Σενάρια παραμονής για τα Play out της Α’ κατηγορίας και οι… “υποψήφιοι”

Το φετινό πρωτάθλημα μπορεί να ήταν νωχελικό κατά τη διάρκειά του και να μην εξήγειρε το φίλαθλο κοινό από την ποιότητα την οποία παρουσίασε, όμως όπως όλα δείχνουν θα έχουμε ένα συναρπαστικό φινάλε.
Την ώρα που στην κορυφή οι δύο προετοιμάζονται για τα μπαράζ ανάδειξης πρωταθλητή, στην ουρά οι υποψήφιοι για να αγωνιστούν στα μπαράζ των Play out ζουν το πρωτάθλημα με τη δική τους ένταση.

Οι θέσεις 11 έως και 14 στον κατατακτήριο πίνακα του πρωταθλήματος, οδηγούν στους αγώνες μπαράζ, με τα πράγματα να μην έχουν ξεκαθαρίσει εντελώς, μιας και η 10η θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή ο ΑΟ Πλαγιάς, παίζεται ακόμα μαθηματικά, με τις ομάδες ΑΟ Παλαίρου και ΠΕΑΣ Κατούνας να την διεκδικούν μέχρι και τη λήξη της κανονικής περιόδου.

Η κατάταξη στην ουρά της βαθμολογίας αυτή τη στιγμή έχει ως εξής:

10η θέση   ΑO ΠΛΑΓΙΑΣ 34
11η θέση    ΑΟ ΠΑΛΑΙΡΟΥ 29
12η θέση ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ 29
13η θέση ΑΕΚ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 23
14η θέση  ΑΟ ΚΑΡΥΑΣ 22
15η θέση  ΘΥΕΛΛΑ ΣΙΝΩΠΗΣ 14
16η θέση ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-

Όπως μπορούμε να δούμε, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, ο ουραγός Απόλλων ΝΛ που έχει παραιτηθεί από τον πρώτο γύρο, μαζί με την Θύελλα Σινώπης που ακολουθεί, είναι οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν απ’ ευθείας στην Β’ κατηγορία της ΕΠΣ Π/Λ.

Βλέποντας το πρόγραμμα των αγώνων και ξεκινώντας από την πρώτη υποψήφια να βρεθεί στη διαδικασία των μπαράζ είναι η ομάδα του ΑΟ Πλαγιάς, που έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα των 4 βαθμών έναντι των διωκτών της και έχει την τύχη της στα δικά της χέρια. Ο ΑΟ Πλαγιάς χρειάζεται 2 βαθμούς (βάσει του ΚΑΠ ερασιτεχνικών) για να μην αγωνιστεί και πάλι μετά το πέρας του πρωταθλήματος, καθώς στην περίπτωση που ισοβαθμίσει με την Κατούνα, έχοντας απόλυτη ισοβαθμία σε τέρματα και νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, θα χρειαστεί μια νέα αναμέτρηση μεταξύ των δύο σε ουδέτερο γήπεδο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας με την Πάλαιρο έχει αβαντάζ. Αν δεν καταφέρει να πάρει βαθμούς, τότε δεν έχει παρά να στηρίζεται στην τύχη και στα αποτελέσματα των άλλων υποψηφίων.
Ο ΑΟ Πλαγιάς αντιμετωπίζει εκτός έδρας την 29η αγωνιστική τον Θρίαμβο Λούρου και πάλι εκτός την 30η τον Απόλλωνα Πάργας.

Στην 11η θέση ο ΑΟ Παλαίρου, υποδέχεται τον ΠΕΑΣ Κατούνας στην Πάλαιρο για την 29η αγωνιστική, σε μια αναμέτρηση που θα κρίνει πολλά όσον αφορά τη συνέχεια και τα σενάρια που θα ακολουθήσουν. Η ομάδα της Παλαίρου με νίκη έχει εξασφαλίσει 6 βαθμούς καθώς την τελευταία αγωνιστική θα πάρει το παιγνίδι άνευ αγώνος από τον Απόλλωνα ΝΛ. Από κει και πέρα ελπίζει να μην πάρει ο ΑΟ Πλαγιάς βαθμούς έτσι ώστε να κατακτήσει την 10η θέση και να μην μπει στη διαδικασία των μπαράζ. Αν τελικά πάρει τη νίκη και τους 6 βαθμούς ενώ η ομάδα της Πλαγιάς πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται, ο ΑΟ Παλαίρου θα ξεκινήσει τη διαδικασία των μπαράζ με 9 βαθμούς.

Ο ΠΕΑΣ Κατούνας ο οποίος έχει επίσης 29 βαθμούς και βλέπει με θετικό μάτι την περίπτωση να μην παίξει μπαράζ, θέλει νίκη επί της Παλαίρου την 29η και επί του ΠΑΣ Αμβρακικού την 30η αγωνιστική. Όπως επίσης και να μην πάρει βαθμούς η Πλαγιά. Στην περίπτωση ισοβαθμίας Πλαγιάς και Κατούνας οι δυο ομάδες όπως είπαμε θα παίξουν αναμεταξύ τους σε έναν “τελικό” με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί. Αν η Κατούνα δεν κατακτήσει άλλους βαθμούς μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος, θα ξεκινήσει τα μπαράζ έχοντας 7 βαθμούς. Σε περίπτωση μιας νίκης θα ξεκινήσει με 8, ενώ αν φτάσει τους 35, με 9 βαθμούς.

Η ΑΕΚ Αρχαγγέλου σε δυσχερέστερη θέση από τους δύο πάνω της, μιας και έχει το δυσκολότερο πρόγραμμα τις 2 εναπομείναντες αγωνιστικές, είναι πολύ πιθανό να τελειώσει το πρωτάθλημα με τους 23 βαθμούς που έχει μαζέψει μέχρι τώρα. Αυτό μεταφράζεται σε 6 βαθμούς, με τους οποίους θα ξεκινήσει την διαδικασία των μπαράζ. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΣ Πρέβεζα την 29η αγωνιστική και αντιμετωπίζει τον Πανλευκάδιο στο Πλάτωνας Γρηγόρης την 30η.

Ο ΑΟ Καρυάς που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 14η θέση της κατάταξης με 22 βαθμούς, υποδέχεται τον Απόλλωνα Πάργας την 29η αγωνιστική και την τελευταία αγωνιστική πηγαίνει στον Ωρωπό για να αντιμετωπίσει τη Δόξα. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πάρει άλλο θετικό αποτέλεσμα, θα ξεκινήσει τους αγώνες μπαράζ με 6 βαθμούς.

Όσον αφορά το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν στη Β’ κατηγορία μετά και τη λήξη των play out, και με δεδομένο τον υποβιβασμό του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου (όχι μαθηματικά), έχουμε τις εξής περιπτώσεις που αναφέρει και στην προκύρυξη του πρατωθλήματος η ΕΠΣ Πρέβεζας Λευκάδας:

22.ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ
1. Στην περίπτωση που υποβιβαστεί ένα (1) Σωματείο της ΄Ένωσης από την Γ΄ Εθνική Κατηγορία και δεν ανέλθει ο Πρωταθλητής της Ένωσης τότε υποβιβάζονται από την Α΄ στη Β΄ Κατηγορία τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις τέσσερις (4) τελευταίες Θέσεις του Βαθμολογικού Πίνακα.
2. Στην περίπτωση που υποβιβαστούν τα δύο (2) Σωματεία της ΄Ένωσης από την Γ΄ Εθνική Κατηγορία και δεν ανέλθει ο Πρωταθλητής της Ένωσης τότε υποβιβάζονται από την Α΄ στη Β΄ Κατηγορία τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις πέντε(5) τελευταίες Θέσεις του Βαθμολογικού Πίνακα.
3. Στην περίπτωση που υποβιβαστεί ένα (1) Σωματείο της ΄Ένωσης από το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας και ανέλθει ο Πρωταθλητής της ΄Ένωσης τότε υποβιβάζονται από την Α΄ στη Β΄ Κατηγορία τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις τρεις (3) τελευταίες θέσεις του Βαθμολογικού πίνακα.
4. Στην περίπτωση που υποβιβαστούν τα δύο (2) Σωματεία της ΄Ένωσης από το Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας και ανέλθει ο Πρωταθλητής της ΄Ένωσης τότε υποβιβάζονται από την Α΄ στη Β΄ Κατηγορία τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις τέσσερις (4) τελευταίες θέσεις του Βαθμολογικού πίνακα.

Αν τελικά ο ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου ανατρέψει τα δεδομένα στην ουρά της Γ’ εθνικής και παραμείνει μαζί με τον Εθνικό Φιλιππιάδας στην κατηγορία έχουμε τις δύο παρακάτω περιπτώσεις:
5. Στην Περίπτωση που δεν υποβιβαστούν τα δύο(2) Σωματεία της Ένωσης από την Γ΄ Εθνική Κατηγορία και δεν ανέλθει ο Πρωταθλητής της ΄Ένωσης τότε υποβιβάζονται από την Α΄ στη Β΄ Κατηγορία τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις τρεις (3) τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
6. Στην περίπτωση που δεν υποβιβαστούν τα δύο(2) Σωματεία της ΄Ένωσης από την Γ΄ Εθνική Κατηγορία και ανέλθει ο Πρωταθλητής της ΄Ένωσης σ’ αυτό τότε υποβιβάζονται από την Α΄ στη Β΄ Κατηγορία τα Σωματεία που θα καταλάβουν τις δύο (2) τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Οι ομάδες που θα προβιβαστούν στην Α’ από την Β’ είναι 3 και δεν επηρεάζεται καθόλου από τα όσα θα εξελιχθούν στις υπόλοιπες κατηγορίες.

πηγή: lefkadapress.gr