Οδηγούμε το νέο Ford KA+ [VIDEO]

Baby Fiesta…

…είναι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι της Ford για να περιγράψουν το νέο KA, που πλέον μετονομάστηκε σε “KA+”, ενηλικιώθηκε, πέρασε στην τρίτη γενιά του, μεγάλωσε σε διαστάσεις και χώρους και απέκτησε δύο επιπλέον πόρτες.

Ford KA+

Το αν έχουν δίκιο ή όχι κληθήκαμε να διαπιστώσουμε στην πανελλαδική παρουσίαση του μοντέλου, που έγινε στην Αττική και εμείς ταξιδέψαμε ως εκεί για να πάρουμε μία πρώτη γεύση από το μικρό μοντέλο της Ford…

Ford KA+

Πάνω σε λευκό χαρτί…

…φαίνεται πως εργάστηκε το σχεδιαστικό τμήμα της εταιρείας, καθώς η εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου δεν έχει ουδεμία σχέση με τον προκάτοχό του και πλέον υιοθετεί –κυρίως στο εμπρός μέρος- τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας.

Ford KA+

Αυτό βέβαια ισχύει και για το γενικότερο πλαίσιο του νέου μοντέλου, καθώς πλέον δεν υπάρχει η συνεργασία που υπήρχε παλαιότερα με τη Fiat και το 500 με το KA της δεύτερης γενιάς, αφού το νέο ΚΑ+ είναι ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο που γίνεται στην Ινδία και προορίζεται για όλες τις αγορές του κόσμου, με τις εκδόσεις που προορίζονται για τη Γηραιά Ήπειρο να έχουν δεχθεί τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Ford KA+

Είναι χτισμένο επάνω στην πλατφόρμα του Fiesta και μοιράζεται με αυτό και την ίδια ανάρτηση, ενώ έχει μεγαλώσει αισθητά σε διαστάσεις (μόνο το μήκος είναι 31 εκατοστά μεγαλύτερο σε σχέση με το απερχόμενο ΚΑ) και πλέον διατίθεται μόνο σε πεντάθυρο αμάξωμα.

Ford KA+

Αυτό έγινε επί σκοπού, καθώς άλλαξε και ο λόγος ύπαρξης του μοντέλου, που από ένα αποκλειστικά ευέλικτο αυτοκίνητο αστικών μετακινήσεων, έγινε πλέον ένα οικογενειακό αυτοκίνητο πόλης που διακρίνεται πέρα από την ευελιξία του και για την άνεση και τους χώρους που μπορεί να προσφέρει. Στεκούμενοι σε αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε πως θα μπορέσουν με περίσσια άνεση να μετακινηθούν τέσσερεις μεγαλόσωμοι επιβάτες με τις αποσκευές τους, αφού ο χώρος αποσκευών ανέρχεται σε 272 λίτρα.

Ford KA+

Σε συμβατικά πλαίσια

Το να περιμένεις από ένα μοντέλο που προορίζεται για τη βάση της κατηγορίας «Β» πολυτέλεια και προχωρημένη τεχνολογία στο εσωτερικό του είναι υπερβολή ή τουλάχιστον πλεονεξία αναλογιζόμενοι πάντα και την τιμή κτήσης του αυτοκινήτου. Αυτό που πρέπει να περιμένεις είναι μια αξιοπρεπής εικόνα και εδώ είναι που οι εντυπώσεις είναι παραπάνω από θετικές στο νέο Ford KA+, αφού μπορεί να υπάρχουν σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό, ωστόσο είναι άριστα συναρμολογημένα μεταξύ τους, ενώ η επένδυση δέρματος στο τιμόνι και στον επιλογέα δίνουν και μια μικρή αίσθηση πολυτέλειας.

Ford KA+

Από πλευρά τεχνολογίας τώρα, στο KA+ συναντάμε και συστήματα που υπάρχουν στα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας, όπως το Easyfuel, MyKey, Emergency Assist, Αpplink με φωνητικό έλεγχο για smartphones και σύστημα SYNC, ενώ στην κορυφή της κονσόλας υπάρχει και το MyFord Dock, που είναι ένας αποθηκευτικός χώρος και προσφέρεται για τη φύλαξη, τη μεταφορά και τη φόρτιση κινητών συσκευών όπως τηλέφωνα και συστήματα πλοήγησης.

Ford KA+

Παράλληλα, οι επιβάτες έχουν στην διάθεσή τους 21 (!) θήκες για μικροαντικείμενα, με τις εντυπώσεις όμως να κλέβονται από την κρυφή θήκη που βρίσκεται μέσα στο ταμπλό και γίνεται εμφανής μόνο όταν ανοίγει η πόρτα του οδηγού.

Ford KA+

Με έναν κινητήρα, αλλά με δύο αποδόσεις!

Το KA+ εφοδιάζεται αποκλειστικά με το νέο 1.200άρη Duratec βενζινοκινητήρα, που αποδίδει είτε 70 είτε 85 ίππους, ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου.

KA_108

Ο κινητήρας αυτός έχει ως βάση τον 1.25 λίτρων του Fiesta, που υποκυβίστηκε και διαθέτει τεχνολογία διπλού, μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων για βελτίωση των επιδόσεων, των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης. Η τελευταία σύμφωνα με το εργοστάσιο είναι 6,3 σε αστική χρήση, 3,9 σε εκτός πόλεως χρήση και 4,8 λίτρα/100χλμ. σε μεικτή χρήση, κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς και εμείς τα νούμερα που είδαμε στον υπολογιστή ταξιδίου ήταν 6,5 λίτρα/100χλμ. κατά μέσο όρο.

Στην επίτευξη αυτών των χαμηλών αριθμών, συντελούν τόσο η βελτιστοποιημένη χαρτογράφηση του κινητήρα, όσο και οι μακριές σχέσεις του πεντατάχυτου κιβωτίου.

Ford KA+

Είναι αυτοκίνητο!

Ίσως αναρωτιέστε διαβάζοντας το μεσότιτλο καθώς τι θα μπορούσε να είναι αφού διαβάζετε ένα αυτοκινητιστικo site, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως αρκετά μοντέλα της μικρής κατηγορίας, δε σου δίνουν πίσω από το τιμόνι τους την αίσθηση ότι οδηγάς αυτοκίνητο, περιορίζοντάς σε έτσι ταυτόχρονα στον ορισμό της μεταφοράς και μόνο!

Ford KA+

Το KA+ απεναντίας, μπορεί να είναι το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της Ford, ωστόσο διατηρεί και αυτό με τη σειρά του το οδηγοκεντρικό προφίλ που χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα μοντέλα με το μπλε οβάλ σήμα, αφού διαθέτει ένα καλό –κυρίως σε αίσθηση αλλά και πληροφόρηση- σύστημα διεύθυνσης, έναν ακριβή επιλογέα ταχυτήτων και μια ιδανική ρύθμιση της ανάρτησης, με αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο και σταθερό στην οδήγηση, αλλά ταυτόχρονα να «ξεμπροστιάζει» και τον κινητήρα, που δείχνει να έχασε την «σπιρτάδα» του καθώς μάκρυναν οι σχέσεις του κιβωτίου προς όφελος της οικονομίας.

Ford KA+

Σε μία ουσιαστικά έκδοση!

Το νέο KA+ ήρθε στην ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις, με την πρώτη (Trend Essential) να ξεκινάει από τα 10.970 ευρώ και την δεύτερη (Trend Ultimate) από τα 11.470 ευρώ, με αποτέλεσμα όλη η βαρύτητα να πέφτει στην πλούσια έκδοση καθώς η διαφορά είναι μόλις 500 ευρώ και ουσιαστικά την κάνει και το μεγάλο φαβορί στα KA+ που θα πουληθούν στη χώρα μας.

Ford KA+

Από επίπεδο εξοπλισμού, η πρώτη έκδοση (Trend Essential) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ηλεκτρικά εμπρός παράθυρα, υπολογιστή ταξιδίου, προβολείς ομίχλης και φώτα ημέρας, ηλεκτρικούς εξωτερικούς καθρέφτες, air condition, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ραδιόφωνο με Bluetooth και το σύστημα MyFord Dock που αναφέραμε παραπάνω, ενώ η δεύτερη έκδοση (Trend Ultimate) περιλαμβάνει επιπλέον της πρώτης και ηλεκτρικά παράθυρα και πίσω, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, cruise control, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, ηλεκτρικούς, αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, Emergency Assistance, το σύστημα πολυμέσων SYNC με Bluetooth και USB, το AppLink για φόρτωση των εφαρμογών και το Ford MyKey που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του οχήματος να ελέγχει και να περιορίζει την μέγιστη τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου καθώς επίσης και τις άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Ford KA+

Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, το νέο KA+ αποτελεί μία από τις ιδανικές επιλογές για όσους δε θέλουν -ή δε μπορούν- να ξεπεράσουν το φράγμα των 12.000 ευρώ για την απόκτηση αυτοκινήτου και επιθυμούν ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης με καλά οδηγικά στοιχεία, αρκετές τεχνολογίες και πολύ πλούσιο εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα μέσα του θα μπορούν να μεταφέρουν την οικογένεια στις αστικές μετακινήσεις ή ακόμα και σε μία κοντινή απόδραση του Σαββατοκύριακου…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΟΣΗ                                 Trend Essential                     Trend Ultimate

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ                                      1.2                                      1.2

Καύσιμο                                          Βενζίνη                                 Βενζίνη

Χωρητικότητα(κ.εκ.)                           1.198                                  1.198

Μεγ. Ισχύς(ίπποι/σ.α.λ.)                   70/6000                              85/6300

Μεγ. Ροπή(Nm/σ.α.λ.)                    105/4000                           112/4000

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός                                       Γόνατα Μακφέρσον, αντιστρεπτική δοκός

Πίσω                                                           Ημιάκαμπτος άξονας

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Κίνηση                                                       Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο                                                       Μηχανικό 5 σχέσεων

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΒΑΡΗ 

ΜήκοςXπλάτοςXύψος(χλστ.)                           3929x1695x1524

Μεταξόνιο(χλστ.)                                                       2489

Βάρος(κιλά)                                                               1009

Χώρος αποσκευών(λίτρα)                                         272

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

0-100 χλμ./ώρα (δευτ.)                          15,3                                   13,3

Τελική ταχύτητα(χλμ./ώρα)                   159                                   169

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ(λίτρα/100χλμ.)-ΡΥΠΟΙ(γρ./χλμ.)

Μέση τιμή κατασκευαστή                       5,0                                4,8 (ECO)

Εκπομπή CO2                                       114                                   110

ΤΙΜΗ(ευρώ)

Βασικής έκδοσης                                10.970                             11.470

Περισσότερες φωτογραφίες:

Πηγή: automoto.com.gr