Τζίμας: “Οι ομάδες Β’ είναι ευκαιρία σε νεαρούς ποδοσφαιριστές για να πάρουν εμπειρίες”

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ Β’, Παναγιώτης Τζίμας μίλησε στο «Metrosport» μεταξύ άλλων για τις εντυπώσεις του από την Super League 2, στην οποία αγωνίστηκε με τους “ασπρόμαυρους”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Τζίμα:

-Στον ΠΑΟΚ ήρθες το καλοκαίρι του 2021 από τον Αστέρα Τρίπολης. Εκεί ήσουν από τα 15 σου. Πως είναι να φεύγεις σε τόσο μικρή ηλικία από το σπίτι σου;

«Σίγουρα είναι δύσκολο, τους πρώτους δύο μήνες δυσκολεύτηκα, έπρεπε να κάνω καινούριους φίλους, να πάω σε καινούριο σχολείο. Εμενα με έναν συμπαίκτη μου, σιγά σιγά προσαρμόστηκα, έκανα παρέα με παιδιά από την ομάδα που ήταν από άλλες περιοχές. Μετά το συνήθισα».

-Πως πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στην Αρκαδία; Ισχύει πως τότε είπες «όχι» σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό που σου είχαν κάνει πρόταση;

«Δεν ήταν μόνο ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Είχα πρόταση και από ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό. Οι πιο πολλοί γνωστοί μου και φίλοι πήγαν σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Το συζητήσαμε οικογενειακώς και αποφασίσαμε πως θα είναι καλύτερα στον Αστέρα, να πάω σε μια πιο μικρή πόλη, έμοιαζε περισσότερο με την Πρέβεζα. Ήταν πιο κοντά στα θέλω μου. Ο Αστέρας με έπαιρνε ανά δύο ημέρες για περίπου 15-20 ημέρες για να με ρωτήσει τι θα κάνω. Έπαιρναν τον πατέρα μου, τους έλεγε πως πρέπει να το συζητήσουμε. Οι γονείς μου ήθελαν να πάρω την καλύτερη απόφαση».

-Με τη φανέλα του Αστέρα έκανες ντεμπούτο στη Σούπερ Λιγκ 1 σε ηλικία 17 ετών. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

«Ήταν ένα παιχνίδι με τον Πανιώνιο, κερδίσαμε με 3-0, εννοείται πως ήταν όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όπως ισχύει για κάθε ποδοσφαιριστή. Στη Σούπερ Λιγκ 1 είχα δύο προπονητές. Τον Παράσχο, που ήταν πιο απλός στις προπονήσεις του και τον Παντελίδη που είναι της νέας γενιάς.. Στα 16,5 ξεκίνησα προπονήσεις με την πρώτη ομάδα».

-Το επαγγελματικό συμβόλαιο στον Αστέρα ήταν η επιβράβευση των κόπων σου;

«Με την Κ15 έπαιξα 3 μήνες και μετά με ανέβασαν στην Κ17, μετά έμεινα εκεί τρεις μήνες και στη συνέχεια ανέβηκα στην Κ20. Πάντα ήμουν ένα χρόνο μπροστά από την ηλικία μου. Ήταν μια επιβράβευση για όσα είχα θυσιάσει, όταν ήρθε το συμβόλαιο κατάλαβα τι έγινε, κατάλαβα ότι αυτό που έκανα δεν θα πάει χαμένο. Ήταν σε ένα εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη, είχα βάλει δύο γκολ και με φώναξε ο κύριος Μποροβήλος μετά το ματς να μου πει πως την επόμενη μέρα θα υπέγραφα. Χάρηκα, το περίμενα πως θα γίνει κάποια στιγμή».

-Στην Κ20 του Αστέρα έκανες τρομερή χρονιά με 20 γκολ και 10 ασίστ. Ήταν η καλύτερη χρονιά της μέχρι τώρα καριέρας σου;

«Ναι όντως από άποψη στατιστικών ήταν η καλύτερη. Προπονητή είχα τον Γεωργουλόπουλο. Πάντα προσπαθούσα να κάνω καλές χρονιές. Στα μισά παιχνίδια εκείνη τη χρονιά έπαιξα ως φορ και στα άλλα μισά ως δεκάρι. Ο κόουτς Δουβίκας με καθιέρωσε ως δεκάρι, με βόλευε περισσότερο η θέση πίσω από τον επιθετικό».

-Στον Άρη Πρέβεζας από τα 8 έως τα 14 έπαιζες φορ;

«Ο προπονητής που με μεγάλωσε είναι ο Θωμάς Βασιλειάδης, είναι σαν δεύτερος πατέρας μου. Με αυτόν έμαθα τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Μαζί του έπαιζα και φορ και δεκάρι και εξτρέμ».

-Είσαι βασικός μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων. Είναι όνειρο να κληθείς στην Εθνική Ανδρών;

«Στην Κ19 ήμουν αρχηγός είχα 13 γκολ σε 12 παιχνίδια, με είχε φωνάξει ο Σίμος στην Κ21 πριν έρθω να υπογράψω στον ΠΑΟΚ, με ξαναπήρε τον Αύγουστο, αλλά ήμουν άρρωστος. Για ποιον ποδοσφαιριστή δεν είναι όνειρο η Εθνική Ανδρών, είναι σαν ένα σκαλοπάτι. Εννοείται πως θέλω να τιμήσω το εθνόσημο».

-Πως αξιολογείς τη χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ Β’;

«Για κάποιους που έχουμε παίξει Σούπερ Λιγκ 1 ήταν διαφορετικό, υπήρχαν και παιδιά που προερχόντουσαν από την Κ19 και έπαιξαν πρώτη φορά επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τα πήγαμε καλά, μετά τα Χριστούγεννα δέσαμε. Σκέψου πως ήμασταν καινούριοι παίκτες, μια καινούρια ομάδα. Θέλω να ελπίζω πως στο μέλλον θα γίνουμε καλύτεροι».

-Έκανες μια γεμάτη σεζόν με 30 συμμετοχές και 7 γκολ, 1 ασίστ. Τι κρατάς από αυτή τη χρονιά και τι θέλεις να αφήσεις πίσω;

«Στα πρώτα 5-6 παιχνίδια δεν ήμουν ο Τζίμας που ξέρω, δεν είχα δέσει με την ομάδα, αυτό θέλω να αφήσω πίσω. Πήρα αυτοπεποίθηση και με τις συμμετοχές και με τα γκολ, στην αρχή έπαιζα εξτρέμ καθώς παίζαμε άλλο σύστημα, μετά σαν δεκάρι. Κρατάω πως βοήθησα την ομάδα και τελείωσα υγιής το πρωτάθλημα σε μια γεμάτη και απαιτητική σεζόν».

-Είσαι ευχαριστημένος με την απόδοσή σου και με την 8η θέση που τερμάτισε η ομάδα σου;

«Είμαι ευχαριστημένος με τη δική μου απόδοση, ομαδικά αξίζαμε κάτι παραπάνω, σίγουρα να είμαστε στην 5άδα».

-Τα 6/7 γκολ σου ήταν σε αγώνες που ο ΠΑΟΚ Β΄ δεν έχασε. Σημαίνει αυτό κάτι για σένα;

«Δείχνει στατιστικά πως βοήθησα την ομάδα, όποιος δεν βλέπει το παιχνίδι, βλέπει τα στατιστικά. Πέτυχα δύο πέναλτι, κόντρα στον Απόλλωνα Πόντου δεν ήταν να το εκτελέσω εγώ, αλλά έβρεχε και μου το έδωσε ο Μάριος (σ.σ. Τσαούσης)».

-Επηρεαστήκατε από το γεγονός πως δεν μπορούσατε να πάρετε την άνοδο;

«Όχι. Έπαιξε ρόλο η εμπειρία που μας έλειπε».

-Είναι η πρώτη χρονιά που οι δεύτερες ομάδες συμμετέχουν σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Πιστεύεις ότι βοήθησε αυτό το εγχείρημα τους νεαρούς παίκτες των μεγάλων ομάδων να φτάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο;

«Εννοείται πως βοήθησε. Είναι μια καλή ευκαιρία για πολλούς νεαρούς να πάρουν εμπειρίες από επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

– Είναι μεγάλες οι διαφορές με την Κ19, παλιότερα Κ20, σε σχέση με τη Σούπερ Λιγκ 2;

«Ναι, πολύ μεγάλη, γιατί στη Σούπερ Λιγκ 2 παίζουν παίκτες που έχουν παίξει Α Εθνική, έμπειροι παίκτες».

-Κατά τη διάρκεια της χρονιάς έπαιξαν μαζί σας ο Ινγκασον και ο Τσιγγάρας που είναι μέλη της πρώτης ομάδας, και ο Αποστολόπουλος που είναι μέλος της ΠΑΟΚ Β΄; Τι έδωσαν στην ομάδα αυτοί οι τρεις; Κάποια συμβουλή σου έδωσαν εσένα;

«Ναι μας βοήθησαν. Μιλούσαν πολύ στα αποδυτήρια και στο γήπεδο, είναι διαφορετικό να σου μιλάει ο Ινγκασον, να σε ενθαρρύνει. Ο Γκαρσία έλεγε στον Τσιγγάρα να μιλάει, ο Αποστολόπουλος βοηθάει στην ψυχολογία της ομάδας, είναι καλό παιδί».

-Υπάρχει κάποια ομάδα που σου έκανε εντύπωση;

«Καμία».

-Ούτε η Βέροια που ήταν πρώτη στον όμιλό σας;

«Η Βέροια απλά είχε έμπειρους παίκτες».

-Κάποιος αμυντικός που σε δυσκόλεψε;

«Δεν θυμάμαι κάποιον τώρα. Και το λέω με όλο τον σεβασμό αλλά δεν μπορώ να πω για κάποιον συγκεκριμένα».

-Εσύ είχες την εμπειρία από τη Σούπερ Λιγκ 1 και από τον Αστέρα. Θεωρείς πως σε βοήθησαν οι συμμετοχές σου για να προσαρμοστείς στη Σούπερ Λιγκ 2;

«Ναι εννοείται πως με βοήθησαν. Στο ντεμπούτο με τον Πανιώνιο είχα άγχος, φέτος δεν είχα καθόλου άγχος, κάνω τη δουλειά μου».

-Πως ήταν η σχέση σου με τον Πάμπλο Γκαρσία. Τι καινούριο σου έμαθε; Τι σας λέει;

«Πολύ καλή. Ο Γκαρσία με πίεσε πιο πολύ για να είμαι μαχητικός στο παιχνίδι μου. Αυτό που μας λέει συχνά είναι ‘’Αμα πέσεις 8 φορές, πρέπει να σηκωθείς 9’’ και το έχουμε γράψει στον τοίχο του προπονητικού κέντρου, είναι το σωστό και στην ομάδα και στην ζωή».

-Τελικά η φυσική σου θέση είναι δεκάρι ή εξτρέμ;

«Δεκάρι, μου αρέσει περισσότερο. Αλλά παίζω όπου χρειαστεί».

-Με ποιον από τους συμπαίκτες σου κάνεις περισσότερη παρέα και με ποιον ταιριάζεις περισσότερο ποδοσφαιρικά;

«Κάνω περισσότερο παρέα με τους Αποστολόπουλο και Φασίδη, αλλά μιλάω με όλους. Ποδοσφαιρικά ταιριάζω με αυτούς τους δύο. Οσον αφορά με τους τρεις επιθετικούς μας (σ.σ. Κούτσια, Γκορντεζιάνι και Πανίδη) νομίζω πως ταιριάζω και με τους τρεις. Είναι τρεις διαφορετικοί επιθετικοί».

-Είσαι επίμονος και τελειομανής όπως έχει πει. Τι πιστεύεις πως βελτίωσες φέτος σε σένα και τι χρειάζεται να δουλέψει κι άλλο για να βελτιώσεις;

«Να δουλέψω πως σε μερικά παιχνίδια που δεν ήμουν βασικός, έλεγα γιατί δεν ξεκινάω, μετά το δούλεψα και δεν είχα θέμα. Το ποδόσφαιρο είναι θέμα ψυχολογίας. Διόρθωσα το τακτικό κομμάτι, έπαιξε ρόλο και ο Γκαρσία. Οταν σου λέει κάτι ο προπονητής, στην 2η φορά πρέπει να το έχεις καταλάβει».

-Ποδοσφαιρικά πως θα σε χαρακτήριζες;

«Είμαι πολύ μαχητικός, δεν είμαι το δεκάρι που δεν πηδάω για κεφαλιά. Το τάκλιν είναι το ψωμί μου, στόπερ να με βάλεις δύσκολα θα με περάσουν (σ.σ. γέλια)».

-Έχεις κάποιον πρότυπο από την πρώτη ομάδα;

«Μου έχουν μιλήσει ο Μπίσεσβαρ και ο Κούρτιτς όταν έκανα προπονήσεις στην πρώτη ομάδα. Aλλά δεν έχω κάποιον πρότυπο γενικά στη ζωή μου στο ποδόσφαιρο».

-Το όνειρό σου ποιο είναι ποδοσφαιρικά;

«Να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ, να κάνω μια καλή καριέρα και όταν τελειώσω να είμαι ευχαριστημένος για όσα έχω πετύχει. Ο στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να ανέβω στην πρώτη του ομάδα του ΠΑΟΚ».

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης;

«Δεν έχω. Μου αρέσει ο Μπαπέ, αλλά είμαι άλλο στυλ».

-Ποιο είναι το χόμπι σου; Παίζεις Pro ή FIFA όπως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές;

«Εμένα μου αρέσει να βγαίνω βόλτες με την κοπέλα μου, όταν έχω ελεύθερο χρόνο πηγαίνω στην Πρέβεζα για να δω την οικογένειά μου, τον αδερφό μου. Δεν παίζω FIFA, καμιά φορά λίγο call of duty».