Τα… παράδοξα της Γ’ Εθνικής και οι θέσεις των ομάδων.
Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ - 01/10/2018
Προβιβασμός χωρίς… άνοδο
Συντάκτης: Sportime24
Στην αφετηρία ενός ακόμη «μαραθωνίου» έχουν πέσει από την Κυριακή (30/9) οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, ωστόσο, οι διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου ρίχνουν και φέτος βαριά τη «σκιά» τους στο πολύπαθο Πρωτάθλημα της εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας.
Μάλιστα, φέτος και με δεδομένη τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση, οι ομάδες της κατηγορίας έχουν να αντιμετωπίσουν το εξής παράδοξο.
Βάσει των σχεδίων αναδιάρθρωσης, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι ομάδες που θα κερδίσουν τα εισιτήρια της ανόδου, ουσιαστικά δεν αλλάζουν επίπεδο, αφού η Football League, μετά την εισαγωγή της Super League 2, θα αποτελεί την τρίτη βαθμίδα κατάταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κόπος, ιδρώτας και αγώνας μιας ολόκληρης αγωνιστικής περιόδου θα περάσει δηλαδή χωρίς κάποια ουσιαστική επιβράβευση για κάποια από τις 108 συμμετέχουσες ομάδες. Τουναντίον, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αυτές που τύποις θα παραμείνουν στη Γ’ Εθνική, ουσιαστικά θα υποβαθμιστούν στο τέταρτο επίπεδο, ενώ όσες υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα, ουσιαστικά κάνουν «βουτιά» δύο επιπέδων.
Ολα αυτά, την ώρα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσες ομάδες θα «ανέβουν» στη Football League, αλλά και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα, ενώ η πρεμιέρα έχει ήδη γίνει μόλις χθες, Κυριακή (30/9).
Η «Μetrosport» έδωσε τον λόγο σε προέδρους και εκπροσώπους 11 ομάδων της Γ’ Εθνικής από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την οργή τους για όσα συμβαίνουν στον… θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αντωνίου: «Μας αδικεί»
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Α.Ο.Κ., Αντώνης Αντωνίου, σχολίασε για το όλο ζήτημα: «Το γενικότερο πλαίσιο μας αδικεί. Σε περίπτωση ανόδου θα ήμασταν σε απόσταση μίας κατηγορίας από τη Super League, με την αναδιάρθρωση θα είμαστε δύο κατηγορίες. Εχουμε ορίζοντα μακρινό για τη Super League, πλέον γίνεται ακόμη πιο μακρινός. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τα χρήματα και πόσα θα είναι αυτά τα οποία θα διατεθούν στις ομάδες. Πρέπει με τα χρήματα, τα οποία θα λάβουν, να είναι βιώσιμες, για να μπορούν να χτίσουν, να δημιουργήσουν και να πρωταγωνιστήσουν. Αλλωστε, οι καιροί του ενός ανδρός πιστεύω ότι έχουν τελειώσει. Ολα γίνονται εκ των ενόντων»
Κεραμάρης: «Δεν βγάζεις άκρη»
Ο Δημήτρης Κεραμάρης, πρόεδρος του Απόλλωνα Παραλιμνίου, υποστήριξε από την πλευρά του. «Με αυτά που βλέπω να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά να απορείς. Κάθε χρόνο τα αλλάζουν, δεν υπάρχει κάτι σταθερό στον αθλητισμό γενικότερα. Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, διότι υπάρχει έλλειψη προγραμματισμού. Τουλάχιστον, αν η χρηματοδότηση είναι αυτή που πρέπει, τότε το επίπεδο μπορεί να ανέβει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει όριο όσον αφορά τους ξένους ποδοσφαιριστές για να χρησιμοποιούμε και τους Ελληνες. Αυτή είναι η ουσία των κατώτερων κατηγοριών»
Πασσαλής: «Διασφάλιση των ομάδων»
Ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, Πέτρος Πασσαλής, υπογράμμισε με νόημα: «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική μορφή των κατηγοριών, αλλά και της προκήρυξης, οπότε μπορεί και να διαψευστούμε. Αποψη μου είναι ότι η ΕΠΟ πρέπει να κοιτάξει πως θα διασφαλίσει τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων στη νέα κατηγορία, η οποία θα δημιουργηθεί και αναφέρομαι σε αυτή, η οποία θα είναι κάτω από τη Super League 2. Συν τοις άλλοις, ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι θα ανέβουν και πόσοι θα υποβιβαστούν. Αυτά όλα έπρεπε να είχαν γίνει, κι αυτό δείχνει ουσιαστικά ότι το ελληνικό κράτος περισσότερο ενδιαφέρον δίνει στις επαγγελματικές κατηγορίες και λιγότερο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μέριμνα από το Υπουργείο δεν έπρεπε να υπάρχει ήδη και να το ξέρουμε κι εμείς; Ξεκινάμε χωρίς να ξέρουμε πόσοι ανεβαίνουν, πόσοι θα υποβιβαστούν».
Ανδρώνης: «Τιμωρούν την κατηγορία»
Ο Παύλος Ανδρώνης, πρόεδρος του Μακεδονικού, σχολίασε με έμφαση. «Είναι σαν να τιμωρούν τη Γ’ εθνική, η οποία αποτελεί τον προθάλαμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Παλαιότερα, όταν ήταν 18 οι ομάδες της Β’ εθνικής και η Γ’ εθνική ήταν σε δύο ομίλους, με τα 50.000 ευρώ δεν έφταναν να πληρωνούμε ούτε το 50% το ΙΚΑ. Το κατάλαβαν και έκαναν σωστό βήμα, κάνοντας την κατηγορία ερασιτεχνική. Πλέον, είναι πιο βιώσιμες οι ομάδες.
Με το νέο σκεπτικό της αναδιάρθρωσης, όμως, δεν θα υπάρχει βιωσιμότητα. Η Γ’ Εθνική θα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Τα χρήματα θα είναι μηδαμινά, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έτσι όπως πρέπει και συνάμα να αποτελούν τον προθάλαμο. Ο πρώτος, που θα βγει και θα θέλει να πλησιάσει τη Super League 1, θα παραμείνει πάλι σε απόσταση δύο κατηγοριών.
Ολες οι άλλες ομάδες, οι οποίες θα παραμείνουν στην κατηγορία, ουσιαστικά θα υποβιβαστούν στη Δ’ εθνική… Είναι απόφαση στο πόδι, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και δεν έχουν λειτουργήσει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
Μπουντρούδης: «Υπάρχει λογική;»
Ο πρόεδρος του Νέστου Χρυσούπολης, Νίκος Μπουντρούδης, εξέφρασε κι αυτός τις απορίες του για την όλη κατάσταση στην κατηγορία. «Ξεκινά το Πρωτάθλημα και δεν ξέρουμε πόσοι θα ανέβουμε. Ακόμη δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Κάνουμε τίποτα έτσι; Αλλάζει τίποτα; Αν δεν ανέβεις, σε υποβαθμίζει κιόλας. Είναι σωστά πράγματα αυτά; Εχει λογική; Σαν μας λέει να τα παρατήσουμε και να μην ασχολούμαστε. Ειλικρινά, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι. Το κάνουμε μόνο και μόνο για την αγάπη μας με το ποδόσφαιρο και τις ομάδες των τόπων μας. Χρειάζεται βοήθεια στους συλλόγους ουσιαστική. Τους ενδιαφέρει; Πρέπει η επιχορήγηση να βοηθά ουσιαστικά τις ομάδες, να δώσουν κίνητρα για να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Μπίνιας: «Ακρως απαράδεκτο»
Ο πρώην πρόεδρος του Πιερικού και ταυτόχρονα τεχνικός και νομικός σύμβουλος του συλλόγου, Σάκης Μπίνιας, ήταν κατηγορηματικός. «Δεν δεχόμαστε τον τρόπο σκέψης του Υπουργείου Αθλητισμού. Οταν επιδιώκαμε να αναλάβουμε τη διοίκηση των ομάδων, δεν γνωρίζαμε το σκεπτικό κατανομής των κατηγοριών. Είναι άκρως απαράδεκτο.
Πέρα από λογική και δίκαιη λογική. Είναι σαν να αιφνιδιάζεις τον τρόπο σκέψης των παραγόντων. Δεν εμπεριέχει δίκαια κριτήρια αθλητισμού. Ο στόχος είναι ικανοποίηση παραγόντων και μάλιστα των ισχυρών οικονομικών. Πέρα από την άνοδο ορισμένων ομάδων, οι υπόλοιποι στην ουσία θα κάνουν τη Δ’ εθνική, η οποία έχει καταργηθεί εδώ και καιρό, λόγω της… παράνομης διακίνησης χρημάτων. Αυτό ακουγόταν τότε, γι’ αυτό καταργήθηκε πριν χρόνια. Το σκεπτικό των κατηγοριών δεν προάγει τον υγιή αθλητισμό, προάγει μόνο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».
Ευγενίου: «Είναι ερασιτέχνες»
Ο χορηγός του Π.Ο. Τρίγλιας, Στράτος Ευγενίου, τόνισε: «Δε νοείται να μην επιδοτούνται οι μετακινήσεις. Σκεπτόμενος αυτό και ότι ίσως πάνε να συμμαζέψουν την όλη κατάσταση, μέσω της αναδιάρθρωσης, δεν το βλέπω εντέλει αρνητικά. Το θέμα είναι βεβαίως να γίνει κάτι σοβαρό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πόσες θα υποβιβαστούν και πόσες θα πέσουν. Ποια θα είναι τα δεδομένα; Δεν είναι λυπηρό φαινόμενο; Για να φανταστείτε, πήραμε τις βεβαιώσεις υγείας των ποδοσφαιριστών μόλις την Πέμπτη, ενώ οι αγώνες ήταν για την Κυριακή. Απαιτούν να είμαστε επαγγελματίες, κι αυτοί είναι ερασιτέχνες. Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν με απασχολεί η ονομασία της κατηγορίας, άλλα είναι τα σοβαρά ζητήματα, όπως ο προγραμματισμός».
Χατζημιχαηλίδης: «Στήριξη στις ερασιτεχνικές κατηγορίες»
Ο Βασίλης Χατζημιχαηλίδης, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανσερραϊκού, έθεσε το θέμα κάνοντας παραλληλισμό με την Αγγλία. «Στην ουσία θα είναι πλέον τρεις κατηγορίες πάνω από τη Γ’ εθνική, άρα περισσότερες. Η αναδιάρθρωση είναι βεβαίως κάτι θετικό, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι θα προσφέρει έσοδα στις ομάδες. Αυτό που πέρασαν ορισμένοι σύλλογοι ήταν τραγικό και οδήγησε ομάδες, όπως ο Πανσερραϊκός, να χάσει την κατηγορία. Ξαφνικά, πλέον, θα βρίσκεσαι σε υποβαθμισμένη κατηγορία, απ’ ότι περίμενες, κι αυτό είναι αρνητικό. Θα πρότεινα να εξοικονομηθούν χρήματα. Μπορεί να γίνει από φέτος; Χρειάζονται χρήματα για να κάνεις πρωταθλητισμό, να κάνεις υποδομές. Επίσης, όταν μία ομάδα ανεβαίνει κατηγορία να της δίνεται ποσό bonus, όπως γίνεται στην Αγγλία. Ετσι, μπορεί να δημιουργηθεί υγιής ανταγωνισμός, ειδάλλως θα οδηγηθούν πολλοί σε παράνομες ενέργειες, για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Πρέπει πάση θυσία να υπάρχει στήριξη στις ερασιτεχνικές κατηγορίες».
Δανιηλίδης: «Αδικο για όλες τις ομάδες»
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου ΑΣ Γιαννιτσά, Θεόδωρος Δανιηλίδης, σχολίασε: «Είναι κάτι παράλογο για όλες τις ομάδες. Ανεβαίνεις και επί της ουσίας είσαι ξανά στη Γ’ Εθνική. Υποβιβάζεσαι και πέφτεις δύο επίπεδα. Αδικούνται όλες οι ομάδες. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τίποτα. Ούτε για το πόσες ομάδες ανεβαίνουν ή πέφτουν. Δεν ξέρουμε ούτε πόσες ομάδες ανεβαίνουν, ούτε πόσες ομάδες υποβιβάζονται».
Ρίμπας: «Ένα βήμα μπρος και τρία πίσω»
Καυστικός ήταν ο πρόεδρος του Αρη Παλαιοχωρίου, Σταμάτης Ρίμπας, ο οποίος δήλωσε: «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που γίνεται. Εμείς οι νεότεροι, βεβαίως, λίγο λιγότερο. Είναι μεγάλη αδικία για όλα τα σωματεία. Δεν πριμοδοτείται κανείς. Σαν να λένε σε 108 σωματεία από όλη την Ελλάδα “όσο και να τρέξετε θα βγείτε δεύτεροι”. Αντί να πάμε ένα βήμα μπροστά, πάμε τρία βήματα πίσω. Ακολουθεί και το ποδόσφαιρο τη μοίρα της χώρας μας, δυστυχώς. Πρέπει όλοι μας να βάλουμε ένα λιθαράκι στην αντίδραση. Οσο μένουμε άπραγοι, δε γίνεται τίποτα».
Μπίκας: «Υπάρχει άγνοια»
Για λογαριασμό της Βέροιας θέση πήρε ο Κώστας Μπίκας, ως εκπρόσωπος της ομάδας από την Ημαθία. «Εμάς ως Βέροια μας βρίσκει αντίθετους, όλο αυτό περί αναδιάρθρωσης. Για τις ομάδες, οι οποίες έχουν επενδύσει χρήματα και θέλουν να πρωταγωνιστήσουν, είναι αναμφίβολα σοβαρό ζήτημα, γιατί στην ουσία πάλι στη Γ’ Εθνική θα παίξουν. Επίσης, υπάρχει άγνοια από την πλευρά μας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ομάδες, οι οποίες είναι να ανέβουν στην αμέσως επόμενη κατηγορία και πόσες εντέλει θα υποβιβαστούν, πόσω μάλλον όταν αυτό υφίσταται, ενώ το Πρωτάθλημα έχει αρχίσει. Συν τοις άλλοις, ειδικά για μας, που τα κάναμε όλα από την αρχή ξανά, δημιουργείται θέμα…».
Πηγή: «Metrosport»