Αφιέρωμα στον ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου από την εφημερίδα ΦΩΣ

Ο Αχέρων Καναλλακίου επέστρεψε στη Γ’ Εθνική

Την επιστροφή του στη Γ’ Εθνική κατηγορία πανηγυρίζει ο Αχέρων Καναλλακίου, καθώς κατέκτησε τον τίτλο στην Α’ κατηγορία Πρέβεζας/Λευκάδας, πρωτιά που του εξασφαλίζει το εισιτήριο επιστροφής στην κατηγορία που αγωνίστηκε και παλιότερα, τη σεζόν 1994-95 και τη σεζόν2015-16. Μάλιστα θα είναι και η μοναδική ομάδα που θα εκπροσωπεί στη Γ’ Εθνική το νομό Πρέβεζας, καθώς υποβιβάστηκε ο Εθνικός Φιλιππιάδας. Το εισιτήριο της ανόδου σφραγίστηκε στο καθοριστικό παιχνίδι με τον ΠΑΣ Πρέβεζα στο γήπεδο Καναλλακίου, σε ένα χιτσκοκικό φινάλε. Η Πρέβεζα για να κερδίσει την άνοδο ήθελε μόνο νίκη, ενώ τον γηπεδούχο Αχέροντα, εκτός από τη νίκη βόλευε και η ισοπαλία. Οι γηπεδούχοι στο 8’ έκαναν το 1-0 με τον Τζίμα. Η Πρέβεζα στο 49’ ισοφάρισε 1-1 με τον Νίκου και στο 87’ έκανε την ανατροπή σε 1-2 με τον Ντέτσικα. Ενώ οι φιλοξενούμενοι ήταν μια ανάσα από την άνοδο, ο Αχέρων στις καθυστερήσεις του ντέρμπι, είπε την τελευταία λέξη, ισοφαρίζοντας σε 2-2 με γκολ του Ελέζι! Το τι έγινε στο γήπεδο Καναλλακίου, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα από τον κόσμο, καθώς υπήρχαν εκδρομείς από την Πρέβεζα, δεν περιγράφεται. Ένα ασύλληπτο κοντράστ συναισθημάτων που δύσκολα καταγράφεται στο χαρτί. Από την πλευρά του Αχέροντα στήθηκε τρελό πανηγύρι, ενώ οι παίκτες της Πρέβεζας που βρέθηκαν μια ανάσα από τη Γ’ Εθνική, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν, πως έγινε αυτή η ανατροπή στις καθυστερήσεις. Το γλέντι στο γραφικό χωριό της επαρχίας Φαναρίου συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Γιατί στο Καναλλάκι, ο Αχέρων και το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής.
«Νομίζω ότι άξιζε στον Αχέροντα η στέψη του πρωταθλητή» τόνισε στις δηλώσεις του ο προπονητής Χρήστος Τζίμας και συμπλήρωσε: «Βγήκαμε πρώτοι και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, που ήταν φέτος δυνατό και ανταγωνιστικό. Δεν συμφωνώ με τα πλέι οφ, γιατί αν δεν ισοφαρίζαμε στις καθυστερήσεις θα χάναμε την άνοδο και θα ήταν άδικο γιατί ήμασταν πρωταθλητές σε 30 αγώνες του πρωταθλήματος. Έστω και έτσι, όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ τον κόσμο για τη συμπαράσταση που είχαμε όλη τη χρονιά, τη διοίκηση και φυσικά τους ποδοσφαιριστές για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν». Για τα νέα δεδομένα που ξεπροβάλουν με την επιστροφή στη Γ’ Εθνική, ο κ. Τζίμας τόνισε: «Πάμε στη Γ’ Εθνική έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία. Άμεσα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός της ομάδας από τη διοίκηση και πιστεύω ότι αυτή τη φορά στη Γ’ Εθνική, θα πάμε καλύτερα απ’ ότι άλλες φορές».
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Αχέροντα Χρήστος Λουκούμης που βγάζοντας την ένταση και την αγωνία αυτής της υπερπροσπάθειας, τόνισε τα εξής: «Κάποιοι έλεγαν ότι η ομάδα μας είναι καφενείο. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν καφετέρια πολυτελείας, να το πω έτσι λαϊκά. Τέλος καλό, όλα καλά. Σε πολλά ματς η τύχη μας γύρισε την πλάτη. Μετά στο τελευταίο ματς παίξαμε για δύο αποτελέσματα και έγινε αυτό που είδατε. Ευχαριστώ τους παίκτες, τους προπονητές, τους συνεργάτες μου, τους Νίκο Γκέλη, Λάμπρο Νίτσιο, Μπάμπη Στουπά, Νίκο Χρηστάκη, Φώτη Δημουλιά και τον κόσμο που βοήθησε την ομάδα».
Ο Αχέρων Καναλλακίου, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και στο μαραθώνιο των 30 αγωνιστικών στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας κατέκτησε την πρώτη θέση με 68 βαθμούς, έχοντας 21 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες, με συντελεστή τερμάτων 85-24. Κάτω από αυτόν ήταν ο ΠΑΣ Πρέβεζας με 67 βαθμούς, Α. Ο. Καρυάς και Απόλλωνας Πάργας με 66 βαθμούς και ο Θρίαμβος Λούρου με 57 βαθμούς. Οι τέσσερις τελευταίες ομάδες έδωσαν προκριματικά στα πλέι οφ και ο νικητής ΠΑΣ Πρέβεζας αναμετρήθηκε με το πρώτο της βαθμολογίας Αχέροντα στο γήπεδο Καναλλακίου, με την εξέλιξη που περιγράψαμε προηγουμένως. Η ισοπαλία 2-2 που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις έδωσε το εισιτήριο ανόδου στη Γ’ Εθνική την ομάδα του Φαναρίου, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν. Το εγχείρημα με στόχο την παραμονή στη νέα κατηγορία είναι οπωσδήποτε δύσκολο, αλλά στο Καναλλάκι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Και να μη επαναλάβουν ότι λάθη έκαναν πρόπερσι. Περισσότερα , για το πώς θα γίνει ο προγραμματισμός της νέας σεζόν θα φανεί στην πορεία. Άλλωστε υπάρχει χρόνος να κάνουν τις κινήσεις που πρέπει και να οργανωθεί καλύτερα η ομάδα. Τώρα, διοικούντες, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές, απολαμβάνουν τον τίτλο και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, θέλοντας κάποιες μέρες ξεκούρασης, αποφόρτισης από τη χρονιά που έκλεισε, ώστε με νέες δυνάμεις και καθαρότερο μυαλό να δουν την επόμενη ημέρα και τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η ομάδα τους.
Όσο για την Πρέβεζα, πάλεψε μέχρι τέλος για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, αλλά δεν τα κατάφερε. Όταν ένα ματς – κατηγορία κρίνεται στο 98’, τότε όση αξία έχει ο νικητής, έχει και ο ηττημένος. Τα τελευταία χρόνια, στην όμορφη πόλη του Καρυωτάκη, γίνεται σοβαρή προσπάθεια για να επιστρέψει η ιστορική ομάδα τους στη Γ’ Εθνική και να ξεφύγει από τα τοπικά πρωταθλήματα. Ο ΠΑΣ Πρέβεζα είναι ιστορική ομάδα, ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε μεγάλες ομάδες (Παπαδιώτης, Δημουλίτσας, Χουρίδης, Βουκελάτος, Λάμπρος Γεωργιάδης, Γιάννης Αναστασίου και άλλοι), στη δεκαετία του ’60 αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική, για πολλά χρόνια στην επαγγελματική Γ’ Εθνική και αξίζει καλύτερης τύχης. Κάποια στιγμή, θα έρθει και η δική της σειρά για να δικαιωθούν οι προσπάθειες των ανθρώπων της και οι προσδοκίες του κόσμου. Στο ποδόσφαιρο, όποιος προσπαθεί, κάποια στιγμή ανταμείβεται. Η ομάδα πορεύτηκε φέτος με πρόεδρο τον Γεώργιο Μπόκια και προπονητή τον Άγγελο Μπέκα. Τη διοίκηση πλαισίωναν ακόμη οι Βασίλειος Κουτρούμπας (αντιπρόεδρος), Τάσος Αμάραντος (γενικός αρχηγός), Μπάμπης Καλαντζής (γραμματέας), Θωμάς Πεπόνης (ταμίας), Αλέκος Λεόπουλος (μέλος), Θοδωρής Πετρόπουλος (μέλος). «Η δική μας ομάδα ήταν η καλύτερη στο πρωτάθλημα, τρεις φορές που παίξαμε με το Καναλλάκι το κερδίσαμε, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, δεν επιβραβεύεται πάντα ο καλύτερος» δήλωσε ο πρόεδρος της Πρέβεζας Γιώργος Μπόκιας και προσέθεσε: «Ξεκινήσαμε μια υγιή προσπάθεια στην Πρέβεζα που έφερε πάλι τον κόσμο στο γήπεδο. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί, για να είναι η ομάδα καλύτερη τη νέα αγωνιστική σεζόν». Την στήριξη της ομάδας ζήτησε και ο προπονητής του ΠΑΣ Πρέβεζα Άγγελος Μπέκας που δήλωσε τα εξής: «Χάσαμε την άνοδο στις καθυστερήσεις του αγώνα, νομίζοντας ότι ένα παιχνίδι τελειώνει πριν σφυρίξει ο διαιτητής της λήξη. Συγχαρητήρια στον Αχέροντα Καναλλακίου. Ο ΠΑΣ Πρέβεζα θα πρέπει να στηριχτεί, να συνεχιστεί η προσπάθεια, για να φτάσει εκεί που της αξίζει να είναι. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την βοήθεια».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΝΑΛΛΑΚΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Αχέρων Καναλλακίου ιδρύθηκε το 1971 και το όνομά του είναι από τον ποταμό Αχέροντα που εκβάλει στο Ιόνιο πέλαγος. Κατά τη μυθολογία ο Αχέρων ποταμός ήταν ο δρόμος για τον κάτω κόσμο. Λέγεται ότι κοντά στις εκβολές του υπήρχαν οι Πύλες του Άδη. Κατά τη μυθολογία, ο κάθε νεκρός που ήθελε να περάσει τις Πύλες πλήρωνε έναν οβολό και ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας που φύλαγε τις Πύλες του Άδη, τον άφηνε να περάσει. Ακόμα, υπήρχε εκεί κοντά στις εκβολές του το νεκρομαντείο. Σ’ αυτό μαζεύονταν όλοι οι θνητοί που ήθελαν να συναντήσουν κάποιον δικό τους νεκρό. Το Καναλλάκι έχει πληθυσμό 2513 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και ήταν έδρα του Δήμου Φαναρίου. Όμως με το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος Φαναρίου απορροφήθηκε από τον Δήμο Πάργας.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Πρόεδρος είναι ο Χρήστος Λουκούμης. Στα υπόλοιπα διοικητικά πόστα είναι: Αντιπρόεδρος Νικόλαος Χρηστάκης, γενικός γραμματέας Φώτιος Δημουλιάς, ταμίας Χαράλαμπος Νίτσιος, γενικός αρχηγός Χαράλαμπος Στουπάς, μέλη Νικόλαος Γκέλης, Νικόλαος Τζίμας.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι ο Χρήστος Τζίμας, αντικαθιστώντας τον Τάκη Ντούρο. Έχει δουλέψει σε διάφορες ομάδες, σε ακαδημίες ποδοσφαίρου της Αθήνας και στην ομάδα Νέων της Καλλιθέας. Στον τοπικό χώρο, τη σεζόν 2015-16 οδήγησε την Βαλανιδοράχη στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας.
ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: Λιάσκος, Καρίπογλου, Μπουρνάς, Μπάκας, Βασιλείου, Τζίμας, Χότζα, Ζήσης, Ελέζι, Τσομπάι, Κόκκαλης, Λουκούμης, Παππάς, Νικολάου, Ζάκκας, Μυζεκιάρι, Κολιός, Αθανασίου, Κουτσούκης, Ντουτζιάρης, Ξένος, Γεωργίου.
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Αχέρων Καναλλακίου ανέβηκε στη Γ’ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 1993-1994 που τερμάτισε στην πρώτη θέση του περιφερειακού πρωταθλήματος έχοντας προπονητή τον Θωμά Δημουλίτσα. Τότε η Γ’ Εθνική ήταν καθαρά επαγγελματική, είχε πολύ πιο ισχυρές από τις ομάδες που υπάρχουν σήμερα. Τη σαιζόν 1994-1995 που αγωνίστηκε ο Αχέρων στο βόρειο όμιλο της Γ’ Εθνικής είχε να αντιμετωπίσει ισχυρές και δυνατές ομάδες όπως Καστοριά, Κιλκισιακό, Αγροτικό Αστέρα, Τρίκαλα, Αλμωπό Αριδαίας, Απόλλωνα Λάρισας, Πανδραμαϊκό, Α. Ο. Βελισσαρίου Ιωαννίνων, Νίκη Βόλου, Ηρακλή Πτολεμαΐδας, Κρύα Βρύση, Ορέστη Ορεστιάδας, Ολυμπιακό Βόλου, Εορδαϊκό Πτολεμαΐδας, Λαμία, Αναγέννηση Γιαννιτσών. Τότε η Γ’ Εθνική ήταν καθαρά επαγγελματική κατηγορία και οι ομάδες υποχρεωτικά έπρεπε να είναι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες. Όλες αυτές οι αντιξοότητες δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν από μια ομάδα κωμόπολης όπως το Καναλλάκι, συν το μεγάλο πρόβλημα του γηπέδου. Όταν ανέβηκε το 1994 ο Αχέρων στη Γ’ Εθνική, ο αγωνιστικός χώρος στο δημοτικό γυμναστήριο Καναλλακίου ήταν με χώμα και δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί. Μέχρι να τοποθετηθεί χόρτο με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής πέρασε πολύς χρόνος και ο Αχέρων αγωνιζόταν στο εθνικό στάδιο Πρέβεζας μακριά από τον κόσμο του που ήταν η μεγάλη δύναμη. Με συνέπεια να αγωνιστεί μια χρονιά (1994-1995) στη Γ’ Εθνική και να υποβιβαστεί.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ