Τα ερασιτεχνικά σωματεία σε οριακό σημείο φωνάζουν για “βοήθεια “

Ο κορονοϊός και το γενικότερο “κλείσιμο” του αθλητισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει φέρει πολλές οικονομικές δυσκολίες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο οποίος δέχτηκε πλήγμα και το μέλλον θα είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα για ορισμένα πράγματα προσωρινά, για κάποια άλλα οριστικά.

Τα αθλητικά σωματεία, έχοντας ήδη σημαντικά βάρη που επωμίζονται με τις δικές τους και μόνο δυνάμεις, βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Πολλές οι υποχρεώσεις ..

Έξοδα μετακίνησης, διαιτησίες , πολλές ομάδες πρέπει να ανταποκριθούν και στο δυσβάστακτο κόστος της συντήρησης των αθλητικών, εγκαταστάσεών τους,

 Αμοιβές προπονητών, αθλητών  και λοιπών εμπλεκομένων είναι σίγουρο πως δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες.

 Όταν ένας οργανισμός (αθλητικός και μη) «αιμορραγεί» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να λειτουργεί με δεδομένα άλλων εποχών και στην προκειμένη περίπτωση οικονομικά δεδομένα προ κορονοϊού.

Ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που οι κύριες πηγές εσόδων είναι οι ακαδημίες και οι χορηγοί (μικροί και μεγάλοι) το μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν.

Οι χορηγίες για τα ερασιτεχνικά σωματεία προέρχονται από επιχειρήσεις των πόλεων όπου και δραστηριοποιούνται κυρίως είτε από εκδηλώσεις στα χωριά (πανηγύρια , συναυλίες)

Επίσης στα ομαδικά αθλήματα  είχαμε έσοδα από εισιτήρια (λιγότερα ή περισσότερα) τα οποία φαίνεται πως την επόμενη χρονιά θα λείψουν από τα ταμεία των συλλόγων, μιας και τα περισσότερα παιχνίδια, αν όχι όλα, φαίνεται πως θα γίνουν χωρίς φιλάθλους.

Εκτός των παραπάνω οικονομικών συνεπειών που θεωρούνται δεδομένες, αναμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο τις εξελίξεις στην υγεία, για να δούμε τελικά πόσα παιδιά θα βρεθούν στα γήπεδα και στα  γυμναστήρια για να στελεχώσουν τις ακαδημίες των συλλόγων που ασχολούνται και  με αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πολεμικές τέχνες, κλπ). Οι ακαδημίες δίνουν οικονομική πνοή στους συλλόγους και εκτός αυτού είναι οι αθλήτριες και αθλητές που θα είναι στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια.

Αν θέλουμε να μείνει ζωντανός ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Διαφορετικά οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι, απλά δεν θα λειτουργήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους προπονητές και λοιπούς εμπλεκομένους

Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και είναι ένα διάστημα που οι σύλλογοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και να αναδιοργανωθούν. Η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να δώσει κίνητρα και όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές και διευκολύνσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Παράβολα, εκμισθώσεις αθλητικών χώρων και λοιπές δαπάνες που σχετίζονται με τοπική και μη, αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επανεξεταστούν κι αν είναι δυνατόν να παγώσουν για τα επόμενα δύο έτη τουλάχιστον.

Οι άνθρωποι του αθλητισμού καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις που ως κύριο στόχο θα έχουν εκτός των άλλων τη διαφύλαξη της υγείας.

Τα σωματεία χρειάζονται  μέτρα στήριξης.

Οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει σήμερα συσσωρεύονται καθημερινά, γίνονται περισσότερες, επιτακτικές και απαιτούν αρκετή βοήθεια από την πολιτεία από το δήμο, από την πλευρά  των Ενώσεων  ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη οριστική διακοπή της λειτουργίας πολλών σωματείων.

Απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα , όπως εξάλλου  τόνισε και ο υφυπουργός αθλητισμού  κύριος Αυγενάκης, μία έκτακτη επιχορήγηση, η οποία θα δώσει μια ανάσα ζωής  στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Το ευχόμαστε για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία και να συνεχίσουν  να είναι οι πνεύμονες του αθλητισμού .

πηγή: matiesstasport.blogspot.com