Πιο δυνατός του χρόνου ο Τηλυκράτης Λευκάδας

Μια αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής, στον 3ο όμιλο, ο Τηλυκράτης Λευκάδας, «κλείδωσε» και μαθηματικά την παραμονή του στην Κατηγορία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ «ΦΩΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

Μετά από καλή εμφάνιση, κέρδισε άνετα με σκορ 2-0 τον Θρίαμβο Σερβιανών και εξασφάλισε τον στόχο του. Αντίθετα η γιαννιώτικη ομάδα αποχαιρετά την Κατηγορία, καθώς έριξε στη Λευκάδα την τελευταία ζαριά, χωρίς αποτέλεσμα. Την Κυριακή, το τελευταίο ματς με τον πρωτοπόρο Κρόνο Αργυράδων στο νησί των «Φαιάκων», έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για τους Λευκαδίτες. Όμως δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα εντείνουν τις προσπάθειες και στη συνέχεια. Αφενός μεν θέλουν να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυλαία του πρωταθλήματος, αλλά παράλληλα έχουν στόχο και την κατάκτηση του Κυπέλλου της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Ο Τηλυκράτης θα παίξει στον τελικό του θεσμού με τον συμπολίτη του Πανλευκάδιο, σε ημερομηνία που θα ορίσει η τοπική Ένωση. Και σ’ αυτά τα παιχνίδια κυριαρχούν πάνω απ’ όλα οι λόγοι γοήτρου. Ο τελικός θα γίνει στο ΔΑΚ Λευκάδας και θα είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου της περιοχής.
Βρεθήκαμε στη Λευκάδα και καταγράψαμε για το «ΦΩΣ» το στίγμα της φετινής πορείας του ιστορικού Τηλυκράτη, που είχε αρκετές αναταράξεις, μέχρι να βρει το λιμάνι του. Τον τελευταίο καιρό, υπήρχε άγχος για την παραμονή και κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο όμορφο νησί, ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως τον τελευταίο καιρό, η ομάδα υπό την καθοδήγηση του τεχνικού Δημήτρη Μαγκαφίνη, βρήκε τα πατήματά της. Πήρε νίκες και βαθμούς, αλλά παράλληλα έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο. Μετά την σοκαριστική εντός έδρας ήττα με σκορ 0-3 από την Λευκίμη, μεσολάβησε το ματς με την Φλωριάδα Άρτας. Δεν χρειάστηκε να ιδρώσει ο Τηλυκράτης, το πήρε στα χαρτιά, αφού η αντίπαλη ομάδα είχε αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Το χρονικό αυτό διάστημα που δεν υπήρχε αγώνας, δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Μαγκαφίνη, που δύο αγωνιστικές πριν είχε διαδεχτεί στην τεχνική ηγεσία τον Ηλία Μαγκάκη, να κάνει μίνι προετοιμασία και να βάλει κάποια πράγματα στη σειρά, καταστρώνοντας τα πλάνα για την τελική ευθεία. Ακολούθησε η εμφατική νίκη με σκορ 5-0 επί της ομάδας Αεράτα Γρεβενά και το μεγάλο «μπαμ» έγινε δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος, με τη μεγάλη νίκη με σκορ 3-0 μέσα στη Ναύπακτο επί του τοπικού Αστέρα, εκ των διεκδικητών της πρώτης θέσης στον Όμιλο. Σα να βρέθηκε το μαγικό κουμπί, που έβαλε μπροστά τη μηχανή. Ο Τηλυκράτης έβγαλε μεγάλη ενέργεια στο γήπεδο και την περασμένη αγωνιστική μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο το κρίσιμο ματς με τον Θρίαμβο, όπου παίχτηκε η Κατηγορία. Κέρδισε άνετα 2-0, με δοκάρι στο ενεργητικό του  και πολλές ευκαιρίες, αλλά κυρίως με πολύ καλή εμφάνιση.
Τώρα στη Λευκάδα ηρέμησαν, όσον αφορά το πρωτάθλημα και περιμένουν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Με το παιχνίδι αυτό θα κλείσει και η αυλαία των αγωνιστικών υποχρεώσεων της φετινής σεζόν. Από εκεί και μετά, θα τρέξουν οι εξελίξεις για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Η διοίκηση του γιατρού Θανάση Καραγιάννη θα δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας, περιμένοντας βέβαια και τις εξελίξεις, για το πώς θα είναι το ποδοσφαιρικό τοπίο με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είναι στα «σκαριά» και πόσο μπορεί να επηρεάσει της εξελίξεις και στα σωματεία Γ’ Εθνικής. Αφού πρώτα γίνει αποτίμηση της χρονιάς που φεύγει, για να εντοπιστούν και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν. Ο Τηλυκράτης είναι μια μεγάλη οικογένεια και η διοίκηση θα χαράξει τη νέα πορεία, εκτιμώντας όλες τις παραμέτρους.
Όπως διαπιστώσαμε και προσωπικά βρισκόμενοι στη Λευκάδα, υπάρχει εκτίμηση στο πρόσωπο του προπονητή Δημήτρη Μαγκαφίνη, τον οποίο και αποθέωσαν οι φίλαθλοι, μετά τη νίκη επί των Σερβιανών. Μάλιστα μας είπαν, ότι ο Μαγκαφίνης έκανε καλή δουλειά τον τελευταίο καιρό και αν υπήρχαν 3-4 ακόμη αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, ο Τηλυκράτης με τη φόρα που έχει, θα μπορούσε να διεκδικήσει καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία. Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν, να ανανεωθεί η συνεργασία του Μαγκαφίνη, για να έχει την ευχέρεια να χτίσει αυτός την ομάδα το καλοκαίρι. Όμως είναι πολύ νωρίς για αποφάσεις. Όταν με το καλό τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και ωριμάσουν οι συνθήκες, θα μπορούν να ειπωθούν περισσότερα πράγματα για το πώς βλέπουν στη Λευκάδα τη νέα σεζόν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μια καλή φουρνιά νέων παικτών από τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές, που δένουν με τους έμπειρους παίκτες, αποτελώντας τη μαγιά για τη νέα χρονιά. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει προσπάθεια απ’ όλους, για έναν καλύτερο και πιο δυνατό Τηλυκράτη.
Μιλάμε για μια ομάδα, που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Έχει βαριά φανέλα, μεγάλη ιστορία (έτος ίδρυσης 1927), εκπροσωπεί το πανέμορφο νησί της Λευκάδας, σημείο αναφοράς για χιλιάδες επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια πέτυχε πολλά και έδωσε ξεχωριστή νότα στο ποδόσφαιρο της περιοχής. Πέρσι ήταν ο πρωταθλητής του 3ου Ομίλου Γ’ Εθνικής και έδωσε αγώνες κατάταξης με Ηρακλή, ΝΠΣ Βόλου και Απόλλωνα Παραλιμνίου για άνοδο στη Β’ Εθνική. Το 2016, με πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Βλάχο ανέβηκε στη Γ’ Εθνική, σταθεροποιήθηκε, πήρε τίτλο και άλλαξε επίπεδα, σε σχέση με παλιότερα χρόνια.

Η ταυτότητα και το στίγμα της φετινής πορείας

Ο Τηλυκράτης, σε 22 αγώνες έχει 36 βαθμούς και είναι στην 7η θέση με την Α. Ε. Λευκίμμης Κέρκυρας. Έχει συνολικά 11 νίκες, 3 ισοπαλίες και 8 ήττες, με συντελεστή τερμάτων 30-20. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός έδρας πήρε περισσότερους βαθμούς, απ’ όσους πήρε μέσα στη Λευκάδα. Εντός έδρας έχει 5 νίκες, 6 ήττες και εκτός έδρας 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Ξεκίνησε με προπονητή τον Δημήτρη Κονιδάρη, με τον οποίο λύθηκε η συνεργασία μετά τα Χριστούγεννα. Κάθισε για ένα μήνα στον πάγκο ο παλιός άσσος της Αναγέννησης Άρτας Ηλίας Μαγκάκης, που στις 13 Φεβρουαρίου, παρέδωσε τη σκυτάλη στον νυν τεχνικό Δημήτρη Μαγκαφίνη. Η αλλαγή προπονητών στα μέσα της σεζόν, ασφαλώς δεν ήταν ότι καλύτερο. Όμως ότι κραδασμοί υπήρχαν, απορροφήθηκαν με τις νίκες και τις καλές εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια. Προπονητής τερματοφυλάκων είναι η παλιά δόξα Σπύρος Φούκας, ορκισμένος στην ιδέα της ομάδας.
Με τη φανέλα του Τηλυκράτη αγωνίστηκαν οι Αριστομένης Κουσιάδης, Συμεών Συνοδινός, Κώστας Τεντζέρης, Νίκος Τρανουλίδης, Νίκος Κουσιάδης, Κώστας Ιασωνίδης, Σπύρος Καταγής (αρχηγός), Διονύσης Μπουρδούβαλης, Γιάννης Πριόνας, Ρομέο Τσελάι, Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Νίκος Βασίλας, Ιβάνοφ Ίλιεφ, Γιώργος Καταγής, Αλέξανδρος Ματσίγκος, Μπαλή Λέντι, Γιάννης Μπαλογιάννης (μεταγράφηκε τον Ιανουάριο στον Οικονόμο Τσαριτσάνης), Σκουρτάι Άντναντ (αποχώρησε τον Οκτώβριο), Κλάιντι Τόσκα, Ξενοφών Φέτσης (τον Ιανουάριο μεταπήδησε στον Αχέροντα Καναλλακίου), Χριστόφ Μπορίσοφ, Γιάννης Γεωργάκης, Σπύρος Γεωργούσης, Αλέξανδρος Κολοβός, Αριστείδης Μιχάλης, Θεόδωρος Περιστέρης, Χρήστος Φράγκος.
Το διοικητικό σχήμα, όπως διαμορφώθηκε το περασμένο καλοκαίρι με επικεφαλής τον γνωστό χειρουργό γιατρό Θανάση Καραγιάννη, έχει ως εξής: Πρόεδρος Θανάσης Καραγιάννης, αντιπρόεδροι: Βασίλης Μελάς, Φίλιππος Σκληρός, Νίκος Μασούρης. Γενικός γραμματέας Νίκος Γληγόρης, ταμίας Νίκος Γληγόρης, Έφορος Νίκος Κατηφόρης, γενικός αρχηγός Σπύρος Φραγκούλης, υπεύθυνος επικοινωνίας Σπύρος Δάγλας, μέλη Σπύρος Προκόπης, Πάνος Μικρώνης.

Το 1927 η ίδρυση του Τηλυκράτη

Όπως γράφει ο καθηγητής Θανάσης Καλαφάτης στο βιβλίο «Αθλητική και κοινωνική ιστορία του Τηλυκράτη Λευκάδας», στις αρχές του έτους 1927 ιδρύθηκε στο νησί ο Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής με το όνομα «Τηλυκράτης», δημιουργώντας τμήμα στίβου και ποδοσφαίρου. Το προσωρινό καταστατικό του συλλόγου έχει υπογραφεί στις 21 Φεβρουαρίου 1927 από τον πρόεδρο Ι. Σταματέλο και τα μέλη Α. Μανούδη, Δ. Καλυβιώτη και Χ. Λάζαρη. «Η ίδρυση του ΣΕΦΑ «Τηλυκράτης – γράφει ο Θανάσης Καλαφάτης- συμπίπτει με το μεγάλο κύμα επέκτασης των ποδοσφαιρικών και αθλητικών συλλόγων μετά το 1922. Δίπλα στον «Πανιώνιο», τον «Απόλλωνα» και την «ΑΕΚ» Αθηνών, ιδρύονται στη συνέχεια πληθώρα αθλητικών σωματείων σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Το 1927 μαζί με τον ΣΕΦΑ «Τηλυκράτης» ιδρύονται, μεταξύ άλλων, ο «Εθνικός Αστέρας» Καισαριανής, ο «Παναιγιάλειος» Αιγίου, ο Γυμναστικός Σύλλογος Σερρών «Απόλλων» και ο «Πέλοψ» Κιάτου. Ένα χρόνο νωρίτερα ιδρύεται ο «Παναιτωλικός» Αγρινίου, ο «Πανθεσσαλονίκιος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών» ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, ο «Μακεδονικός» Θεσσαλονίκης και ο «Ολυμπιακός» Λαμίας. Πριν από τον Τηλυκράτη, υπήρχε στη Λευκάδα η γυμνασιακή ομάδα «Σαπφώ».
Στη δεκαετία του ’60 το σωματείο πέρασε από διάφορες φάσεις. Το 1963 ο Τηλυκράτης συγχωνεύτηκε με τον «Λευκάτα» και προήλθε το σωματείο «Πανλευκάδιος». Σύμφωνα με την ιστορική βίβλο, για τη συγχώνευση υπήρξαν αντιδράσεις. Έτσι το 1965 πρώην μέλη του Τηλυκράτη, ίδρυσαν το νέο σωματείο «Λευκάδα». Στην περίοδο της δικτατορίας με την πίεση του τότε καθεστώτος, το 1968, συγχωνεύτηκαν υποχρεωτικά ο «Πανλευκάδιος» με το σωματείο «Λευκάδα» και η νέα ομάδα ονομάστηκε «Φοίνιξ» Λευκάδας. Μετά τη μεταπολίτευση, επανήλθε πάλι το σωματείο Τηλυκράτης που είναι μέχρι τις μέρες μας.
Έδρα της ιστορικής ομάδας είναι το ΔΑΚ Λευκάδας «Πλάτων Γρηγόρης». Φέρει την ονομασία του παλιού ποδοσφαιριστή Πλάτωνα Γρηγόρη, που σε αγώνα του Τηλυκράτη με την Α. Ε. Πρέβεζας στις 15/9/1968 στη Λευκάδα τραυματίστηκε σοβαρά και 15 ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Μαγκαφίνης: Αν στηρίξουν την ομάδα θα πάει ψηλά

«Ο Τηλυκράτης είναι η πρώτη ομάδα στο νησί της Λευκάδας και αν τη στηρίξουν οι φορείς μπορεί να πάει και ψηλότερα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο «ΦΩΣ», ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Μαγκαφίνης, για τη δουλειά του οποίου στον Τηλυκράτη, ακούσαμε τα καλύτερα από φιλάθλους. Είναι από τους λίγους επαγγελματίες προπονητές, που δούλεψαν φέτος στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής. Πριν από τον Τηλυκράτη κάθισε σε πάγκους πολλών ομάδων, όπως Ζάκυνθος, Κόρινθος, Αστέρας Μαγούλας, Ορφέας Ελευθερούπολης, Βυζάντιο Κοκκινοχώματος, Ερμιονίδα, Νέστος Χρυσούπολης, Παλαιοχώρα, Α. Ε. Λευκίμμη Κέρκυρας.

-Κύριε Μαγκαφίνη σε τι κατάσταση βρήκατε τον Τηλυκράτη και που οφείλεται αυτή η αγωνιστική ανόρθωση του τελευταίου καιρού;

«Δεν είναι φρόνιμο αυτή τη στιγμή να πω σε τι κατάσταση βρήκα την ομάδα. Το κρατώ μέσα μου. Ήταν μια ομάδα με χαμηλή την ψυχολογία των παικτών. Μετά το ματς με το Σούλι Παραμυθιάς, είχε αποχωρήσει και ο Ιασωνίδης, ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής. Ήξερα που ήρθα και ανέλαβα σε δύσκολες συνθήκες. Ήξερα ότι ο Τηλυκράτης είχε προβλήματα. Υπήρξε μια καλή χημεία με τα παιδιά, που είναι καλοί παίκτες και καλή συνεργασία με όλους. Έτσι φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα, η ομάδα να παίζει καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, που χαίρεται να το βλέπει ο κόσμος. Βρήκα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και προσπάθησα να τους περάσω το μήνυμα ότι μπορούμε να σωθούμε άνετα. Υπήρχε μια βάση 6-7 παικτών, που πέρσι είχε πάρει και το πρωτάθλημα. Γενικά είχαμε μια καλή χημεία με τη διοίκηση και τον κόσμο».

-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το φετινό πρωτάθλημα που οδεύει προς το τέλος του;

«Δεν υπήρχε μεγάλη ποιότητα στον δικό μας όμιλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και αξιόλογες ομάδες. Είχα ξεκινήσει τη σεζόν ως προπονητής στην Α. Ε. Λευκίμμης και αν με άφηναν να συνεχίσω, η ομάδα θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Αλλά κάθε εμπόδιο σε καλό θα έλεγα. Βρέθηκε στο δρόμο μου ο Τηλυκράτης. Το καλό είναι ότι υπάρχει ανταγωνισμός για την 1η και 2η θέση μέχρι την τελευταία αγωνιστική στον 3ο όμιλο. Ήταν ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων».

-Μας είπαν πολλοί φίλαθλοι στη Λευκάδα, ότι ο Τηλυκράτης θα μπορούσε να κάνει καλύτερη πορεία φέτος. Συμφωνείτε με αυτή την θεωρία;

«Ο Τηλυκράτης έχει μικρό ρόστερ, αλλά με ποιοτικούς παίκτες. Παράλληλα υπάρχει στα υπέρ του το βάρος της φανέλας, η ιστορία, ο κόσμος. Πιστεύω αν γίνονταν κάποια πράγματα από την αρχή, που τα ξέρουν καλύτερα οι διοικούντες, πιστεύω και εγώ θα ήταν πιο εύκολη η αποστολή».

-Η Λευκάδα, μπορεί να στηρίξει μια ομάδα για να κάνει την υπέρβαση;

«Η πρώτη ομάδα της Λευκάδας, είναι ο Τηλυκράτης, δεν υπάρχει άλλη με αυτό το εκτόπισμα. Άρα πρέπει να τύχει της ανάλογης μεταχείρισης. Πρέπει να βοηθηθεί ο Τηλυκράτης απ’ όλους τους φορείς. Μπορεί η Λευκάδα να είναι πολύ όμορφο νησί, αλλά και ο Τηλυκράτης είναι διαφήμιση του νησιού. Εάν βοηθηθεί, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και προοπτικές να κάνει την υπέρβαση και να πάει σε παραπάνω Κατηγορία».

-Αν και είναι νωρίς, το χειροκρότημα των φιλάθλων στο πρόσωπό σας, μας δίνει το ερέθισμα να ρωτήσουμε, αν σκέφτεστε την παραμονή και τη νέα σεζόν.

«Να τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και μετά έχουμε μπροστά μας χρόνο. Εγώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία με τον Τηλυκράτη και τη διαμονή μου στη Λευκάδα. Θα περιμένουμε λίγο καιρό και θα δούμε».

-Έχετε και τον τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας με την άλλη ομάδα της πόλης Πανλευκάδιο. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

«Είμαστε καλύτερη ομάδα από τον Πανλευκάδιο. Αν έχουμε αυτόν τον ρυθμό, είναι δύσκολα να μας ακολουθήσει ομάδα Α’ Κατηγορίας τοπικού. Αλλά είναι τοπικό ντέρμπι, που έχει ιδιαιτερότητες. Θα παίξουν παθιασμένα οι αντίπαλοι για να κερδίσουν τον Τηλυκράτη. Εμείς είμαστε γεμάτοι, έχουμε καλή ψυχολογία και θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, για να πάρουμε το Κύπελλο».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ