Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ηπείρου στην εποχή της πανδημίας

Μπορεί από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου που διατάχθηκε ο εγκλεισμός των κατοίκων στα σπίτια σε όλη την Ελλάδα να σταμάτησαν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις σε όλες τις κατηγορίες, πλην Σούπερ Λιγκ  και Μπάσκετ Λιγκ, αλλά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων είχε μπει νωρίτερα λουκέτο, λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου που είχε η περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο 3-4 Οκτωβρίου έγιναν οι τελευταίοι αγώνες στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ και έκτοτε δεν κατέβηκαν οι ομάδες στη σέντρα. Ήταν οι μέρες που άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή μας και η ΕΠΣΗΠ είχε αποφασίσει να ανασταλούν οι αγώνες μέχρι νεωτέρας. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων γινόταν και μεγαλύτερο, με συνέπεια τις συνεχιζόμενες αναβολές των αγώνων, ώσπου ελήφθησαν τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την επικράτεια, βάζοντας λουκέτο σε όλα τα γήπεδα.

Στο ερασιτεχνικό των Ιωαννίνων ήδη πέρασαν πάνω από 40 ημέρες χωρίς αγωνιστική δράση. Η αναστολή θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Αν υποτεθεί ότι τότε θα ανάψει το πράσινο φως για να ξαναγυρίσει η ζωή στα γήπεδα, θα έχει συμπληρωθεί δίμηνο πλήρους αγωνιστικής απραξίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα μεταβατικό στάδιο προπονήσεων και να αρχίσουν σταδιακά οι αγώνες. Γι’ αυτό, ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του εργοφυσιολόγου Θανάση Μπουρτζιάπη που φιλοξενούμαι παρακάτω. Μετά από ένα δίμηνο αγωνιστικής καραντίνας, δεν είναι εύκολο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να αρχίσουν αμέσως αγώνες, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ενδείκνυται και ενέχει πολλούς κινδύνους. Συνεπώς δεν θα είναι σε θέση να αγωνιστούν αμέσως οι ομάδες, αλλά θα πρέπει να γίνει εκ νέου προεργασία προπονήσεων για να μπορέσουν οι παίκτες να ανακτήσουν δυνάμεις και φυσική κατάσταση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, κοντά στα Χριστούγεννα θα ξαναδούμε αγώνες ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, για να ικανοποιηθούν και οι πολυπληθείς φίλοι αυτού του χώρου.

Αυτό το διάστημα η αναστολή των αγώνων δεν επιβλήθηκε μόνο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των Ενώσεων αλλά και σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Διακόπηκε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ενώ δεν δόθηκε ακόμη άδεια για να αρχίσουν η Σούπερ Λιγκ 2 και η Φουτμπολ Λιγκ. Οι επιτροπές των ειδικών επιστημόνων αμφιβάλλουν κατά πόσο στις μικρές κατηγορίες μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι ομάδες να περνούν από τεστ Covid τους παίκτες κάθε φορά που έχουν αγώνα, με συνέπεια να είναι αρνητικοί στο να αρχίσουν η Σούπερ Λιγκ 2 και η Φουτμπολ Λιγκ. Για τη Γ’ Εθνική και το ερασιτεχνικό δεν το συζητούν καν για επαναφορά στα γήπεδα, πριν εκλείψουν οι κίνδυνοι από τον κορονοϊό.

Τα δεδομένα πριν τη διακοπή

Στα Γιάννινα, για τα πρωταθλήματα Α’ και Β’ Κατηγοριών της τοπικής Ένωσης Ποδοσγαιρικών Σωματείων Ηπείρου, άνοιξε η αυλαία των αγώνων στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι ομάδες μπήκαν μετά από καιρό στα γήπεδα, αφού είχε προηγηθεί και η διακοπή λόγω πανδημίας στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν 2020-21 έγιναν μόνο οι τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Οι αγώνες στη Γ’ Κατηγορία άρχισαν αργότερα, αλλά μόλις ξεκίνησαν άναψε το κόκκινο φως της απαγόρευσης. Έγινε μόνο η 1η αγωνιστική. Μετά οι φανέλες και τα σορτσάκια μπήκαν πάλι στις ντουλάπες!

Στον Α’ όμιλο της Α’ Κατηγορίας μοιράζονται την πρώτη θέση η Πίνδος Κόνιτσας και ο ΠΑΣ Κράψης έχοντας από 10 βαθμούς σε 4 αγώνες. Ακολουθεί ο Α. Ο. Σταυρακίου με 8 βαθμούς, ενώ με 7 βαθμούς είναι Αετός Νήσου και Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά. Στις τελευταίες θέσεις είναι δύο ιστορικές ομάδες με βαριά φανέλα που τα τελευταία χρόνια είναι σε κρίση. Χωρίς βαθμούς είναι η Θύελλα Ελεούσας και με 1 βαθμό η Προοδευτική Περάματος. Η Ελεούσα, με δεκάδες παρουσίες στη Δ’ Εθνική, στα τέσσερα πρώτα ματς δεν έχει σημειώσει γκολ.

Στον Β’ όμιλο αυτής της κατηγορίας εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του Αγροτικού Καστρίτσας που έχει 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ευρισκόμενος μόνος στην κορυφή με 12 βαθμούς. Ανάστημα όρθωσε φέτος και το Μέτσοβο που είναι δεύτερο με 9 βαθμούς. Πρόσφατα άλλαξε και προπονητή, καθώς αποχώρησε ο Νίκος Γκούρας (πήγε στη Θύελλα Κατσικά) και τη θέση του πήρε ο Πέτρος Κοντοδήμας. Με 8 βαθμούς είναι ο Παντελεήμων Δροσοχωρίου και με 7 βαθμούς ο Α. Ο. Ανατολής που μετά τον οικειοθελή υποβιβασμό από τη Γ’ Εθνική προσπαθεί να βρει σημεία στήριξης. Τελευταία θέση, χωρίς βαθμό είναι ο Τιτάν Λογγάδων και προτελευταία θέση ο Θρίαμβος Σερβιανών με 3 βαθμούς στο ενεργητικό. Ο Θρίαμβος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στο ερασιτεχνικό των Ιωαννίνων, έπαιξε μια χρονιά στη Γ’ Εθνική και τώρα βιώνει τα «πέτρινα χρόνια».

Τι γίνεται στη Β’ Κατηγορία

Σε δύο ομίλους γίνεται και το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας. Και εδώ έγιναν μόνο οι τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Στον Α’ Όμιλο ξεχώρισαν από νωρίς η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου και η Α. Ε. Αμπελοκήπων που έχουν το απόλυτο των επιτυχιών. Μοιράζονται την πρώτη θέση με 12 βαθμούς. Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις της Αναγέννησης που σε 4 ματς σημείωσε 23 γκολ και δέχθηκε μόνο 1. Ακολουθούν με 9 βαθμούς ο Πανζαγορισιακός και με 7 βαθμούς οι ομάδες Αλμυρός Βουνοπλαγιάς, Α. Ε. Κληματιάς.

Στον Β’ Όμιλο την παράσταση έκλεψε ο ΠΑΟ Κουτσελιού με 12 βαθμούς σε 4 αγώνες και με 23-4 στα γκολ. Ενισχυμένη είναι και η Α. Ε. Πραμάντων που έχει 10 βαθμούς, ενώ ακολουθούν Ηλιόκαλη με 9, Σταυραετός Συρράκου και Κραψήτες/Καππαδόκες με 7 βαθμούς.

Υποβαθμισμένη η Γ’ Κατηγορία

Επειδή εξαιτίας της πανδημίας δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα από τα πρωταθλήματα της περασμένης αγωνιστικής σεζόν, στη Γ’ Κατηγορία συγκεντρώθηκαν μετά βίας 10 ομάδες για να οργανώσουν ένα πρωτάθλημα του ενός ομίλου. Έγινε μόνο η 1η αγωνιστική στο διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου, οπότε δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάϊντερ. Όταν με το καλό ανοίξουν πάλι τα γήπεδα και φύγει το απαγορευτικό, θα δούμε ποια θα είναι η ομάδα που θα κόψει πρώτη το νήμα.

Οι περισσότερες ομάδες στο λεκανοπέδιο

Τη σεζόν 2020-21 στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ συμμετέχουν 63 ομάδες, ήτοι 24 στην Α’ Κατηγορία, 27 στη Β’ Κατηγορία (αποχώρησε η Μηλιά Μετσόβου) και 10 στη Γ’ Κατηγορία. Το 90% των ομάδων έχουν έδρα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και οι περισσότερες εξ αυτών στον Δήμο Ιωαννιτών. Αρκετές ομάδες είναι στον Δήμο Ζίτσας και λιγότερες στον Δήμο Δωδώνης. Οι περισσότερες ομάδες αγωνίζονται στην πόλη και περιμετρικά της πόλης. Στην περιφέρεια του νομού και σε απομακρυσμένες από τα Γιάννινα περιοχές είναι λίγες ομάδες, όπως  Α. Ε. Πραμάντων, ΠΑΣ Μετσόβου, Ρόνα Ανηλίου, Χρυσοβίτσα, Πίνδος Κόνιτσας, Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Παρακάλαμος), Πωγωνάτος Δελβινακίου, Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου, Πανζαγορισιακός (έδρα Τσεπέλοβο). Υπάρχουν και μερικές άλλες ομάδες απομακρυσμένων χωριών που αγωνίζονται όχι στα χωριά τους αλλά σε γήπεδα των Ιωαννίνων, όπως ο Αχέρων Ρωμανού, ο Σταυραετός Συρράκου, η Α. Ε. Χουλιαράδων, η Α. Ε. Ραφταναίων, ο Αετός Περιστερίου.

Στα Γιάννινα εδρεύουν 35 ομάδες!

Σε γήπεδα του διευρυμένου με το Σχέδιο «Καλλικράτης» Δήμου Ιωαννιτών αγωνίζονται 35 ομάδες, οι περισσότερες στις δημοτικές ενότητες Ιωαννιτών και Παμβώτιδας. Στους περιφερειακούς Δήμους, 9 ομάδες έχουν έδρες στον Δήμο Ζίτσας, 4 ομάδες στον Δήμο Μετσόβου, 1 ομάδα στον Δήμο Κόνιτσας, 7 ομάδες στον Δήμο Δωδώνης, 3 ομάδες στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, 3 στον Δήμο Πωγωνίου, 1 ομάδα στον Δήμο Ζαγορίου. Η περιφέρεια των Ιωαννίνων έχει μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους και είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο συνωστισμός των ομάδων γύρω από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Σε αντίθεση με άλλους νομούς, όπως Λάρισας, Μαγνησίας, Ημαθίας, Τρικάλων, Σερρών κλπ. όπου η αγωνιστική δραστηριότητα καλύπτει πολλές περιοχές των νομών και όχι μόνο τα αστικά κέντρα.

Θα επεκτείνουμε το αφιέρωμα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην εποχή της πανδημίας και στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου.

Στην ΕΠΣ Άρτας οι τελευταίοι αγώνες έγιναν στις 1 Νοεμβρίου και μετά σταμάτησε κάθε δράση. Στην Α’ κατηγορία υπάρχουν 12 ομάδες και στη Β’ κατηγορία 10 ομάδες. Έγιναν οι πέντε πρώτες αγωνιστικές. Στην Α’ κατηγορία προηγείται στην βαθμολογία ο Α. Ο. Κλειδίου με 13 βαθμούς, που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, αφού δεν είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις του νομού. Ακολουθούν ο περσινός πρωταθλητής που δεν δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική Σκουφάς Κομποτίου και ο Α. Ο. Φιλοθέης με 10 βαθμούς. Ένα σκαλί πιο κάτω είναι οι ομάδες Α. Ε. Κιρκιζάτων/Πλησιών, Α. Ε. Καμπής, Δόξα Άρτας με 9 βαθμούς, η Α. Ε. Ξηροβουνίου με 8, η Μέλισσα, ο ΠΑΣ Ανέζα, ο Δίας Κωστακιών με 6, ενώ στις τελευταίες θέσεις χωρίς βαθμούς παραμένουν δύο ιστορικά σωματεία που ανέδειξαν σπουδαίους παίκτες, ο Παναγροτικός Αγίου Σπυρίδωνα και οι φιλέλληνες Πέτα. Στη Β’ κατηγορία μοιράζονται αήττητες την πρώτη θέση οι ομάδες Ακράτητος Ακροποταμιάς, Άγιοι Ανάργυροι έχοντας από 15 βαθμούς.

Στην Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας το Σάββατο 31 Οκτωβρίου έγινε η 6η αγωνιστική και στη συνέχεια υπήρξε διακοπή. Εντυπωσιακά ξεκίνησε τη μάχη ο Θρίαμβος Λούρου που έχει 18 βαθμούς, έξι νίκες σε έξι παιχνίδια. Ακολουθούν ο Αμβρακικός Βόνιτσας με 14 βαθμούς, ο Απόλλων Πάργας με 12, ο Οδυσσέας Νυδρίου και ο Αετός Αγιάς Πάργας με 10, ο Εθνικός Φιλιππιάδας με 9. Το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας ξεκίνησε αργότερα, χωρισμένες οι ομάδες σε δύο ομίλους. Έγιναν μόνο οι 2 πρώτες αγωνιστικές. Στον Α’ όμιλο μοιράζονται την 1η θέση η Αναγέννηση Τσουκαλάδων και ο Α. Ο. Καρυάς με 6 βαθμούς. Από 3 βαθμούς έχουν ο Πανλευκάδιος και η Κατούνα. Στον Β’ όμιλο ο Απόλλων Βουβοποτάμου έχει 6 βαθμούς, η Φιλιππιάδα και η Ένωση Πάργας από 4 βαθμούς.

Στη Θεσπρωτία ξεκίνησε μόνο το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, με συμμετοχή μόνο 9 ομάδων. Στις 24 Οκτωβρίου έγινε και η 2η αγωνιστική και στη συνέχεια μπήκε το λουκέτο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Στην πρώτη θέση είναι η Σελεύκεια, ο Αστέρας Παραποτάμου, ο Α. Ο. Πλαταριάς με 6 βαθμούς. Ακολουθούν Θύελλα Γκίκας Ψάκας, Σπάρτακος Γραικοχωρίου με 3 βαθμούς, ενώ χωρίς βαθμούς παραμένουν ΠΑΣ Λαδοχωρίου, Ποσειδών Ηγουμενίτσας, Άρης Πέρδικας, Σούλι Παραμυθιάς. Σημειωτέον ότι το Σούλι Παραμυθιάς πέρσι έκανε καλή πορεία στη Γ’ Εθνική, αλλά οικειοθελώς υποβιβάστηκε στο ερασιτεχνικό της Θεσπρωτίας, με τη μη δήλωση συμμετοχής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Οι εκκρεμότητες που άφησε στα τοπικά πρωταθλήματα ο κορονοϊός. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι συμβουλές του εργοφυσιολόγου Θανάση Μουρτζιάπη προς τους προπονητές και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων μετά το τέλος της καραντίνας να μη ξεκινήσουν αμέσως τα πρωταθλήματα, πριν γίνει ειδικό πρόγραμμα στις ομάδες επανένταξης των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών στους ρυθμούς των αγώνων. Και ένα μικρό κομμάτι για το ποδόσφαιρο στα χρόνια του Πολυτεχνείου. Είχε απαγορευτεί στα Γιάννινα και η παρουσία φιλάθλων στις προπονήσεις, για τις τρεις εβδομάδες που είχε απαγορευτεί κάθε αθλητική διοργάνωση. Ο Αλέφαντος προπονούσε την ομάδα του ΠΑΣ και γύρω φύλαγαν χωροφύλακες μη περάσει κανένας περαστικός!

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ