Κατσουράνης στο Contra.gr: “Κουράστηκε ο Σάντος να τον πετούν ψηλά”

Ο Κώστας Κατσουράνης δεν δούλεψε απλά με τον Φερνάντο Σάντος. Συνεργάστηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία σε τρεις ομάδες. Στην ΑΕΚ, την Μπενφίκα και φυσικά την Εθνική ομάδα. Αρα, ο Πατρινός παλαίμαχος άσος είναι ένας από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσει για το έπος που πέτυχε ο Πορτογάλος τεχνικός και η Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας στο Euro της Γαλλίας. Οι απόψεις του “Κατσούρ” παρουσιάζουν, ως συνήθως, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αξίζει τον κόπο να τις διαβάσετε.

Ο προπονητής, ο άνθρωπος, ο δάσκαλος

– Δίκαια πήρε τον τίτλο η Πορτογαλία;

Κατ’ αρχήν να πω ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Αυτά είναι για το…λαό. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί σ’ ένα ποδοσφαιρικό ματς. Η Πορτογαλία έκανε αυτό που έπρεπε, πήγε το παιχνίδι εκεί που έπρεπε να το πάει. Στο τέλος στάθηκε πιο τυχερή και πήρε το παιχνίδι. Το άξιζαν και η Πορτογαλία και ο Σάντος.

– Την πορεία της γενικά στο τουρνουά πώς την κρίνεις;

Παρακολούθησα όλα τα παιχνίδια της, εκτός από αυτό κόντρα στην Ουγγαρία. Εκανε καλό τουρνουά σε γενικές γραμμές, νομίζω ήταν μέσα στις 5-6 καλύτερες ομάδες. Οταν είσαι μέσα στους 5-6 καλύτερους μπορείς να πάρεις και το τρόπαιο. Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο και οι συγκυρίες.

Εμείς, ας πούμε, ήμασταν στις 7-8 καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ του 2014 και ας μην περάσαμε στην οκτάδα. Όμως, “αν” και “πως” δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Δίνουμε συγχαρητήρια στο νικητή και τέλος. Τότε στην Κόστα Ρίκα, σήμερα στην Πορτογαλία.

– Ποιο ήταν το αποτύπωμα του Σάντος σ’ αυτήν την ομάδα;

Σίγουρα, πέρασε κάποια στοιχεία. Καθαρά προπονητικά. Το πιο βασικό ήταν ότι τους έκανε πιο πολύ ομάδα. Τα τέσσερα βασικά στοιχεία του Σάντος είναι οργάνωση, αυτοσυγκέντρωση, πάθος, ομαδικότητα, τα είχαν σε αυξημένο βαθμό σ’ αυτό το Euro. Γι’ αυτό και πέτυχαν, αυτό ήταν το κλειδί. Εμείς αυτά τα στοιχεία τα είχαμε αρκετά χρόνια. Οι Πορτογάλοι όμως είχαν και περισσότερο επιθετικό ταλέντο χωρίς πάντως να διαθέτουν τα αστέρια του παρελθόντος.

– Ταίριαξαν ιδανικά οι νέοι με τους παλιούς…

Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Πως μπαίνουν τα νέα παιδιά σε μία ομάδα. Το πάντρεμα έγινε πάντως στην Πορτογαλία. Ο βασικός κορμός στην ομάδα αυτή τη φορά ήταν η Σπόρτινγκ. Η ομάδα αυτή έχει ένα τεράστιο προπονητή, τον Ζόρζε Ζεσούς. Εφέτος η Σπόρτινγκ πήρε 15 βαθμούς περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Εχασε το πρωτάθλημα για δύο βαθμούς. Στην Πορτογαλία υπάρχε και οργάνωση και προγραμματισμός. Εβαλαν και ένα παιδί-φαινόμενο μέσα στην ομάδα εφέτος, τον Ρενάτο.

– Δεν τον πέταξαν όμως στα βαθιά νερά χωρίς βοήθεια…

Εκριναν πάντως ότι μπορεί. Κάπως έτσι μπήκα εγώ το 2004 από τον Ρεχάγκελ, άσχετα αν ήμουν πέντε χρόνια μεγαλύτερος σαν ηλικία. Ηταν το πρώτο μου μεγάλο τουρνουά. Υπήρχε όμως ο προπονητής που ήξερε πως να το κάνει. Οπως και τώρα. Ο προπονητής πρέπει να δει ότι ο νέος παίκτης έχει την καρδιά και την ψυχή διαθέσιμη για την ομάδα. Ο Σάντος δεν δουλεύει στην τύχη.

Ο Σάντος δεν έχει κολλήματα

– Ποιο είναι το μεγάλο ατού του;

Ο Σάντος δεν έχει κολλήματα. Αν κρίνει ότι πρέπει να παίξεις, όποιος και αν είσαι, θα παίξεις. Συζητούσαμε μαζί στη Λισσαβόνα πριν από το Euro. Μου είπε ότι έχει μία πληθώρα παικτών στα χαφ, ότι ήταν δύσκολο να επιλέξει τους καλύτερους. Αποδείχθηκε όμως ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά έκανε τις καλύτερες επιλογές σε πρόσωπα.

“Ο Σάντος πείθει τους παίκτες ότι αυτό που παίζει φέρνει αποτελέσματα και οι παίκτες τον ακολουθούν πιστά”.

– Δεν έπαιξε ρόλο ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία παιδιών όπως ο Κουαρέσμα;

Ο Κουαρέσμα είναι ένα παιδί φτιαγμένο για να παίζει ποδόσφαιρο, πολύ καλό. Εχει ποδοσφαιρική τρέλα, δεν είναι εγωιστής. Ο Σάντος έκανε και άλλες καλές επιλογές, τα δύο πλάγια μπακ, ας πούμε, είναι καθαρά δική του έμπνευση. Εφερε πίσω τον Καρβάλιο που ήταν εκτός ομάδας πριν. Και από πίσω υπάρχουν και άλλοι που έρχονται.

– Τις κρίσεις πως τις χειρίζεται ο Σάντος;

Εχει σχέση με τους αρχηγούς της ομάδας, τους πιο παλιούς. Αν νιώθει ότι η ομάδα είναι δική του, παίρνει καλές αποφάσεις. Στην Εθνική τη δική μας έκανε φοβερά πράγματα, έχασε μόνο μία φορά σε προκριματικά, από τη Βοσνία. Την Πορτογαλία την πήγε στο Euro με 7 στις 7 νίκες στα προκριματικά. Δεν έχει χάσει ακόμα σε επίσημο ματς. Πείθει τους παίκτες ότι αυτό που παίζει φέρνει αποτελέσματα και οι παίκτες τον ακολουθούν πιστά. Στις κρίσεις είναι πάντα δίκαιος. Δεν θα πάει με το όνομα, θα πάει με αυτόν που έχει το δίκιο.

Πραγματικός δάσκαλος, μορφωμένος και λάτρης της Ελλάδας

– Θα μας τον σκιαγραφήσεις λίγο και εκτός γηπέδου;

Εκτός γηπέδου είναι ένας πραγματικός δάσκαλος. Πιο χαλαρός, πιο διασκεδαστικός από ότι τον βλέπουμε στον πάγκο. Και σήμερα τον είδα πιο χαλαρό στη γιορτή στη Λισσαβόνα. Είναι επίσης πολύ μορφωμένος. Οσα χρόνια τον ξέρω, βρίσκει το χρόνο, απομονώνεται και διαβάζει. Δεν ήταν τυχαίες οι απαντήσεις που έδωσε στο Euro του 2012 για την ελληνική ιστορία. Είναι ενημερωμένος για τα ζητήματα της Ελλάδας. Ταιριάζει έτσι και αλλιώς η κουλτούρα των Πορτογάλων με των Ελλήνων. Πάνω κάτω ίδιος πληθυσμός, κτλ.

– Πως βλέπεις να πορεύονται από εδώ και πέρα οι Πορτογάλοι;

Θα εκμεταλλευτούν την κατάκτηση του τροπαίου και αναμένεται να βελτιώσουν και άλλο τις υποδομές τους. Δεν ξέρω αν καταλάβατε ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά ο Σάντος χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες εκτός από τους δύο τερματοφύλακες. Δεν έχει ξαναγίνει από πρωταθλήτρια Ευρώπης. Σε μας τέσσερα παιδιά δεν έπαιξαν καθόλου συν τους δύο τερματοφύλακες.

 

– Εγινε πολύς λόγος για τον τρόπο με τον οποίο προτίμησε να παίξει ο Σάντος…

Εγώ δεν κατακρίνω τον τρόπο που έπαιξε και παίζει. Είναι δικαίωμά του, από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την άποψή του. Βέβαια ο ποδοσφαιριστής σκέφτεται πάντα διαφορετικά από το θεατή. Αυτό που μένει όμως είναι ο νικητής. Λένε ότι παίζει αμυντικά ο Σάντος, εγώ νομίζω ότι παίρνει πάντα από το υλικό του ότι μπορεί. Το ότι ήταν καλοί στο αμυντικό κομμάτι σίγουρα ήταν έργο Σάντος. Επιθετικά πάντα είχαν σχολή οι Πορτογάλοι. Στη Γαλλία έπαιξαν πιο συγκεντρωμένα. Παράδειγμα: Αμύνθηκαν εξαιρετικά στα στημένα των Γάλλων. Αυτό ήταν θέμα δουλειάς και συγκέντρωσης.

– Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σένα…

Τα τελευταία έξι χρόνια έχει μόνο επιτυχίες ο Σάντος. Για το μέγεθος των χωρών που προπονούσε έχει κάνει τρομερή δουλειά και έχει ζήσει εκπληκτικές στιγμές. Βαρέθηκε να τον πετάνε οι παίκτες ψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σχόλιο Τσάρλυ: Το Euro έχει τη σφραγίδα Σάντος
Σχόλιο Νίκου Γιαννόπουλου: Να ήμουν το τσιγάρο του Φερνάντο
Σχόλιο Θέμη Καίσαρη: Όταν ο Ρονάλντο έγινε ξανά το παιδί που κλαίει

Πηγή: contra.gr