Στη Φιλιππιάδα έκανε ντεμπούτο ο Κώστας Φορτούνης!

Αν ρωτήσει κάποιος εκατό φιλάθλους ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης στην Ελλάδα αυτό τον καιρό, οι ενενήντα θα πουν ότι είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού Κώστας Φορτούνης.

Δεν θα έχουν και άδικο. Ο Τρικαλινός μέσος κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις, έχει οδηγήσει την ομάδα του σε σημαντικές νίκες, εκθέτοντας παράλληλα και τον ομοσπονδιακό προπονητή Γκουστάβο Πογιέτ που δεν είχε καλέσει σε προηγούμενα παιχνίδια Φορτούνη, Κωνσταντέλια, Ιωαννίδη, ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για τους δύο τελευταίους διόρθωσε το λάθος, όχι όμως για τον Θεσσαλό ποδοσφαιριστή. Ο εκνευρισμός που βγάζει αυτές τις ημέρες ο Πογιέτ, παραμονές του κρίσιμου αγώνα της Εθνικής μας με τη Γαλλία για τα προκριματικά του Euro 2024, εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός επειδή έχει εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινή γνώμη για τον αποκλεισμό του Φορτούνη.
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, όπου στα χρόνια της εφηβείας κανείς δεν τον πίστευε ότι θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να τον αγοράσει από την Καϊζερλάουτερν της Γερμανίας, ενώ από μικρό τον είχε στις υποδομές και οι τότε επικεφαλής των τμημάτων υποδομής δεν τον αξιολόγησαν για την επαγγελματική ομάδα. Κάπως έτσι την πάτησε και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο νεαρός τότε Κώστας Φορτούνης, το καλοκαίρι του 2009, αφού δεν αξιολογήθηκε από τον Ολυμπιακό ήρθε να δοκιμαστεί στα Γιάννινα με σκοπό αρχικά να μπει στις ομάδες νέων και μετά στην επαγγελματική ομάδα του ΠΑΣ. Και εδώ δεν τον κράτησαν με συνέπεια να γυρίσει πάλι στα Τρίκαλα.
Ο Κώστας Φορτούνης κατάγεται από την Καλαμπάκα. Εκεί γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1992 και εκεί μεγάλωσε. Είναι μάλιστα πολύ δεμένος με τον τόπο του. Όσες φορές έχει ρεπό από τον Ολυμπιακό, εκεί πάει για να βρει τους δικούς του, πηγαίνοντας και αθλητικό υλικό στην τοπική ομάδα Μετέωρα. Αρκετές είναι και οι δωρεές σε σχολεία της περιοχής. Το 2003, σε ηλικία 11 ετών εντάχθηκε στις ομάδες Νέων του Ολυμπιακού. Έμεινε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη μέχρι το 2008. Δεν αξιολογήθηκε για επαγγελματίας και επέστρεψε στην Καλαμπάκα. Συνέχισε για ένα χρόνο στην ερασιτεχνική ομάδα Δήμητρα Τρικάλων, όπου προέκυψε η περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα.
Την αγωνιστική σεζόν 2008-09, η πρώτη της προεδρίας του αείμνηστου Γιώργου Χριστοβασίλη, η αποστολή του ΠΑΣ όσες φορές είχε αγώνες σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κατερίνη, σταματούσε για φαγητό σε ένα μαγαζί της Καλαμπάκας, που το είχαν συγγενείς του Κώστα Φορτούνη. Μέσω αυτής της γνωριμίας, ένας θείος του, έφερε το καλοκαίρι του 2009 τον νεαρό ποδοσφαιριστή για να δοκιμαστεί στον ΠΑΣ. Ήταν τότε 17,5 ετών. Ο ΠΑΣ είχε επιστρέψει μετά από 10 χρόνια στην Α’ Εθνική και είχαν αρχίσει οι πολυδάπανες μεταγραφές αεροδρομίου. Πάνω από πέντε με έξι φορές είχαν στηθεί οι κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών για να υποδεχθούν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου παίκτες όπως οι Μενδρινός, Ντιμπαλά, Λουτσιάνο, Μπακαγιόκο, Ελευθερόπουλος, Σιαλμάς και άλλοι. Δεν έδωσε κανείς σημασία στον νεαρό ποδοσφαιριστή από την Καλαμπάκα. Ούτε καν στα ψιλά των τοπικών εφημερίδων δεν μπήκε το όνομά του. Δεν του είπε κανείς τίποτα για τα περαιτέρω και άπρακτος ξαναγύρισε στα Τρίκαλα χτυπώντας την πόρτα της εκεί τοπικής ομάδας.

ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Μετά την αποτυχία των δοκιμών στα Γιάννινα, ο πρώτος που πίστεψε στον Φορτούνη ήταν ο τότε προπονητής του ΑΟ Τρίκαλα Γιώργος Βαζάκας, ο οποίος σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ» είχε πει: «Στις ακαδημίες των ομάδων γίνονται λάθη. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να βγει παίκτης μεγάλος από τις ακαδημίες. Δες τι προπονητές πάνε να δουλέψουν εκεί… Ευτυχώς για τον Φορτούνη και για τον Ολυμπιακό που έφυγε τότε από το Ρέντη! Είχε μείνει στάσιμος. Πήγε στο τοπικό στο ερασιτεχνικό, σε μια ομαδίτσα τη Δήμητρα Τρικάλων, έβαλε πολλά γκολ, και ήρθε σε εμάς στα Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική. Βρήκε το δρόμο του μέσα από μάχες με άντρες, σε σκληρές κατηγορίες, έτσι έχουν βγει όλοι οι μεγάλοι παίκτες. Ο Φορτούνης όταν ήρθε στα Τρίκαλα 16 χρονών ήταν μια περίπτωση ιδιαίτερη. Και ήθελε να έρθει και δεν ήθελε. Το δέλεαρ ήταν ότι το σπίτι του στην Καλαμπάκα ήταν κοντά. Έκανε προετοιμασία μαζί μου, του είπα ότι τον θέλω και τον πιστεύω, αλλά τον πήγαιναν μάνατζερς από εδώ και από εκεί. Πήγε και δοκιμάστηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα και τσατίστηκα. Με πήρε ο πατέρας του ο Σπύρος αργά το βράδυ τηλέφωνο στο σπίτι. Μου λέει «θέλω να γυρίσει για εσένα προσωπικά, γιατί τον πιστεύεις». Και του λέω «φέρ’ τον και υπογράφουμε». Παίξαμε φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον έβαλα μόνο 1 λεπτό να παίξει για σπάσιμο! Ήμουν ο μόνος που τον πίστευε τόσο πολύ τότε. Και πώς έγινε η μεταγραφή του στην Τρίπολη που του άνοιξε το δρόμο για τη Σούπερ Λίγκα; Η μεταγραφή του στον Αστέρα έγινε με εμένα και με έναν παλιό μου συμπαίκτη στον Πιερικό που ήταν σκάουτ τότε στον Αστέρα, τον Χρήστο Τσιρίκα. Έτσι τον πήρε ο Αστέρας. Τον πίστεψε και ο Βλάχος και του έδωσε τις ευκαιρίες. Από τότε φαινόταν το ταλέντο, το μυαλό και η διορατικότητα μέσα στο γήπεδο, και βέβαια είχε το γκολ. Μεγάλη υπόθεση. Αυτό έχουν όλοι οι μεγάλοι χαφ. Δεν βρίσκεις πια χαφ στο ελληνικό ποδόσφαιρο που να σκοράρει έτσι. Εδώ και πολλά χρόνια δεν βγάζει πια τέτοιους το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό κάνει τη διαφορά στον Φορτούνη. Μεγάλος παίκτης δεν λέγεσαι αν δεν σκοράρεις από αυτή τη θέση».

ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Η καριέρα του Κώστα Φορτούνη στην επαγγελματική τότε Γ’ Εθνική ξεκίνησε τη σεζόν 2009-10 με τον ΑΟ Τρίκαλα. Σε φιλικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα που έγινε το Σάββατο 8 Αυγούστου 2009 στο ΔΑΚ Τρικάλων, πήρε την πρώτη συμμετοχή, καθώς ο Γιώργος Βαζάκας τον πέρασε ως αλλαγή στο 82’ στη θέση του Ένοκ. Αποτέλεσμα του φιλικού αγώνα 0-0. Στα επίσημα παιχνίδια, έκανε την πρώτη συμμετοχή στη Γ’ Εθνική στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής Εθνικός Φιλιππιάδας – ΑΟ Τρίκαλα 1-1 που έγινε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009. Μπήκε στο 77’ ως αλλαγή στη θέση του Ένοκ και λίγο έλειψε σε μια φάση στο 80’ ο Φορτούνης να πετύχει το νικητήριο τέρμα για την ομάδα του. Η καλή εμφάνιση που έκανε στη Φιλιππιάδα, έκανε τον προπονητή των Τρικάλων Γιώργο Βαζάκα να του δώσει φανέλα βασικού στο επόμενο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής που έγινε στα Τρίκαλα με αντίπαλο τη Δόξα Κρανούλας Ιωαννίνων. Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0 αλλά ο νεαρός ποδοσφαιριστής από την Καλαμπάκα έκανε καλή εμφάνιση. Από τότε καθιερώθηκε στον ΑΟ Τρίκαλα για να κάνει στη συνέχεια τη γνωστή μεγάλη καριέρα. Σε εκείνο το παιχνίδι της 4ης Οκτωβρίου 2009 που έπαιξε για πρώτη φορά βασικός και αποτελεί έναν από τους σταθμούς της καριέρας του, είχε αντιπάλους καλούς ποδοσφαιριστές που έπαιζαν τότε στη Δόξα Κρανούλας όπως οι Κουβεντάρης, Τασιούλας, Μπλέτσας, Διαμαντής, Γκόλιας, Γραμμόζης (72′ Βλάχος), Παπαβασιλείου, Κάκος, Κλεισούρης (64′ Καραγιαννίδης), Τσιατούρας, Ριστάνης (73′ Τάτσης). Συμπαίκτης του Φορτούνη τη σεζόν 2009-10 στον ΑΟ Τρίκαλα ήταν και ο Γιαννιώτης Στράτος Γκαρόζης, όπως και οι παλιοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Τόλιος, Τσιγιάννης και Τελκίνσκι.
Ο Κώστας Φορτούνης, το 2010 μεταγράφηκε στον Αστέρα Τρίπολης παίζοντας έτσι στην Α’ Εθνική, το 2011 πήγε στην Καϊζερλάουτερν Γερμανίας και το 2014 επέστρεψε με μεταγραφή στον Ολυμπιακό όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην ήταν γραπτό να παίξει στον ΠΑΣ, αλλά το ξεκίνημα της καριέρας του συνδέθηκε με την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Η περίπτωσή του θέτει επί τάπητος και ένα σοβαρό θέμα κατά πόσο γίνεται σωστά η αξιολόγηση των ταλέντων σε μικρή ηλικία. Ο Φορτούνης για παράδειγμα, αν δεν έπεφτε πάνω στον προπονητή Βαζάκα που τον πίστεψε, μπορεί να έμενε μια ζωή…ταλέντο στις ερασιτεχνικές ομάδες της Καλαμπάκας και των Τρικάλων. Αναλογιζόμαστε πόσοι άλλοι…Φορτούνηδες θα έχουν χαθεί επειδή κάποιοι δεν τους έδωσαν σημασία στα χρόνια της εφηβείας.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος –  Από την έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα”

agon.gr