Τ. Βλάχος: «Η Λευκάδα μπορεί να σηκώσει και ομάδα Β’ Εθνικής»

Καλή και πετυχημένη είναι η φετινή χρονιά για τον Τηλυκράτη Λευκάδας. Έχει θετική παρουσία στον 2ο όμιλο του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής, ενώ γιορτάζει και τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Πρόσφατα διοργανώθηκε στο όμορφο νησί έκθεση παλιών φωτογραφιών που αποτυπώνουν αυτή τη μεγάλη διαδρομή, προκαλώντας συγκίνηση και ξυπνώντας αναμνήσεις από τα παλιά στους επισκέπτες. Σε άλλη εκδήλωση, τιμήθηκαν οι πρώτοι πρόεδροι της ιστορικής ομάδας.
Για όλα αυτά, αλλά και όσα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον για τον Τηλυκράτη και το ποδόσφαιρο του νησιού, επιλέξαμε να μας μιλήσει ο πρόεδρος της ομάδας Τριαντάφυλλος Βλάχος. Ένας πετυχημένος στον χώρο του τουρισμού επιχειρηματίας, που είναι στο πηδάλιο τα τρία τελευταία χρόνια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτός και οι συνεργάτες του, με τη βοήθεια του κόσμου και παραγόντων του νησιού, κατάφεραν να βγάλουν την ομάδα από την αφάνεια. Την ανέβασαν πέρσι στη Γ’ Εθνική, όπου κάνει φέτος καλή πορεία.
«Οι επιτυχίες ήρθαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με  το χρονοδιάγραμμα που είχαμε και κάποια στιγμή μπορεί να ωριμάσουν οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε ακόμα και άνοδο στη Β’ Εθνική» τονίζει χαρακτηριστικά στο «ΦΩΣ» ο κ. Βλάχος. Κάνει, δε, μια σημαντική αποκάλυψη, ότι είναι σε καλό δρόμο η προσπάθεια για εξεύρεση οικοπέδου, ώστε να φτιάξει ο Τηλυκράτης δικό του προπονητικό κέντρο, και επίσης υπάρχει πίστωση για να βελτιωθεί ο αγωνιστικός χώρος του δημοτικού σταδίου. «Πρώτα θα φτιάξουμε τις υποδομές και μετά θα σηκώσουμε ψηλότερα τον πήχη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος, δίνοντας την εικόνα ενός παράγοντα που ζυγίζει καλά τα πράγματα, με ορθολογιστικές σκέψεις και ιδέες.
Η συνέντευξη που ακολουθεί με τον Τριαντάφυλλο Βλάχο είναι εφ’ όλης της ύλης. Για την ιστορία των 90 χρόνων, την πορεία στο πρωτάθλημα, τα μυστικά της επιτυχίας, τα προβλήματα, για το χτες, το σήμερα και το μέλλον της ομάδας. Μέχρι και για τον τουρισμό τον ρωτήσαμε, αφού η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Αν πάει καλά ο τουρισμός, θα αναπνεύσει και η εθνική οικονομία. Στο νησί ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχτούν το Πάσχα τους πρώτους επισκέπτες. Δίπλα είναι το αεροδρόμιο του Ακτίου, που περιμένει τις πρώτες αφίξεις ξένων τουριστών, με πτήσεις τσάρτερ από άλλες χώρες. Με προορισμό την Λευκάδα.
Αλλά ας πάμε στην κουβέντα μας με τον πρόεδρο του Τηλυκράτη Τριαντάφυλλο Βλάχο, ξεφυλλίζοντας πρώτα σελίδες ιστορίας και ξεκινώντας από εκεί.

Κύριε πρόεδρε, γιορτάζει η ομάδα σας φέτος την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυσή της. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός αυτό για τη Λευκάδα;

Είναι μια σημαντική επέτειος για την ομάδα και το νησί μας. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα ένα επαρχιακό σωματείο να συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο Τηλυκράτης έγραψε και γράφει ιστορία. Θεωρήσαμε χρέος μας ως διοίκηση, σε αυτό το επετειακό έτος που περνούμε, να τιμήσουμε παλιούς προέδρους, ανθρώπους που βοήθησαν την ομάδα σε δύσκολες στιγμές, όπως και τους χορηγούς που μας στηρίζουν».

Κάνατε στη Λευκάδα και μια ωραία εκδήλωση, αντάξια της ιστορίας του Τηλυκράτη.

Τιμήσαμε τους πρώτους προέδρους της ομάδας -τις πλακέτες πήραν οι επίγονοι όσων δεν είναι στη ζωή-, αναφέραμε και τους μετέπειτα προέδρους. Θα δούμε τι μπορεί να κάνουμε και στο μέλλον για να τιμήσουμε περισσότερο την ιστορία της ομάδας μας.

Ας μου επιτρέψετε, κύριε πρόεδρε, να πω ότι αυτή η επέτειος των 90 χρόνων συνέπεσε σε μια εποχή που ο Τηλυκράτης αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική και είναι ένα αξιοπρεπές σωματείο.

Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μια σημαντική προσπάθεια. Με μικρά βήματα και σταθερά. Η ομάδα ανέβηκε πέρσι στη Γ’ Εθνική. Φέτος έχουμε καλή παρουσία στο πρωτάθλημα, εξασφαλίσαμε χωρίς άγχος και νωρίς την παραμονή, που ήταν ο στόχος, και προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο προκύψει. Αυτό είναι και το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας. Να προσπαθούμε για το καλύτερο και κάποια στιγμή να ψηλώσουμε τον πήχη. Να αλλάξουμε ακόμα και κατηγορία. Η Γ’ Εθνική πρέπει να είναι η αφετηρία μας. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, τότε θα κάνουμε και πρωταθλητισμό για άνοδο στη Β’ Εθνική. Προέχουν τώρα άλλα πράγματα. Είναι σε καλό δρόμο η προσπάθεια για να φτιάξουμε ένα δικό μας προπονητικό κέντρο, που λείπει. Αν δεν έχεις χώρο για να προπονηθεί η ομάδα, δεν μπορείς να κάνεις και μεγάλα όνειρα. Εμείς, λοιπόν, κάναμε μια αίτηση για να βρεθεί χώρος στον οποίο θα φτιάξουμε προπονητικό κέντρο. Η υπόθεση αυτή προχωρά και είναι σε καλό δρόμο.

Είναι ένα καυτό πρόβλημα αυτό για τον Τηλυκράτη. Συμφωνούμε, κύριε πρόεδρε, ότι χωρίς υποδομές δεν μπορεί να ανέβει και ο πήχης των προσδοκιών.

Γυρίζαμε σαν τους τσιγγάνους για να  βρούμε γήπεδο για προπόνηση. Φέτος, αν είχαμε στο κεντρικό γήπεδο της πόλης καλύτερο αγωνιστικό χώρο, ένα σκέπαστρο στις εξέδρες για να μη βρέχεται ο κόσμος και έναν χώρο για να προπονείται καλύτερα η ομάδα, θα κάναμε καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα, γιατί έχουμε καλό έμψυχο δυναμικό. Επίσης θα είχαμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Αλλά τον χειμώνα δεν μπορεί να κάθεται ο άλλος στην εξέδρα μέσα στη βροχή, στον αέρα και να βλέπει αγώνα κρατώντας ομπρέλα. Αυτά γίνονταν κάποτε. Τώρα, θα πρέπει να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες. Θέλει και ο κόσμος κάποια άνεση, τουλάχιστον να μη βρέχεται. Η κατασκευή ενός σκέπαστρου είναι αναγκαία.

Αγωνιστικά, είστε ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας; Σημειώνοντας, βέβαια, ότι είναι η πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική, επιστρέφοντας ο Τηλυκράτης στην κατηγορία αυτή μετά από κάποια χρόνια.

Ναι, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Σαν πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική, θέλαμε βασικά να κάνουμε μια καλή πορεία και να μην κινδυνεύσουμε. Αυτό έγινε. Επιπλέον, αποκόμισαν εμπειρίες πολλά παιδιά, ηλικίας κάτω των 22 ετών, έχοντας συμμετοχές σε αγώνες, γνωρίζοντας τα μονοπάτια της κατηγορίας. Από την αρχή ξεκινήσαμε καλά, δεν κινδυνέψαμε και με καλές εντυπώσεις θα κλείσουμε τη φετινή αγωνιστική αυλαία. Μπορούμε να τερματίσουμε και πιο πάνω από την 7η θέση που βρισκόμαστε τώρα. Κρίνοντας συνολικώς την πορεία της ομάδας, είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές με καλούς χαρακτήρες. Ο προπονητής μας, κύριος Ανδρέας Παντζιαράς, έχει δέσει με την ομάδα και με την κοινωνία της πόλης, γενικά όλα πήγαν καλά.

Για τη νέα αγωνιστική σεζόν τι προοπτικές υπάρχουν;

Ο προγραμματισμός θα γίνει μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα, σε ό,τι έχει σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι. Μπορώ να πω τώρα ότι έχει βγει κονδύλι για να βελτιωθεί ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου μας. Δεν ξέρω αν προλάβουν να κάνουν και σκεπαστή την εξέδρα. Αλλά τουλάχιστον να έχουμε σε καλή κατάσταση τον αγωνιστικό χώρο, για να αποδίδει καλύτερα η ομάδα. Έτσι θα βελτιώσει τις εμφανίσεις της. Αν βελτιωθεί ο αγωνιστικός χώρος και φτιάξουμε το προπονητικό κέντρο, θα είναι ό,τι καλύτερο τη νέα σεζόν για τον Τηλυκράτη. Θα έρθουν με μεγαλύτερη ευκολία παίκτες που θα αναζητήσουμε κατά τη μεταγραφική περίοδο. Κάναμε καλό όνομα σαν ομάδα, ό,τι υποσχεθήκαμε στους παίκτες τα δώσαμε. Επειδή αυτοί συζητούν με παίκτες άλλων ομάδων, ο Τηλυκράτης είναι από τις πιο αξιόπιστες ομάδες που υπάρχουν στην κατηγορία και έχει καλό όνομα. Εκτιμώ ότι θα θελήσουν πολλοί παίκτες το καλοκαίρι να έρθουν στην ομάδα μας.

Παίκτες από τις γύρω περιοχές υπάρχουν για τον Τηλυκράτη; Δίπλα σας είναι η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχει κάποιο δίκτυο για να εντοπίσετε παίκτες που θα σας στοιχίσουν και λιγότερο;

Αυτά τα ξέρει καλύτερα ο προπονητής. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να παίζουν στον Τηλυκράτη παιδιά από τη Λευκάδα αλλά και από τις γύρω περιοχές. Τώρα, δε, που ολοκληρώνεται η Ιόνια οδός, θα είναι πιο εύκολο σε παίκτες άλλων περιοχών να έρχονται στην ομάδα. Αυτό το θέμα θα το δούμε προσεχώς. Τώρα ενδιαφέρει να κάνουμε τις υποδομές, το προπονητικό κέντρο και το καλοκαίρι να κάνουμε τον μεταγραφικό σχεδιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Κύριε πρόεδρε, πόσο δύσκολο ήταν το έργο σας στα τρία χρόνια που κατέχεται αυτή τη θέση;

Όταν αναλάβαμε την ομάδα, οριοθετήσαμε κάποιους στόχους μέσα από έναν προγραμματισμό πέντε ετών. Κάποια πράγματα τα πετύχαμε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει. Σε αυτό βοήθησε η βαρύτητα που έχει σαν ομάδα ο Τηλυκράτης που έχει στο σκαρί του τον πρωταθλητισμό. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε μια δικαιολογημένη δυσπιστία από τον κόσμο. Παλιότερα, ομάδα είχε περάσει από δύσκολες καταστάσεις και ο κόσμος ήταν κουμπωμένος. Όμως με τα έργα που δείξαμε, με την καλή πορεία της ομάδας και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, αντιστράφηκαν οι όροι. Οι φίλαθλοι βλέπουν μια ομάδα με αξιοπρέπεια εντός και εκτός γηπέδων και εκτιμούν την προσπάθειά μας. Πιστεύω ότι τα καλύτερα τα έχουμε μπροστά μας. Ο Τηλυκράτης δεν είναι ομάδα που περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Είναι μια ολόκληρη κοινωνία, ένας νομός που εκπροσωπείται από αυτόν. Κάναμε και εμείς κοινωνικές παρεμβάσεις. Έχουν εκδοθεί βιβλία για την ιστορία του Τηλυκράτη, κάναμε έκθεση φωτογραφίας για τα 90 χρόνια, προκαλώντας συγκίνηση σε μεγάλη μερίδα φιλάθλων. Πέρασε όλο το νησί, πολλοί συγκινήθηκαν, έκλαψαν βλέποντας παλιές φωτογραφίες μέσα από την ιστορική διαδρομή των 90 χρόνων.

Κάπου διάβασα, κύριε πρόεδρε, ότι ο Τηλυκράτης είχε τμήματα χορωδίας, μουσικής, συμβάλλοντας στον λευκαδίτικο πολιτισμό. Όπως σωστά είπατε προηγουμένως, είναι για το νησί σας κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη ποδοσφαιρική ομάδα.

Και μόνο τα 90 χρόνια ιστορίας δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε αυτή την ομάδα. Σε δύσκολους καιρούς είχε έντονη παρουσία στα αθλητικά και στα πολιτιστικά δρώμενα. Είχε ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, αθλοπαιδιών. Ο Τηλυκράτης έχει ταυτιστεί με την ζωή του κάθε Λευκαδίτη. Το διαπιστώσαμε στην έκθεση παλιών φωτογραφιών. Πέρασαν οικογένειες, όπου παππούδες εξηγούσαν στα παιδιά και στα εγγόνια το περιεχόμενο της έκθεσης και έλεγαν ιστορίες από τα παλιά. Όχι μόνο οι Λευκαδίτες, αλλά και οι φίλαθλοι άλλων περιοχών και ομάδων αξίζει να μάθουν την ιστορία των 90 χρόνων του Τηλυκράτη.

Διακρίνω μια φλόγα αισιοδοξίας στα λόγια σας. Προφανώς θα αισθάνεστε δικαιωμένος και για τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλατε.

Νιώθω περήφανος, γιατί με λίγα, απλά πραγματάκια, που δεν είναι δύσκολα, βοηθήσαμε την ομάδας μας και κατ’ επέκταση το ποδόσφαιρο της περιοχής. Μπορέσαμε σε έναν μικρό νομό να κοιτάξουμε την τοπική κοινωνία στα μάτια και να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με όλα τα σωματεία. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε, ούτε μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα νέο γήπεδο ή να σκεπάσουμε εμείς την κερκίδα. Αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, τα κάναμε σωστά, τίμια, για την αγάπη μας στο ποδόσφαιρο. Ο κόσμος εκτίμησε αυτή την προσπάθεια, έρχεται στο γήπεδο, ενώ σε κάποια άσχημα αποτελέσματα όχι μόνο δεν αντέδρασε αρνητικά, αλλά χειροκρότησε τους παίκτες. Όταν είσαι σωστός και τίμιος, κερδίζεις την εκτίμηση της κοινής γνώμης.

Πείτε δύο τρία πραγματάκια από αυτή την πετυχημένη συνταγή που μας περιγράψατε.

Ήμασταν στον κόσμο αληθινοί. Ό,τι είπαμε, το κάναμε. Και ο κόσμος εκτιμά τους ειλικρινείς ανθρώπους. Καταφέραμε να φέρουμε στο γήπεδο παλιούς φιλάθλους που είχαν χρόνια να πατήσουν εκεί το πόδι τους. Έτσι θα συνεχίσουμε, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές μας. Δεν είμαι της άποψης ντε και καλά να κάνουμε πρωταθλητισμό. Αν όμως συνεχίσει έτσι η ομάδα και δεν στραβώσει κάτι στην πορεία, κάποια στιγμή μπορεί να διεκδικήσουμε άνοδο στη Β’ Εθνική. Αν συμβεί αυτό, θα είναι μια χρυσή περίοδος της ιστορίας και κάτι πρωτόγνωρο για τους Λευκαδίτες. Γιατί η Λευκάδα δεν είχε ποτέ ομάδα στη Β’ Εθνική. Αλλά αυτό θα φανεί στο μέλλον. Τώρα προέχει να κάνουμε σταθερά βήματα και κάθε χρονιά να γινόμαστε καλύτεροι.

Ο προπονητής Ανδρέας Παντζιαράς θα μείνει και τη νέα σεζόν; Κάνατε κάποια συνομιλία μαζί του για ανανέωση της συνεργασίας;

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Θα τον έχουμε και τη νέα περίοδο. Αυτός θα επιμεληθεί το θέμα των μεταγραφών. Θα κάνουμε κάποιες προσθήκες, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα, μέχρι εκεί, φυσικά, που φτάνουν οι δυνατότητές μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε υπερβάσεις που δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε. Το ορθό και το πρέπον είναι να απλώσουμε τα πόδια μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Πιστεύω του χρόνου να κάνουμε καλύτερη πορεία από τη φετινή, γιατί και τα παιδιά πήραν εμπειρίες από το πρωτάθλημα.

Οι εντυπώσεις σας από το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής;

Σαφώς καλύτερο πρωτάθλημα από την τοπική ερασιτεχνική κατηγορία που παίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εύχομαι να μη βρεθούμε άλλη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα. Όχι ότι είναι κακό να παίζει κάποια ομάδα στο τοπικό, ούτε θέλω να υποτιμήσω τις ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά ο Τηλυκράτης δικαιούται κάτι καλύτερο.

Κύριε πρόεδρε, δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά στον χώρο του τουρισμού σε ένα όμορφο και ευλογημένο νησί όπως είναι η Λευκάδα. Ποια είναι τα μηνύματα που υπάρχουν για τη νέα τουριστική σεζόν; Από τον τουρισμό περιμένει να τονωθεί και η οικονομία της πατρίδας μας.

Είμαστε πανέτοιμοι και όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για τη σεζόν που έρχεται. Από το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει η κίνηση στην Λευκάδα. Ελπίζουμε να δουλέψουμε, γιατί ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ πικρός στο νησί μας. Τα μηνύματα που υπάρχουν είναι πάρα πολύ καλά. Μακάρι να τα δούμε και στην πράξη. Πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και οι νέοι οδικοί άξονες όταν ολοκληρωθούν. Όταν τελειώσουν η Ιόνια οδός και ο δρόμος Πατρών – Κορίνθου, σε 2,5 ώρες μπορεί να ταξιδέψει κάποιος από Αθήνα για Λευκάδα. Ακόμα και Σαββατοκύριακο μπορεί να κάνει μια μικρή απόδραση στο νησί μας.

Να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα δικό σας μήνυμα προς όλους τους φιλάθλους της Λευκάδας.

Τους ευχαριστώ που έρχονται στο γήπεδο και βοηθούν την ομάδα. Θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερο κόσμο. Μακάρι να το δούμε τη νέα σεζόν. Ευχαριστούμε και τους χορηγούς που μας στηρίζουν μέσα στην οικονομική κρίση που υπάρχει στην χώρα μας. Υπάρχουν και κάποιοι φίλοι της ομάδας στην Αμερική που μας δίνουν δύναμη.

Και στην Αμερική φτάνει η χάρη σας;

Δεν είναι χορηγοί, είναι Λευκαδίτες που μένουν εκεί, αγαπάνε την ομάδα και όσο μπορούν μας βοηθούν.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στην εφημερίδα ΦΩΣ