Αναδιάρθρωση ή παντού ή πουθενά!

Η κοροϊδία Βασιλειάδη, η ευκαιρία Αυγενάκη και η ευθύνη της ΕΠΟ…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 το πήρε ο μακράν καλύτερος, δηλαδή ο Ολυμπιακός και μάλιστα χωρίς να έχει τίποτα υπέρ του (ούτε ΕΠΟ, ούτε διαιτησία, ούτε διοίκηση στη διοργανώτρια). Η σεμνή τελετή του τίτλου ουσιαστικά ολοκληρώθηκε από την πρεμιέρα των πλέι οφ με το νέο διπλό των Πειραιωτών μέσα στην Τούμπα. Έτσι η όλη συζήτηση στα του ποδοσφαίρου από εδώ και πέρα σταδιακά θα επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση, καθώς η μάχη της δεύτερης θέσης ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι το μείζον θέμα…

Αντίθετα, η ανακατανομή και ο νέος χάρτης στις εν Ελλάδι επαγγελματικές κατηγορίες είναι ζήτημα σοβαρό και ουσιαστικό, που θα αγγίζει άπαντες στην πορεία…

Μια αναδιάρθρωση, που η ΕΠΟ την ξεκίνησε από μόνη της, καθώς ανέβασε αντί για τέσσερις τελικά οκτώ από τη δικιά της Γ’ Εθνική (τέταρτη κατά σειρά κατηγορία και ερασιτεχνική) στην αμέσως παραπάνω…

Η ΕΠΟ που αποφάσισε να θέσει ως τέλος της παρατεταμένης αγωνιστικής περιόδου 2019-20 ελέω του covid19 την Κυριακή 2 Αυγούστου, αλλά αυτομάτως έτσι «σφύριξε» τη λήξη και της Σούπερ Λίγκας 2! Κάτι αυταπόδεικτο με δεδομένο ότι οι 12 συνολικά (μαζί με τα πλέι οφ) εναπομείνασες αγωνιστικές χωρίς καν να υπολογίζονται τα επιπλέον δύο ματς για τα μπαράζ ανάμεσα στον προτελευταίο της SL1 και το δεύτερο της SL2 είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν μέσα σε 33 ημέρες, με δεδομένο ότι η επανεκκίνηση της δεύτερης κατηγορίας έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου.

Μια απόφαση για να παίξουν ξανά μπάλα οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2, που την πήραν πριν η ΕΠΟ πει «τέλος τα πάντα στις 2/8». Κοινώς, η Ομοσπονδία τη δεύτερη κατηγορία δεν την έλαβε καν υπ’ όψιν της…

Ως εκ τούτου, η ΕΠΟ είναι η κύρια υπεύθυνη για την ανωμαλία, που προκαλεί και η ίδια οφείλει να τη ομαλοποιήσει. Πώς θα γίνει αυτό; Με αναδιάρθρωση παντού!

Αφού ξεκίνησε την αναδιάρθρωση από τα χαμηλά θα την ολοκληρώσει μέχρι τη Σούπερ Λίγκα 1, αρέσει δεν αρέσει στη NOVA αυτό, τουλάχιστον για ένα χρόνο εξαιτίας των παρενεργειών του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν η «μαμά» ΕΠΟ, όπως δεν θέλησε να αδικήσει καμία ομάδα από τη Γ’ Εθνική, οφείλει να μην αδικήσει κανέναν από τους διεκδικητές ανόδου και από τη Σούπερ Λίγκα 2 στη Σούπερ Λίγκα 1.

Δεν έχει η Ομοσπονδία, λοιπόν, κανένα δικαίωμα και καμία δικαιολογία να λέει πως «θα ρωτήσουμε τη Σούπερ Λίγκα 1 για αναδιάρθρωση – αύξηση ομάδων, αλλά δεν τη θέλει…».

Θα μου πείτε βέβαια, αντέχει ακόμα περισσότερες επαγγελματικές ομάδες το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Σίγουρα όχι, σας απαντώ απερίφραστα…

Εξάλλου, το λάθος με την περσινή αναδιάρθρωση – έκτρωμα του Βασιλειάδη τη ζήσαμε. Ό,τι έγινε έγινε μόνο και μόνο προς εξυπηρέτηση της NOVA ξεγελώντας τις ομάδες που είτε υποβιβάσθηκαν στο προηγούμενο πρωτάθλημα της SL1 είτε προϋπήρχαν στη δεύτερη κατηγορία με το δέλεαρ ενός μεγάλου τηλεοπτικού συμβολαίου, που εν τέλει πετσοκόφτηκε σε ποσοστό 60%!

Υπάρχει λύση όμως και να μην αδικηθεί κανείς και παράλληλα να νοικοκυρέψει την κατάσταση ο Αυγενάκης κάνοντας ότι δεν έκαναν οι προκάτοχοι του. Να βάλει σκληρούς όρους, που από μόνοι τους θα «υποχρεώνουν» το ποδόσφαιρο να έχει μόνο δύο επαγγελματικές κατηγορίες με 32 ή 34 μάξιμουμ ομάδες, γιατί προκοπή δεν υπάρχει ούτε με 40 που είναι σήμερα, ούτε πολύ περισσότερο με 48!

Εξάλλου μόνο με δύο κατηγορίες θα μπορούσε να υπάρξει και η προοπτική για ένα πακέτο κεντρικής ενιαίας διαχείρισης με διακλαδώσεις φυσικά…

Πολύ σωστά σε αυτό το πλαίσιο και ο πρόεδρος της SL2-FL, Λεωνίδας Λεουτσάκος πρότεινε στη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού αν θέλουν στην Football League να λέγονται επαγγελματικές οι ομάδες να έχουν Μετοχικό Κεφάλαιο 200.000 αντί 30.000 που είναι τώρα, γιατί αλλιώς ας πάρει αυτή την κατηγορία ως ερασιτεχνική η ΕΠΟ (λέμε εμείς…).

Τα ίδια και πολύ περισσότερα και στη Σούπερ Λίγκα 2, Μ.Κ. στα 600.000 ευρώ και εγγυητικές τουλάχιστον 400.000 κατατεθειμένες από την αρχή κάθε σεζόν για να μην υπάρχουν αποχωρήσεις και χρέη γραμμένα στο… χιόνι.

Και βέβαια ο Αυγενάκης, μπορεί να κάνει πράξη το αυτονόητο και επιβεβλημένο, δια νόμου οι πραγματικές ΠΑΕ να εισπράττουν ποσοστό από τις στοιχηματικές, που μόνο κερδίζουν χωρίς να αποδίδουν τίποτα στις ομάδες, τις οποίες χρησιμοποιούν για να έχουν λόγο ύπαρξης ως εταιρείες.

Η Ομοσπονδία, όμως, που είναι σε προεκλογική περίοδο κάνει τα δικά της παιχνίδια και έτσι έχει τάξει ήδη στις μισές ομάδες της FL ότι θα ανέβουν στη SL2… Για να γίνει όμως αυτό μοιραία θα πρέπει να γίνει αύξηση και στη Σούπερ Λίγκα 1.

Μονά ζυγά δικά σας δεν γίνεται αγαπητοί μου… Είτε αναδιάρθρωση παντού είτε πουθενά. Από κάτω μέχρι και το ρετιρέ ή τίποτα! Κοινώς, η Σούπερ Λίγκα 2 να απειλήσει και να μείνει με 12 και τη νέα σεζόν και τότε να δούμε που πέσει το γλέντι της… αρκούδας εναντίον της ΕΠΟ από τις ομάδες – «πελάτες» (μέσω ΕΠΣ) της FL.

Αυτό είναι και ένα από τα κλειδιά πίεσης για δικαιοσύνη…

Όσο δε για τα τηλεοπτικά της SL1, που ακούω ως επιχείρημα πως τάχα θα επηρεαστούν από την αύξηση των ομάδων στη μεγάλη κατηγορία για μια έστω χρονιά, μεγαλύτερος μύθος δεν υπάρχει… Γιατί δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση (ακόμα τουλάχιστον) και κάθε ομάδα διαπραγματεύεται μόνη της τον τηλεοπτικό της πάροχο. Ακόμα όμως και να υπήρχε με 200.000 λιγότερα για μια σεζόν για να «βολευτούν» οι παραπάνω ουδείς θα καταστρεφόταν, αν θέλει να λέγεται ΠΑΕ…

Καταλήγω, λοιπόν: Αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός παντού! Η ΕΠΟ να αφήσει κατά μέρος τις πονηριές και τις τακτισμούς αλά… Πόντιου Πιλάτου και να ολοκληρώσει ότι η ίδια ξεκίνησε, ενώ ταυτόχρονα ο Αυγενάκης να μην χάσει την ευκαιρία και να βάλει τους όρους ώστε να οδηγήσει μοιραία στην ύπαρξη δύο σοβαρών επαγγελματικών κατηγοριών στην Ελλάδα.

πηγή: a-sports.gr