Α. Παντζιαράς: Ο Τηλυκράτης μπορεί να απογειωθεί!

Μετά από μερικά χρόνια στην άγονη γραμμή του τοπικού πρωταθλήματος, ο ιστορικός Τηλυκράτης Λευκάδας επέστρεψε στην Γ’ Εθνική κάνοντας μέχρι τώρα μια καλή παρουσία στον 2ο όμιλο. Μαζί με την Α. Ε. Καραϊσκάκη Άρτας είναι από τις ομάδες που ξεχωρίζουν από την περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, έχοντας μια καλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα και με μια παρουσία που είναι σημαντική. Όπως γράψαμε και άλλες φορές από το «ΦΩΣ» ο Τηλυκράτης είναι μια πολύ σημαντική ομάδα, με 90 χρόνια ιστορίας, εκπροσωπώντας ποδοσφαιρικά το κοσμοπολίτικο και σπάνιο σε ομορφιές νησί της Λευκάδας. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο σωματείο, αλλά με ένα σωματείο που έχει βαρύ όνομα, ιστορική φανέλα και τον κόσμο ενός νησιού που είναι πασίγνωστο στα πέρατα του κόσμου και όχι μόνο στην Ελλάδα. Προπονητής από την άνοιξη του 2016 είναι ο Ανδρέας Παντζιαράς από τους πιο αξιόλογους της νέας γενιάς των ελλήνων τεχνικών. Γιός του παλιό διεθνή γκολκίπερ του Άρη Γιώργου Παντζιαρά είναι από μικρός στο ποδόσφαιρο, ταλαντούχος στην προπονητική και με ανοιχτούς δρόμους στο μέλλον. Δούλεψε σε σημαντικές ομάδες όπως είναι Απόλλων Καλαμαριάς, Δόξα Δράμας, Πανσερραϊκός, Πυρσός Γρεβενών, Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών και πολλές ακόμα. Ωστόσο φαίνεται ότι στη Λευκάδα βρήκε το λιμάνι του για να φτιάξει σωστή δουλειά και σε λίγα χρόνια να μπει ψηλότερα ο πήχης των φιλοδοξιών του νησιού. Όλα αυτά μας τα λέει στην συνέχεια ο Ανδρέας Παντζιαράς σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο «ΦΩΣ».

-Πως είδες την ισοπαλία 1-1 την περασμένη Κυριακή με τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Λάρισας;

«Ήταν ένα παιχνίδι που ήταν κόντρα στον πρωτοπόρο. Η πίκρα είναι που είχαμε προβάδισμα στο σκορ και ισοφαριστήκαμε στο 89ο λεπτό. Ήταν δύσκολο το έργο μας γιατί είχαμε από νωρίς 6 παίκτες χρεωμένους με κίτρινες κάρτες. Σημαίνει ότι μας υπολογίζουν σαν ομάδα πάρα πολύ και προσπαθούν να μας βάλουν εμπόδια».

-Το γεγονός ότι ο Τηλυκράτης είχε καιρό να αγωνισθεί με τις αναβολές των αγώνων ήταν ανασταλτικός παράγοντας;

«Είναι ένα θέμα αυτό λαμβάνοντας υπόψη και τους βαρείς αγωνιστικούς χώρους. Αλλά όλοι οι παίκτες που αγωνίσθηκαν με τον Απόλλωνα Λάρισας ήταν σε καλά επίπεδα».

-θα θέλαμε να μας δώσεις Ανδρέα μια εικόνα από τη μέχρι τώρα πορεία του ιστορικού Τηλυκράτη στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής.

«Κάναμε μια αρκετά καλή πορεία αλλά πιστεύω ότι μπορούσαμε να είχαμε ακόμα 4 με 5 βαθμούς παραπάνω. Και αναφέρομαι σε παιχνίδια που τα είχαμε δικά μας, όσον αφορά την αγωνιστική ανωτερότητα και την εξέλιξή τους, αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα αποτελέσματα. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, απ’ αυτά που μας προσφέρει η διοίκηση και από την παρουσία του κόσμου. Το βασικό πρόβλημα είναι το γηπεδικό, καθώς το γήπεδό μας είναι σε κάκιστη κατάσταση. Στη Λευκάδα είναι μόνο ένα γήπεδο με πλαστικό τάπητα που και αυτό είναι σε κακή κατάσταση. Έτσι προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να βρούμε λύσεις για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση μέσα από τις προπονήσεις».

-Είναι σοβαρό το θέμα του γηπέδου.

«Αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα και αποκτήσει ο Τηλυκράτης βοηθητικό γήπεδο, τα επόμενα δύο χρόνια θα απογειωθεί αγωνιστικά και θα έχει υψηλότερες βλέψεις».

-Γενικά ωρίμασαν στην όμορφη Λευκάδα οι συνθήκες για να έρθει η ώρα που θα ανεβάσετε και πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών σας σαν ομάδα;

«Όταν τελειώσει φέτος η χρονιά και κάνουμε ταμείο, βλέποντας που θα έχουμε φθάσει, θα καθορίσουμε και τους μελλοντικούς στόχους. Θα μπορέσει η διοίκηση και εμείς που είμαστε στο αγωνιστικό τμήμα να δούμε τα λάθη μας, για να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε, ούτως ώστε ο Τηλυκράτης του χρόνου που θα υπάρξουν και αλλαγές των ομίλων με κοντινότερες αποστάσεις, μπορεί να γίνει φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης. Είναι μια ομάδα με ιστορία και βαρύ όνομα».

-Για τη συνέχεια και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Η φετινή χρονιά δεν λέει πολλά πράγματα, όχι για την ομάδα μας αλλά με τον τρόπο που γίνεται το πρωτάθλημα. Το ότι πέφτει μόνο μια ομάδα, αφαιρεί το ενδιαφέρον και την αγωνία που θα είχε υπό άλλες συνθήκες το πρωτάθλημα. Βλέπουμε κάθε παιχνίδια χωριστά και οι παίκτες μας συνεχώς να έχουν αγωνιστική εξέλιξη. Τα περισσότερα παιδιά που έχουμε είναι από πέρυσι που αγωνίζονταν στο τοπικό πρωτάθλημα».

-Ανδρέα πως είναι γενικότερα το κλίμα στην ομάδα, ο κόσμος είναι κοντά σας; Το είπες πριν ότι σας βοηθά, αλλά θα θέλαμε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί μιλάμε για ομάδα νομού και όχι μόνο πόλης, σε ένα προνομιακό από ομορφιές κομμάτι της πατρίδας μας.

«Η διοίκηση είναι πραγματικά αξιέπαινη και όλοι τους δίνουν καθημερινά το παρόν στην ομάδα. Είναι άνθρωποι που τους εκτιμά η κοινωνία της Λευκάδας και αναγνωρίζει την ανιδιοτέλειά τους. Οι συνθήκες δουλειάς στην Λευκάδα είναι ιδανικές με εξαίρεση το γηπεδικό πρόβλημα. Και ο κόσμος μας βοηθά πολύ. Όπως προανέφερα, αυτή η ομάδα με το βάρος που έχει σαν όνομα, αν λύσει το πρόβλημα με ένα δικό της βοηθητικό γήπεδο θα απογειωθεί και θα φθάσει ψηλά».

-Τμήματα υποδομών υπάρχουν;

«Ασφαλώς και υπάρχουν. Έχουμε 150 παιδιά από τη Λευκάδα στις ακαδημίες μας έχοντας και συνεργασία με τον ΠΑΟΚ σε επίπεδο τεχνογνωσίας».

-Γενικά πως είναι η κατάσταση και το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην περιοχή της Λευκάδας και της ευρύτερης περιοχής;

«Στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας ο Πανλευκάδιος ξεχωρίζει απ’ όλες τις ομάδες. Δεν υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός. Στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία γίνονται πιο δυνατά πρωταθλήματα και περισσότερο ανταγωνιστικά».

-Υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις να στηρίξετε το ρόστερ της ομάδας σε παιδιά από την Λευκάδα και τις γύρω περιοχές;

«Εμείς αξιολογούμε και ψάχνουμε ότι καλύτερο από πλευράς δυναμικού ποδοσφαιριστών από την Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε και παιδιά από άλλες περιοχές, από το Καναλλάκι, το Αγρίνιο, την Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τόσο εύκολο να στηριχθεί μια ομάδα μόνο με παιδιά από την περιοχή, αν θέλει να βάλει υψηλούς στόχους. Μη ξεχνάτε ότι η Λευκάδα είναι μια τουριστική περιοχή που τα περισσότερα παιδιά εργάζονται το καλοκαίρι και δεν έχουν πολύ χρόνο για ποδόσφαιρο και προπονήσεις».

-Αυτό είναι ένα θέμα που υπάρχει σε όλες τις τουριστικές περιοχές.

«Εμείς το καταφέραμε φέτος να έχουμε τους παίκτες στις προπονήσεις και να λειτουργούμε σε καθαρά επαγγελματικά επίπεδα. Κάποια παιδιά εργάζονταν αλλά κάναμε έτσι το πρόγραμμα για να μη χάνουν και αυτά τις προπονήσεις. Αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό έχοντας έτσι όλους τους παίκτες σε μια καλή κατάσταση».

-Ο Τηλυκράτης ξαναγύρισε στη Γ’ Εθνική μετά από κάποια χρόνια και είναι ένα σωματείο που πλησιάζει στα 90 χρόνια ιστορίας. Πως τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες ομάδες;

«Παίξαμε σε Βόλο, Κατερίνη, σε άλλες πόλεις κόντρα με ιστορικές ομάδες. Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει ένας αξιοπρόσεκτος σεβασμός απέναντι στην ομάδα, την ιστορία της και το όνομα του Τηλυκράτη. Του χρόνου η ομάδα μας συμπληρώνει 90 χρόνια κάνοντας σημαντικές επιτυχίες στο ποδόσφαιρο. Κερδίσαμε το χειροκρότημα των αντιπάλων, τον σεβασμό και το χειροκρότημά τους».

-Βλέπουμε Ανδρέα ότι βρήκατε την κατάλληλη χημεία εσύ και οι άνθρωποι του Τηλυκράτη. Ανέβασες πέρυσι την ομάδα στη Γ’ Εθνική και συνεχίζετε αγαπημένοι τη συνεργασία. Να μη σας ματιάσουμε.

«Πριν από τον Τηλυράτη δούλεψα σε ιστορικές ομάδες με κόσμο, στόχους και πίεση από τον κόσμο, όπως είναι ο Απόλλων Καλαμαριάς, η Δόξα Δράμας και ο Πανσερραϊκός. Ήθελα λίγο αποφόρτιση και στη Λευκάδα βρήκα πολύ καλές συνθήκες. Ήταν μια ιδανική η πρόταση του Τηλυκράτη να συνεργασθώ πάλι με ανθρώπους μετά από μια πενταετία και να γνωρίσω και νέους ανθρώπους, όπως είναι ο Τριαντάφυλλος Βλάχος, ο Βασίλης Κατωπόδης, ο κύριος Μελάς που έχουν μπει στη διοίκηση. Είμαστε όλοι μια καλή παρέα, συνεργαζόμαστε αρμονικά και αυτό είναι προς όφελος της ομάδας».

-Είναι αυτό που λέμε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Να το πω μεταφορικά.

«Είμαστε πολλές ώρες καθημερινά μαζί για τα ζητήματα της ομάδας, αλλά γενικά είμαστε όλοι φίλοι και αυτό κάνει καλύτερη τη συνεργασία μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που θέλει να μπει μπροστά για να φανεί αυτός και να ξεπεράσει κάποιον άλλον. Μοναδικός στόχος είναι, ότι κάνουμε να είναι προς όφελος της μεγάλης ομάδας του νησιού».

-Ποιες ομάδες εκτιμάς ότι είναι τα φαβορί για την άνοδο στη Β’ Εθνική;

«Στον 1ο όμιλο ξεχώρισαν Καλαμαριά και Δόξα Δράμας. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα να συναγωνισθεί αυτές τις ομάδες. Στον 2ο όμιλο ο Απόλλων Λάρισας και ο Ολυμπιακός Βόλου θα είναι στις δύο πρώτες θέσεις μέχρι το τέλος με βάσει τα όσα είδαμε μέχρι στιγμής. Στον 3ο όμιλο η Παναχαϊκή με την οργάνωση, τον κόσμο και το όνομα που έχει πιστεύω ότι έχει τις δυνατότητες να τερματίσει πρώτη. Ο 4ος όμιλος είναι δύσκολος με πολλές καλές ομάδες όπως είναι ο Εργοτέλης, ο Ιωνικός, η Προοδευτική αλλά και άλλες που είναι σε καλό επίπεδο ο Ερμής Ζωνιανών, ο Άγιος Ιερόθεος και άλλες. Ο συναγωνισμός σ’ αυτό τον όμιλο θα είναι μεγάλος και αμφίρροπη η μάχη της ανόδου».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο-Εφημερίδα ΦΩΣ