Αυγενάκης: «Δεν υπάρχει λογική “αποφασίζω και διατάζω”»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero Fm 107.4

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων μίλησε για την απόφαση του να δώσει στις Λίγκες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους, όπου και τόνισε:

«Όλη αυτήν την περίοδο, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους όλων των ομοσπονδιών, των Λιγκών, είναι και η Ολυμπιακή Επιτροπή, με προπονητές, Ολυμπιονίκες. Στο «Ζήσε Αθλητικά» έχουμε πάρει εξαιρετικές πρωτοβουλίες, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, στις οποίες ο αθλητισμός παίρνει κεντρική θέση στην πανδημία. Πρωτοβουλίες, διαδικτυακά μηνύματα, μηνύματα για σωστή διατροφή άρα ισχυρό ανοσοποιητικό κλπ. Πρωτοβουλίες συμμετοχής ή διοργάνωσης αιμοδοσιών, που είναι αυξημένες οι ανάγκες. Είναι πολύ συγκινητικές πρωτοβουλίες. Χθες έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο Καυτανζόγλειο, γίνεται στο Ηράκλειο, στα Χανιά, αύριο στο ΣΕΦ, θα γίνουν και στην Καβάλα. Είχαμε χρόνια να απολαύσουμε αυτό το αίσθημα της αθλητικής οικογένειας, έστω και με τις διαφορές μας. Στην παρούσα φάση, χαίρομαι που λειτουργούμε έτσι, που υπερασπιζόμαστε τις βασικές αξίες του αθλητισμού και κάνουμε και καλό. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, του «Ζήσε Αθλητικά» και με τη συνεργασία με όλους τους φορείς, είχα επικοινωνία με όλους τους προέδρους στην προσπάθεια να υπάρξει κοινή απόφαση.

Είδα όμως ότι αυτό, δεν ήταν εφικτό. Γιατί είναι άλλη η άποψη της μπασκετικής λίγκας, με τον κ. Γαλατσόπουλο με τον οποίο έχω μία άριστη συνεργασία, που υπήρχε ομόφωνη απόφαση των ομάδων που συμμετέχουν για να σταματήσει το πρωτάθλημα. Απολύτως σεβαστό και μάλιστα, δόθηκε γραπτώς και επισήμως.

Ωστόσο πρέπει να υπάρξει και επίσημη θέση από την ΕΟΚ, που δεν έχει υπάρξει ακόμα. Ούτε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, που καλό είναι να υπάρξει και νομίζω θα υπάρξει στο τέλος και με τον ΠΣΑΚ.

Αντίστοιχο κλίμα, χωρίς να έχουμε κάτι επίσημο, είχε αρχίσει διαμορφώνεται και στο χώρο του βόλεϊ.

Στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι η Λίγκα 1, η Λίγκα 2, Φούτμπολ Λιγκ, η ΕΠΟ, φυσικά ο ΠΣΑΠ, αλλά έχουμε και την UEFA.

Τα μηνύματα που παίρναμε όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με την UEFA, ναι μεν πρώτα ο άνθρωπος και ο αθλητής, αλλά υπήρχε η επιδίωξη να συνεχιστεί τo πρωτάθλημα, έστω έστω και με αγώνες το καλοκαίρι, έστω με συμπιεσμένο πρόγραμμα. Διάφοροι συνδυασμοί που εγώ τους ακούω και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, αν φυσικά αυτά, υιοθετηθούν από τη Λίγκα, από την ΕΠΟ και τον ΠΣΑΠ. Εφόσον είναι απόλυτα εναρμονισμένα και με τις συμβουλές των ειδικών του ΕΟΔΥ. Αν έχουμε μια άποψη των ειδικών, τους οποίους μέχρι στιγμής τους ακούσαμε και δε χάσαμε, ότι ξέρετε, γι’ αυτό και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να γίνει αυτό κι αυτό, εμείς θα πάμε κόντρα επειδή είμαστε ειδικοί; Σαφώς και όχι», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Για το σημείο που βρίσκεται τώρα:

«Οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν απουσία από την Αθήνα και από την άλλη, δεν είναι ώρα για να παίρνουμε ρίσκο με ταξίδια. Πειθαρχούμε στους κανόνες, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών ,Μας έχει πάει πολύ καλά ως χώρα και αν συνεχίσουμε με την ίδια πειθαρχία θα συνεχίσουμε να αποτελούμε υπόδειγμα. Κανένας δεν είναι υπεράνω του κορονοϊού. Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε λέμε στον τόπο μου. Η εβδομάδα που έρχεται και είναι συνδεδεμένη, με την επιστροφή στον τόπο μας, θα αλλάξει φέτος για καλό σκοπό»

Ακόμη ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

«Με μέτρο, σύνεση και βήμα-βήμα, λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις της UEFA, η οποία τις διατυπώνει με τη λογική του «πάμε και βλέπουμε», έχουμε στο εσωτερικό μια άποψη που διαμορφώνεται. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσει, κάποιοι να σταματήσει, υπάρχει μια ζύμωση όμως. Και χθες υπήρχε μία συνεδρίαση της ΕΠΟ, ειπώθηκαν κάποια πράγματα, χωρίς φυσικά να υπάρξει κάποια κατάληξη και είναι λογικό. Από την άλλη, υπάρχουν δύο κόσμοι στο ποδόσφαιρο. Το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό. Σε ό,τι αφορά το ερασιτεχνικό που είναι πολυπληθέστερο, είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το επαγγελματικό, που έχει συμβόλαια, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλου είδους λεπτομέρειες που πρέπει να οργανωθούν».