Πως θα… παίξει μπάλα η Βορειοδυτική Ελλάδα!

Στο τέλος οδηγούνται και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, οπότε μπορούμε σήμερα να παρουσιάσουμε τον νέο ποδοσφαιρικό χάρτη της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως θα είναι στις τρεις πρώτες κατηγορίες, την αγωνιστική σεζόν 2018-19.

Ο δυτικός άξονας που ξεκινά από το Αντίρριο και φτάνει μέχρι τα Γιάννινα και την Κέρκυρα, τη νέα σεζόν θα έχει 2 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, 2 στη Β’ Εθνική και 11 στη Γ’ Εθνική. Συγκεκριμένα στη Σούπερ Λίγκα θα είναι οι ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός, από τις πλέον ιστορικές και δημοφιλείς ομάδες της ελληνικής περιφέρειας. Στη Β’ Εθνική θα είναι ο ΑΟΚ Κέρκυρα που υποβιβάστηκε από τη Σούπερ Λίγκα με στόχο να επιστρέψει πάλι στην κατηγορία των μεγάλων και η Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας, που παρέμεινε άνετα στη δεύτερη κατηγορία, κάνοντας καλό πρωτάθλημα, καίτοι νεοφώτιστη. Στη Γ’ Εθνική εκπροσωπούνται όλοι οι νομοί, αφού από πέρσι οι πρωταθλητές των Ενώσεων ανεβαίνουν απευθείας στην 3η κατηγορία, η οποία, μπορεί να μη είναι επαγγελματική όπως παλιά, αλλά είναι ένα θέλγητρο για τις τοπικές κοινωνίες. Οι έντεκα εκπρόσωποι των 7 νομών της Βορειοδυτικής Ελλάδας που θα αγωνιστούν στη Γ’ Εθνική είναι: Ναυπακτικός Αστέρας, Νέος Αμφίλοχος Αμφιλοχίας (νομός Αιτωλοακαρνανίας), Τηλυκράτης (νομός Λευκάδας), Αχέρων Καναλλακίου (νομός Πρέβεζας), Α. Ο. Φλωριάδας (νομός Άρτας), Δόξα Κρανούλας, Θρίαμβος Σερβιανών (νομός Ιωαννίνων), Α. Ε. Λευκίμης, Κρόνος Αργυράδων (νομός Κέρκυρας), Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας, Σούλι Παραμυθιάς (νομός Θεσπρωτίας). Ας δώσουμε το στίγμα των ομάδων ενόψει της νέας σεζόν.
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Με την πετυχημένη συνταγή των προηγούμενων χρόνων θα πορευτεί και τη νέα σεζόν ο θρυλικός «Άγιαξ της Ηπείρου». Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης είναι εγγύηση για την καλή πορεία της, καθώς φέτος κλείνει και 10 χρόνια παρουσίας στα διοικητικά δρώμενα. Απλά θα υπάρξουν σημαντικές ενισχύσεις του ρόστερ, για να διεκδικήσει ο ΠΑΣ του χρόνου έξοδο στην Ευρώπη.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Η παρουσία του Φώτη Κωστούλα στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, ανέβασε σε πολύ υψηλά επίπεδα το ιστορικό σωματείο του Αγρινίου. Τόσο από αγωνιστικής πλευράς, όσο και αθλητικών υποδομών. Παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία ο Τραϊανός Δέλλας που κάνει αυτό τον καιρό ξεκαθάρισμα του ρόστερ για να χτιστεί η ομάδα της νέας σεζόν. Όνειρο των φιλάθλων της Αιτωλοακαρνανίας είναι κάποτε να δει τον Παναιτωλικό και στην Ευρώπη.
Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑ: Οι υποβιβασμοί πάντα αφήνουν ανοιχτές πληγές στις ομάδες που παίρνουν προς τα κάτω το ασανσέρ. Από τον κανόνα αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει και η ομάδα της Κέρκυρας. Υπάρχει μια συγκεχυμένη κατάσταση στην ομάδα, καθώς δεν ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν, ούτε έχει αποφασιστεί αν θα είναι και τη νέα σεζόν προπονητής ο Γιάννης Μαντζουράκης. Οι Φαίακες είναι περήφανοι άνθρωποι και σύντομα θα παρθούν αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Είναι βέβαιο ότι θα γίνει προσπάθεια επιστροφής εκ νέου στη Σούπερ Λίγκα.
Α.Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ: Αν και τον Αύγουστο με τις αναδιαρθρώσεις αποφασίστηκε από την ΕΠΟ ως ενταχθεί στη Β’ Εθνική ως δευτεραθλήτρια της Γ’ Εθνικής, τα πήγε πολύ καλά στο πρωτάθλημα και σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευσε με υποβιβασμό. Πρόεδρος είναι ο Δημήτριος Γεωργίου, προπονητής ο Σάκης Παπαβασιλείου και μεγαλομέτοχος ο Οδυσσέας Δράκος. Ότι πέτυχε από οργανωτικής και οικονομικής πλευράς αυτή η ομάδα, το οφείλει στον μεγαλομέτοχό της, που είχε όραμα, εγωισμό και έφτασε την Α. Ε. Καραϊσκάκης από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες στη Β’ Εθνική. Από τις ελάχιστες ομάδες της κατηγορίας, αν όχι η μοναδική, που δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ σε παίκτες, προπονητή, ΙΚΑ, Δημόσιο, τρίτους και έφτιαξε ένα γήπεδο παλατάκι στους Αγίους Αναργύρους, ένα χωριό λίγο έξω από την Άρτα. Εκπροσώπησε επάξια την Άρτα στη Β’ Εθνική, μετά από 39 χρόνια.
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Μία αγωνιστική πριν από το τέλος των πλέι οφ, με την εμφατική νίκη με σκορ 5-0 επί της Α. Ε. Μεσολογγίου στο «Παπαχαραλάμπειο» γήπεδο, του εξασφάλισε την επιστροφή στη Γ’ Εθνική. Ο Ναυπακτιακός είναι ομάδα με πολλές περγαμηνές, καθώς τη σεζόν 2000-01 αγωνίστηκε και στη Β’ Εθνική κατηγορία επί εποχής του Φίλιππα Σφαέλου και με προπονητή τον Σάκη Τσιώλη. Έχασε την κατηγορία σε μπαράζ αγώνα με τον Παναιγιάλειο στο στάδιο «Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων. Στη Γ’ Εθνική έχει αγωνιστεί και άλλα χρόνια. Οι εποχές ασφαλώς έχουν αλλάξει, όπως και τα δεδομένα. Τη νέα σεζόν η ομάδα της Ναυπάκτου θα προσπαθήσει να παραμείνει στη Γ’ Εθνική. Πρόεδρος είναι ο Δημήτριος Τσουκαλάς και προπονητής ο Δημήτρης Σκούνας, που έχει καθίσει και άλλες φορές στο παρελθόν στον πάγκο της ομάδας.
ΝΕΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Ιστορική ομάδα που έχει έδρα την όμορφη πόλη της Αμφιλοχίας. Τερμάτισε στη 2η θέση του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής, ενώ ο επιθετικός της Φώτης Τσούνης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Τα πάει πολύ καλά και στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος, καθώς έφτασε στα ημιτελικά, με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, που θα είναι χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Ο πρόεδρος Μάρκος Φουρλάνης θα ανανεώσει τη συνεργασία με τον προπονητή Θόδωρο Παπαχρήστο για να γίνει κάτι καλύτερο τη νέα σεζόν.
Α. Ο. ΦΛΩΡΙΑΔΑΣ: Ανέβηκε αέρας στη Γ’ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κατακτώντας άνετα το πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Άρτας. Οι αγώνες πλέι οφ έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Πρόεδρος είναι ο Θωμάς Οικονόμου και προπονητής η παλιά δόξα της Αναγέννησης Άρτας Αποστόλης Χρήστου. Το χωριό Φλωριάδα που είναι η έδρα της ομάδας, διοικητικά ανήκει στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και στον Δήμο Βάλτου (Αμφιλοχίας), αλλά αγωνίζεται στην ΕΠΣ Άρτας, καθώς από την πόλη της Άρτας απέχει 25 χιλιόμετρα. Γι’ αυτό γράφουμε παραπάνω, ότι ποδοσφαιρικά εκπροσωπεί τον νομό Άρτας. Αρχές Μαΐου εγκαινιάσθηκε το έργο αναβάθμισης του γηπέδου και θα γίνουν προσπάθειες να παίξει στο γήπεδο του χωριού και να μη ξενιτευτεί στην Άρτα.
ΤΗΛΥΚΡΑΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Αναδείχθηκε πρωταθλητής στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, αλλά στα μπαράζ ανόδου για τη Β’ Εθνική, δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για τη μεγαλύτερη κατηγορία. Το εξασφάλισαν ο Ηρακλής και ο ΝΠΣ Βόλος. Μόλις ολοκληρωθούν οι αγώνες πλέι οφ, θα αποφασίσουν στην όμορφη Λευκάδα, το τι θα κάνουν τη νέα σεζόν. Πρόεδρος είναι ο Βασίλειος Κατωπόδης και προπονητής ο Ανδρέας Παντζιαράς.
ΑΧΕΡΩΝ ΚΑΝΑΛΛΑΚΙΟΥ: Επέστρεψε πάλι στη Γ’ Εθνικής ως πρωταθλητής της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, με πρόεδρο τον Χρήστο Λουκούμη και προπονητή τον Χρήστο Τζίμα. Σήμερα το απόγευμα, σε φιλικό παιχνίδι με το Σούλι Παραμυθιάς, θα γίνει η απονομή του Κυπέλλου στον πρωταθλητή Αχέροντα, από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας Θωμά Κάρτσακλα και στη συνέχεια, αφού τελειώσουν τα πανηγύρια, θα γίνει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόμ.
Α. Ε. ΛΕΥΚΙΜΗΣ: Την περασμένη αγωνιστική σεζόν κατέλαβε την 6η θέση του 3ου ομίλου, χωρίς να κινδυνεύσει με υποβιβασμό και εκπροσώπησε επάξια το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο. Η ΑΕ Λευκίμμης ιδρύθηκε το 1951 ως ΑΠΟΛ και το 1974 συγχωνεύτηκε με τον ΑΟΛ, ως Παλλευκιμμαϊκός ΑΟ. Το 1990 όμως θα γίνει η Αθλητική Ένωση Λευκίμμης (Α.Ε.Λ.) που εκπροσωπεί όλα τα χωριά/οικισμούς της περιοχής της Κέρκυρας. Την τετραετία 1991-95 αγωνίστηκε στη Δ’ Εθνική, όπως και τη σεζόν 1996-97. Τη σεζόν 2016-17 κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο,  super cup στην ΕΠΣ Κέρκυρας και κέρδισε τον προβιβασμό της στη Γ’ Εθνική. Στην προεδρία παρέμεινε ο Σπυρίδων Μάστορας και αναμένεται να ανανεωθεί η συνεργασία με τον προπονητή Γιάννη Σφακιανάκη, με στόχο καλύτερη πορεία τη νέα σεζόν.
ΚΡΟΝΟΣ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ: Αναδείχθηκε άξια πρωταθλητής στην ΕΠΣ Κέρκυρας και για πρώτη φορά θα αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική. Πρόεδρος είναι ο Γιάννης Καραϊσαρλής και προπονητής ο παλιός άσσος του ΑΟΚ Ρομπέρτο Μπολάνο. Ο Κρόνος ιδρύθηκε το 1968 και εδρεύει στο χωριό Αργυράδες του δήμου Κορισσίων. Ως νεοφώτιστη ομάδα, θα έχει στρατηγικό στόχο την παραμονή στη Γ’ Εθνική.
ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Ομάδα με μεγάλη ιστορία που αποτελεί και το βαρόμετρο της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Δεν μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει, αλλά δεν κινδύνευσε και ποτέ με υποβιβασμό. Τερμάτισε στην 5η θέση του 3ου ομίλου με 45 βαθμούς. Πρόεδρος είναι ο Θωμάς Δήμας και προπονητής ο Δημήτρης Μουρούτης. Γενικός αρχηγός η παλιά δόξα του ΠΑΣ και του ΠΑΟΚ Νίκος Λιάκος, που ποτέ δεν ξέχασε τον Θεσπρωτό, από τον οποίο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. Έγιναν οι πρώτες συμφωνίες για την παραμονή παικτών, με στόχο ό,τι καλύτερο τη νέα σεζόν.
ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ: θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική, εκπροσωπώντας τον Δήμο Παραμυθιάς. Η επιτυχία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ομάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς και της επαρχίας Σουλίου. Στην τελετή απονομής του Κυπέλλου από την ΕΠΣ Θεσπρωτίας, η δήμαρχος της περιοχής Σταυρούλα Μπραίμη – Μπότση υποσχέθηκε ότι η δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό της ομάδας. Η πρόεδρος Έρρικα Ντούμα, πολύ σύντομα θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Η πρώτη κουβέντα θα γίνει με τον προπονητή Λευτέρη Βέρμπη με σκοπό να συνεχιστεί η πετυχημένη συνεργασία.
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ: Εκπροσώπησε για πολλά χρόνια και επάξια το γιαννιώτικο ποδόσφαιρο, στην παλιά επαγγελματική Γ’ Εθνική. Φέτος, είχε ως στόχο την παραμονή και την πέτυχε, στηριζόμενη κατά κανόνα σε παιδιά από τα Γιάννινα. Άλλωστε στις εποχές που ζούμε, τα οικονομικά δεν επιτρέπουν μεταγραφές από άλλες περιοχές, όπως γίνονταν παλιά. Παραμένει πρόεδρος ο Δημήτρης Κασσής και προπονητής ο Βασίλης Σιαφάκας. Με την ίδια συνταγή η Δόξα θα πορευτεί και τη νέα σεζόν στη Γ’ Εθνική.
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ: Ανέβηκε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική, ως πρωταθλητής της ΕΠΣ Ηπείρου, έχοντας από την αρχή την πρωτιά στη βαθμολογία. Εδρεύει στο χωριό Σερβιανά, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αν θα παίξει στο δικό του γήπεδο σε περίπτωση που γίνουν κάποια έργα, ή θα παίξει σε γήπεδο των Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Νάσσης αναζητά στηρίγματα και βοήθειες από τα Σερβιανά και την πόλη των Ιωαννίνων, για να ανταποκριθεί η ομάδα στις νέες αυξημένες απαιτήσεις. Γι’ αυτό στις 3 Ιουνίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης ευρείας αποδοχής. Έγιναν οι πρώτες συζητήσεις με τον προπονητή Αλέκο Τάτση, για ανανέωση της συνεργασίας, αλλά οριστικές αποφάσεις θα βγουν μετά τις εκλογές. Σταμάτησε η συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Πέτρο Τζίμα.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος-Εφημερίδα ΦΩΣ