Αρχική ΝΕΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικός κυπέλλου – Σύγκρουση Τιτάνων

0

Σύγκρουση Τιτάνων στον Τελικό

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΠΣΠ/Λ όσον αφορά το θεσμό του κυπέλλου, Τηλυκράτης και Εθνικός Φιλιππιάδας πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με σκοπό την ανάδειξη του κυπελλούχου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών σωματείων για τους δύο νομούς.

Μια σύγκρουση μοναδική, καθώς μιλάμε για τα δύο «αρχαιότερα» σωματεία της Ένωσης με τον Τηλυκράτη να γεννιέται στα 1927 και τον Εθνικό στα 1935. Δυο ομάδες που κουβαλούν στην πλάτη τους κοντά ένα αιώνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους και προκαλούν το ενδιαφέρον όλων των ποδοσφαιρόφιλων της περιοχής.

 

Ο μήνας Φεβρουάριος λοιπόν πρόκειται να μας ανταμείψει με μια τέτοια αναμέτρηση που αναμένεται πραγματικά να είναι γιορτή του ποδοσφαίρου, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου δεν έχει προηγούμενο. Φαβορί δεν υπάρχει πριν τον αγώνα, κι ας είναι ο Εθνικός αυτός που αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική και ο Τηλυκράτης μια κατηγορία παρακάτω. Την ομάδα της Λευκάδας στελεχώνουν αρκετά ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, με μεγάλη ποιότητα και γεγονός είναι πως αρκετοί από αυτούς έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν με τα χρώματα του Εθνικού. Με πιο πρόσφατο όπως όλοι γνωρίζουν, τον Φώτη Σιδέρη που αποκτήθηκε μόλις τον Ιανουάριο από τον Τηλυκράτη, αφήνοντας έναν γεμάτο πρώτο γύρο στη Γ’ Εθνική και στον Εθνικό Φιλιππιάδας.

Ο Φώτης Σιδέρης είναι ο πλέον «ειδικός» γι’ αυτή την αναμέτρηση, καθώς γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα τις δυο ομάδες, τον τρόπο που αγωνίζονται όπως, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε σε αυτόν, να μας μιλήσει για την αναμέτρηση του τελικού, την προηγούμενη αλλά και τη νέα του ομάδα.

Συνέντευξη Φώτη Σιδέρη:

Φώτη, πριν ακόμα συμπληρώσεις ένα μήνα στον Τηλυκράτη γνωρίζεις ότι θα βρεις πολύ σύντομα απέναντί σου την προηγούμενή σου ομάδα, τον Εθνικό Φιλιππιάδας, στον τελικό κυπέλλου. Πόσο δύσκολο είναι για έναν παίκτη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί κάτι τέτοιο;

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή να αντιμετωπίσει την προηγούμενή του ομάδα, ειδικά αν έχει φύγει από εκεί σαν φίλος όπως στην περίπτωσή μου, έχοντας τόσο καλές στιγμές να θυμάται και έχοντας δεθεί τόσο με τους ανθρώπους στην ομάδα. Όπως είπατε, πριν από ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ήμουν παίκτης του Εθνικού. Τώρα στον Τηλυκράτη καλούμαι να βρεθώ αντιμέτωπος με την προηγούμενή μου ομάδα σε ένα σημαντικό ματς, σε έναν τελικό, που θα δώσει τον τίτλο του κυπελλούχου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, έτσι είναι το ποδόσφαιρο, σε φέρνει αντιμέτωπο με πολύ κοντινούς σου ανθρώπους, αλλά όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, γνωρίζουν ότι είναι 90 λεπτά καθαρού αθλητισμού. Καμιά αντιπαλότητα, κανένα πάθος, παρά μόνο ποδόσφαιρο.

Φαίνεται να έχεις στην καρδιά σου αυτή την ομάδα. Πώς ήταν τα πράγματα εκεί στον πρώτο γύρο; Είχαμε ακούσει τον προπονητή σας κ. Ηλία Μαγκάκη να μιλά με τα καλύτερα για όλα τα παιδιά.

Για μένα ο Εθνικός είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα. Είναι σαν οικογένεια, διότι έχω αναπτύξει άριστες σχέσεις με όλους τους ποδοσφαιριστές, με τον πρόεδρο και γενικά με τη διοίκηση, με τον προπονητή και τον γυμναστή της ομάδας. Το μόνο άσχημο πράγμα που έχω να θυμάμαι από αυτούς τους μήνες στον Εθνικό είναι ένας τραυματισμός που με άφησε για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός δράσης και αυτό φυσικά δεν είχε να κάνει με τα πρόσωπα του Εθνικού και την ομάδα. Ό,τι άλλο θυμάμαι με γεμίζει χαρά και νιώθω υπερήφανος που ανήκα στην ομάδα του Εθνικού Φιλιππιάδας.

Πάμε στον Τηλυκράτη τώρα. Πώς είναι τα πράγματα εδώ, στη νέα σου ομάδα;

Στον Τηλυκράτη ένιωσα από πολύ νωρίς πολύ οικεία, μιας και γνωριζόμαστε με αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, που τυχαίνει με κάποιους να έχουμε και κοινό παρελθόν. Από την πρώτη στιγμή με καλωσόρισαν και με υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Τηλυκράτης σε θέματα οργάνωσης αυτή τη στιγμή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες επιπέδου Γ’ και Β’ Εθνικής. Το μόνο που πιστεύω ότι του λείπει είναι ένα δικό του γήπεδο. Η οργάνωση της διοίκησης μου έκανε μεγάλη εντύπωση, από την πρώτη κιόλας προπόνηση, καθώς κάθε φορά βρίσκονται στο γήπεδο 4-5 άνθρωποί της, οι οποίοι μας παρέχουν τα πάντα.

Στον τελικό τι βλέπεις; Γνωρίζεις πολύ καλά και τις δύο ομάδες, τη δυναμικότητά τους, τις δυνατότητές τους.

Στον τελικό το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα θα γίνει ένα όμορφο παιγνίδι, ανάμεσα σε δυο πολύ καλές ομάδες και ο κόσμος που θα παρευρεθεί στο «Αθανασία Τσουμελέκα» σίγουρα θα μείνει ευχαριστημένος. Δεν μπορώ να μιλήσω περισσότερο γι’ αυτό. Η δουλειά μου είναι να παίζω ποδόσφαιρο και όχι να κάνω προβλέψεις, ακόμα και αν πρόκειται για πράγματα που γνωρίζω καλά. Ας κερδίσει ο καλύτερος.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς πήρες την απόφαση να αφήσεις τη Γ’ Εθνική για να έρθεις στο Τηλυκράτη ο οποίος αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή να αποφασίσει μια τέτοια μετακίνηση;

Πολύ εύστοχη ερώτηση… Αυτός είναι ο λόγος που καθυστέρησε και η μεταγραφή μου στον Τηλυκράτη. Σε συζήτηση που είχα με την οικογένειά μου, καθώς τους συμβουλεύομαι πριν πάρω κάποια απόφαση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι με το να έρθω στον Τηλυκράτη δεν κάνω πισωγύρισμα. Ο λόγος είναι το ότι ο Τηλυκράτης αν και αγωνίζεται στην  Α’ της ΕΠΣ, δεν είναι ομάδα για τέτοια κατηγορία.  Μια ομάδα με τέτοια ιστορία που αγωνίζεται να επανέλθει στις μεγάλες κατηγορίες είναι πάντα πρόκληση. Ο πρωταθλητισμός φέτος, οι αγώνες μπαράζ που θα δώσουμε με τις πρωταθλήτριες των άλλων νομών, η απαίτηση να βγαίνεις πάντα νικητής από κάθε αναμέτρηση είναι αλήθεια πρόκληση. Πιστεύω ότι η άνοδος μας ανήκει και ήρθα για να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επίσης σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή έπαιξε και ο τρόπος με τον οποίο με προσέγγισε η διοίκηση της ομάδας του Τηλυκράτη, ο τρόπος τους, η φήμη που τους ακολουθεί για τη φερεγγυότητά τους, αλλά και το ότι έχουν πλάνο σαν διοίκηση, κάνουν σωστές, σταθερές και μετρημένες κινήσεις.

 

Ο θεσμός του κυπέλλου ξεκινώντας από την ΕΠΣ την ποδοσφαιρική χρονιά 1981-1982 αν και έχει φέρει τον Εθνικό αντιμέτωπο με Λευκαδίτικη ομάδα, αυτή δεν ήταν ο Τηλυκράτης. Δείτε παρακάτω όλες τις 34 αναμετρήσεις των τελικών κυπέλλου από την έναρξη του θεσμού της ΕΠΣ Π/Λ, τη χρονιά 1981-1982, με τις δυο ομάδες να έχουν κατακτήσει από 5 φορές τον τίτλο, με τον Εθνικό να έχει λάβει μέρος σε 8 τελικούς έναντι του Τηλυκράτη που έχει λάβει μέρος σε 9 τελικούς.

1981-’82: ΠΑΣ Πρέβεζα – ΑΟ Μεσοποτάμου  7-3

1982-’83: Απόλλων Πάργας – Αχέρων Καναλακίου  0-2

1983-’84: Εθνικός Φιλιππιάδας – Κεραυνός Θεσπρωτικού 3-1

1984-’85: Κεραυνός Θεσπρωτικού –Εθνικός Φιλιππιάδας  1-0

1985-’86: ΠΑΣ Πρέβεζα – Αμβρακικός Βόνιτσας  2-1

1986-’87: Αμβρακικός Βόνιτσας – Εθνικός Φιλιππιάδας 3-3 (8-7πέναλτι)

1987-’88: Κεραυνός Θεσπρωτικού – Τηλυκράτης  0-4

1988-‘89: ΠΑΣ Πρέβεζα – Τηλυκράτης 0-0 (8-7 πέναλτι)

1989-’90: Τηλυκράτης – ΑΕ Πρέβεζας 0-0 (1-0 παράταση)

1990-’91: Αμβρακικός Βόνιτσας – Αχέρων Καναλακίου 4-1

1991-’92: ΑΕ Πρέβεζας – Εθνικός Φιλιππιάδας 0-2

1992-’93: Οδυσσέας Νυδριού – ΠΑΣ Πρέβεζα  0-1

1993-’94: ΑΕ Πρέβεζας – Αχέρων Καναλακίου  1-2

1994-’95: Αμβρακικός Βόνιτσας – Οδυσσέας Νυδριού  1-3

1995-’96: Οδυσσέας Νυδριού – ΠΑΣ Πρέβεζα  1-0

1996-’97: ΠΑΣ Πρέβεζα – Οδυσσέας Νυδριού  4-0

1997-’98: AO Μεσοποτάμου – Οδυσσέας Νυδριού  1-3

1998-’99: Αμβρακικός Βόνιτσας – Τηλυκράτης  1-3

1999-’00: ΠΑΣ Πρέβεζα – Τηλυκράτης  3-0

2000-’01: ΠΑΣ Πρέβεζα – Αμβρακικός Βόνιτσας 6-1

2001-’02: Απόλλων Πάργας – ΠΑΣ Πρέβεζα  0-2

2002-’03: ΠΑΣ Πρέβεζα – Τηλυκράτης 5-3

2003-’04: Εθνικός Φιλιππιάδας – Οδυσσέας Νυδριού 0-0(6-5πέναλτι)

2004-’05: ΠΑΣ Πρέβεζα – Εθνικός Φιλιππιάδας  4-1

2005-’06: Εθνικός Φιλιππιάδας – Απόλλων Πάργας 0-0 (2-0 παράταση)

2006-’07: ΠΑΣ Πρέβεζα – Απόλλων Πάργας  1-0

2007-’08: Τηλυκράτης – Απόλλων Πάργας  1-1 (1-3 πέναλτι)

2008-’09: Θρίαμβος Λούρου – Οδυσσέας Νυδριού  4-0

2009-’10: Τηλυκράτης – Οδυσσέας Νυδριού  1-0

2010-’11: Τηλυκράτης – AE Πρέβεζας 3-0

2011-’12: Οδυσσέας Νυδριού – Εθνικός Φιλιππιάδας  1-0

2012-’13: Εθνικός Φιλιππιάδας – Οδυσσέας Νυδριού 0-0 (5-4 πέναλτι)

2013-’14: ΑΕ Πρέβεζας – Ελπίδες/Οδυσσέας Νυδριού 3-3 (2-4 πέναλτι)

2014-’15: Πανλευκάδιος – Θρίαμβος Λούρου  0-1

πηγή: lefkadapress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ