«Πλάνο με 18 ομάδες»

Για το σενάριο των δύο ομίλων στη Football League, την αναξιοπιστία και την αντίδραση της κατηγορίας μίλησε ο Λεουτσάκος

Δεν έχει ενημέρωση ο Λεωνίδας Λεουτσάκος για αύξηση των ομάδων στη Football League, τονίζοντας πως έχουν συζητηθεί σενάρια για δύο ομίλους. Ωστόσο, με δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας 96,3, επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρχει διοίκηση στην ΕΠΟ είναι δύσκολο να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές, ωστόσο ελπίζει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο πρόεδρος της Football League τόνισε πως γίνονται προσπάθειες να βρεθούν χορηγοί για τη νέα σεζόν, ενώ η κατηγορία έχει όπλα στη φαρέτρα της ενόψει των συζητήσεων για αναδιάρθρωση των κατηγοριών.

Αναλυτικά δήλωσε:

Για τον επαγγελματισμό της Football League:
«Η κατηγορία φέτος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, τα οποία τα βρήκε. Τις προηγούμενες χρονιές, υπήρχαν έσοδα, τηλεοπτικά και παράγοντες που ήθελαν να δώσουν χρήματα στο πρωτάθλημα. Φέτος πέσαμε σε μια δύσκολη συγκυρία, δεν υπήρχαν χορηγίες, δεν υπήρχαν λεφτά, άργησε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Είχαμε προβλήματα οικονομικά και υπαρξιακά. Υπήρχε ο κίνδυνος να μην ξεκινήσει καθόλου το πρωτάθλημα και να διαλυθεί η λίγκα. Βρέθηκαν κάποια χρήματα και πήραν μια απόφαση οι πρόεδροι με κόστος να μην πάρουν οι ομάδες λεφτά, για να γίνει μια εξυγίανση από φέτος και τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα να είναι καλύτερο και πιο βιώσιμο.

Εμείς μπήκαμε σε μια δύσκολη καμπή. Τα έσοδα της λίγκας πλέον από τις χορηγίες, πάνε αποκλειστικά στο προσωπικό, για την εξυγίανση της λίγκας. Κάποιοι άνθρωποι έφυγαν, αλλά δεν έχασαν τα λεφτά τους, πήραν όλα τα δεδουλευμένα τους, δεν έχασαν ούτε μια δραχμή».

Για το πως θα είναι το πρωτάθλημα τη νέα σεζόν:
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επαγγελματικές κατηγορίες, η Super League και η Football League. Θεωρώ πως η μια με την άλλη παρεμφερής. Η Β’ Εθνική είναι αιμοδότης. Οι περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές προέρχονται από τη Β’ Εθνική. Για να υπάρξει μια βιώσιμη λύση, θα πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί, ΕΠΟ, υπουργός, Super League και η Football League, για να μιλήσουμε για τα προβλήματα σε όλο το ποδόσφαιρο. Η Football League πρέπει να είναι επαγγελματική, όπως το ορίζει η UEFA.

Παλιά είχαμε τον αιμοδότη του ποδοσφαίρου, που ήταν κρατικός, ο ΟΠΑΠ. Βοηθούσε το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα. Τώρα δεν υπάρχει. Είναι πολύ μεγάλο μείον για τη Β’ Εθνική. Η απόκλιση είναι μεγάλη. Πρέπει να βρεθεί ένας χορηγός να στηρίξει το ποδόσφαιρο».

Το πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι η Football League; Υπάρχουν πρόεδροι της Super League, που έχουν καταγγείλει θεούς και δαίμονες. Πέρυσι και φέτος αποχώρησαν οι ομάδες που είχαν πέσει από τη Super League. Οι ομάδες που έχουν μείνει στην κατηγορία δίνουν τον αγώνα τους και προσπαθούν να επιβιώσουν».

Στα σενάρια αναδιάρθρωσης και για 2 ομίλους:
«Δεν έχουμε απαντήσει ακόμα. Εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε κάποιες χορηγίες και κάποια οικονομικά μέτωπα για του χρόνου, για να ξέρουμε περίπου τι έχουμε. Εμείς περιμένουμε να βρεθούμε όλοι μαζί, η ΕΠΟ, η Πολιτεία. Έχουμε τα όπλα για να μπορούν οι ομάδες μας να αμυνθούν. Εμείς πάμε με τα δεδομένα 18 ομάδων για τη νέα σεζόν.

Στο συμβούλιο μας είχαμε το πει το σενάριο δύο ομίλων. Αυτό έγινε κατόπιν της πρότασης της Super League, για το πόσες ομάδες θα ανεβαίνουν και πόσες θα πέσουν. Εμείς τότε πήραμε κάποια απόφαση, αλλά είναι ανεπίσημη, όπως και της Super League είναι ανεπίσημη. Δεν μας έχει καλέσει η ΕΠΟ. Κι εμείς έχουμε τις εντάσεις μας. Η πρόταση της Super League, μας βρίσκει αντίθετους».

Για πότε θα γνωρίζουμε ακριβώς τι θα ισχύσει:
«Βασικό είναι να υπάρχει διοίκηση στην ΕΠΟ. Δεν υπάρχει διοίκηση, αλλά μια διοικούσα επιτροπή. Αν γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, πως θα αποφασιστούν αλλαγές, άρα πάμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα. Εκτός αν μας καλέσει κάποιος. Κι εμείς έχουμε άμυνα ως Β’ Εθνική για να αντιδράσουμε. Δεν θα αφήσουμε τις ομάδες μας χωρίς προστασία».

Για την πληγωμένη αξιοπιστία της Football League:
«Είχαμε 27 φακέλους για στημένα και αθωώθηκαν όλες οι ομάδες. Είναι διασυρμός αυτό που γίνεται για τη Β’ Εθνική. Δεν το δέχομαι αυτό. Φέτος ο αριθμός των Ελλήνων παικτών που παίζουν στη Β’ Εθνική, σε σχέση με τη Super League, είναι πολύ μεγάλος. Δίνουμε μάχη εμείς γι’ αυτό. Μην πανηγυρίζουμε όταν γίνεται Έλληνας ένας ξένος παίκτης. Δε δέχομαι ότι το κακό του ποδοσφαίρου είναι η Football League. Καλά τα λέει η Sportradar, αλλά όλοι αθωώνονται στο τέλος. Με άλλες κατηγορίες ασχολείται;

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατευτεί το προϊόν. Μπορεί μια ώρα ή μισή πριν από το παιχνίδι να ενημερώσει ότι έχουν παιχτεί πολλά χρήματα και να μη γίνει, να γίνει την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση, γιατί υπάρχουν και οι παίκτες, ο ΠΣΑΠ. πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί, ΕΠΟ, Πολιτεία, να βρεθεί μια λύση».

Για το πότε εκτιμά ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το σενάριο 2 ομίλων:
«Συζητείται το σενάριο αυτό, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Αν δεν βρούμε μόνιμα έσοδα να βοηθήσει και η Πολιτεία, δεν θα βοηθήσουν σε κάτι οι δύο όμιλοι. Για να γίνουν δύο όμιλοι των 12 ομάδων, θα πρέπει να βρεθούν πόροι. Οι πρόεδροι των ομάδων έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Όταν ένας πρόεδρος ξέρει ότι από χορηγούς θα πάρει το 30-40%, θα βάλει τα υπόλοιπα από την τσέπη του, είναι διαφορετικό από το να βάλει μόνος του το 100%. Είναι ευκαιρία να αλλάξουν νοοτροπίες στο ποδόσφαιρο, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ευχόμαστε μέσα στις επόμενες 10 μέρες να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προετοιμαστούμε για τη νέα σεζόν».

Απόδοση liganews.gr

photo: www.intime.gr