Έδωσε τα διαπιστευτήριά του ο Λέο Μπατίστ του ΠΑΣ

Ο Λέο Μπατίστ έδειξε δείγματα της αξίας του στο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης 

Το πρόσωπο του αγώνα Απόλλων – ΠΑΣ ήταν  ο Ζαν Μπατίστ Λέο που σημείωσε το πρώτο γκολ και από δική του ασίστ βγήκε και το δεύτερο γκολ του Νικολιά. Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον Αφρικανό με Γαλλική υπηκοότητα άσσο του ΠΑΣ. Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1996. Γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Σοσό. Σε ηλικία 15 ετών έπαιξε στη δεύτερη ομάδα της Σοσό με ντεμπούτο τη σεζόν 2012-14. Οι επόμενες δύο σεζόν ήταν πιο “γεμάτες” με 25 συμμετοχές-5 γκολ (2015-2016) και 19 συμμετοχές-11 γκολ (2016-2017).
Ο Λέο είχε μείνει ελεύθερος από τη Σοσό, αφού δεν τον προώθησαν στην πρώτη ομάδα και έψαχνε για ομάδα στο εξωτερικό. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, μία ημέρα πριν λήξει και η παράταση των μεταγραφών για τους ελεύθερους παίκτες, μέσω γραφείου μάνατζερ μεταγράφηκε στον Κισσαμικό Χανίων που αγωνίζεται στη Β’ Εθνική. Εκεί προπονητής είναι ο Γιώργος Πετράκης (γιός του τεχνικού του ΠΑΣ) και βοηθός του ο Γιαννιώτης Γιάννης Τάτσης.
Πολύ γρήγορα ο Λέο έδειξε τα προσόντα του. Πέρσι στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής με τον Κισσαμικό Χανίων είχε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με 8 γκολ και 1 συμμετοχή στο Κύπελλο. Ντεμπούτο με την Κρητική ομάδα έκανε στον αγώνα Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας συμπαίκτη του και τον Γιώργο Ξύδα, που μετακόμισε και αυτός στα Γιάννινα, ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Ο Κισσαμικός έχασε 2-1 και αποκλείστηκε, αλλά στο πρωτάθλημα είναι καλή πορεία. Για τον ερχομό του στην Ελλάδα, ο Λεό σε συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο είχε σημειώσει: «Ήταν δύσκολο να έρθω στην Ελλάδα. Αν και ήθελα να παίξω στο εξωτερικό. Δέχτηκα την πρόταση από τον ΑΟΧ Κισσαμικό λίγο πριν τελειώσουν οι μεταγραφές. Το συζήτησα με τους δικούς μου ανθρώπους και αποφασίσαμε πως ήταν η καλύτερη απόφαση για τη συνέχεια της καριέρας μου».
Η φήμη του Λέο έφτασε και στα Γιάννινα. Τον είχε δει σε κάποια παιχνίδια και ο Γιάννης Πετράκης. Η μεταγραφή ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο και με αυτή άνοιξε ο μεταγραφικός κύκλος του ΠΑΣ. Σε όσους δεν τον είχαν δει αγωνιζόμενο, η ανακοίνωση του ΠΑΣ για την απόκτησή του, δεν προκάλεσε και ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί ήταν μεταγραφή από ομάδα Β’ Εθνικής. Όσοι τον ήξεραν, είχαν πει τα καλύτερα γι’ αυτόν.
Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα είπε πει για τον Λέο ο Γιάννης Τάτσης στην ιστοσελίδα sportsioannina.gr, όταν είχε ανακοινωθεί η μεταγραφή του από τον ΠΑΣ: «Πρόκειται για πολύ γρήγορο ποδοσφαιριστή με καλή τεχνική και πάρα πολύ ομαδικός. Έχει αρκετή εξυπνάδα στο παιχνίδι του και ξέρει να κινείται σωστά στον χώρο. Βρίσκεται πάντα μέσα στις φάσεις και ήταν πολύτιμη μονάδα για τον ΑΟΧ/Κισσαμικό. Έχασε αρκετές ευκαιρίες ειδικά στον πρώτο γύρο το βελτίωσε μετά και από την αρχή μέχρι το τέλος έδωσε πολλές ασίστ. Είναι από τους παίκτες που διακρίθηκαν φέτος στην β εθνική όσον αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι. Δυνατό του σημείο ή παρατεταμένη ταχύτητα με την μπάλα και χωρίς μπάλα δημιουργώντας προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες στην κόντρα επίθεση αλλά και σε κατάσταση που πάρει την μπάλα και γυρίσει να επιτεθεί. Αν προσαρμοστεί στα Ιωάννινα και την ομάδα τότε όλοι θα έχουν να κερδίσουν από αυτό. Στην Γαλλία έπαιζε στα άκρα ωστόσο σε εμάς αγωνιζόταν και ως φορ. Σαν χαρακτήρας δεν δημιούργησε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα».
Ο Λέο υπέγραψε στον ΠΑΣ συμβόλαιο μέχρι 30-6-2021. Ο Κισσαμικός Χανίων έχει ποσοστό μεταπώλησης 5%, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Κρήτη, η προηγούμενη ομάδα του Γάλλου Σοσό, κατέστησε σαφές με έγγραφο πως δεν διεκδικεί χρήματα για τα τροφεία του ποδοσφαιριστή.
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
photo: intime.gr