Γήτας: «Εκπλήρωσα το όνειρο μου όταν έπαιξα στον Παναθηναϊκό»

Ξενοφώντας Γήττας, ποδοσφαιριστής Εθνικού Φιλιππιάδας, πρώην διεθνής με την Εθνική Ελπίδων Ελλάδας και πρώην ποδοσφαιριστής, μεταξύ άλλων, Παναθηναϊκoύ, ΠΑΣ Γιάννενα, Πανθρακικού

 Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, όταν ένας προπονητής της εμβέλειας του Σέρχιο Μαρκαριάν σε επιλέγει στον Παναθηναϊκό. Θεωρώ, από το λίγο που δούλεψα μαζί του, πως είναι ένας καταξιωμένος προπονητής που θα μπορούσε να βοηθήσει την εθνική Ελλάδας, απλώς αποχώρησε και τα είπε όλα μόνος του. Δεν έκρυψε τίποτα και δεν είχε να κερδίσει τίποτα και αυτό φαίνεται και εκ του αποτελέσματος.

Θα άλλαζα κάποια πράγματα αν γύριζα το χρόνο πίσω. Πολλοί λένε ότι δε μου δόθηκαν ευκαιρίες, αλλά κάπου φταίμε και εμείς. Στα καλύτερά μου θα μπορούσα να πάρω περισσότερες συμμετοχές, αλλά αν αναλύσουμε την ιστορία του κάθε παίκτη θα βγάλουμε πολλά. Και εγώ έκανα κάποια λάθη, αλλά δεν ήταν το λάθος εξ ολοκλήρου δικό μου.

Ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι η πρώτη μου αγάπη και η παντοτινή, γιατί εκεί έκανα τα πρώτα ποδοσφαιρικά μου βήματα. Η επόμενη ομάδα που έζησα μεγάλες στιγμές είναι ο Πανθρακικός, γιατί ανεβήκαμε μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στην Α’ εθνική και έχω πάρα πολύ καλές αναμνήσεις και ο κόσμος της Κομοτηνής μ’ αγαπάει πραγματικά.

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σήμερα. Έχουν μπει τα τρεξίματα περισσότερο και το θέαμα δεν είναι πλέον το ζητούμενο. Πρώτα βλέπουμε το αποτέλεσμα και μετά τη δημιουργία παιχνιδιού. Έχετε δίκιο ότι στις επαρχιακές ομάδες αισθανόμουνα καλύτερα και έβγαζα τον καλύτερό μου εαυτό.

Στην Ελλάδα θέλουμε πολλή δουλειά, γιατί έχουμε ελλείψεις σε πολλά επίπεδα. Χρειάζεται να δώσουμε κίνητρα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και αυτοί να τα αρπάξουν. Όχι στην πρώτη στραβή να τα παρατάμε και να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους. Είναι απαραίτητο να έχουμε γερό στομάχι.

Θα μου άρεσε στο μέλλον να είμαι στον ΠΑΣ Γιάννενα, που είναι και η ομάδα της πόλης  μου, από άλλο πόστο, εφόσον μου ζητηθεί. Η μπάλα είναι στρογγυλή. Ποτέ μη λες ποτέ. Έχω πει πράγματα στο παρελθόν που μου έχουν γυρίσει μπούμερανγκ. Ποδοσφαιρικά έχει τελειώσει το θέμα, αλλά από κάποιο άλλο πόστο θα ήθελα να βοηθήσω όσο μπορώ. Θα μου άρεσε ως προπονητής ακαδημιών, για παράδειγμα, γιατί πρόσφατα παρακολούθησα τα σεμινάρια για την απόκτηση του διπλώματος UEFA C, τα οποία μου άλλαξαν τελείως τη σκέψη για το ποδόσφαιρο.

Διατηρώ επαφές με το Σεϊταρίδη, που έχει καταγωγή από την Ήπειρο και αυτός, με το Μίλτο το Σαμπάνη και τηλεφωνικές επαφές έχω με πολλούς και από τον Παναθηναϊκό.

Δεν έχω ξαναπάει στην Κύπρο από τότε που αγωνίστηκα και σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ξαναπάω στη Ρόδο που έχω παίξει επίσης, όπου πραγματικά οι διακοπές είναι τέλειες.

Πολύ δύσκολη ερώτηση αν θα πρότεινα το ποδόσφαιρο ως ενασχόληση στα νέα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο έχει πέσει πολύ χαμηλά και οικονομικά και ως προοπτική για κάτι παραπάνω. Θα συνιστούσα να δώσουν βάση στα μαθήματά τους και  παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις,  μπορούν να συνδυάσουν και το ποδόσφαιρο.

Είμαι ΠΑΣ Γιάννενα και Παναθηναϊκός. Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου στο χωριό, τα Μάρμαρα Ιωαννίνων, είμαστε δέκα Παναθηναϊκοί και πενήντα Ολυμπιακοί. Δεν περίμενα ποτέ να φτάσω να παίξω στον Παναθηναϊκό, να πραγματοποιήσω, δηλαδή,  το παιδικό μου όνειρο. Ο ΠΑΣ Γιάννενα όμως είναι η ομάδα της πόλης μου και πάντα θα είναι στην ψυχή μου.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ομάδα με δυναμική να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στον ΠΑΣ Γιάννενα στο επίπεδο να φτάσει να παίξει Ευρώπη την επόμενη δεκαετία. Υπάρχουν πάντως στην Ήπειρο ομάδες καλοδουλεμένες με οικονομικές δυνατότητες που θα μπορέσουν να παίξουν στη Β’ εθνική τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη ομάδα που θα ήθελα να προπονήσω στην Ελλάδα είναι ο ΠΑΣ Γιάννενα και στην Ευρώπη η Γιουβέντους.

πηγή: metrosport.gr