέμβασης στα δρώμενα λοιπόν  του ποδοσφαίρου;

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο το τον κόσμο υγεία να πάνε όλα καλά με τις δουλειές τους. Σε πρώτη μοίρα να μπουν οι οικογένειες μας και οι δουλειές. Το ποδόσφαιρο έρχεται σε 2η μοίρα σημαντικό είναι ο κόσμος να μπορέσει να αντεπεξέλθει  στις υποχρεώσεις του και φαντάζομαι ότι τα προβλήματα του ποδοσφαίρου θα βρουν το δρόμο τους.”