Οδηγούμε το νέο Seat Ateca…

Φουλ επίθεση…

…κάνει η Seat που για πρώτη -ουσιαστικά- φορά (εξαιρώντας τις Freetrack και τετρακίνητες εκδόσεις των συμβατικών μοντέλων) στην ιστορία της εισέρχεται στην αρκετά δημοφιλή κατηγορία των SUV με το νέο Ateca.

Το νέο Ateca λοιπόν, έρχεται με λιτό αλλά μοντέρνο σχεδιασμό, συμμαζεμένες εξωτερικές διαστάσεις και άφθονους εσωτερικούς χώρους, πλούσιο τεχνολογικό υπόβαθρο, ελκυστικούς κινητήρες από 1000 κ.εκ. (!) μέχρι δίλιτρους με 190 ίππους και τιμή που ξεκινάει από τα 19.950 ευρώ.

Seat Ateca

Ιδανικός συνδυασμός!

Η εξωτερική εμφάνιση του νέου SUV της Seat αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό, καθώς καταφέρνει και υιοθετεί τη σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρείας -παραπέμποντας στο Leon- χάρη στα φωτιστικά σώματα (κυρίως εμπρός) που έχουν και την επιλογή Full LED, την τραπεζοειδή μάσκα, τη γραμμή που διατρέχει τα πλαϊνά και την τριγωνική γραμμή των προβολέων, ενώ ταυτόχρονα το σχεδιαστικό τμήμα της Seat έχει καταφέρει και έχει συνδυάσει ένα δυναμικό χαρακτήρα σε ένα κόμπακτ αμάξωμα που παραπέμπει αμέσως σε ένα SUV, χωρίς ωστόσο να δείχνει ογκώδες.

Seat Ateca

Ποιοτική κομψότητα!

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η κομψότητα, η λειτουργικότητα και η αυξημένη ποιότητα υλικών και συναρμογής, ενώ το ταμπλό έχει οριζόντια διάταξη με σαφή εστίαση στον οδηγό.

Seat Ateca

Στο επάνω μέρος του ταμπλό κυριαρχεί μια οθόνη 8 ιντσών, όπου μέσα της προβάλλονται όλες οι λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως και τα συστήματα infotainment Easy Connect, Seat Full Link και Seat ConnectApp, που επιτρέπουν την άμεση σύνδεση ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου με το αυτοκίνητο, ενώ στο κάτω μέρος της κονσόλας -για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της Seat- υπάρχει η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων.

Seat Ateca

Από πλευράς χώρων τώρα, θα ταξιδέψουν με άνεση πέντε επιβάτες χάρη στον αυξημένο χώρο για τα πόδια και τα κεφάλια τους, χωρίς μάλιστα να κάνουν υποχωρήσεις στα αντικείμενα τους είτε αυτά είναι μικρά, είτε μεγάλα, αφού στο εσωτερικό υπάρχουν άφθονες θήκες για αυτά, ενώ ο χώρος αποσκευών ανέρχεται σε 510 (485 στις τετρακίνητες εκδόσεις) λίτρα.

Seat Ateca

Με πλούσιο τεχνολογικό υπόβαθρο!

Πλούσιο είναι το τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου Ateca, που περιλαμβάνει συστήματα που αποσκοπούν στην υποβοήθηση του οδηγού. Ο τελευταίος έχει τη δυνατότητα μέσω του Drive Profile να επιλέξει ανάμεσα στα προγράμματα Eco, Normal, Sport, Offroad και Snow (στις τετρακίνητες εκδόσεις), ώστε να μπορέσει να κινηθεί ιδανικά στο ανάλογο τερέν, ενώ μπορεί επιπλέον να προσαρμόσει το όχημα σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις χάρη στο πρόγραμμα Individual.

Seat Ateca

Παράλληλα, μεταξύ άλλων το ισπανικό SUV εφοδιάζεται και με το σύστημα Traffic Jam Assist που λειτουργεί σε συνθήκες πυκνής κίνησης μέσα στην πόλη, κάνοντας το αυτοκίνητο να επιταχύνει και να φρενάρει αυτόματα μέσα σε προκαθορισμένα όρια, ενώ χάρη σε μία νέα λειτουργία ασφαλείας, στο Emergency Assist, εάν ο οδηγός παραμείνει οδηγικά ανενεργός πέρα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το όχημα τον προειδοποιεί αρχικά οπτικά, στη συνέχεια ακουστικά και τελικά καταλήγει να επιβραδύνει σταδιακά το όχημα μέχρι την πλήρη ακινησία!

Seat Ateca

Επίσης, στις υπηρεσίες του οδηγού βρίσκονται και τα Area view (παροχή εικόνας 360 μοιρών περιμετρικά του αυτοκινήτου), Blind spot detection (προειδοποίηση για ύπαρξη άλλων αυτοκινήτων στις «νεκρές» γωνίες), Front Assist (προειδοποίηση για εμπόδιο εμπρός του οχήματος), Lane Assist (προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας και επέμβαση στο τιμόνι), Traffic sign recognition (αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας) και το Park Assist (υποβοήθηση παρκαρίσματος παράλληλα και κάθετα), υποδηλώνοντας ότι φτάσαμε στην εποχή που το αυτοκίνητο «σκέφτεται» για εμάς, πριν από μας!

Seat Ateca

Από 1.000 κ.εκ. και 19.950 ευρώ!

Σε μια εποχή που τα «φυσιολογικά» κυβικά –αναλογιζόμενοι το μέγεθος του αυτοκινήτου- για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είναι απαγορευτικά για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, η Seat εξοπλίζει με μια πλούσια γκάμα κινητήρων το νέο Ateca, με βασικό «όπλο» της τον 1.000άρη TSI, που αποτελεί και τη βάση των βενζινοκίνητων εκδόσεων και έρχεται στην άκρως ελκυστική τιμή των 19.950 ευρώ (βασική έκδοση).

Seat Ateca 1.0 TSI

Στεκούμενοι στη βάση λοιπόν, πρόκειται για έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ενός λίτρου, που αποδίδει 115 ίππους με ροπή 200 Nm και κατανάλωση καυσίμου 5,2 λίτρα/100χλμ σε μεικτή χρήση. Ο κινητήρας αυτός εξοπλίζει αποκλειστικά τις δικίνητες εκδόσεις, ενώ αν κάποιος επιθυμεί ένα τετρακίνητο βενζινοκίνητο Ateca, τότε δεν έχει παρά να επιλέξει τον 1.400άρη TSI των 150 ίππων με τη ροπή να ανέρχεται σε 250 Nm και τη μεικτή κατανάλωση καυσίμου να περιορίζεται σε 6 λίτρα/100χλμ σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Seat Ateca 2.0 TDI

Στα πετρελαιοκίνητα σύνολα υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι ένας πετρελαιοκινητήρας 1,6 λίτρων και η δεύτερη ένας δίλιτρος, που αποδίδει είτε 150, είτε 190 ίππους ανάλογα με την έκδοση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο τα δίλιτρα πετρελαιοκίνητα σύνολα διατίθενται σε τετρακίνητες εκδόσεις, ενώ αν κάποιος επιθυμεί τον 1.6 TDI κινητήρα θα πρέπει να συμβιβαστεί αποκλειστικά με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Seat Ateca

Όσο αφορά τώρα τις πρώτες οδηγικές μας εντυπώσεις καθώς και τα ολοκληρωτικά συμπεράσματά μας για το νέο Ateca, μένει να κάνετε λίγο υπομονή μέχρι το τεύχος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, που θα έχει μέσα του την αναλυτική εμπειρία μας παρέα με το πρώτο SUV του ισπανικού εργοστασίου…

Πηγή: automoto.com.gr