Αδριανός Παπαδήμας: Όποιος τερματίσει πρώτος, θα πρέπει να είναι και πρωταθλητής

Με αφορμή τον άτυπο τίτλο του «Πρωταθλητή χειμώνα» ο προπονητής του Εθνικού Φιλιππιάδας, κύριος Αδριανός Παπαδήμας, αποδέχτηκε την πρότασή μας και μας παραχώρησε συνέντευξη, μιλώντας ανοιχτά και μέσα από την καρδιά του σε όλες τις ερωτήσεις μας.

-Αδριανέ, πότε ξεκίνησες για πρώτη φορά την προπονητική σου πορεία και σε ποια ομάδα;

 -Αρχικά επέτρεψε μου Κώστα, να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τιμή που μου έκανες να με φιλοξενήσεις στην άκρως ενδιαφέρουσα σελίδα για τον αθλητισμό, στην οποία αρθρογραφείς τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησα την προπονητική ως νέος τεχνικός, στον Α.Ο. Φιλιππιάδας, τη σεζόν 1990-1991 και έχω περάσει από πολλές ομάδες πολλών ερασιτεχνικών σωματείων της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας και από πολλές κατηγορίες, ενώ συνεχίζω ασταμάτητα μέχρι σήμερα, αφού τις ποδοσφαιρικές χρονιές που δεν προπονούσα ενήλικες, παιδαγωγούσα, εκπαιδεύοντας παιδικά ποδοσφαιρικά όνειρα. Χαριτολογώντας μπορώ να σου πω ότι έχω διατελέσει προπονητής πολλών σημερινών προπονητών.

-Πως είδες τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος αναφορικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων;

-Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ομάδων έδειξαν ότι πρόκειται για ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πολύ καλύτερο και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το περσινό, αφού θεωρώ ότι πέντε ομάδες διεκδικούν επάξια το πρωτάθλημα, με ελάχιστες αγωνιστικά διαφορές, ενώ οι αμέσως έξι επόμενες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

-Επειδή ανέφερες τη βαθμολογία, θεωρείς ότι αυτή αποτυπώνει επακριβώς τις διαφορές μεταξύ των ομάδων;

-Όχι. Σαφέστατα και η βαθμολογία δεν αποτυπώνει τις διαφορές μεταξύ των ομάδων, αφού για τις μεν πέντε πρώτες ομάδες τα μεταξύ τους παιχνίδια κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, ενώ κάποιες από αυτές με πολύ μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να νικήσουν κάποιες από τις έξι επόμενες ομάδες που τις ακολουθούν.

 -Οι έδρες των ομάδων έπαιξαν ρόλο στην μέχρι σήμερα διαμορφωμένη κατάσταση;

-Όσο αφορά τις πέντε πρώτες ομάδες είδαμε ότι όλες είχαν βαθμολογικές απώλειες στην έδρα τους, πλην της Θύελλας Μοναστηρακίου. Συνεπώς, εφόσον δεν έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στον πρώτο γύρο, θεωρώ ότι δεν θα παίξουν και στον δεύτερο.

-Το γεγονός ότι το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας έχει λίγες αγωνιστικές το θεωρείς θετικό ή αρνητικό;

-Σίγουρα ένα πρωτάθλημα με 14 ομάδες έχει θετικά στοιχεία, τα οποία τα αξιολογώ και τα κατατάσσω ως τα πιο σημαντικά και γι’ αυτό, ίσως φέτος, όπως ανέφερα και πριν, το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικότερο από άλλες χρονιές. Διαφωνώ όμως, με την προαγωγή τριών ομάδων από την Β΄ κατηγορία. Εφόσον, υπάρχουν δύο όμιλοι στην Β΄ κατηγορία θα ήταν προτιμότερο να ανεβαίνουν στην Α΄ μόνο οι πρωταθλητές από κάθε όμιλο, δηλαδή δύο ομάδες και όχι τρεις. Αυτό θεωρώ να βοηθούσε στην ποιοτικότερη αναβάθμιση της Α΄ κατηγορίας, καθώς και στη αποτροπή εμφάνισης πρωταθλήματος δύο ταχυτήτων.

 -Η συνέχεια στον δεύτερο γύρο προμηνύεται εξίσου ανταγωνιστική ή όχι;

-Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ήδη από τη λήξη της τελευταίας αγωνιστικής και του αναβληθέντος παιχνιδιού μας, ξεκίνησαν οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών, ενώ όπως ενημερωνόμαστε διαρκώς από τη σελίδα σας, οι μεταγραφικές ενισχύσεις όλων των ομάδων συνεχίζονται. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και υιοθέτησης της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας των ομάδων από τους ποδοσφαιριστές αυτούς, ώστε να φανούν τα αποτελέσματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μη ξεχνάμε τη σημασία της έννοιας ομάδα.

-Για την ύπαρξη play off και play out τι θα ανέφερες;

-Θεωρώ ότι δεν χρειάζονται play off. Όποιος τερματίσει πρώτος, θα πρέπει να είναι και πρωταθλητής. Δεν είναι αξιοκρατικό μια τεράστια προσπάθεια 8 μηνών να κριθεί σε 15 ημέρες και η προπονητική ανατροφοδότηση και διαδικασία αυτών των μηνών να είναι έρμαιο τυχαίων, αστάθμητων και ευμετάβλητων παραγόντων. Κατά τον ίδιο τρόπο και τα play out. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η διαδικασία των play off και των play out, πολλές φορές οδηγεί τις ομάδες σε τακτικές που δυσφημούν το ποδόσφαιρο.

-Κλείνοντας θα ήθελες να κάνεις μια ευχή για τη συνέχεια του πρωταθλήματος;

-Αρχικά εύχομαι σε εσένα και σε όλους τους αναγνώστες σας Καλή Χρονιά, με υγεία πρώτα απ’ όλα και τύχη. Σε όλες τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές εύχομαι υγεία χωρίς τραυματισμούς και να χαρούμε όλοι το άθλημα που αγαπάμε, με πιο πολλά ποιοτικά και ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Στο τέλος πάντα ο καλύτερος νικάει.