Χ. Ντούρος: «Ήταν μια καλή χρονιά παρά το γεγονός ότι δε συνοδεύτηκε με άνοδο»

Ο προπονητής του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου κ. Χρήστος Ντούρος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο prevezasports.gr μίλησε για την ομάδα του, το φετινό πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, αλλά και για πολλά αλλά ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Ντούρου:

-Πως ένιωσες όταν σε κάλεσαν οι άνθρωποι της ομάδας για να αναλάβεις την τεχνική ηγεσία του συλλόγου;

Χρήστος Ντούρος: Θεωρώ ότι ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη από τη στιγμή που ο Νίκος ο Βέκιος για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή να συνεχίσει. Ήδη ήμουν τρία χρόνια στην ομάδα και την γνώριζα  καλύτερα από οποιονδήποτε. Με το συμβούλιο υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση,  άριστη συνεργασία τα τελευταία χρόνια και αρκετές επιτυχίες.

-Ήταν μία χρονιά αναμφίβολα δύσκολη, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από την άνοδο που ήταν και ο στόχος του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου, εσύ πως θα την χαρακτήριζες;

Χρήστος Ντούρος: Ήταν μια καλή χρονιά παρά το γεγονός ότι δε συνοδεύτηκε με άνοδο. Καμία ομάδα όμως δεν κρίνεται για την παρουσία της στις διοργανώσεις για μία και μόνο χρονιά. H UEFA για την αξιολόγηση των ομάδων και των χωρών έχει καθιερώσει Team Ranging και Country Rangin όπου εξετάζονται οι επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας. Αν λοιπόν ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν του Αχέροντα θα δούμε ότι πέτυχε πάρα πολλά. Μη ξεχνάτε ότι πολλές ομάδες μετά τον υποβιβασμό τους από τη Γ΄εθνική διαλύονται ή παραπαίουν. Εμείς είχαμε το σθένος να ξανακάνουμε πρωταθλητισμό και τα πήγαμε αρκετά καλά.

-Ποια είναι η άποψή σου για το φετινό πρωτάθλημα του Α’ Τοπικού και γενικά για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο;

Χρήστος Ντούρος: Νομίζω ότι έγινε ένα καλό πρωτάθλημα παρά το γεγονός ότι οι ομάδες που ξεχώρισαν ήταν μόνο δύο. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο σαν κοινωνία και αυτό έχει αντίκτυπο και στον αθλητισμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που λείπουν από το ελληνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα όπως λόγου χάρη τα τμήματα υποδομής και οι βοηθητικοί χώροι άθλησης.

-Πιστεύεις πως στις ομάδες το μέλλον είναι οι ακαδημίες τους;

Χρήστος Ντούρος: Αν μια ομάδα δεν μπορεί να προωθήσει από τις ακαδημίες της δύο με τρία παιδιά κάθε χρονιά, δύσκολα θα μπορέσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να έχει διάρκεια σ΄ αυτό.

-Βλέπουμε πως στην Ελλάδα δεν προωθούνται συνήθως παιδιά από τις ακαδημίες. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Χρήστος Ντούρος: Στο νομό μας πόσες  ομάδες Α΄ τοπικού έχουν ακαδημίες και πόσα τμήματα έχουν αυτές; Υπάρχει τμήμα Κ-17 ή Κ-19;

Ένα παιδί δεκατεσσάρων χρόνων που «τελειώνει»την ακαδημία είναι πολύ δύσκολο να σταθεί στην Α΄ κατηγορία του νομού γιατί  έχει να αντιμετωπίσει ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας και με παραστάσεις πολλές φορές από μεγαλύτερες κατηγορίες. Δε βοηθά η ηλικία σ’ αυτό. Πολλά παιδιά σταματούν εκεί το ποδόσφαιρο ή αν καταφύγουν στο β΄ τοπικό απογοητεύονται καθώς σ’ αυτό αγωνίζονται και έχουν ποδοσφαιριστές της δικής μου ηλικίας  της δικής μου ηλικίας χωρίς φιλοδοξίες και στόχους.

Υπάρχουν βέβαια κάποια παιδιά που συνεχίζουν λίγο περισσότερο μέχρι που έρχεται το δίλημμα μαθήματα ή ποδόσφαιρο.

-Έχεις εμπειρίες από το εξωτερικό για τα παιδικά πρωταθλήματα. Ποια είναι η λειτουργία τους;

Χρήστος Ντούρος: Τουλάχιστον για τη Γερμανία που γνωρίζω πολύ καλά θα μπορούσαμε να κάνουμε ολόκληρο αφιέρωμα και πάλι θα ήταν λίγο. Πέρα από τη μέριμνα των σωματείων για τις παιδικές ομάδες που είναι υποχρεωμένες να έχουν, υπάρχει και η φροντίδα της ομοσπονδίας για προώθηση των νεαρών ποδοσφαιριστών. Το  2002  που η Γερμανία έπαιξε στον τελικό του Π.Κ. και έχασε 2-0 από τη Βραζιλία, στην ομάδα υπήρχε μόνο ένας νεαρός ποδοσφαιριστής από την αντίστοιχη των Ελπίδων. Το 2014 που η Γερμανία πήρε τον τίτλο υπήρχαν 7, με προοπτική στο επόμενο Παγκόσμιο, όπως μας είπαν πέρσι στη σχολή της Κολωνίας  ο αριθμός να γίνει 10.

-Πέρα από τα τρία προπονητικά διπλώματα, μεταξύ αυτών και του προπονητή τερματοφυλάκων, έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια και στην Ισπανία; 

Χρήστος Ντούρος: Τον Οκτώβρη του 2002 βρέθηκα για 10 μέρες στη Barcelona σε σεμινάρια προπονητών που διοργάνωνε τα οποία έγιναν με τη συνεργασία της Adidas και είχα την τύχη να έχω εκπαιδευτή μου μια από τις μεγάλες μορφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τον Uli Stilike  (Γκλάντπαχ, Ρεάλ Μαδρίτης, Εθνική Γερμανίας).

-Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στον κόσμο που ασχολείται γενικά με τον αθλητισμό;

Χρήστος Ντούρος: Το άθλημα που κάνει καθένας, να το κάνει με αγάπη και να το χαίρεται. Ο αθλητισμός είναι χαρά και ομορφαίνει τη ζωή του ανθρώπου, αλλά και τις σχέσεις με τους άλλους.

Καλό καλοκαίρι σε όλους και σε σας καλή επιτυχία και δύναμη στο έργο σας που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο. Συνεχίστε με την ίδια δύναμη να προβάλετε το έργο όλων αυτών των ανθρώπων  που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.