Ανδρέας Πιστιόλης: H ζωή μου είναι συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό

Ο Ανδρέας Πιστιόλης  όλα τα χρόνια ενασχόλησής του με το μπάσκετ , σχεδόν τριάντα τα έχει ζήσει στον Παναθηναϊκό. Σήμερα είναι ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο 37χρονος προπονητής υπήρξε μέλος του τεχνικού τιμ του Παναθηναϊκού (υπό τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μαζί με τον Ιτούδη), ενώ ήταν βοηθός του Ιτούδη και στην Μπάνβιτ. Τον συναντήσαμε στον Άγιο Νικήτα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών μαζί με την όμορφη σύζυγο του Αιμιλία Θεοφανοπούλου. Σε μία χαλαρή καλοκαιρινή συζήτηση μας μίλησε για τη ΤΣΣΚΑ, τον Παναθηναϊκό και τη Λευκάδα

pistiolis5

Μιλήστε  μας για την ΤΣΣΚΑ

Η ΤΣΣΚΑ καταρχήν είναι ένας επαγγελματικός προορισμός του υψηλότερου επιπέδου για εμάς. Πάντα είναι στόχος για οποιονδήποτε προπονητή να δουλέψει για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τους τίτλους στην Ευρολίγκα με τους καλύτερους παίχτες. Οπότε η ΤΣΣΚΑ ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε κι εγώ κι ο Δημήτρης να περιμένουμε από τη στιγμή που φύγαμε από τον Παναθηναϊκό. Ήμασταν συνηθισμένοι σε αυτό το επίπεδο και ήμασταν πολύ χαρούμενοι που επιστρέψαμε σε ένα επίπεδο σαν την ΤΣΣΚΑ. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια ομάδα με πάρα πολύ καλή οργάνωση, επαγγελματικά πλαίσια, σου παρέχει πάρα πολλά πράγματα όσον αφορά τη δουλειά σου ώστε  να μην αποσπάται ο προπονητής από διάφορες άλλες καταστάσεις και να είσαι επικεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνει.

Η εμπειρία της Ρωσίας;

Η Ρωσία είναι μια χώρα πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Πρέπει να κάνεις μια προσαρμογή στην νοοτροπία σου και συνηθισμένα σου αλλά είναι μια πολύ όμορφη χώρα και ιδίως η Μόσχα που είναι μια υπέροχη και ιδιαίτερη πόλη σε σχέση με όλες τις άλλες της Ευρώπης.

Άρα μια καλή επιλογή.

Ναι σίγουρα, είναι φοβερή εμπειρία αυτή η πόλη των 20 εκατομμυρίων, κάποτε ένα κέντρο του Σοβιετικού καθεστώτος που ήταν ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, μια υπερδύναμη. Αυτό ακόμη το βλέπεις και είναι μια μεγάλη εμπειρία.

Ως Έλληνες στη Ρωσία;

Ευτυχώς είμαστε πολύ ευπρόσδεκτοι στη Ρωσία. Οι Ρώσοι γενικότερα αγαπούν τους Έλληνες γιατί έχουμε με την ορθοδοξία αρκετά κοινά, αρκετές κοινές παραδόσεις , οι οποίες  έχουν κάνει τους Ρώσους να είναι πιο ανοιχτοί στον Έλληνα απ’ ότι σε κάποιον άλλο ξένο. Όποτε αυτό βοήθησε, ήταν πιο έτοιμοι να μας υποδεχτούν στην πόλη τους.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής που λέγεται  Παναθηναϊκός έκλεισε …

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό. Τα πρώτα μου βήματα στον Παναθηναϊκό ήταν όταν ήμουν πέντε χρονών και γράφτηκα για πρώτη φορά στο μπάσκετ ακολουθώντας τον αδερφό μου που είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος , και ήταν και στην κολύμβηση και στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Οπότε  από τα πέντε μου μέχρι και τα 35 μου ο Παναθηναϊκός ήταν κομμάτι της ζωής μου. Τα τρία τελευταία χρόνια όταν έφυγα από τον Παναθηναϊκό , γιατί όλα κάνουν τον κύκλο τους και όλα κάποια στιγμή τελειώνουν, πήγα ένα χρόνο στην Τουρκία και δύο στην ΤΣΣΚΑ. Όποτε η ζωή μου είναι συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και κάτι που το αγαπάω πάρα πολύ.  Απλά πλέον ως επαγγελματίας προπονητής έπρεπε να κάνω ένα βήμα στην καριέρα μου, έπρεπε να αλλάξω . Έρχεται η ώρα που όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει το ίδιο. Ο Παναθηναϊκός  είναι μια ομάδα που είχε το ακατόρθωτο για τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού ή και γενικότερα του αθλητισμού. Είχε τον ίδιο προπονητή για 10 χρόνια, είχε επίσης τον ίδιο βοηθό 10 χρόνια. Εγώ στην ανδρική ομάδα έμεινα επτά χρόνια. Όλοι θεωρούσαν ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα έμενε για όλη του τη ζωή στον Παναθηναϊκό. Ο  Δημήτρης Ιτούδης και εγώ θεωρούσαμε ότι δεν θα φύγουμε ποτέ από αυτή την ομάδα. Δυστυχώς έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και αυτά κάποτε τελειώνουν.

Θυσίες έχουν γίνει;

Οποιοσδήποτε ο επαγγελματίας προπονητής , αν θέλει να είναι στο υψηλότερο και καλύτερο επίπεδο  πρέπει σίγουρα να κάνει θυσίες. Κανείς δεν φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο χωρίς να θυσιάσει και να ρισκάρει πράγματα, χωρίς να κάνει κάποια βήματα στην αβεβαιότητα. Στο δικό μας χώρο θεωρείτε συνηθισμένο  το ότι θα πας σε μια άλλη χώρα, όπως όταν πήγαμε σε μια πόλη της Τουρκίας με το Δημήτρη.  Στη Μόσχα βέβαια ήταν ευκολότερα. Οι θυσίες πάντως είναι δεδομένες. Και όλα τα συνεχόμενα χρόνια στην Αθήνα θυσιάζαμε πάρα πολλά πράγματα από την προσωπική μας ζωή  για να υπάρξει καθιέρωση σε αυτό το χώρο.

pistiolis1

Ελλάδα όμως έρχεστε συχνά. Μιλήστε μας  λίγο για τη Λευκάδα και πως προέκυψε.

Η πρώτη φορά που ήρθα για να πω την αλήθεια ήταν γιατί ήθελα να πάω κάπου με το αυτοκίνητο. Δεν ήθελα να μπω σε καράβι και έτσι προέκυψε η Λευκάδα.  Μόλις έφτασα στη Λευκάδα την αγάπησα αμέσως. Είναι ακριβώς αυτό που θέλω για τις διακοπές μου. Η θάλασσα της Λευκάδας νομίζω δεν υπάρχει κάπου αλλού. Όπως λέμε με  την Αιμιλία αν δεν πέσουμε στη θάλασσα της Λευκάδας δεν έχουμε καταλάβει καλοκαίρι. Στη συνέχεια με τη σύζυγο μου η οποία είναι της περιοχής, από την Περατιά, ήταν πολύ εύκολο για εμάς να βρισκόμαστε κάθε καλοκαίρι εδώ.

Μελλοντικά πλάνα;

Επαγγελματικά έχουμε υπογράψει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο με τη ΤΣΣΚΑ όποτε το μέλλον είναι στη Μόσχα.  Για την ώρα η σκέψη μας και τα πλάνα μας έχουν να κάνουν με το να συνεχίσουμε αυτό που χτίζουμε τα δυο τελευταία χρόνια στην Ρωσία. Είμαστε στο σημείο που έχουμε χτίσει την ομάδα όπως μας αρέσει και την αισθανόμαστε δικιά μας. Όσο τα πράγματα πάνε καλά εδώ δεν χουμε κανενα λογο να σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Όταν ο κύκλος μας τελειώσει εδώ ίσως να μας δοθεί ευκαιρία να γυρίσουμε στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Αργυρή Κατωπόδη

πηγή:lefkadapress.gr