Σ. Καλόγηρος: Μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό

Η ΕΠΣ Άρτας έκλεψε την παράσταση στην 1η φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Νέων καθώς και οι δύο ομάδες της Νέων και Παίδων υπό την τεχνική καθοδήγηση του Σωτήρη Καλόγηρου τερμάτισαν στην 1η θέση του 3ου ομίλου. Με την ελπίδα να συνεχίσουν στις επόμενες φάσεις με στόχο να διεκδικήσουν ότι καλύτερο, φθάνοντας ακόμα και στον τελικό. Το πιστεύει αυτό και ο προπονητής τους Σωτήρης Καλόγηρος που μιλά σήμερα στην εφημερίδα«ΦΩΣ» για αυτές τις επιτυχίες. Οι ομάδες της ΕΠΣ Άρτας ήταν σε έναν δύσκολο όμιλο, καθώς είχαν να ανταγωνισθούν ομάδες από μεγάλες Ενώσεις όπως είναι Λάρισας, Ηπείρου, Τρικάλων και ακόμα Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Πρέβεζας/Λευκάδας. Η επιτυχία είναι μεγάλη και ιδιαίτερα τιμητική για το ποδόσφαιρο της Άρτας. Μιας περιοχής που ανέδειξε στο παρελθόν πολύ μεγάλους παίκτες (Αμβράζης, Σιακούφης, Νικοπολίδης, Νταλάκας, Βαίτσης, Λάμπρος Γεωργιάδης, Αναστασίου κ.α) και δείχνει να συνεχίζει την παράδοση. Οι ομάδες της ΕΠΣ Άρτας ετοιμάζονται για τις επόμενες φάσεις του πρωταθλήματος, που θα λάβουν μέρος οι πρωταθλήτριες ομάδες των 8 ομίλων. Όπως γράφουμε και σε άλλο σημείο, η ομάδα Παίδων στην προημιτελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος θα παίξει με την ΕΠΣ Εύβοιας και η ομάδα Νέων με την ΕΠΣ Καρδίτσας. Οι αγώνες θα είναι νοκ άουτ και σε ουδέτερο γήπεδο.
Τεράστια είναι η συμβολή του Ενωσιακού προπονητή Σωτήρη Καλόγηρου, που κρατά από πέρυσι το πηδάλιο και είναι από τους πιο ικανούς της νέας γενιάς. Σήμερα η στήλη μας είναι αφιερωμένη στους πρωταθλητές της Άρτας, φιλοξενώντας μια σημαντική συνέντευξη του προπονητή Σωτήρη Καλόγηρου που μας δίνει το στίγμα της δουλειάς που γίνεται αλλά και των επιτυχιών που σημειώθηκαν.

-Να το θεωρήσουμε σαν έκπληξη την κατάληψη της πρώτης θέσης από την ΕΠΣ Άρτας τόσο στους Νέους όσο και στους παίκτες;

«Για μένα που ξέρω τους παίκτες που έχω και ειδικά τα παιδιά της ομάδας Νέων που τα είχα και πέρυσι, δεν είναι έκπληξη αυτή η επιτυχία. Είναι παιδιά με ικανότητες και πολλές δυνατότητες. Είναι παιδιά που έχουν ταλέντο. Και πέρυσι πήγαμε καλά και είχαμε τις μικρότερες ηλικίες απ’ όλες τις ομάδες».

-Είναι μεγάλη η επιτυχία σας υπό την άποψη ότι βάλατε από κάτω μεγάλες Ενώσεις με περισσότερα σωματεία και περισσότερες επιλογές που είχαν οι προπονητές για επιλογές παικτών. Γι’ αυτό το θεωρήσαμε την πρωτιά σας και σαν μια μικρή έκπληξη.

«Το πιο σημαντικό είναι οι καλές σχέσεις που είχα με όλα τα σωματεία. Με βοήθησαν πολύ οι προπονητές των ομάδων που ανήκουν στην ΕΠΣ Άρτας. Έχουμε με όλους άψογη συνεργασία και στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας έχουν συμβάλει και οι προπονητές των ομάδων, χωρίς αυτό να μειώνει την προσπάθεια και την επιτυχία των παιδιών που είναι οι πρωταγωνιστές».

-Είναι σωστή η επισήμανσή σας στο να υπάρχει καλή συνεργασία με τα σωματεία και τους προπονητές.

«Έτσι πρέπει να γίνεται σε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων και όχι μόνο στην Άρτα. Εμείς δώσαμε μεγάλη βαρύτητα σαν ΕΠΣ Άρτας στο κομμάτι αυτό, όπως πολύ καλή συνεργασία υπάρχει και με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του νομού. Το Αρτινό ποδόσφαιρο έχει μέλλον και η περιοχή της Άρτας έχει πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Απλά να γίνει σωστή δουλειά για την αξιοποίηση και ανάδειξη αυτών των παικτών. Αυτό είναι και το στοίχημα που έχουμε βάλει. Και αν προχωρήσει μια ομάδα σε επαγγελματικές κατηγορίες είτε η Αναγέννηση είτε η Α. Ε. Καραϊσκάκης, να στηριχθούν πάνω σ’ αυτά τα παιδιά, για να μη πάνε χαμένα. Ούτε να χρειασθούν μεταγραφές παικτών από άλλες περιοχές».

-Είναι αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η Άρτα είναι περιοχή που βγάζει παίκτες.

«Θα είναι άδικο να μη αξιοποιηθούν τα παιδιά που είναι τώρα στις Μικτές Ομάδες. Και τώρα μέσω του Πανελληνίου πρωταθλήματος και με αφορμή την πρώτη θέση που πήραμε και στις δύο κατηγορίες, να πέσουν και τα φώτα πάνω τους, γιατί το αξίζουν. Πιστεύω πολύ σ’ αυτά τα παιδιά και θα δείτε ότι θα προχωρήσουμε για να διεκδικήσουμε ακόμα και θέση στον τελικό».

-Το πρωτάθλημα αυτό όπως διεξάγεται είναι σε σωστές βάσεις;

«Καλό είναι που υπάρχει αυτό το πρωτάθλημα και δίνει κίνητρο σε παιδιά ακαδημιών και ερασιτεχνικών ομάδων που είναι σε παραγωγικές ηλικίες, για να κάνουν κάτι περισσότερο στο ξεκίνημα της πορείας του. Απλά ας μου επιτραπεί μια μικρή σημείωση. Καλό είναι οι κλήσεις στις εθνικές ομάδες να γίνονται και για παιδιά που παίζουν σε ερασιτεχνικά σωματεία ή σε ακαδημίες και όχι μόνο σε ομάδες Νέων ομάδων Σούπερ Λίγκας και Β’ Εθνικής».

-Πάντως το πρωτάθλημα αυτό των Μικτών Ομάδων των Ενώσεων δεν περνά απαρατήρητο, καθώς είδαμε σε αγώνες να υπάρχουν και σκάουτερ ομάδων Σούπερ Λίγκα.

«Αυτό είναι αλήθεια, υπάρχει ενδιαφέρον επαγγελματικών ομάδων, γιατί στο πρωτάθλημα αυτό συμμετέχουν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στις ομάδες της περιφέρειας».

-Πως γίνεται κύριε Καλόγηρε η επιλογή και αξιολόγηση των παικτών για την επάνδρωση των ομάδων; Και απ’ ότι φάνηκε από την πορεία στο πρωτάθλημα, πέσατε διάνα στις επιλογές σας.

«Εμείς ακολουθήσαμε την  εξής τακτική: Ζητήσαμε από τους προπονητές των σωματείων να μας στείλουν 4 παιδιά για την ομάδα Νέων  και 4 παιδιά για την ομάδα Παίδων, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις. Άλλοι το έκαναν και άλλοι όχι. Εγώ ως Ενωσιακός προπονητής δεν σταμάτησα σ’ αυτό. Πήγα σε προπονήσεις ομάδων, είδα αγώνες για να έχω άποψη. Το πρόβλημα στην Άρτα είναι ότι τα παιδικά πρωταθλήματα της Ένωσης ξεκινούν αργότερα από το πρωτάθλημα των Ενώσεων και δεν έχουμε την ευχέρεια πριν κάνουμε επιλογές να δούμε τα παιδιά στο τοπικό πρωτάθλημα. Το καλό είναι ότι πολλά παιδιά από την ομάδα Νέων αγωνίζονται ακόμα και σε ομάδες Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Άρτας και έτσι όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα των Ενώσεων είχαν παιχνίδια στα πόδια τους και έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό. Υπάρχουν 6 παιδιά στην ομάδα Νέων που είναι σε ομάδες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Αυτό μας βοήθησε πολύ».

-Ειλικρινά είναι δύσκολο το έργο σας για να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να μη υπάρξουν και αδικίες άθελά σας φυσικά.

«Εγώ προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατόν. Αλάνθαστος δεν είναι κανείς. Προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα την δουλειά μου. Πάντως η καλή πορεία και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάναμε σωστές επιλογές. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, στα δύο τελευταία χρόνια και οι δύο ομάδες μας, νέων και παίδων, σε 18 παιχνίδια που έδωσαν έκαναν 15 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Υπάρχει καλή χημεία και καλή ψυχολογία, έχουμε άριστες σχέσεις με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς τους, όπως και με τα σωματεία και τους προπονητές που ανέφερα πριν».

-Η ΕΠΣ Άρτας βοήθησε το έργο σας;

«Μας βοήθησε πάρα πολύ. Αν εν υπάρχει καλή συνεργασία με την Ένωση που ανήκεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το δε δικό μου έργο για να έχω υπό την ευθύνη μου και τις δύο ομάδες νέων και παίδων είναι δύσκολο, αλλά έχει και τα θετικά του, γιατί ξέρω τους παίκτες όπως και τι υλικό υπάρχει από πίσω».

-Τι συμβουλές δίνεται εσείς ως προπονητής στα παιδιά που είναι μια κρίσιμη ηλικία ψάχνοντας και αυτά να βρουν τον προσανατολισμό τους στο ποδόσφαιρο αλλά και στην κοινωνία.

«Βασικά να μη πάρουν τα μυαλά τους αέρα, να είναι προσγειωμένα και καλά παιδιά, γνωρίζοντας ότι στη ζωή τίποτα δεν κατακτάς αν δεν προσπαθήσεις. Μέλημά μας είναι να πηγαίνουν καλά και στα μαθήματα. Αν πετύχουν αυτό είναι ο τέλειος συνδυασμός. Να έχουν σεβασμό και καλή συμπεριφορά σε ότι κάνουν».

-Είπαμε ότι η Άρτα βγάζει ταλέντα και καλούς παίκτες. Πιστώνεται αυτό στην εικόνα που έχει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

«Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εξελίσσεται προς το καλύτερο, παρά τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν. Και αυτό φαίνεται στα μπαράζ που υπήρχαν στα προηγούμενα χρόνια με τις πρωταθλήτριες ομάδες, οι ομάδες της Άρτας πρωταγωνιστούσαν. Αν γίνει καλύτερη αξιοποίηση των ταλέντων της περιοχής θα πάμε ακόμα καλύτερα. Φαντάζεται κανείς τα σημερινά παιδιά που είναι στις μικτές ομάδες της ΕΠΣ Άρτας και έκαναν μια αξιόλογη πορεία στην πρώτη φάση των ομίλων του πανελληνίου πρωταθλήματος, μετά από 5 χρόνια να βρεθούν όλα μαζί σε μια ομάδα της Άρτας; Θαύματα μπορούν να κάνουν. Κάποια παιδιά απ’ αυτά θα τα δούμε στο μέλλον να παίζουν σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Και να το θυμηθείτε αυτό».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο-Εφημερίδα ΦΩΣ