Αφιέρωμα στον Τηλυκράτη Λευκάδας από την εφημερίδα ΦΩΣ

Όνειρα ανόδου κάνουν στην όμορφη Λευκάδα

Στα γιορτινά ντύθηκε η Λευκάδα και όλο το νησί από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, καθώς ο Τηλυκράτης νίκησε 2-0 στη Φιλιππιάδα τον τοπικό Εθνικό και στέφθηκε πρωταθλητής στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Έτσι θα δώσει τη μάχη ανόδου στη Β’ Εθνική, στους αγώνες πλέι οφ που θα γίνουν μετά το Πάσχα, με αντιπάλους τους πρωταθλητές των 1ου, 2ου και 4ου ομίλου. Δηλαδή με Απόλλωνα Παραλιμνίου Σερρών, Ηρακλή Θεσσαλονίκης και Νέο Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Βόλου. Αυτός θα είναι ο 1ος όμιλος του ειδικού πρωταθλήματος. Στον 2ο όμιλο θα είναι οι υπόλοιποι πρωταθλητές των ομίλων 5ου έως και 8ου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ομάδες σε κάθε όμιλο θα παίξουν μεταξύ τους σε ένα μίνι πρωτάθλημα, με εντός και εκτός έδρας παιχνίδια και οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο, θα ανεβούν στη Β’ Εθνική.
Ο Τηλυκράτης «κλείδωσε» την πρώτη θέση στην προτελευταία αγωνιστική, καθώς ακολουθεί το ματς με Καστοριά που θα το πάρει στα χαρτιά με σκορ 3-0, αφού οι «γουναράδες» αποχώρησαν προ καιρού από το πρωτάθλημα. Η κατάκτηση του τίτλου σφραγίστηκε με τη νίκη 2-0,  το περασμένο Σάββατο στη Φιλιππιάδα με τα γκολ που σημείωσαν οι Γραμματικόπουλος, Γκίκα.  Ανεξαρτήτως από το τι θα γίνει στα πλέι οφ ανόδου, η κατάκτηση της 1ης θέσης στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, είναι ένα σημαντικό γεγονός από μόνο του. Δικαιολογημένα το πανηγύρισαν στο γήπεδο της Φιλιππιάδας οι παίκτες και οι 300 περίπου φίλοι που ακολούθησαν την ομάδα. Εκεί ήταν σύσσωμη η διοίκηση με τον πρόεδρο Βασίλη Κατωπόδη και άλλοι παράγοντες από το όμορφο νησί. Οι εκκλήσεις της διοίκησης για να βοηθήσει ο κόσμος την ομάδα σ’ αυτό το καθοριστικό παιχνίδι έπιασαν τόπο και έτσι οι παίκτες του Τηλυκράτη ένιωσαν σαν να παίζουν στην έδρα τους. «Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές» φώναζαν οι εκδρομείς από τη Λευκάδα, αποθεώνοντας τους παίκτες και τον κόουτς Ανδρέα Παντζιαρά.
Ο τελευταίος στις δηλώσεις που έκανε μετά το παιχνίδι, θυμήθηκε ότι σε λίγο συμπληρώνει δύο χρόνια  στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και αφιέρωσε τον τίτλο σε πρόσωπα που αγάπησαν τον Τηλυκράτη αλλά δεν είναι σήμερα στη ζωή. Ανέφερε όλους με τα μικρά τους ονόματα, μέχρι και τον θρυλικό τερματοφύλακα Γρηγόρη Πλάτων που τραυματίστηκε σε αγώνα της ομάδας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Λευκάδας υπέκυψε στα τραύματά του. Γι’ αυτό και το στάδιο Λευκάδας πήρε το όνομά του.
Ο Ανδρέας Παντζιαράς, γιός του σπουδαίου γκολκίπερ του Άρη Γιώργου Παντζιαρά, μιλώντας στο «ΦΩΣ» τόνισε τα εξής: «Έγινε απ’ όλους μας και κυρίως από τους παίκτες που είναι οι πρωταγωνιστές, πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κατακτήσουμε την πρώτη θέση. Δείξαμε χαρακτήρα στα δύσκολα, γιατί περάσαμε και περίοδο κάμψης. Τότε ο κόσμος δεν μας είδε με καχυποψία, αλλά μας στήριξε για να βρούμε και πάλι τα πατήματά μας όπως και έγινε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλος, διεκδικώντας στους αγώνες που θα ακολουθήσουν για άνοδο στη Β’ Εθνική, ότι ελπίδες μας ανήκουν. Ωστόσο πρέπει παραμείνουμε προσγειωμένοι, αφοσιωμένοι στη δουλειά μας, γιατί το ταξίδι συνεχίζεται και όπου μας βγάλει. Δεν πρέπει να χάσουμε τον προσανατολισμό μας». Για τα δύο χρόνια παρουσίας στην τεχνική ηγεσία της ιστορικής ομάδας, τόνισε: «Η δουλειά του προπονητή έχει χαρές και λύπες. Και η κριτική είναι μέσα στο πρόγραμμα. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στους παίκτες που έχω και αν γύριζε ο χρόνος πίσω, πάλι αυτούς θα επέλεγα για να δουλέψω».
Αρχηγός του Τηλυκράτη είναι ο Ανδρέας Κτενάς, δικηγόρος στο επάγγελμα, γέννημα θρέμμα της ομάδας, που με την εμπειρία και την προσωπικότητά του βοηθά να υπάρχει ισορροπία και καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Ο Κτενάς σε δηλώσεις του τόνισε: «Νομίζω ότι δίκαια ο Τηλυκράτης κατέκτησε τον τίτλο και απέκτησε το δικαίωμα να παίξει για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Από την αρχή πήραμε προβάδισμα στον βαθμολογικό πίνακα και τον κρατήσαμε μέχρι το τέλος. Με εξαίρεση ένα κρίσιμο διάστημα μετά τα Χριστούγεννα, που χάσαμε βαθμούς σε παιχνίδια που αγωνιστικά τα είχαμε δικά μας. Μέσα στο ποδόσφαιρο είναι και οι άσχημες στιγμές. Αυτό ήταν μια μικρή παρένθεση. Η ομάδα ξαναβρήκε τον δρόμο των επιτυχιών. Είναι οπωσδήποτε επιτυχία ο πρωταθλητισμός που περνά στη μεγάλη ιστορία του Τηλυκράτη». Για τη συνέχεια και για τους αγώνες πλέι οφ σημείωσε: «Έχουμε μια δύσκολη αποστολή, με καλές ομάδες, πρωταθλήτριες των άλλων ομίλων. Σε τέτοια παιχνίδια παίζει ρόλο η ψυχολογία, ενώ θέλει και λίγη τύχη. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα για εμάς τελείωσαν και θα αφοσιωθούμε στην προετοιμασία για τα άλλα καθοριστικά παιχνίδια που έρχονται. Θέλουμε ένα καλό ξεκίνημα, για να έχουμε καλή ψυχολογία. Όλα τα παιδιά είναι έτοιμα, για αυτή την ιστορική πρόκληση».
Από τους πιο γνωστούς παίκτες του Τηλυκράτη είναι ο Ξενοφώντας Φέτσης, με συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα με Παναθηναϊκό, αλλά κυρίως με την ΑΕΚ στην οποία ήταν βασικός τη σεζόν 2012-13, όπου η «Ένωση» είχε προπονητή τον Λίνεν. Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Τέλος καλό όλα καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παντζιαρά, τον κ. Κονιδάρη, τον κ. Βλάχο και όλους τους συμπαίκτες μου, καθώς μόνο αυτοί ξέρουν όλη τη χρονιά τι περάσαμε, για να φτάσουμε έως εδώ και είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας».
Επίλεκτο μέλος της διοίκησης και πάντα κοντά στον Τηλυκράτη είναι ο επιχειρηματίας Τριαντάφυλλος Βλάχος. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να λείψει από το καθοριστικό παιχνίδι της Φιλιππιάδας. Ήταν ο πρόεδρος που οδήγησε την ιστορική ομάδα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας στη Γ’ Εθνική και από τους πρώτους που οραματίστηκαν αυτή την προσπάθεια. Την ημέρα (30/5/2016) που ο Τηλυκράτης ανέβηκε στη Γ’ Εθνική, είχε δηλώσει σε αφιέρωμά μας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πιστέψαμε από την αρχή ότι μπορούμε να αλλάξουμε επίπεδα. Αυτή η πίστη μας δικαίωσε και μας έφτασε στη Γ’ Εθνική. Με τη βοήθεια του κόσμου ο Τηλυκράτης μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη Γ’ Εθνική και να φτάσει πολύ ψηλά….».  Δηλώσεις που μοιάζουν με προφητεία, έχοντας μπροστά μας τα τωρινά δεδομένα. Μετά τη νίκη στη Φιλιππιάδα, ο κ. Βλάχος δήλωσε: «Είναι αδύνατο να περιγράψω τα αισθήματα συγκίνησης και χαράς που με κατακλύζουν αυτή την στιγμή. Ο Τηλυκράτης είναι πρωταθλητής Γ Εθνικής και έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα των 90+ ετών της ιστορίας του. Δεν ήταν η τύχη. Δεν ήταν η εύνοια της καλής μοίρας. Την σημερινή ημέρα την οραματιστήκαμε πριν τέσσερα χρόνια και κάναμε την φαντασία μας πραγματικότητα με σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και θυσίες. Τι να πω….. Δεν έχω λόγια…. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας , στους φιλάθλους μας και στους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτόν τον άθλο εμφανώς ή σαν αφανείς εργάτες. Ζήτω ο Τηλυκράτης».

Ο Παντζιαράς «ακτινογραφεί» τους αντιπάλους

Ο Ανδρέας Παντζιαράς με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο

Την κατάκτηση της 1ης θέσης του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής, γλέντησαν όλοι το βράδυ του Σαββάτου στη Λευκάδα. Μάλιστα η αποστολή γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από τους κατοίκους του νησιού, που βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχτούν τους πρωταθλητές. Αλλά μέχρι εκεί. Επειδή υπάρχει η ιστορική πρόκληση των αγώνων που θα ακολουθήσουν με τους άλλους πρωταθλητές, από την Κυριακή ξεκίνησε η προετοιμασία για τα πλέι οφ. Ο Ανδρέας Παντζιαράς ξέρει πολύ καλά όλες τις ομάδες της βόρειας Ελλάδας, καθότι έχει περάσει από τους πάγκους πολλών σωματείων (Πυρσός Γρεβενών, Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών, Απόλλων Καλαμαριάς, Πανσερραϊκός, Δόξα Δράμας, Απόλλων Κρύας Βρύσης) και θα προσπαθήσει να «ακτινογραφήσει» και τις αντίπαλες ομάδες, όπως κάνουν όλοι οι σωστοί και έξυπνοι προπονητές. Στο διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη των αγώνων ανόδου, θα ετοιμάσει κατά τον καλύτερο τρόπο την ομάδα για να διεκδικήσει ένα από τα δύο εισιτήρια του 1ου ομίλου για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Το εγχείρημα ασφαλώς είναι δύσκολο, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν. Ο Τηλυκράτης έχει την ποιότητα, αλλά και την δυναμική να φτάσει το ταξίδι μέχρι τον προορισμό του. Θα έχει στο πλευρό του όλο το νησί που ζει ξεχωριστές στιγμές και θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια. Στα 92 χρόνια ιστορίας του δεν ανέβηκε ποτέ στη Β’ Εθνική. Αν το πετύχει φέτος, θα είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διάκριση για το ποδόσφαιρο του όμορφου νησιού και όχι μόνο.

Η πορεία στο πρωτάθλημα

Ανταγωνιστές του Τηλυκράτη στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης ήταν οι Αμφίλοχος Αμφιλοχίας και Μακεδονικός Φούφα. Για ένα διάστημα φάνηκε ως διεκδικητής και ο Ερμής Αμυνταίου, αλλά δεν είχε διάρκεια και παρουσίασε σκαμπανεβάσματα. Όσοι παρακολούθησαν από κοντά τα παιχνίδια του 3ου ομίλου κρίνουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Έκοψε το νήμα του πρωταθλητισμού, η καλύτερη ομάδα. Αν υπολογίσουμε και τη νίκη που θα πάρει την Κυριακή στα χαρτιά με την Καστοριά, η ιστορική ομάδα σφραγίζει τη χρονιά με 51 βαθμούς, σημειώνοντας 15 νίκες, 6 ισοπαλίες, 3 ήττες, με συντελεστή τερμάτων 41-15.

Η ταυτότητα του ιστορικού Τηλυκράτη

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ιδρύθηκε το 1927 σαν μουσικός σύλλογος για να γίνει αθλητικός και να φτάσει μέχρι στις μέρες μας. Το σήμα του είναι τα δύο γράμματα «ΤΛ» δηλαδή Τηλυκράτης Λευκάδας. Σύμφωνα με τον Λευκαδίτη ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη, ο Τηλυκράτης ήταν ιστορικό πρόσωπο του νησιού που ξεχώρισε στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ήταν δε πλοίαρχος με δράση στη ναυμαχία των Αιγός ποταμών τέλη Αυγούστου 405 π.χ. Προς τιμή του ονομάστηκε έτσι η ομάδα του νησιού.
ΕΔΡΑ: Δημοτικό στάδιο Λευκάδας «Γρηγόρης Πλάτωνας».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βασίλειος Κατωπόδης
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ανδρέας Παντζιαράς από 29/3/2016 που είχε διαδεχτεί στην τεχνική ηγεσία τον Άγγελο Μπέκα. (διαδέχτηκε τον Άγγελο Μπέκα στις 29 Μαρτίου 2016).
ΣΚΟΡΕΡΣ: Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Γιώργος Γραμματικόπουλος που σημείωσε 11 γκολ. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Τσικλητήρα Πύλου, ενώ πριν αγωνίστηκε σε Ζαβλάνι. Τριταϊκό, Παναιγιάλειο, Ατρόμητο Αχαίας, ΠΑΟ Βάρδας. Οι σκόρερ των υπόλοιπων τερμάτων είναι: Φέτσης 8, Πετράκος 6, Γκίκα 5, Ιασωνίδης 3, Περιστέρης 3, Τσελάι 1, Παναγιωτόπουλος 1.
ΡΟΣΤΕΡ: Γιώργος Καραγκούνης, ΝίκοςΤρανουλίδης (Τερματοφύλακες), Αναστάσιος Βρεττός, Κώστας Ιασωνίδης, Σπύρος Καταγής, Διονύσης Μπουρδούβαλης, Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, Θεόδωρος Παπακωνσταντής, Χαράλαμπος Πετράκος, Ρομέο Τσελάι (αμυντικοί), Νίκος Βασίλας, Γιώργος Καταγής, Ανδρέας Κτενάς, Λέντι Μπαλή, Γιάννης Μπαλογιάννης, Θανάσης Ρεκατσίνας, Ξενοφών Φέτσης (Μέσοι), Στέφανος Βασιλείου, Γιάννης Γεωργάκης, Ηλία Γκίκα, Γιώργος Γραμματικόπουλος, Δημήτριος Καββαδίας, Σταύρος Καλογερής, Θεόδωρος Περιστέρης, Φώτης Σιδέρης. Οι περισσότεροι παίκτες είναι Λευκαδίτες και από τις γύρω περιοχές.

Συγχαίρουν τον πρωταθλητή

Δεκάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα έχουν κατακλύσει τα γραφεία του Τηλυκράτη, για την κατάκτηση του τίτλου. Όχι μόνο από πρόσωπα και τις τοπικές αρχές, αλλά και από σωματεία της περιοχής. Από τις πρώτες συγχαρητήριες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν ήταν από την ομάδα μπάσκετ της Δόξας Λευκάδας και από τον Πανλευκάδιο. Μπορεί τα δύο ματς του Τηλυκράτη με τον Πανλευκάδιο να μη ανέδειξαν νικητή και να ήταν ντέρμπι, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη διοίκηση της ομάδας να ανακοινώσει τα εξής: «Η οικογένεια του Πανλευκάδιου συγχαίρει τον Τηλυκράτη για την μεγάλη του επιτυχία. Ήταν η καλύτερη ομάδα του ομίλου μας και δίκαια κατέκτησε το  πρωτάθλημα. Τέλος ευχόμαστε να κατακτήσει και τον επόμενο του στόχο, την άνοδο του στη Β Εθνική».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ